Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Tamy #15998 üzenetére

    "mert akkor nem az R1-et terhelem még az IP osztással is"
    Azért egy DHCP-szerver funkció annyira nem megterhelő néhány helyi kliens esetén. Ha viszont DNS-nek az első routert kapják a szolgáltató helyett, az sokkal inkább az.
    "bár nem értem miért ne lehetne azonos az R1-ével"
    Mondjuk azért, mert ha a netmaszk 255.255.255.0, akkor a 192.168.1.x címmező ugyanazt az alhálózatot fedi, függetlenül a DHCP-szerverek beállításától.
    #15999: Az nem specialitás (legfeljebb jól konfigurálhatóság, az meg ugye nem baj), hogy a felhasználó dönti el, akar-e címet fordítani, vagy nem. Bridge módokban nincs címfordítás, ez otthoni hálózatban tökéletes: nem kell külön minden helyi szerver eléréséhez port forward vagy DMZ, szabad a fájlmegosztás, mindenki lát mindenkit, stb. A NAT-olós módoknak mondjuk akkor van értelme, ha olyan wireless ISP-re csatlakozunk, amely csak egy kapcsolatot engedélyez (ilyenkor a WLAN 'port' úgy működhet, mint vezetékes csatlakozásnál a WAN, tehát a 'bejövő' wireless kapcsolatot tudjuk megosztani).
    "látom, hogy nem egyszerűen csak üzemmódot kell választani, hanem valami virtualizációs dolgot is"
    Ez mondjuk hardverfüggő (hiszen rengeteg típust támogat), de speciel a Broadcom-chipsetes Linksys-routereken úgy működik, hogy ha csak egyszerűen üzemmódot váltasz (client bridge -> repeater bridge), akkor nem történik semmi különös, az eszköz továbbra is kliensként funkcionál. Viszont repeaternél virtuális access point-okat van lehetőséged hozzáadni a rendszerhez, amit sima client bridge módban nem lehet megtenni. Ilyen VAP-ból maximum 8 darabot kezel a szoftver, és mindet külön-külön tudod felkonfigurálni. Ez mint jelismétlő elég jó megoldás, mivel nincsenek olyan kötöttségei, mint egy szimpla repeaternek: az VAP SSID-nek nem kell egyeznie az eredeti AP SSID-vel, a kulcsolási módszer is eltérhet, akár WPA2 is lehet, az eredetitől eltérő kulccsal. Az egyetlen megkötés a rádiócsatorna, az természetesen mindegyiknél azonos marad (ugyanaz, ami a kliens szerepet ellátó 'fizikai' csatolón).

Új hozzászólás Aktív témák