Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • addikt

    válasz Vision #97190 üzenetére

    Mindig ez a fő érved, hogy a multiknak nincs ideológiájuk és bárkivel üzletelnek a profitért, ami ugyan alapvetően igaz, de egyben erős sarkítás is.

    Nyilván Ugandába is bemegy a multi, ha kiszámolja, hogy megéri neki. Viszont a nagyobb kockázat miatt nagyobb ráhagyásokkal fog számolni és több elvárt profitot vár cserébe vagy egyéb kockázat mitigáló tényezőket. Ugyanúgy, ahogy a külföldi befektető is megveszi a forintot. Amíg dupla kamatot fizetünk, mint a szomszéd.

    Ezért károsak a kormány varázslatai, még ha rövid távon esetleg látszólag értelmesek is vagy hasznot is hajtanak. A korrupcióhoz hasonlóan (és azzal karöltve) rontják a hatékonyságot.
    Persze lehet mondani, hogy azért felépült ez meg az, bejött ez a cég és megvalósut x és y. De nem mindegy, hogy milyen hatékonyság vagy felár mellett történik mindez.

    Rázoomolva és éves viszonylatban nem tűnik tragédiának, hogy ilyenek miatt mondjuk 1.5% volt az éves növekedés a lehetséges 3% helyett. De ez pont az a különbség, ami 50 éves távlatban, kamatos kamattal kitermel egy Ausztria - Magyarország differenciát azonos bázisról indulva is.

    ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

Új hozzászólás Aktív témák