Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • stingy2

    senior tag

    válasz Vesa #97465 üzenetére

    "általában vagy azért lettek azok, mert szerencséjük volt"- azért az élethez szerencse is kell. Én úgy vagyok ezzel, hogy a siker 50% tehetség, tanulás, munka stb, meg 50% "szerencse". Pl. hogy észreveszed-e az adódó lehetőséget, és ha igen, ki tudod-e használni. Itt a szerencsét nem úgy kell értelmezni, mint a lottó ötösnél, hogy bejön a 4 milliárd és happy, hanem a befektetett energia hozza magával a szerencsét. Nem is igazán jó szó ez rá, inkább úgy lehet leírni, hogy ebben a rendkívül bonyolult társadalmi/gazdasági rendszerben, amiben élünk, akkor adódnak lehetőségek (jókor vagy jó helyen), ha teszel is érte, de ahhoz, hogy mit kell adott esetben tenni, kell némi véletlen, csillagok állása vagy szerencse. A "pillangó hatás" fejezi ki ezt leginkább. Vagy mondhatom úgy is, hogy a nemlineáris dinamikus rendszerek kiszámíthatatlansága :).
    Pl. anno a tőzsdei pályafutásom szerencsével kezdődött, és (ideiglenesen) szerencsével ért véget. Mert a 90-es években nem azért kezdtem el rv-t venni, mert kielemeztem, hogy a MOL, OTP, Richter majd milyen jól fog hozni, hanem érdeklődtem a pü-i piacok iránt, olvastam, képeztem magam, aztán nagy levegő és vágjunk bele. Az meg csak a véletlenen múlt, hogy - utólag megnézve a chartokat- pont egy nagy bikapiac elején vágtam bele. 50% volt az érdeklődés, tanulás, megtakarítás és 50%, hogy jókor voltam jó helyen.
    A másik a 2000-es lufi kidurranása. Az tiszta szerencse, semmi okosság nem volt mellette. Egyszerűen akkor költöztünk össze a párommal, és kellett egy lakás. 2000.augusztusban elment az összes pénzünk lakásra, bútorra. Ha akartam volna se tudtam volna elbukni a pénzem köv. 2 évben a tőzsdén.
    Összegzésül szerintem a sikeres élethez 3 tulajdonság kell: 1, tanulás munka, szorgalom kitartás (tudom, ez önmagában 4 :).) 2, szerencse 3, (jó értelemben vett) "tökösség" Hiába van akármekkora megváltó ötletem, ha nem merem meglépni.
    A balfékeknek szoktam elmesélni a 3 madár ül a kerítésen klasszikust, de kevesen értik meg valójában.
    "Ha három madár ül egy kerítésen, és kettő elhatározza, hogy elrepül, hány madár marad a kerítésen?
    A válasz: három. A tanulság: attól, hogy elhatározol valamit, még nem teszed meg."
    (Kiyosaki)
    Bocs, hogy ilyen hosszú lett, de hátha segít vkinek ;)

    INTJ

Új hozzászólás Aktív témák