Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fraba

    aktív tag

    válasz #71562240 #14155 üzenetére

    (#14154) hm74 és (#14155) kammerer

    Elnézést az esetlegesen összecsapott, és tán érthetetlen hozzászólásért. Abba a hibába estem, hogy úgy gondoltam, ami nekem teljesen egyértelmű/természetes, az nektek is az. Pedig nem :)

    A "két említett hallgató típus" alatt nem egy konkrét fej- vagy fülhallgatóra gondoltam (pl. Sony abc-123), hanem mint fej- és fülhallgató gondoltam (a felépítésükből adódó különbségre próbáltam utalni a "két típussal").
    A Maxel Audio Wild amellett, hogy 'nem volt hangja' (de erről majd később), nem feküdt fel normálisan a fülemen, még a szivaccsal párnázott fejpánt része sem feküdt fel a fejem tetejére (na ez nem tudom így mennyire érthető). Mintha a gyár úgy gondolná, hogy a két fülkagylóm a vállaimon lennének. Egyszerűen nem tudtam már kisebbre állítani a fejest. Így egyszerűen lötyögött a fejemen.
    Hogy konkrét típusokat említsek, a jelenlegi fülzsírkivezetőm az Philips SHE6000, ma a MM-ben meghallgattam a Maxell Audio Wildot, és még egynek a gyártójára emlékszem - amit szintén kipróbáltam -, de a típusára már nem. Peaq névre hallgatott. Az 12e volt. Tán képről megismerném, de ennek a gyártónak is biztos van kismillió fej- és fülhallgatója, így most nem kezdem el nézegetni a képeket, hogy kiderítsem a típusszámot. De azt hiszem, annyira nem is fontos. Retro DJ nem volt épp kirakva (nem tudom, hogy épp árultak-e a szolnoki MM-ben, nem néztem, mert siettem, várt rám a kollégám), de azt is mindenképp kipróbálnám már, ha annyit emlegetitek.. :)

    Igen, gondoltam, hogy az egyikről a másik (vagy a másikról az egyik) típusra váltva teljesen más hangzásvilág fogad. Már csak azért is gondolom, mert az agybadugós hangszórója sokkal közelebb van a dobhártyához, és a légtérfogat is sokkal kisebb, ahol a hangok, vagy ha úgy tetszik, a rezgések terjedni tudnak. A hangszóró/membrán kialakítása illetve mérete is más. Ezért is írtam, hogy "Lehet, hogy az "agybadugós" füles miatt szoktam hozzá a basszusokhoz..."

    Nem hiszem, hogy igaz lenne rám, hogy dübörgő basszussal szoktam zenét hallgatni. Semmilyen frekvenciasávon/tartományon nem használok kiemelést, vagy épp elnyomást. Minden default. Az EQ el tudja rontani eléggé a hangzásvilágot, főleg ha eszetlenül bánunk bele, épp ezért nem is szoktam használni. Na meg mindegyik műfajhoz más és más EQ beállítás tartozik/tartozNA. Igaz, lehetnek Presetek a zenelejátszó programon belül, de a franc fogja kapcsolgatni őket. Pont az egyszerűsége tetszik a PowerAmpnak, hogy csak bedugom a fülest a Jack aljzatba, és ott folytatja, ahol előzőleg kihúztam. Igen, igaz, ezt más zenelejátszó is tudja, próbáltam már sokat, és végül ennél állapodtam meg.
    Max. hangerőn sem szoktam hallgatni zenét, egyrészt mert károsítja a hallást (főleg az agybadugós típusú hallgatóra igaz), másrészt meg kellemetlen néha, harmadrészt pedig úgy 'elvesznek' bizonyos részei a zenének.

    A fejesekbe, amit kipróbáltam (audio wild és peak), bántóan nem volt mély hang, 'nem volt hangja', és még max hangerőn is halk volt. Még úgy tekertem volna felfele a hangerőt, de nem ment. Nem is akartam elhinni. Szerencsémre ott volt mellettem a kollégám, aki bár tűkön ült, hogy menjünk már, azért volt oly' rendes, és rászánta még azt a 13,5 mp-et, hogy ő is kipróbálta. Dire Straits, Deep Purple, Plink Floyd, Shade és hasonlókat hallgat. Hogy milyen eszközzel, nem tudom (ha tippelni kéne, akkor hagyományos cd-s/kazettás asztali rádiós lejátszóval, esetleg egy mini hifi torony, de a dvd+hifi kombó kizárva), de ő is azt mondta, hogy "ennek semmi mélye" (épp a the way we see the world ment, annak is az eleje, ami azért elég basszusos 1 percen keresztül).
    Ami a 'nem volt hangja' dolgot illeti, nem vagyok benne biztos, hogy ez a fejhallgató gyártók számlájára írható. Egyszerűen csak ehhez szoktam hozzá a fülhallgatóval. Tán 'elk*rvultam'?

Új hozzászólás Aktív témák