Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bembem

    újonc

    Sziasztok,

    laptopról szeretnék áttérni asztali gépre. Asztali gépem utoljára kb 17 évvel ezelőtt volt, azóta laptopokon tengődtem (költözések, külföldön élés, kellett a hordozhatóság) viszont egyre inkább azt érzem, hogy a számomra megfizethető laptopokból nem tudom már kihozni azt, amire szükségem lenne. Nem fogok hazudni, kritikán alul keresek, így a pc tényleges vásárlása/összeállítása nagy valószínűséggel jövőre lenne, esetleg év vége, addig meg megpróbálnám összespórolni.
    Amiben nagy segítségemre lenne a tanácsotok, hogy a gépek belső specjeihez nem igazán értek, szeretném tudni, hogy mi az a "minimum" amire szükségem van egyes alkatrészekből, és hogy a keretemből telne-e rá vagy inkább álljak be humoristának. :D
    Gép összeszerelést mindig ismerősök csinálták, de ha olcsóbban kijön/jobban járok vele, mint egy bolti kész példánnyal akkor abszolút benne vagyok. Leírok mindent amennyire részletesen csak lehet.

    Ha a esetleg a keretből nem oldható meg amit szeretnék, szívesen leírom a jelenlegi laptop specjeit és akkor esetleg olyan tanácsot is elfogadok, hogy pl "hagyd meg a laptopot játékra, rakj össze egy pc-t programozásra" vagy fordítva.

    Előre is köszi minden segítséget!


    1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
    Programozás és játék. Programozás: Visual Studio 2022, Jetbrains/Netbeans IDE-k, Unity ami nagyon fontos (2D/3D egyaránt, jelenleg főként 2D), programozáshoz használt egyéb programok mint pl SQL/Microsoft Entity Framework.

    Játék: singleplayer játékok, stragégia/tycoon típusúak pl Planet Zoo, pár AA játék pl. Witcher 2/3, Jedi Fallen Order, kisebb indie játékok. Amivel épp nem játszom, azt nem hagyom a gépen, mindig letakarítom ami nem kell

    Ami számomra nagyon fontos a gépnél az a multitasking. Jelenleg csak 1 monitoros setupot tudok megoldani, így rendszeresen megy a tabolás az alkalmazások között. Ez nem csak programozásnál lenne fontos hanem pl nem szeretném hogy egy játék behaljon mert meg akarok nyitni hozzá egy tutorialt a youtubeon. Nem a legmodernebb ultra high-end gép érdekel, de nyilván szeretném, hogy amit a segítségetekkel összerakok, az azért egy ideig stabil build legyen.
    2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
    Csak monitor, billentyűzet + egér van.

    3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
    Gépháztól az alaplapon át minden, kivéve hangfal
    4. Mennyi a kereted rá?
    Szeretném 400.000 alatt megúszni. +/- 50e (pl. ha +50e-ért egy SOKKAL jobb opció elérhető valamiből, akkor azon már nem fogom húzni a szám)
    5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
    1920*1080, 60 Hz, HDMI/VGA csatlakozó (Asus VZ249HE-W)

    +1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
    Nincs feltétlen márkapreferenciám, megjelenést/színvilágot illetően letisztult, egyszerű, fehér vagy fekete, nekem nincs szükségem arra, hogy szivárványszínben villogjon minden, mint egy stroboszkóp :) A használt elektronika nem a szívem csücske, de ennek fő oka az, hogy nem értek hozzá, így inkább boltit preferálok. Természetesen TI értetek hozzá, szóval ha van 1-2 alkatrész amiből jobban jár a használt megvétele, akkor nyitott vagyok

Új hozzászólás Aktív témák