Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vadkörte

    addikt

    válasz #30610944 #69899 üzenetére

    Hello!

    Üdv a klubban! :D

    Mindhárom kinézett disztró a Debianra épül, az alapjai ugyanazok, bizonyos megoldásaikban megjelenésükben térhetnek el.
    Fogadd meg Pirk kapitány - :DDD - javaslatait, de engedelmeddel tennék pár kiegészítést.
    Mielőtt nekiugrasz, ha még nem tetted meg, javaslom ismerkedj meg a kinézett OS-mel egy virtuális gépen - VirtualBox - értelem szerűen nem ugyanaz, mint egy fizikai, de az alapvető működésével tisztában leszel és nem mélyvízbe ugrasz.
    1.
    A Rufus-szal nekem sok-sok köröm volt, némi hajam is bánta. Nem minden esetben sikerült működő boot-eszközt létrehoznia, az okát nem tudom. Rufus-alternatívának javaslom a BalenaEtcher-t. Hülye neve van, de megbízható.
    2.
    Természetesen lehet, feltétel, hogy a géped tudjon róla boot-olni. Én kártyaolvasóba helyezett mSD-ről is telepítettem már, nem tapasztaltam sem sebességbeli, sem stabilitásbeli problémákat.
    3.
    Igen fel, de ahogy CPT.Pirk is írta, disztrója válogatja.
    4.
    Ha a gép elindul, megjelenik és a desktop, akkor 99%, hogy minden klappol. Ha van hang és reagál az egérre, billentyűzetre, a helyi/külső hálózat is megy, akkor 99,9%...
    5.
    A debian alapú rendszerek naptári frissítésűek, ha kijön egy újabb verzió, eldöntheted mit akarsz. ha még hónapokig vagy évekig lesz támogatása maradhatsz a meglévőn, vagy frissítesz az újra. Javaslom én is az LTS - Long Time Support? - telepítését. Stabilabb, teszteltebb csomagokkal fut. Verzió frissítéshez nem feltétlenül kell újratelepíteni az egészet, frissíthető, bár ki tudja...
    Ha mindig a legfrissebb legropogósabb csomagokra és főverziókra hajtasz, az Arch alapú rendszereket javaslom. Használat szempontjából nincs nagy differencia. Ha nem akarod terminal-ozni sem kell, egyikkel sem.
    Live módban a RAM-ból futtatja magát az OS. A kilépéshez csak leállítod a gépet.
    A laptop bőven alkalmas rá. Tized ilyen teljesítményű gépen is röhögve futott nálam az ManjaroXFCE is és a MIntXFCE is. Az ujjlenyomat szenzor használhatósága attól függ van egy linux driver hozzá. Tudni kellene, hogy milyen szenzor van benne. Nálam annó a Mint kezelte az UPEK szenzort, a Manjaro látta, de nem tudott vele mint kezdeni (valószínűleg user oldali hiba lehetett, nem volt kedvem erőltetni)

    Nem vagyok szakértő, 20 évnyi stabil Windows használat után szántam el magam. Egyelőre párhuzamosan futtatom a két platformot, munkahelyen kötelező a Windowz (Win10), de VB-ban van egy Mint XFCE és egy Manjaro XFCE. Otthon Win10 + ManjaroKDE + VB-ban egy MintXFCE, azt észrevettem, hogy miután belaktam a linux-ot, egyre többet használom az és nem az újdonság varázsa miatt. :DDD

    Üdv. V. Körte

Új hozzászólás Aktív témák