-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Maist
senior tag
Üdv. Van 3 db. régi, jó állapotú, fényerős (egy-egy fix), és egy szintén fényerős zoom Canon FD objektívem. Eddig pihentek jó régóta, tiszta, száraz helyen, nem használtam őket, mert a filmes Canon tönkrement, nem tudják javítani. Elkezdtem hirtelen felindulásból nézegetni, hogy egy egyszerű, lencse nélküli adapterrel ezek az objektívek használhatóak MILC gépeken. Mivel MILC-ben nagyon kezdő vagyok, főleg manuális obival, ezért kérném segítségeteket, hogy melyik gépet lenne érdemes megvennem, melyek lennének jók az FD manuális obikhoz, (nyilván gondolom, amihez van adapter), de azon kívül van-e esetleg valami nem javasolt gép, úgy, hogy alapból használtban gondolkodom? Mik a buktatói az említett felhasználásnak, lehet ezzel a kombinációval jó képeket készíteni, mondjuk egy Nikon D80, 18-70 DX ED F3.5-4.5 obival gépem van, ahhoz képest? Például hogy tudok élességet állítani, néztem, van elvileg van a MILC-eken focus peaking, de jól is használható, élesek lesznek a képek, végtelen fókusz is lesz?
Köszönöm segítségetek! -
fclub
tag
válasz
Rapid136 #13950 üzenetére
Köszi!
A tele obi az egy Sigma 70-300mm f/4-5,6 Macro.
Ezt azért nem dobnám kukába, főleg, hogy kb. 20x lett használva. Nem tudod (vagy valaki) hogy ez a mostani tükrös kínálatból milyen foglalattal kompatibilis?
Ahogy fentebb írtam, hajdanán egy analóg Minolta 404si géphez vettem. Nem tudom, hogy a Minolta bajonetje esetleg azonos-e mondjuk a jelenlegi Nikon v. Canon bajonettel...? -
.mf
veterán
Szasztok!
Nemrég jöttem vissza egy hosszú útról, hátizsákkal bejárós, hegyremászós, ottkempelős fajtából, ami arra sarkallt, hogy a felszerelés észszerűsítésén is gondolkozzak, legalábbis ezekre a túrákra. Pl. cipeltem magammal 70-300-at a maga majd' 800 g-jával, de alig használtam, a képek kb 1%-ánál, ott is többnyire csak 85-135 között (70-300 alatt 24-70 f4 volt, 85-öst most nem vittem, csak 50-est), és csak pár képnél kellett ennél hosszabb. S még csak nem is voltak kapkodós témák (elsősorban táj- és városkép), tehát kézi fókusz is belefért volna.100~135 f3.5~f4-re van valami jó, azaz éles, kontrasztos, jó színű, nem túl CA-s, aránylag kicsi és könnyű távmérős obira tipp?
Amiket találtam:
Jupiter 11 / 11A 135 f4: van, aki nagyon dicséri, más (pl. Phillip Reeve oldalán Bastian) kevésbé, nem tudom, hogy csak az ő példányával volt-e valami gond (gyanúsan sok flare). Pedig szimpatikus lenne a kis méret és mindössze 260 g tömeg.
Bastian inkább a Leica Elmar 135 f4-et preferálta vele szemben, ami már jóval drágább (bár Leica mércével olcsó).
Jupiter 37 / 37A 135 f3.5: ez tudtommal döntően M42-ben készült, nagyobb és nehezebb
CZJ Sonnar 135 verziók (f3.5, f4, MC, non-MC, zebra, fekete, electric, stb) - nagyon jókat hallani róluk, ha szembejön, megnézem, de sajnos drágábbak is.
Canon, Nikon és Minolta is gyártott régen távmérős obikat, bár ezek itthon elég ritkák és emiatt drágák.Vagy esetleg nem távmérős, hanem Nikon F-re, ha már az FTZ megvan, de úgy tűnik azok már nagyobbak-nehezebbek. Legalábbis a Minolta 135 f2.8-asom kifejezetten nehéz, nem tudom voltak-e nem távmérős, mégis kompakt és könnyű 135-ösök.
-
robi1979
aktív tag
Ma életemben talán másodjára sikerült megértenem az a6300 focus peakingjét, pontosabban a bele nagyítást. Ez már nagyon nem olyan mint régen volt a Nikon D50-en a manuálozás. Sigma 56 1.4 normásl napvilágos szoba körülmények között, iszonyat jó az MF. 2004 óta szinte kivétel nélkül mindent M módban azaz manuálban fotózok, a beállításokkal nincs gondom. Csak amíg a Nikonnal elbabáztam 1-1 expo között manuálban, addig a Sonyn pofon egyszerű minden. Tetszik.
Van egy Tamron 28-75 2.8-am Nikon véggel ami ilyen:
Ehhez milyen adaptert kell beszereznem (tudom az AF-es drága) ami olcsó és jó, megbízható, nem vágja tönkre a Sony bajonettjét, amivel manuálisan tudom használni? Ezekből is annyi féle van mint égen a csillag. Gyűrűs meg gyűrű nélküli, Ai, G stb.
Szazbolha: köszönöm a tippet!
MC-11+Tokina 11-16 2.8+Sony a6300-al van valakinek tapasztalata? UWA-ban mi lenne a megoldás?
-
szazbolha
addikt
válasz
robi1979 #13879 üzenetére
Az a legendás Vivitar S1 70-210 széria egy darabja. 5 féle készült az idők során (illetve 6 az arannyal együtt)
https://www.pentaxforums.com/userreviews/vivitar-series-1-70-210-line.html
.
Ebből 4 darabot sikerült begyűjtenem jópár év alatt. Még a leggyengébb V4 cosina is ingen jó objektív volt, de a sorozat első 3 elemét csak ajánlani tudom mindenkinek.
Mindaddig amíg nem szerez be egy EF-70-200-at + AF-es adaptert. A használati komfort ég és föld egy tolózoomhoz képest, nyitottan is sokkal jobb. Persze az igaz, hogy f/5,6-tól alig van már különbség képminőségben.
A Vivitarból 3 Nikon végű volt, mert könnyen adaptálható (caninra és onnan milcre), és elég sokáig Nikon SLR/DSLR-eim voltak. Sokáig a polcon álltak, de amikor Sony A7mk2-vel, stabival kezdtem használni szinte mindig magammal vittem. Megszünt a záridő kényszer. Kb 180-200mm-ig mind elég éles és mivel nehéz objektívek stabival az 1/30 sec-es felvételek is jók voltak. De egy korszak lezárult. Legalábbis nálam. A kényelem, lustaság nagyúr.
.
Mechanikailag mind robosztus, sosem volt vele, gondom, talán a V3-at használtam leginkább, mert az nyitottan is elég éles képet ad. Nemrég egy börzén adtam el az utolsót, igen olcsón, talán a felért sem, mint amennyiért 5-6 éve japánból megérkezett TOP állapotban. Remélem jó kezekbe került.... -
törölt tag
Helló!
Van egy Pancolar MC 50 mm 1.8-as objektívem, illetve Nikon tükörreflexes gépeim (aps-c, film). A probléma ismert ezzel a felállással, hogy a bázistávolság miatt igencsak korlátozott a használhatósága. A lencsés adapter sem jött be, egyszerűen nem jó a méretezése ehhez az objektívhez, így 2-3 méter a max. távolság, ahová még fókuszálni tudok. A Komáromi Domonkos nevezetű szaki megcsinálná az átalakítást Nikon F-re 15 ezerért. A kérdés a következő. Megéri-e ez, vagy inkább egy 50 mm-es Nikon AF 1.8D (nem a G, a D)? Árban végeredményben kb. ugyanannyira jönnék ki. Hogy manuálisan kell fókuszálni a Pancolarral (illetve fénymérés is van rendesen), az nem szempont, csak a képminőség szempontjából érdekel.
-
Rapid136
őstag
válasz
itouchfan #13753 üzenetére
Helios81 gyárilag Nikon.
Az a baj hogy a Nikon bajonett bázistávja nagyobb a legtöbb másik vázénál, igy csak olyan obit tudsz felrakni teljesértékűen (végtelennel) aminél a csatlakozásból le lehet annyit szedni hogy ráapplikálható legyen egy Nikon vég.
Kereshetsz átalakítottat de valószinűleg nem lesz olcsó és túl gyakori sem.
De ha elkap a láz előbb-utóbb ugyis MILC-ben kell gondolkodni -
itouchfan
senior tag
Sziasztok!
M42 bajonett Nikonra alakítása hogy zajlik? Mert szoktam nézni Nikon F végű Heliosokat, illetve van egy Nikon végű Jupiter 135-ösöm. Helios 44-2, 44m-t szeretnék venni, a kérdés, hogyha megveszem EZT, akkor az M42 bajonettet lecsavarozom, ezt felrakom a helyére és minden szép, van végtelenem vagy ennél azért bonyolultabb a dolog?
-
faki_
senior tag
válasz
Zotya21 #13748 üzenetére
Csak a legelső verziója tudja az 1:1-et.
Nem tudom, hogyan viszonyulnak egymáshoz minőség és ár tekintetében, de a Vivitar 55mm F2.8 létezett Nikon véggel is (a 90/2.8-ból kiindulva, nem lehet rossz...).
Szerk.: Utóbbi sokféle néven előfordul, párat a fenti oldalon is felsorolnak: "Elicar, Panagor, Soligor, Quantaray, Rokunar, Sears...".
-
Rapid136
őstag
válasz
Alabástrom #13697 üzenetére
Nagy csodát ne várj ezektől a régi filmes obiktól, nekem még a nem túl régi Sony AF 20-as obimban is volt egy enyhe iv, igaz a régi manuálisban is... leginkább szoftveresen érdemes korrigálni.
A mostani E bajonettes Voigtlanderem (4,5/15mm) viszont egész jónak tűnik, csak drága és nem tudsz alá tiltshiftet rakni
Ki kell próbálni a gyári Nikon nagylátókat csak nem túl gyakoriak... a crop miatt meg lehet hogy eleve túlzott elvárás a hordótorzitásmentesség, lehet jobban kijönnek az apróbb lencsehibák. -
Alabástrom
senior tag
Van, csak itt Európában nem könnyű beszerezni. Canonost könnyebb. Kerülendő a dupla-adapterezés?
Egyébként a lencsés M42 - Nikon F adapternek érezhető a minőségrontása f/8-on is? Az lenne a legpraktikusabb és legolcsóbb, akkor Shift adaptert egyáltalán nem kellene vennem...
-
szazbolha
addikt
válasz
Alabástrom #13690 üzenetére
Ha nikonod van akkor Nikon csatisat keress.
Pl. Sigma 24/2,8. (és nem azért mondom, mert eladósorba kerül hamarosan az enyém) -
itouchfan
senior tag
válasz
Alabástrom #13693 üzenetére
Az összes másik bajonettes obinak nagyobb a bázistávolsága, mint a Nikon F-bajonettnek. Emiatt ha rácsatlakoztatod, egy ideig jó lesz, de nem lesz végtelen, lencsés adapter használata pedig a képminőség rovására megy (+1 üveg, ráadásul a leggagyibb fajta).
Ugye kis(ebb) bázistávra tervezett obikat könnyű adapterezni, mert csak pont akkora adapter kell, hogy a megfelelőre növelje a bázistávot. De fordítva ez (nagyobb bázistávolság->kisebb) fizikaliag nem lehetséges.
-
Alabástrom
senior tag
Na még egy:
Az M42 - Nikon F adaptereknek is két fajtáját látom, van, amiben van lencse, és van, amiben nincs. Minek a lencse? Mi a különbség? Köszi.szerk - közben megválaszolódott.
-
itouchfan
senior tag
válasz
Alabástrom #13690 üzenetére
Nikonra nagyon kevés lencsét, szinte semmit nem lehet adapterezni úgy, hogy legyen végtelened, illetve a lencsés adapterekkel a képmimőség is romlik.
Max Nikon F-bajonettes obi jöhet szóba, meg talán T2 végű. -
szazbolha
addikt
válasz
csatacsita #13641 üzenetére
Nikon belépő DSLR + kitobi + DCR250 egy használható trió. DCR250 kapható olcsón, ha nincs a piacon, tudok olyan előtétet ajánlani ami tényleg jó. (ebay-en sok gagyit árulnak)
Sajnálom, de saját tapasztalat alapján azt javaslom Nikon DSLR esetén vagy mondj le a manuális objektívek használatáról vagy válts MILC-re. Én ezt tettem. D5500-am volt több objektívvel. Nem bántam meg, pedig kiváló szenzora volt.
Akár elég egy régi Sony Milc. Börzén 30eFt-ért adtam el egy Sony NEX F3-at és ettől olcsóbban vettem egy A3000-et. Makróra az F3 kicsit alkalmasabb a kihajtható LCD miatt + könnyű pici. A beépített vakuk gyengék, de derítővel makrózni is lehet vele. 16Mpix már bőven elég A4-es nyomatok vagy web-es képek készítésére.Nem kell túlgondolni a dolgot, egy áttetsző műanyag doboz + alufólia is csodákat tehet a vakuval: [link]
-
csatacsita
tag
válasz
szazbolha #13637 üzenetére
Megfogadom! Ez az előtét lencse ötlet nagyon tetszik!
Igazából azt érzem, hogy nem nagy jövője van a nikon d3300 és vintage obizásnak.
Eddig egy 18-55ösöm van, egy helios 44em és nikon 50AI-m.
Talán a következő, amivel érdem es lenne bőviteni a szettem fontossági sorrendben:
1:vaku
2:fix 50es vagy 35ös nikon obi
3: 70-300as nikon
4: és ezután venni egy életképes milcet és újra elkezdeni a vintagezést hobbiból
Na de mindezek előtt kipróbálom, amit Te irtál előtétlencsét. -
szazbolha
addikt
válasz
csatacsita #13632 üzenetére
Sony MILC-el, vagy Canonnal (arra is lehet Nikon AI-t adaptálni) van TTL fénymérés vakuval is, automatán derít.
Ha belépő nikon DSLR-ed van, akkor eleve problémás az AI objektív használata, mert nem lesz fénymérés, manuálisan kell állítgatni mindent. A digi és elektronikai korszak előtt is lehetett így fényképezni... vakuval is. -
csatacsita
tag
Sziasztok!
A Nikon Nikkor 50mm f/1.4 Ai-hoz mennyire lenne utópisztikus vakut használni?
Tényleg igaza lehet fotós ismerősömnek, hogy romlani fog a kép minősége? -
tvamos
nagyúr
Ahh... megint van egy csomo fasza uveg az apron...
Minolta MC Tele Rokkor 135mm 1:3.5 10 ezer
Konica Hexanon AR 135mm f/2.5 30 ezer...(#13580) szazbolha
Klassz az az AF Adapter, de én olyat várnék mint a Nikon TC17-A volt.
Az AF nem a csatlakoztatott objektívet mozgatta, hanem a konverterben lévő lencsetagot, azaz belső fókusz állítás volt elérhető, bármilyen nehéz telével.No az lenne az igazan klasz, ha mondjuk speedboosteres lenne...
-
szazbolha
addikt
-
Rapid136
őstag
válasz
catroot #13497 üzenetére
Lassan ez sem lesz triviális...
Azok az objektívek amik tükrös vázra készültek, a megfelelő adapterrel szinte tökéletesen működnek az eredeti élességtartományban, hiszen az adapter gyakorlatilag a tükörházat helyettesíti.
De egy milc Nikon obija már nem lesz adaptálható, ahogy a legtöbb milc-é sem.
Az adapter annyira kavar be amennyire kinai... -
catroot
veterán
Bocsánat, ha triviális dolgot kérdezek, de:
ha van egy adott objektív (Samyang 135/2), amit Milcen (A7-es széria) szeretnék adapterrel használni, mert pl. Nikon csatlakozású, akkor ilyen esetben a legközelebbi fókusztávolság (0,8m) és végtelen nem változik?
Vagyis az adapter nem kavar be?
-
Astrasattila
tag
Szervusztok!
Helios-szal kapcsolatosan lenne kérdésem. A keresővel nem jártam sikerrel. Adott egy Helios 44M-4, Nikon D7100 és nincs persze végtelen. Segítséget kérnék, hogy a hátsó lencsetag alá honnan tudnék egy megfelelő méretű alátétet venni? Próbálkoztam néhány tömítéssel, de a vastagsággal gondban vagyok, mégha átmérőben jó is. Csaptelephez való tömítés jellegű dologgal. Szóval, egy méretpontos tömítést keresek.
-
csatacsita
tag
Sziasztok!
Egy amatőr kérdésem lenne!
Valaki tudna küldeni valami alis linket noname vakuról, ami jobb minőségű?
Nikon D3300hoz kellene, tegnap vettem egy nikon 50, 1.4 Ai-t és jó lenne hozzá. -
szazbolha
addikt
válasz
MrChris #13408 üzenetére
Canon 300D-be barkácsoltam törőéket, de szerintem az élőkép belenagyítás jobb megoldás.
.
Szóval nincs jobb, mint amit 5 éve használsz kivéve egy AF-es telekonverter ha az AF-et kedveled. (Nikon és Pentax) Még Nikon F4-hez használtam a TC17A-t egy átalakított pentacon 500/5,6-al. -
Rapid136
őstag
válasz
csatacsita #13350 üzenetére
Miután a MILC váznak kisebb a bázistávolsága, igy a legtöbb kinai adapterrel teljes tartományban lesz élességed. Sőt a nagyobb adapterméret okán léteznek helicoid adapterek amik közgyűrűként funkcionálnak ugy hogy alapállapotban megtartják az objektiv eredeti paramétereit, kitekerve viszont szépen lehet makrozni velük.
A Nikon a lehető legrosszabb választás ha nem Nikon bajonettes manuális obit szeretnél használni. -
csatacsita
tag
Sziasztok!
Kinek van tapasztalata manuális objektívvel milc-en?
Szeretnék venni használtan, emberi áron. (4-50ezer ft maximum).
Nagy követelményeim nincsenek, nekem bőven elég lenne, ha az m42 és m39es menetű obikat rá tudnám rakni és viszonylag nagy tartományban lenne fókuszom.
Nem ragaszkodom hozzá, hogy olyan jó paraméterekkel rendelkezzen, mint a nikon d3300am. (nem mintha az nagyon el lenne ereszve a jó paraméterekkel), bőven elég lenne, ha annyit tudna, mint régen a panasonic lumix dmc lz8-am.
Elég lenne nekem, ha nem tudtok típust ajánlani, ha csak linket dobtok, ahol utána tudnék ennek olvasni, nem tudtam, hogy hol kezdjek hozzá.
Előre is köszönök minden építő jellegű kommentet. -
itouchfan
senior tag
válasz
randras_83 #13332 üzenetére
Mert elvitték a Jupiterem.
44-2-vel miért nem lesz végtelen?
na ez így kicsit értelmetlen.szóval a jupitert akartam ugye, csak időközben elvitték, viszont találtam 81H-t, amivel láttam hogy igencsak jó kis képet alkottál, és a 44-2-t meg már régebb óta nézem, mint viszonylag gyakori Heliost. és most mindkettőt találtam Nikon véggel.
-
itouchfan
senior tag
Helios 44-2 58mm f2 vagy 81h 50 mm f2? Nikon véggel, nikon aps-c-re.
-
tvamos
nagyúr
válasz
csatacsita #13253 üzenetére
Lehet, hogy ezt a kerdest inkabb a Canonos topicban kene feltenned!
Amugy vannak nem tul draga, es nagyon szepen rajzolo, regi, manualis Nikon objektivek, csak azok engem nem nagyon erdekelnek, mert ott nincs barkacs... -
csatacsita
tag
Tök őszintén: csóróként már megbántam a nikon d3300at. Nagyon jó kis gép, viszont kevés lehetőség van alacsony áron az obik próbálgatására. Legszívesebben elcserélném egy Canonra, csak nem tudom, hogy milyenre lenne érdemes.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
csatacsita #13239 üzenetére
nikon e 50/1.8
-
Rapid136
őstag
válasz
csatacsita #13239 üzenetére
Nikonnal űzni nem sport... mazochizmus.
Van egy néhány orosz obi direkt Nikon véggel, vagy van amelyik cserélhető m42-ről Nikonra. Meg kell venni hozzá a KP/AN adaptert az ukrán ebayról. -
tvamos
nagyúr
válasz
Matska #13135 üzenetére
Igen, a Nikon 1 mindig nálam van. Szeretem, mert gyors, és kicsi. Tudom, hogy komolytalan dolog a point and shot fotózás, de hát... én ennyit tudok.
(Volt egy D7000 is régebben, de sosem vittem magammal, mert nagy, és nehéz, így eladtam. Most nálam van a D80, de kb. 2 havonta 1x viszem ki a lakásból.)Amúgy mindegy is, ma este az Astra így döntött, kéri a pénzt. Asszem ebből nem Sony A7 lesz, hanem Bosch generátor...
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #13124 üzenetére
Ebben sose fogunk egyetérteni... megfelelő eszköz nélkül nem lehet jól dolgozni.
Találd ki hogy intarziát készítesz, megveszed a Praktikeres késkészletet és csodálkozol hogy nem lesz olyan mint amilyennek tervezted. Kicsit hajlik a penge, nem éles annyira mint kellene, félrecsúszik, stb.
(nem szólnám le a Nikon, se a m4/3-ot, de költséghatékonyan a manuális obikkal nagylátótól teléig azért az A7-tel lehet játszani igazán)
Kell egy szint a felszerelésből ami valóban használható. Mellesleg a képeim egy nagy része mondjuk a szűk mélységélesség miatt "jó", szóval a technika eladja magát.
Oké, időt is kell rá szánni, körbejárni, végiggondolni. Nagyon jó játék filmes vázzal és egy fixobival ellőni egy tekercset, megtanulod meggondolni az expokat -
tvamos
nagyúr
válasz
Matska #13121 üzenetére
Ez nagyon szép retro gép! Teszik!
(#13119) Matska válasza tvamos (#13117) üzenetére
Hát igen. "Megszokás kérdése." egyelőre nem tudom megszokni a gondolatot.(#13118) Rapid136 válasza tvamos (#13117) üzenetére
Láttam néhány képet, amit megosztottál. Klasszak. De engem nem a Nikon 1 korlátoz abban, hogy jó képeket készítsek.Ellenben, voltam a kezdő fotósok topicban. No ott raknak fwl olyan képeket MFT-vel is... Koppan az állam. Szóval, felesleges nekem egy félmilliós szett. Nem attól vackok a képeim.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Muerte68 #13103 üzenetére
Oke, csak van itt Nikon F, PK, AR, MD, M42, T2. Mindenek... De mindegy akkor, nem csinalok vele semmit, eddig is jol el volt a fiokban.
Ha kell valakinek, szivesen elcserelem egy 1 NIKKOR 32mm f/1.2-re.
A minap talalkoztam a Ricoh helyi kepviselojevel. Tisztara belelkesedett, hogy nekem van ilyen objektivem.
Valami elektronikat akart eladni nekunk, de vegul errol beszelgettunk, hogy milyen jok ezek a regi Rikenon XR objektivek. Jo fej volt. (Neki Nikon D810 van, azzal fotoz, de szokta nezegetni a neten, milyen klasz. Le akarja cserelni a Nikont, csak meg nem dontott, hogy A7R3, vagy A9 legyen.)
Sokat ragodom ezen most, mert ha 2-3 ezer Ft-os lenne, akkor nem erdekelne, hogy mi lesz vele, de azert ez mar ahoz draga, hogy elrontsam, de ahoz is, hogy a fiokban alljon, es esetleg ott gombasodjon be. Ez a vergodes oka.
A masik ok, hogy mostanaban nem latok A7-et 230 ezer alatt, azok, amik voltak 160-180 korul, azok pillanatok alatt elkeltek.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Muerte68 #13099 üzenetére
Mennyit ér? Én 10 ezer alatt fizettem érte, ha jól emlékszem...
(#13096) Rapid136 válasza tvamos (#13094) üzenetére
Nehéz ügy, mert a Nikon 1 céges, a D80 meg úgy van nálam, hogy "Használod, amíg akarod."(#13097) Muerte68 válasza tvamos (#13094) üzenetére
Nem akartam újabb kütyüket venni... Persze 50 ezer belelefér, de akkor másik 50 ezer még kéne adapterekre.(#13095) MrChris válasza tvamos (#13094) üzenetére
Sigma mini-hez is meg van minden, vissza tudnám alakítani. (De erre nem fog már sosem sor kerülni. Véletlen hozzájutottam egy második AR bajonettes példányhoz.) Nem kell itt senkinek, a Nikon bajonettes verzió kellett volna, csak annak már túl magas az eszmei értéke. -
tvamos
nagyúr
Eleg tanacstalan vagyok...
Van egy obim, amit nagyon szeretek a Nikon 1-en: Ricoh XR Rikenon 50mm F1.4
Kaptam egy D80-at, nem egy nagy dolog, tudom, de ez jutott, nagy penzeket nem tudok, nem is akarok kolteni.A kerdes az lenne, hogy szerintetek mit csinaljak?
1. Atalakitom az obit Nikon-ra. Ugy nezem, ha 1mm-rel leroviditem az obit, nem lesz gond, nem is log bele a tukoraknaba. (Nikon 1-re is fel tudnam tenni Nikon F --> Nikon 1 adapterrel. FT1-em nincs...)
Vagy tul nagy eretnekseg atfaragni egy ilyen jo kepu regi obit?
2. Vehetnek egy ilyet: [link] 40 USD nem olcso, es gondolom lenne + szallitas, meg vat... es a kepminoseget is rontja.Szoval tanacstalan vagyok. Ti mit gondoltok?
-
tvamos
nagyúr
-
itouchfan
senior tag
Sziasztok! Nikon D3200-re adapterezett Meyer-Optik Görlitz Domiplan 50 mm f2,8 obival vannak gondjaim.
Az első képet F2,8-on készítettem, a másodikat F16-on azonos beállítások mellett, még sincs semmi különbség, pedig F16-on teljes sötétségnek kéne lenni kb..
Ha leveszem az objektívet, a bajonettjén lévő pöcök nyomogatásával megfelelően beugranak a lamellák a kiválasztott rekesznyíláshoz. Valami ötlet? -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #13030 üzenetére
Azt is mondtam, ha 10 ezer alatt lesz a Sony A7 kit, (es ez a 10990-750 mar majdnem kevesebb!) akkor tuti megveszem, de olyan gyorsan valtoznak az ember prioritasai... Elkepeszto.
Ezt a Pentax Cosmicar C60607KP-t mashol RICOH FL-HC0612A-VG-nek hivjak, es a tesztek alapjan egeszen jo lehet. Lattam vele tesztet MFT-n is, de ott a pixelsuruseg kisebb, mint a Nikon 1-en. Mostmar csak talalni kene jo aron egy hasznaltat.
Illetve, amit meg most talaltam, az a Rainbow H 6mm F:1.2 CS. Esetleg ezzel van valakinek valamilyen tapasztalta? Felve kerdezem ugye, mert ti legalabb MFT-t hasznaltok, ugye...
Illetve, rendelt mar valaki Israel-bol? Megbizhato az? [link]
-
DrojDtroll
veterán
tvamos!
Mit szólsz ahhoz, hogy lehet jön az FF Nikon MILC?
-
MrChris
nagyúr
válasz
itouchfan #12977 üzenetére
Mint korábban pár hsz-el odébb írtam, nincs végtelenre lehetőség, kb a 6. autónál van a fókuszsík. A pályaudvar épülete nem lesz fókuszban ezzel a kombóval, max rekeszeléssel növelheted az élességet és olyan lesz mintha... Tömören a Nikon nagy bázistávja miatt rövidlátó szinte minden objektív, ami nem Nikonra készült.
-
Rapid136
őstag
válasz
itouchfan #12977 üzenetére
Az adapter abszolut használható elég messze áll a valós jelentésétől...
A fizika csúnyán közbeszól, a Nikon a lehető legrosszabb alany az adapterezésre. Az objektivek egy adott távolságra az érzékelőtől adnak éles képet, ha ez hosszabb akkor olyan mintha közgyűrűt tennél alá.
A Nikon m42 adapter pont ilyen, pár méter után már nem lesz élességed, viszont legalább könnyebben makrózol.
Minimális lehetőséged lesz néhány orosz obival amihez lehet gyári Nikon véget venni az ukránoktól.
Vagy egy halom pénzt elköltesz Nikonra alakitott obikra, már amelyik alkalmas rá egyáltalán... -
itouchfan
senior tag
Sziasztok!
Végül beruháztam egy Nikon - M42 adapterre, és szvsz abszolút használható. Nem próbáltam még ilyet, úgyhogy egy amatőr kérdésem lenne. Az van, hogy a fókuszgyűrűt tekerve egyrészt közelebbre tudok élesíteni, mint az obin megadott legkisebb távolság, másrészt utána kb. az obin jelzett 3 m-nél már a végtelenbe fókuszál, afelett meg homály, ez mi miatt van? így kell lennie?Linkelem az egyik első tesztképet (semmi esztétikai cél, a ma létrehozott Flickr-n
) [link], valami ilyesmi, és szerintem bőven van még benne tartalék. Egyébként egy Meyer-Optik Görlitz 2,8/50 mm-essel készült.
Boldog karácsonyt mindenkinek!!
-
MrChris
nagyúr
válasz
itouchfan #12967 üzenetére
Nézz utána jobban. Nikon F-en a nagy bázistáv miatt a rövidebb bázistávú obkektívek (FD, OM, M42, C/Y...) mind különböző fokozatú makro objektívként fog működni. Így mint a példádon látható pont csak makróra, vagy nagyon közeli fotózásra lesz alkalmas. A lencsetagok fókusz útja néhány mm! Ha pár méternél messzebb szeretnél éleset állítani akkor korrekciós lencsés adaptert kell használnod. Ezek hátrébb viszik a fókuszt a szenzor felé és eléggé belenyúlnak a képbe, szokás szerint középen kevésbé, széleken egyre jobban. Keress rá a nikon f infinity focus adapter test, vagy hasonlóra és ott megmutizzák mire számíthatsz. Szerintem ez már túl nagy kompromisszum a minőséggel szemben.
Még egy opció, hogy pár objektív végét át lehet alakítani, hogy közelebb kerülhessenek a lencséi a szenzorhoz. Persze ez szakembert, vagy hozzáértést kíván, kb 25ezerbe is belekerül. Aztán vannak barkácsmegoldások, meg hogy a Helios 44-et egyszerűbben is meg lehet moddolni. De inkább F bajonettes obikat keress, persze a fenti okok miatt feláras a dolog, meg töredék a kínálat. -
itouchfan
senior tag
válasz
Mega Bass #12969 üzenetére
nem is lehet f2-es blende mert az objektívnek f3.5 a legnagyobb rekesznyílása
úgyhogy gondolom nem azt mutatja.
80hun akkor egyelőre elengedem ezt a manuálos témát. vagy majd keresek valami régi, jó Nikon F bajonettes obit és majd azzal.
csak tényleg olcsó/olcsóbb is és különleges is lehet ha valaki tudja használni szvsz
-
80hun
addikt
válasz
itouchfan #12965 üzenetére
Sőt némelyik nikon-on még fénymérésed sem lesz
A manuál obikhoz milc gépeket használunk előszeretettel.
Van fénymérés
Bármi rámegy
Van fókuszsegéd (belenagyítás és focus peaking(élkiemelés) )Némelyik régi manuálnak olyan karaktere van amit kevés modern objektív tud.
De akár sprórolásból is manuálozhatsz.Ha pl felrakod a manuált egy szenzorstabis MFT-re v. Sony-ra akkor még stabilizátorod is lesz
-
itouchfan
senior tag
Sziasztok!
Próbálom megérteni ezt a manuál obis dolgot, egyelőre kevesebb, mint több sikerrel.
Fotózok analóg gépekkel is, és pl. van egy meyer-optik görlitz domiplan f2.8 objektívem. Ha ezt szeretném rárakni a Nikon DSLR gépemre egy lencsés adapterrel [Pl. ez (jó?)], akkor lesz végtelenem, de azon kívül semmi más (mivel az obi se tud se AF-t, se VR-t, stb) igaz?
Előre is köszi -
Alabástrom
senior tag
válasz
Rapid136 #12920 üzenetére
Még nincs konkrét, csak keresgélek. Pillanatnyilag a legszimpatikusabb obikat Leica M vagy Sony E bajonettel gyártják, viszont shift adaptert csak az alábbi bajonettekkel találok Fuji X vázra:
- Nikon F
- M42
- Pentax
- Olympus
- Contax/Yashica
- Minolta MD
- Leica R
- Pentax K
- Canon EOS
- Nikon GLeica M vagy Sony E bajonettes obikat fel lehet tenni valamelyik fenti shift adapterrel Fuji X vázra?
Illetve van egy M39 bajonettes obi is, ami esetleg jó lehet (annak még nem olvastam utána), az M39-et át lehet adapterezni M42-re? Úgy már lenne shift adapter...
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Muerte68 #12578 üzenetére
hm, akkor kénytelen leszek lootolni más m42-t próbának, + várom a nikon átalakítót. (hispan szépen kipucolta olcsóér' )
-
MrChris
nagyúr
válasz
Mega Bass #12524 üzenetére
A szenzorméret/terület egy képkivágás az objektív által vetített képkörből. Nem változtatja meg azt. 180mm-es akármilyen formátumú objektív 180mm-es gyutávú marad minden szenzorméreten.
Ami probléma felléphet, hogy a vetített képkörből kilóg a szenzor, pl. cctv obik A7-en, vagy bőségesen benne marad, pl FD obik nikon 1-en. De ez se függ a gyutávtól. Az ekvivalenciát meg mindenki izlése szerint megfeleltetheti. -
Muerte68
addikt
válasz
Mr.Csizmás #12424 üzenetére
Nem 100%-de asszem ugyanaz
tvamos Nikon 1-re nincs lens turbó?
-
masterful87
senior tag
Van itt valakinek tapasztalata Sony A7-tel és a 10 ezer forintos ebayes elektronikus EF adapterrel? A fókuszálás sebessége érdekelne igazán.
Hispannak van egy videója a FOTGA adapterrel A7-en és A7m2-n. Elég komoly a különbség a CDAF és a PDAF sebességében. Kérdeztem őt is az ügyben, azt mondta, hogy a Sigma MC-11 és a Metabones adapterrel igazság szerint az A7-en is megy a PDAF, az olcsóakkal csak a CDAF, és semmi esély arra, hogy egyszer majd szoftverből engedélyezve lesz a PDAF használata, mint ahogy történt az A7m2 esetében a 2-es firmware megjelenésével.
Az egész apropója, hogy arra gondoltam beruháznék a "szegény" ember modern FF gépébe, ez lenne az A7, egy digitális E-EF adapter, meg régi 15-20 éves, filmes EF objektívek. Csak az a bökkenő az egészben, hogy a jelenlegi állás szerint A7-en csak CDAF lenne, bezzeg az A7m2... csak az meg még kicsit drága.
Lenne még két FF opció:
1) Nikon D700, használtan 200-tól indul, majdnem 10 éves, a szenzora nem egy mai darab, rendszeridegen obik felejtősek, Nikon obik meg használtan is egy vagyonba kerülnének hozzá.
Szóval A7-hez képest gyengébb szenzor, drágább obik, no 3rd party manuál obik.
2) Canon 5D, 100-tól indul, 10 évnél öregebb, a szenzorképességei a béka feneke alatt, pár manuál obi rámenne, és mehetnének rá a régi filmes EF obik. Vagy 5Dm2, szinte mint az 5D, kábé 200 ezerért, és D700-as szenzortudással.Szóval a Canon meg a Nikon opció mellett szerintem az A7 sokkal versenyképesebb, ezért is a kérdésem a fókuszrendszerével kapcsolatban.
-
Muerte68
addikt
válasz
DrojDtroll #12306 üzenetére
Nagyjából annyi szokott lenni-ha használod megéri olcsóbban nem nagyon van és elég jók a tesztjei
[link]
ez elég korrekt és részletes teszt.ja igen csak full frame-re ajánlják mert croppolva a lényegét veszti.
Tehát mégsem éri megEasy: This lens is a cheap, crappy lens. Like all cheap, crappy equipment, it you're willing to bend over forwards or backwards, you can get great results at f/16, and if you don't mind fuzzy, results are fine at larger apertures.
This 16mm fisheye is intended for full-frame cameras. It's a waste of time on DX Nikons or the Canon 1.6x cameras like the Rebels and 40D. It may be of some use on Canon's 1.3x cameras.
If you don't mind guessing at manual exposures and can shoot at f/16 all the time, get the Zenitar for a full-frame camera. The Zenitar looks great in these greatly enlarged torture tests, but in practice is a royal pain since you can't just shoot away.
No one prints fisheye images as big as I show here, which is the equivalent of 44" (1.1m) wide. Fisheyes are used for comic effect, and you'll lose the punch line if you're busy fumbling with the Zenitar.
If you want really sharp images, or want auto diaphragm, auto exposure or basically don't want to take 50 steps to make each shot, then save yourself the trouble and just get the correct Nikon or Canon lens for your camera. Get the 10.5mm Nikon for DX cameras, and the 16mm AF Nikon for Nikon film and FX cameras, and the 15mm Canon for Canon film and Full-Frame cameras. There is no fisheye for Canon 1.3x or 1.6x cameras, sorry.
-
Mr.Csizmás
titán
Nikon Nikkor-H 85mm f1.8 non-AI Lens (710-7)
van valami jelentősége a H-nak, és a 710-7 típusjelölésnek?
-
Mega Bass
tag
válasz
INTELligent #12249 üzenetére
Nem olvastad el figyelmesen Nikon illetve Olympus is van
Nézd meg a tagnak az eladó cuccait. [link]
-
tvamos
nagyúr
A multkor volt szo rola, hogy lehet-e 2 db telekonvertert felrakni a gepre. Nekem mukodik, de az ekvivalens 4320mm egy kicsit sok volt, nagyon nehez volt fokuszalni, es a legkori zavarok is bekavartak, nem kicsit.
Flickr: [link]
Youtube: [link]
Ahol nagyon remeg a kep, ott fokuszalni probaltam, a tobbi meg a legkor...
A setup a szokasos:
Nikon 1 J5
RMC Tokina 400mm 1:5.6
2 db Expert 2x tele converter
Weifeng WF6662 allvany + QZSD 3D fej (nem tudom a pontos tipust, ezt hasznalom a gyari gombfej helyett) -
szazbolha
addikt
válasz
Mr.Csizmás #12180 üzenetére
Nekem a Nikon vagy a Canon csatlakozás a leginkább megfelelő.
A Lens Turbo II-őm Canon EF csatlakozójú és van Nikon DSLR-em is jó szenzorral.
.
Nem ígérek semmit, de ha találok olcsón (lehetőleg angliából, nehogy megvámolják), akkor lehet megveszem.
Tele vagyok objektívekkel, talán az őszi börzén elmegy pár darab és akkor.... -
Matska
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #12138 üzenetére
Újra gép előtt vagyok, szóval ömlesztem a sok okosságot
Itt egy link.
Itt láthatod a bázistávolságokat. Hogyha veszel egy Canon EF végű lens turbot, akkor azokat az objektíveket tudod feltenni, amik hosszabbak a Canon bázistávolságánál.Amennyire tudom, a Nikon Ai felmegy a Nikon F bajonettre, így hogyha van adapter Canon EF-re, akkor felmegy Lens Turbo-ra.
Itt egy újabb link.
Ez egy flickr csoport, ahol elég jól összeszedték, hogy mi mivel kompatibilis. Felül megtalálod összeszedve, de ha végigolvasod a beszélgetést, akkor van egy jópár még pluszban hozzáírva, ami a fenti listából hiányzik. A csoportban rengeteg képet is találhatsz különböző lencsékkel, különböző gépeken.
Ímhol pedig egy excel dokumentum, egy szintén nem teljes lista a kompatibilis üvegekről.Így hirtelen ennyi
-
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
Ez a kis listam:
Bajonet Bazistavolsag (mm)
Nikon F 46,5
O/OM 46
Minolta MD 43,5
Konica AR 40,5
M42 45,46
Pentax K 45,46
Valaki tudna "lektoralni"?
(A forum nem a legjobb tablazatban...) -
szazbolha
addikt
válasz
CollectoR #11947 üzenetére
Igen, KF objektívvel igen, de dupla reducerrel nem. Érdekes ötlet... nekem csak 1 db gyári reducerem van.
Viszont a KF objektívek nem túl fényerősek, talán csak az alapobjektívek indulnak 2,8-ról. Pl: 80/2,8Az 50-es már nagylátónak számít. Pentaxnak volt 645-re 35mm f/3,5 objektívje, de a leírások szerint ez is rekeszelve jó.
KF 35/3,5 + 2x FC = 18mm f/1.7 -> 27mm (ekvivalens) f/1.7
.
Ezekkel a reducerekkel még a jobb kisfilmes nagylátók sem lesznek túl jók. A szélek elkenődnek.
24mm-ig próbáltam, de a jó mikrokontrasztú Nikon alapobjektívet is kipróbáltam vele.
Nem az igazi.... -
Rapid136
őstag
Idézek magamtól:
"Az használja aki akarja, csak ne erőltessük rá azokra akiknek nincs rá szüksége és ha látszik hogy még csak nem is érti akkor meg pláne ne."
és tőled:
"de ne probalj mar meg arrol meggyozni, hogy az nekem rossz, hogy ekv.-ben szamolok es tartok nyilvan mindent. Kvazi iparagi szabvany 35 mm-re vonatkoztatni, te mesz szembe az autolayan"nem olvasol szerintem és nem is érted... nem RÓLAD van szó, hanem arról a millió emberről aki nem fogott filmes gépet a kezébe és cropos érzékelős gépe van.
te akarod rájuk erőszakolni a szorozgatást, minek? szerinte te mész szembe az autópályán
érdekes módon mindig az akad ki aki tisztában van a fizikával, mikor nem róluk van szó, hanem azokról akik nem...ki a fenét érdekel egy kompaktnál hogy mi van ráírva? Az átlag user bemegy és megveszi a pirosat aminek a legnagyobb a szám a zoom előtt. Te meg pont nem veszel kompakt gépet...
Átlag András meg azt veszi az asszonynak ami annak tetszik
megvan az a tag aki visszavitte a Nikon UWA kompaktját mert torzított a széleken és ő nem ezt várta el?
A legtöbb kompakt ekvivalens 24-28mm-től indul minimális a különbség közöttük, főként hogy két azonos kezdő gyujtótávolságú gépnek tuti nem lesz azonos a képkivágása sem
nincs ipari szabvány, a régi motorosoknak lehet hogy az, de egy generációnak APS-C és m4/3 a szabvány, nem vágynak sem FF, sem más érzékelőméretre
nekik a saját rendszerük a szabvány, abban kellene gondolkozniuk
ehelyett mantraként megy az ekvivalens ez meg az... -
Rapid136
őstag
válasz
csatacsita #11860 üzenetére
Az orosz obik egy része átalakitható Nikon végűre, az ukránoktól kell rendelni ilyen KP/N adaptert.
A legtöbb obijukat a Zeiss licence alapján csinálták, úgyhogy annyira nem tudták elrontani. Mondjuk túl nagy objekitv választék nincs, de egy 3,5/135 Jupiter tele jó vásár lehet.
Alapobiban lehet hogy csak fix véges van, Kiev vázhoz csinálták. Helios volt az is, persze nem a klasszikus preset 44-2. -
Rapid136
őstag
válasz
csatacsita #11858 üzenetére
Oszt mér nem keresel inkább Nikon bajonettes orosz obikat?
-
Muerte68
addikt
válasz
csatacsita #11846 üzenetére
amúgy vannak M42-es üvegek amiken van végtelen átalakítóval
meg egy cikk a lehetőségekről.
De alapjában nem a Nikon a legjobb manuálozni
Viszont van rá sok saját üveg -
csatacsita
tag
válasz
szazbolha #11845 üzenetére
Sajnos nem lakok a közelben, de köszönöm szépen a felajánlást!
Tetszik ez az átalakító, kipróbálom!Úgyis fizetés lesz lassacskán.
Hogy megéri-e? Kicsit kifejtem a problémámat. Hobbi szinten számomra egy értelmes nikon fix 50-es helyett átmenetileg 4,5 ezer forint határozottan, a 20 ezer forinthoz még gyűjtök egy kicsit és akkor már inkább egy használt nikon obi. Egyébként ismerősöm esküvői fotózáshoz előszeretettel használja simán is.
Azt nem tudom, hogy ha megcsinálnék egy fotós tanfolyamot, elég-e oda egy helios gyakorolni egy D3300as vázon. Gyanítom oda is egy fix 50essel, egy jó vakuval és netán egy softboxxal kellene odaállítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Yettel topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest