Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • yodamastah

    őstag

    Párszor már nekifutottam ennek a hdmi kábel témának, de túl nagy falba ütközök állandóan :D
    Ezek a falak vevő és eladó oldalről is megvannak, érdekes jelensége ez az egész HDMI vita.

    Ha valakit érdekel, a véleményem a HDMI kábel témáról röviden összefoglalva ez:

    HDMI képátvitel TMDS kódolással történik. Ennek mibenlétéről utána lehet olvasni. A lényeg hogy már csak emiatt is a "jellegi" képi változásokat a kábelcsere nem tud okozni. Példa: Jobb színek, jobb kontraszt, nagyobb fényerő, élesebb, tisztább kép, és hasonló változások nem léteznek. Ezek közül a színpontosság a fényerő és a kontraszt kiválóan mérhető, és már számtalanszor be is bizonyosodott (legalábbis számomra) hogy ilyen jellegű változások nem mérhetők HDMI kábelek közt.

    Találkoztam már sok emberre aki látta HDMI kábelek közti különbségeket. Ők ezen három csoportba oszthatók:

    - Ő árulta a kábelt, és/vagy a köré épített rendszert.
    - Ő vette meg és fizetett ki érte egy halom pénzt.
    - Kábel tesztelő újságíró, akinek valamit írni kellett a termékről.

    Végeztem én is HDMI kábel összehasonlító teszteket kérésre. Az eredmény minden esetben az volt hogy a méregdrága és az olcsó közt nem volt mérhető különbség. A mérések színpontosságra, fényerőre, kontrasztra terjedtek ki, mivel ezt tudtam mérni hitelesen (spektrofotométer).

    A mérés egyszer sem igazolta hogy jobb lenne a drága kábel. Mondhatjuk persze hogy az ember szeme a lényeg, nem a műszer. Azonban minden ilyen kábel tesztet úgy kezdtem, hogy a megrendelőnek megmutattam hogy a spektrofotométer olyan pici változásokat is azonnal mutat, amit ő szemmel még nem lát. Pl. egy kattintás a CMS-ben a vörös csatorna szaturáción, szemmel nem látsz semmit, a műszer már szépten mutatja a változást. Ebből elég szépen belátható volt, hogy ha szemmel látható drasztikus változások lennének kábelcsere után a képen, akkor azt a műszernek is mutatnia kellene. De nem mutatta egyszer sem :)

    Az érdekesség nem is ez, hanem a placebo hatás amikor is a megrendelő SOKKAL jobbnak látta a drága kábelével a színeket, a fényerőt és a kontrasztot már a teljesen statikus tesztábrákon is, miközben mérni ebből semmit nem tudtam. Na ezt nem egyszer tapasztaltam. :D

    Amikor hiba van a HDMI jelben és a TMDS kódolás sérül, nem teljes felületen és jellegében (színek, kontraszt, élesség) változik a kép, hanem a hibás pixelek drasztikusan máshogy jelennek meg. Ilyenkor elkeztenek összevissza villogó pöttyök megjelenni a képen. Van hogy csak bizonyos árnyalatokon, van hogy mindenhol, de a lényeg hogy jól látható villogó pontok formájában látható ez a zaj. Drasztikusabb esetben nem csak ez a pontszórásos zaj van a képen, hanem eldobálja a szinkront a megjelenítő, ilyenkor az újraszinkronizálásig nincs kép.

    Összegzés tehát:
    - Van különbség az olcsó és a drága kábel képe közt?
    - Igen van, az olcsó kábeleken az említett zaj és szinkron vesztés problémát okozhat főleg nagyobb kábelhossznál.

    - Van képminőségbeli különbség?
    - Az említett pixelzajt leszámítva nincs.

    - Akkor most mindenkinek elég az olcsó kábel?
    - Nem. Érdemes jó minőségű kábeleket használni, főleg nagyobb kábelhosszaknál. Nagyon sok pénzt azonban nem érdemes adni annak reményében hogy jobb lesz tőle a kép. Nem lesz jobb. Ha pixelzaj van a képen, és/vagy eldobálja a szinkront a megjelenítő, ezen segíthet a jobb kábel.

    Fontos mégegyszer kihangsúlyozni, hogy a fenti véleményem csupán a HDMI képátvitelre vonatkozik. Eszemben nincs olyat állítani pl hogy 2 hangfalkábel közt nincs hangminőségbeli különbség :)

Új hozzászólás Aktív témák