Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mrhitoshi

    veterán

    Sziasztok!

    Kicsit meguntam, hogy nincs elég tárhelyem a felhőben, így szeretnék beruházni egy NAS-ra.
    Kicsit nézegettem már az elérhető opciókat, és kezd világos lenni az igényem is ez alapján.

    Ami az igényeket illeti: DLNA, Fájlmegosztás alap. Ezen felül szeretnék minden eszközről biztonsági mentést is itt tárolni. (pl.: Windows - Laptop, Iphone telefon stb...) Letöltő központként is lenne használva, de az utóbbi időben a Netflix és HBO Go után ez már annyira nem prio 1. Az viszont számomra nagyon prio, hogy 1 Gb-es nettel ne kelljen a rohadt CPU-ra várni, mert nem bírja kihasználni a sávszélt.

    Tehát:
    - DLNA, fájlmegosztás
    - Bizt. mentés eszközökről
    - Telefonokról szinkronizálás (fotók, videók stb..., mintha iCloudba vagy Onedrive-ba menne) —> magánfelhő
    - Letöltőközpont (kisebb prio)
    - Ne a vas legyen a szűk keresztmetszet a sávszélnél
    - Email szervert is szeretnék későbbiekben.

    És kb ezen a ponton vagyok bizonytalan. Egyrészt tetszenek az előre gyártott cuccok, pl: Synology termékei, de 80-90e Ft környékén nem gondolnám, hogy a bennük levő ARM procik jók lennének az én esetemben. Ha ez nem így van, és tényleg van bekkük kraft, akkor szóljatok kérlek! A másik félelmem ezekkel kapcsolatban, hogy x év után gyakorlatilag kuka, mint minden más, és nem feltétlen hardveres tekintetben, hanem sokkal inkább szoftveres tekintetben. Persze lehetne gondolom rájuk mókolni valami free cuccot, de akkor hova az előnye a Synologynak egy pár év után ? Másrészt bővíteni se lehet őket, ha mondjuk szeretnék szintet lépni egy új igény miatt.

    A másik oldalon ugye ott van az, hogy magnak építek egyet. Ezzel így önmagában nincs gondom, otthonosan mozgok a GUI nélküli linuxban is, van most elfekvőben egy ház+táp+ indulásra 1 TB lemez is. Gyakorlatilag ahogy néztem egy bika integrált CPU-s lap kellene + memória.
    A bizonytalanságom ezen az oldalon az, hogy félek, linux környezetben nem kapnám meg azt a szoftveres támogatást, amit mondjuk egy Synology tud nyujtani. (pl.: ahogy említettem iPhone sync támogatást stb...) Itt most nem a supportra gondolok, hanem az elérhető funkcionalitásra. Hozzátartozik az is a dologhoz, hogy szeretek bütykölni, programozni, élvezem ha én raktam össze a rendszert, és tudom hogyan működik, szóval inkább csak az a félelmem, hogy nincsenek megfelelő appok az igényeimre, mert azért az túl nagy effort lenne, hogy magamnak gyártsak le mindent. :DDD
    Ehhez mit tudtok hozzászolni ? Alaptalan ez a félelmem, és valóban lenne mondjuk alkalmazás iPhone-ra mondjuk hogy a képeimet az épített NAS-omra tudjam szinkronizálni ?

    Kicsit hosszúra sikerült a hozzászólásom, viszont ami egyelőre a lényeg: merre kellene elindulnom a fentiek alapján? A kétségeim alaptalanok a fenti esetekben ?
    Ha nem, akkor mit ajánlotok a fentiek tükrében ?

    Köszönöm előre is a segítséget! :R

    [ Szerkesztve ]

    PS4

Új hozzászólás Aktív témák