- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Íme az új Android Auto!
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- One mobilszolgáltatások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
csapos2
addikt
Tehát olyan fresnel nem létezik, ami alapból nem szétszedhető?
Erre nem tudom a választ, de az írásvetítőkben olyan van, amit szét lehet szedni, információim szerint pedig, amit rendelni lehet az is szétszedhetős. ( Talán van üvegből készített fresnel is, azt mondjuk biztosan nem lehet szétszedni)
Trapézkorrekcióra akkor van szükség, ha a vetítő nem pontosan szemben helyezkedik el a vetített képpel, hanem lentebb, vagy fentebb. ( Esetleg jobbra, balra, de ez szerintem nekem/nekünk, nem fontos )
A kivitelezése úgy működik -elméletileg- hogy az LCD és az optika közötti fresnelt elmozdítjuk a párhuzamostól. Nem tudom érthető e.
Talán itt: [link] [link] lehet látni, a fresnelt, hogyan döntik.
j.bravo:
Namost, ha 6000K az optimális, akkor az éppen jó, mert ha jól emlékszem, akkor az írtad a lámpámról.
A 400W-os kályhán nem aggódok annyira, mivel sokan csinálnak ekkora teljesítményű lámpából diyprojit, és még csak nem is lámpaházba teszik. Jómagam pedig mindenképpen csinálok neki fémházat, remélem ma lesz is időm rá.
Ha sikerül, este teszek fel képeket.
Más:
Valaki meg tudná mondani ez mire jó? [link]
Én ugyanis nem értem a nyelvet. -
j.bravo
addikt
Amennyire tőlem telik, segítek lámpát választani, persze
A projektorrajongó kollégám szerint a 6000K körül van az optimális színhőmérséklet, de ezt ő is csak olvasta; még hezitál hogy építsen vagy vegyen használtan, esetleg vegyen inkább egy nagyobbacska lcd tv-t (kicsi a szobája, az is elég lenne).
A 400W-os lámpa hűtése jó kérdés. Tényleg ötletem sincs. Ha belefutok ilyesmibe, persze megragadom az infót és megosztom, de passz. A kolléga kicsit aggódik, ő nem biztos hogy ekkora kályhát be merne tenni egy zárt dobozba. A 12cm-es ventik remélem elég sok levegőt szállítanak...
Megpróbálok valami infót keríteni hogy mekkora környezeti hőmérséklet-tartományban mennek jól ezek a lámpák, de ettől ugye még nem tudjuk hogy a ventik ezt biztosítani tudják-e.
A tűzveszély elkerülése végett mindenesetre a lámpakamrát nem éghető anyagból építeném, és az se baj ha úgy van kialakítva hogy tudjon hűlni, de gyújthassa be/olvaszthassa meg a projektorházad műanyag vagy fa részeit amikkel esetleg érintkezik. -
csapos2
addikt
lámpa-->fresnel-->lcd-->optika-->fal, az engem nagyon érdekelne, mert hiszen ezzel ki lehet ejteni egy fresnelt
Split rendszer: lámpa-fresnel-lcd-fresnel-optika.
Unsplit rendszer, ha nem szedjük szét a fresnelt: lámpa-fresnel-lcd-optika.
Mindegy melyiket választod, mert mindkét esetben csak egy fresnel lencse kell, egy olyan, amit szét lehet szedni. -
domi007
őstag
Huh, bocsesz, hogy eltűntem.
Na, a monitorosoknak:
Még meg kell beszélnem, de valszeg akkor véglegesen eladó lesz a cumó.
Tapasztalataim:
Nekem egy LG L1510s monitorom van. Ez szintén 25ms-os, de én SOHA, SEMMILYEN körülmények között nem érzékeltem a híres képelmosódásból semmit....
PROJEKTOROSOK:
Na, amit írtál csapos2, hogy
lámpa-->fresnel-->lcd-->optika-->fal, az engem nagyon érdekelne, mert hiszen ezzel ki lehet ejteni egy fresnelt, és ez király lenne. Azonban írásvetítőt szerezni nem olyan könnyű....de azért jó lenne.
ÜDV:
DOMy -
csapos2
addikt
Olvastam olyat, hogy fényvető reflektorok üvegét használják e célra. Ami elméletileg edzett üveg lenne, valamennyi IR szűrő hatással.
Nálam lesz egy ilyen üveg egy fémlemezbe ültetve, majd további két üveglap.
Beszéltem üvegfóliásokkal, de az ő fóliájuk az IR kb. 50%-át tartja vissza, míg a látható fénynek majd 80%-át.
Valóban van a hőálló üvegnek IR szűrő hatása? -
dezz
nagyúr
Mint valamelyik lapon olvastam, vigyázni kell, mert nem csak a levegővel terjedő meleg ellen kell védekezni, hanem a lámpa jelentős infravörös fénymennyisége által kivitt, minden megvilágított részt felmelegítő hő ellen is. Erre egy IR sugarakat visszaverő üveglapot használnak.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Üdv!
A lámpa 9500HUF-ba került, és bizony úgy van, ahogy mondod, ha szűrni kell - remélem nem kell - akkor jobban jöhetek ki egy új lámpával.
Jól értelmezem, hogy segítenél a megfelelő lámpa kiválasztásában? Mert, ha így van, nagyon örülnék neki.
Véleményed szerint, ha két 12-es venti huzatába állítom a lámpát, az kevés lehet? Úgy gondoltam, hogy az egyik az egyik oldalról befúj, közvetlen a lámpára irányítva a másik, szembe vele szívja el a hőt. -
durkonorbi
tag
POntosan igy van ahogy irtad, viszont én pont emiatt néztem ezt a panelt, hogy lehet nem lesz elég a gyors mozgások folytonosságához ... nekem volt otthon 25 ms-os TN paneles TFT-m, illetve rengeteg laptop megfordult a kezem között már, ahol hasonloan ''lassú, vagy csak nem túl gyors volt a panel'' és ezeknél látható volt az utánhuzás, persze nem azt mondom, hogy normál használat mellett, mert pl. simán lehettt vele jól filmet is nézni, sőt játszani is, főleg alacsonyabb felbontásnál nem volt (vagy nem ez volt a ) zavaró ....
De pl. ha egy tenisz meccset néztem rajta a ''jurosporton''akkor bizony a labdajáték helyett csak cikázó csíkokat láttam ...
És lehet, hogy ez nagyban , a felra kivetítve még szembetűnőbb lehet, persze lehet hogy pont ebben a helyzet tompul ez a hatás .... nem tudom én sem, ki kell próbálni és kiderül!!
Csak nem lenne jó beleszaladni egy olyan helyzetbe, hogy megépíti az ember a cuccot, és kiderül, lassú a TFT ...
Apropo: az eladó reagált már vkinek vmit az árral kapcsolatban? -
j.bravo
addikt
Ahogy nézem, újonnan Cokin-ból se lenne baromi olcsó (7,5kHUF vagy 13kHUF); és ha a nagyobbik triplet lencse kell, lehet hogy a legnagyobb (''X'') méret is kicsi - hacsak nem találunk valami olyan forrást amit linkeltetek a polárfóliához is (ott volt nagy méret és nem is tűnt drágának).
A kisebbik lencséhez elég lehet a ''Z'' méret is. A rögzítő cucc se olcsó, de mivel te nem akarnád cserélgetni képenként, hanem fixen rajta lenne, meg tudnád oldani barkácsverzióban is.
Cokin méretek: http://www.cokin.com/ico2-p1.html
Egy magyar fotósbolt ahol kapni:[link]
Közben eszembe jutott, hogy bár fogalmam sincs mibe került a lámpa (ha gondolod írd meg PÜ-ben, de nem muszáj), ha ennél nem több, lehet hogy érdemesebb keresni egy melegebb fényű lámpát. 4000-4200K körüli színhőmérséklet elég standard, olyat jó eséllyel találnánk. (elterjedt értékek 3000K körül, 4000 körül ill. 6000 v. 6500)
Közben megnéztem ezt a linkedet: [link], fejből nem lököm a típusszámot, de valószínű hogy ez a lámpa hasonló paraméterekkel bír, mint a tiéd, ellenben csak 250W-os. Megnéztem, 20000 lumen, a te lámpád 250W-os kistesúja is 19000 lument adna. Ha nagy a meleg, a fény túl meg sok, ez is jó alternatíva lehet.
Majd még keresgélek szívesen ha kell.
(ja, használt szűrő: keresni kell, kitartóan, szerencse kérdése is. Ilyen nagy méretben mondjuk fotóstól nem túl valószínű hogy lenne...) -
dezz
nagyúr
válasz
durkonorbi #177 üzenetére
az a baj, hogy ez amit irtál, ez már nagyon a határon van (ha jól emlékszem 50ms körül, ami már filmnézésre sem elegendő ...) vagy tévedek??
Többiek véleménye a TFt paramétereit illetően???? Főleg itt a válaszidő miatt érdeklődnék ....
A megadott válaszidő nem ír le mindent, csak a teljesen nyitott és a teljesen zárt állapot (paneltípustól függően fekete és fehér v. fordítva) közötti váltási időt. (Egyébként az alapesetben megadott érték egy összeg, ami a két ellentétes irányban történő váltási idők összege. Azért így adják meg, mert egyes típusoknál az egyik a hosszabb, másiknál a másik, vagy épp mindkettő, ezért az átlag sem lenne jó.)
Meg van itt egy elterjedt tévhit, miszerint a 25+ms-os panelok már teljesen használhatatlanok, ha mozgásról van szó. Ez abból fakad, hogy jó ideig két fajta paneltípus volt elterjedt: a TN és az xVA (MVA, PVA, stb.), és az elsőnek 16ms körüli, a másiknak 25ms volt a megadott váltási ideje. Csak azt felejtették el odaírni a gyártók, hogy az elsőnél a közepes intenzítási értékek közötti váltás (ezt írják most G-to-G-nek v. G/G-nek) is viszonylag rövid, azonban a másiknál az f-f-re megadott idő többszöröse alatt következik ez be, sőt, a nagy váltások utolsó része is elnyúlik, de azt bezzeg nem számolják bele. Pedig ez jól látható csóvák megjelenését okozza.
Egy szóval, a szabványosan megadott idő (f-f[-f]) úgymond mást jelent az egyik paneltípusnál, mint a másiknál.
(Újabban egy trükkel az xVA panelokat is felgyorsították, G-to-G is, meg egyébként is, de gondolom, ezek áruknál fogva kiesnek.)
A linkelt paraméterek alapján ez a panel TN-es, tehát, még akár az is elképzelhető, hogy nem is mossa el annyira a mozgásokat, mint azt a megadott időből gondolnánk, csak valamennyire.De látni kellene egyet még összeszerelt állapotban, az lenne a biztos. (
)
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Igyekszem majd
Vsz a másik se lesz olcsóbb (a B+W szinte biztosan drágább is lenne), de lehet hogy némi utánajárással lehet keríteni használtan is (a fotózásban ezeknek igazából a filmes technikában van értelme, és ahogy egyre többen térnek át digire, már nincs rá szükségük).
Mekkora kéne? A frontlencséd mekkora is?
Ja meg - gondolom én - ezzel ráérünk addig amikor majd működik a projektor és meglátod hogy a valós életben milyenek a színek. Könnyen lehet hogy elégedett leszel vele enélkül is, illetve hogy ha kékes is, a kijelződriverben is ki tudod javítani megfelelő színprofillal.
Persze lehet az is hogy nem, de egy próbát megér, tekintve hogy az ingyen lenne.
(megnézem a filtereket, linkelek párat de tényleg olyan a dolog, hogy előtte kéne egy próba).
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Keresek olyan döglött TFT-t, 15''-tól, aminek a kijelzője nincs nagyon összekarcolva. Csak az LCD-re van szükségem, még akkor is jó, ha a szalagkábelek le vannak tépve, szakadva róla.
Előre is köszönöm. -
j.bravo
addikt
Hirtelen sajnos nem, de ha a fotózásban használatosak jók, akkor a Hoya-nak szerintem lesz. Vagy a Cokin-nak.
Nem biztos hogy így a legjobb ötlet, de én ezt ''legkívülre'' tenném, a legutolsó lencse (ahol a kép elhagyja a projektort) elé, esetleg mögé. Itt a hőtűrés is kisebb probléma (itt gondolom kevésbé lenne melege), a kép szempontjából pedig szerintem mindegy. Még egy előny, hogy ilyen és ekkora (kör keresztmetszetű, objektívnyi átmérőjű - 72, 82 mm-es még egész biztosan létezik) szűrő fotósboltból többé-kevésbé simán beszerezhető.
szerk.: pár szűrőgyártó:
Cokin (nekik nem csak kerek van, hanem szögletes fólia is) [link]
Hoya [link] , [link]
B+W (Schneider Optics) [link]
Heliopan [link]
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #182 üzenetére
A split rendszernél( szétvett fresnel ) állítólag van egy kis fénytöbblet, ne kérdezd mitől. Plussz, az optika és az LCD közötti fresnellel, lehet úgynevezett trapézkorrekciót
(keystonet) csinálni. Ami megnehezítheti a dolgot, hogy nagyon pontosan egy vonalba kell állnia a két réteg fresnelnek.
[Szerkesztve] -
durkonorbi
tag
Tehát akkor ezek szerint ha az irásvetíítőből kikapom a fresnelt, akkor azt vagy kettészedem, és ugy teszem lcd elé, mögé, vagy ha ugy tetszik, akkor nem, és csak a fényforrás és az LCD közé kell ??? Van vmi tapasztalat, hogy melyik a jobb megoldás? (nem feltétlen saját, vki más által leirt is jó
)
-
csapos2
addikt
Mivel közben megtudtam, miről van szó, megosztom veletek is.
Az írásvetítőkben unsplit fresnel van, rendelni is ilyet lehet. Ezt a fresnelt lehet két részre szedni és ilyen módon alkalmazni: [link]
Ez a split rendszer.
Ekkor a sorrend így néz ki: lámpa-fresnel-lcd-fresnel-optika.
Ha nem szedjük szét a fresnelt, akkor: lámpa-fresnel-lcd-optika.
Ha valakit érdekel.
[Szerkesztve] -
beencee
őstag
válasz
Paraméterek akár az általam korábban linkelt, vagy a most domi007 által linken is vannak, ezekből a fontosabb dolgok kiderülnek.
Abban meg cak reménykedni tudunk, hogy egy eladótól (aki eladásra kínál valamely terméket) előbb-utóbb csak hallunk, ha mást nem, egy irányárat -
domi007
őstag
válasz
Infók, paraméterek:[link]
-
durkonorbi
tag
Hi!
Hát igazság szerint engem érdekelne ilyen TFT buherára, de megmondom őszintén, Te nem tudom hogyan és mennyiért szerezted, nekem kb. 5000-et érne meg ... azért ennyit, mert pár ezerrel drágábban már ajánlottak hasonlot, egy kicsit jobb válaszidővel .. az a baj, hogy ez amit irtál, ez már nagyon a határon van (ha jól emlékszem 50ms körül, ami már filmnézésre sem elegendő ...) vagy tévedek??
Többiek véleménye a TFt paramétereit illetően???? Főleg itt a válaszidő miatt érdeklődnék ....
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Tisztelt optikában járatos fórumtársak!
Újabb rejtély, legalábbis nekem.
Nemrég láttam, hogy az írásvetítőkből kiszedett fresnelt ketté lehet venni. Ma én is szétvágtam egy lencsét és meglepődve tapasztaltam, hogy tulajdonképpen mindkét réteg egy-egy fresnel.
Namost nekem egy szétvágott fresnel két darabjára van szükségem, úgy, hogy az egyik az LCD és a lámpa közzé megy, a másik az LCD és az optika közzé?
Vagy két darab kétrétegű lencse kell az LCD két oldalára? -
domi007
őstag
Hy everyone,
Asszem épp jókor néztem be.
MONITOR:
Szóval a monitorokkal: ez csak egy ötlet volt, de ha már így érdekel titeket, akkor kérlek mondjátok el riviben, hogy mennyit érne nektek.
LED:
Tehát ledekhez nagyobb LCD. De gondolom lehet kisebb LCD is, csak akkor kell lencse, és elveszik a ledeknek a lencsekiütő szerepe, nem?Erről mi a vélemény?
De viszont a ledeknél, ha már lencsét nem is, de a tükröt mindenképpen meg lehetne spórolni.....
És kisebb ledekkel? Pl. a tegnap este küldött linkeimen látható fényforrás mérete a képek alapján kb. 5centix5centi -
csapos2
addikt
Azoknak, akik tudnak németül, itt egy pdf. Okosnak tűnik.
[link] -
dezz
nagyúr
válasz
hankpoke #165 üzenetére
Csak van 2 gond...
1. Amint korábban elhangzott, x lumen kijövő lumenhez akár 10-20 x lumenes forrás kell...
2. A lumen az az egységnyi térszögbe sugárzott fényáram: [link]
Tehát nem összesen sugároz 25e lument a fémhalogén lámpa, hanem egy adott ''irányba'', ha jól értem. És ugye a nemkívánatos irányokból is a kívánt irányba lehet tükrözni a fényét (parabolatükör). Eközben a LED az összes fényáramát egy kisebb térszögbe sugározza ki.
Jobb lenne talán kandelában számolni, mert az az összes kisugárzott fényre vonatkozik, azt hiszem.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Engem ez érdekelne: [link], ha esetleg tudnál róla valamit.
Már nem tudom hol, de mintha én is azt olvastam volna, hogy ezeknél a lámpáknál megadott fényrő, nem ugyanaz, mint a projektorban megadott, egy csomó dolgot le kell vonni belőle, azt hiszem. De akkor még csak gondolati szinten foglalkoztam vele, ezért nem nagyon ragadt meg bennem, csak annyi, hogy érdemes túlméretezni a fényt. -
j.bravo
addikt
Nincsmit
Szívesen elmondtam volna én is de így azért szerintem összeszedettebb
Téged érdekelnek a fentebb emlegetett számítások a várható fényerőre vonatkozólag, vagy mivel úgyis megvan a lámpa, nem annyira? Csak mert akkor valakinek utána kéne néznie, hogy is van ez az ansi lumen (prjektorban érdekelt kolléga emlékei szerint - bár nem esküszik rá - ez köszönő viszonyban sincs az általunk eddig is emlegetett lumennel.) -
hankpoke
tag
Üdv mindenkinek!
Régen néztem már ide,most próbálok válaszolni a kérdésekre. 90lm/W-os ledek kiskeráron 1k,közvetlenül a gyártótól olcsóbban beszerzhető,főleg, hogy 100db nagyságrendről van már szó. PowerLED-ben most a Cree a legjobb,más gyártók termékeinek fényhsznosítása ennél csak rosszabbak. Lehet kapni 20W-os LED-eket is, de azok fényhasznosítása kb a halogén izzókéval van pariba. Szerintem a 25000 lumen baromira sok,bár ha nappali fényben akarunk projektort nézni nem árt.
Csak érdekesség képpen egy Toshiba MT700-as projector adatai:
Brightness (ANSI) 1000 lm(gondolom a falra vetített képre értik)
Lamp 250W - TLPLMT70
Service Life of Lamp ** 3000h (Standard mode)
Szerintem az 500W-os fémhalogénnel kicsit túllősz a célon,de te tudod.Fotonágyúhoz valóban nem árt a több száz LED,de én tudnék találni egy kompromisszumos megoldást,főleg ha az üzemidőre gondolok. Még csak annyit, hogy ezeket a LED-eket is túl lehet hajtani,igaz csökken az élettartamuk. 700mA-en hajtva 150%-át adják le a 90lm/W-nak.
És lehet trükközni az impulzus vezérléssel is,bár nem tudom milyen képet adna 1kHz-en villogó LED-es világítással az LCD.Belegondolva nem lenne vele semmi gond,mert DLP-sek a projektorok többsége,és abban is rángatják a mikrotükröket.
LED-es projektorhoz nagy méretű LCD kell,mert fizikailag nagy helyet foglalnak el a LED-ek. Kis LCD-hez ponzszerű fényforrás szüséges.
Hankp -
domi007
őstag
Tehát a minél melegebb Kelvin fok, annál hidegebb színek?
Egyébként meg:
A ledekkel akkor asszem megfeneklünk, mert ilyen bődületes teljesítmáényt a hideg üzem kedvéért. De persze leh, hogy találunk megoldást. Mindenesetre tehát olyan ledeket kellene keresni, amikrool feljebb olvashattunk:
90LM/W, na most ezzel:
Ha 25 000 lument akarunk elérni akkor kb.278 db ledre van szükség(1w-os ledeknél).
Ha találnánk olyan ledet. mint amit belinkeltem sokszor(5w-osat), és ennek a lednek is 90LM/W-os lennének a mutatói, akkor már csak 56 ledre lenne szükség, mindemelett bődületes, 450LM/LEd-es teljestítmény szerintem nem elérhető. Szóval mondjuk 150Lumen/led(tehát 5w-os led:30Lumen/W) az a kettő között lenne, és talán reális, de nem tudom...
Szerintetek létezik ilyen led?
DOMy
u.i.: az autó hátsó lámpát szerintem, érdemes megnézni, ha csak a tükörrendszer mkiatt is.. -
j.bravo
addikt
Lustaság fél egésség alapon pár link...
angol wiki [link]
magyar 1 [link] (ez jó)
magyar nagyon tömör[link]
még egy [link]
Némelyik pár dologban kicsit pongyola, illetve az angol wiki-ben sztem vannak kisebb pontatlanságok ( ld* ) de az alapvető megértéhez ezek tökéletesek.
* azt írja, hogy ''2800 K: tungsten lamp (ordinary household bulb whatever its power)'' - na ez így ebben a formában nagyon erős általánosítás; wattitástól is függ kicsit illetve hogy vákuum van-e a búrában, vagy nitrogénes-argonos töltőgázkeverék, vagy esetleg még kripton is; na meg persze hogy mekkora nyomáson. Nagyjából ennyi persze, de egy nagyon kis wattitású vákuumlámpa ennél kevesebb, egy jó gáztöltésű lámpát pedig meg lehet hajtani ennél magasabb hőmérsékleten is (élettartamccsökkenés árán), akár 3000-3200 K körüli értékig.
Ami a lényeg most:
a magas színhőmérsékletű, hideg fehér fényben több a kék. Egy icipicit sárgás vagy rózsaszínes szűrővel ezeknek az ereje csökkenthető, azaz az ''eredő'' fény melegebb lesz, . Visszafelé is működik, vannak kékített búrájú izzólámpák amikkel lehet napfényfilmre többé-kevésbé színhelyesen fotózni.
Az egyik linken írnak a fotózásban használt színkorrekciós szűrőkről. -
dezz
nagyúr
Viszont nem a (kétszer vett) Single értékkel [l. #152] kell számolni, hanem a Parallellel (30.1%), ami ami két polárszűrő átengedő beállításban.
A folyadékkristály ebből már nem sokat vesz le, mert nem csak egy ''rezgési irányt'' (vagy minek nevezzem) enged át, hanem annak az iránynak már nagy részét.
A legjobb lenne persze megtudni a teljes panelre jellemző értéket. Itt viszont figyelembe kell venni a paneltechnológiát (TN, PVA, stb.), mert némileg eltérő ettől függően.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
A színhőmérséklete pár helyen 6900 Kelvin, a Tungsramos adatlap szerint 6000K, mint itt is látszik: [link]
Elmesélhetem mit jelent a színhőmérséklet
De jó eséllyel egyébként egy megfelelő szűrővel lehet segíteni dolgon, ha esetleg tényleg nagyon kékesek a fehérek. Most meló van, később még visszatérek. -
csapos2
addikt
Esetleg valaki?
j.bravo: Igen építettek ezzel a lámpával már, de sajnos azt szűrték le, hogy nagyon magas a színhője 6900K ( fogalmam sincs mit jelent) és ezért kékes fénye lesz, amitől nem lesz megfelelő a színvisszaadás.
De még biztattak, hogy elöször próbáljam ki, aztán parázzak.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
nem rossz bár pár helyen azért gyanús hogy nem elég pontos. A polárokat alulszámoltad, mindenesetre (ha 38%-ot enged át, akkor a ''csillapítása'' ugye 1/0.38=2.63 lenne, nem 1,96
és mivel kettő kell, ezt emelhetjük is négyzetre
A falra vetített kép világossága nem lumenben értelmezett dolog, hanem legfeljebb lux-ban (megvilágítás, megvilágítottság), de ennek utánanézek. Az persze kiszámítható, hogy adott nagyságú felületen (mondjuk a 200x150cm = 3 négyzetméter) ennek eléréséhez mekkora fényáram kell.
A lencsék viszont - ha jó minőségűek - talán nem nyelnek el ennyit szerintem, de ez is mindegy, legalábbis elhanyagolható a többi veszteséghez képest.
A szendvicsen kívül ahol nagyon kemény veszteség van, az a folyamat eleje, a bemenet (persze ha a lencse r távolságra van a lámpától, ez is saccolható a lencsefelület és az r sugarú gömb felületének arányából, ha feltételezzük, hogy a lámpa egyenletesen sugároz minden irányba (de attól tartok nem)).
Mindenesetre ha jól emlékszem, ezzel a lámpával egy külföldi fórumon valaki már épített működő projektort (csapos2 belinkelte valahol, lusta vagyok megkeresni), ha azzal saccperkábé jó volt, akkor saccperkábé most is jó lesz, hacsak nincsenek brutális (nagyságrendnyi) különbségek az egyes paneltípusok és polárfóliák ''átlátszósága'' között.
-
Petiapó
tag
Az előző képlet, összefoglalva:
200×150 cm-es vetületnél az induló szorzónk 6,566
Van két lencsénk + fresnel: 1.05 a köbön = 1,158
a két pol.f. = 1,96
LCD kristály elnyelése legyen 20% (elnézést a tippért) = 1,2
egy plussz fresnel = 1,05
Így :
6,566×1,158×1,96×1,2×1,05 = 18,7774257888 -
Petiapó
tag
Azt kellene kideríteni, hogy mekkora kell legyen a kivetített kép fényereje, a falra ''érkezéskor'' optimális esetben (fehér fal, ''sötét szoba''), hogy élvezhető legyen. Utána már visszafelé ki lehetne számolni, mekkora fényforrás szükséges.
Ha tudjuk a kivetített kép méretét, akkor meg kell nézni hányszorosa az LCD kijelzőnek. A kapott szorzóval megszorozzuk a fenti lumen-t, ezt követően 5%-al kell növelni az értéket lencsénként (a normál üveg ennyit nyel el, a nagyító passz, de ez is vmi)(1.05×1.05...stb, ahány lencse van, és nem 1.05+1.05... )
Male korábbi hsz-a a polarizáló fóliáról:
''Transmittance: single(38%) ; parallel(30.1%) ; crossed(0.0045%)''
Ez a lényeges rész, mennyire megy át rajta a fény.
Single: amikor csak egy réteg van, parallel, amikor kettő ilyen egymás elött párhuzamos irányítottsággal, crossed, amikor kettő egymás elött 90 fokkal elforgatva.
A single azt adja meg esetedben, hogy a háttérvilágítás fényéből hány százalék jut át rajta amikor világosnak kell lennie a pixelnek...
Ez alapján kiderül, hogy egy réteg estében 35-40%-át (típusfőggő) engedi át a fénynek, tehát 1.4×1.4 a két fólia miatt. A kijelző kristályai milyen veszteséggel dolgoznak, nem tudom. De a képlet ua.: a veszteség %val kell szorozni.
Ha megvan az eredmény, akkor már tudjuk is mekkora fényerőnek kell érnie az első pol.fóliát, hogy a végeredményünk egy ''fényes'' vetülete legyen az LCD-nek. -
j.bravo
addikt
Nem akarok baromságot mondani, mert ledekhez nem nagyon konyítok (lámpához se de azt igyekszem titkolni), de a tolató, index stb lámpákba valókkal egyszerűbb a helyzet, mivel oda a monokróm is jó (sőt, az kell...), olyat pedig könnyebb baromi jó fényhasznosítással csinálni...
(a fehér ledek, a jobbak legalábbis, nem is közvetlenül adnak fehér fényt, hanem van rajtuk fénypor, mint a fénycsöveken) -
j.bravo
addikt
A 400w fémhalogénlámpából a gyári katalógus szerint tényleg kijön 25ezer lumen (ha a lent leírt hasonlatod nézed, meg hogy egy nyamvadék 100W-os sima, mezei villanykörtéből kijön 1340, akkor ez nem is tűnik olyan soknak.
Számold bele hogy mire a fény a tft panelen és az egész szendvicsen (ezentúl így is fogom hívni) átér, a fény intenzitása a töredékére csökken (eleve egy sima polárszűrő leveszi legalább a felét, de inkább többet, és ebből kettő van, egy elöl egy hátul) a háttérvilágítást egyenletesebbé tevő fólia is vesz le, az anti-glare talán keveset, de valamit mégis, maga a panel nemtom (még nem láttam csupaszon
Na meg persze a szendvicshez való elérkezés előtt is rengeteg veszteség van, a 25000lm ugyanis a teljes térszögre (teljes gömbfelületre) vonatkozik, azaz ha a lámpa mögé hátulra/oldalra nem teszel tükröt, ami visszaküldi előre, a lencsére (ami rávetíti a szendvicsre), az arrafelé kisugárzott fény biza elveszik.
Szóval hogy annyi hasznos fény kijöjjön belőle, mint egy gyári projektorból (párezer lm), lehet hogy ez a ''bemenő'' 25k lumen nem is sok...
De ha tudnánk, mennyi fényt vesznek le az egyes rétegek, okosabbak lennénk -
beencee
őstag
Neovo F15 [link] priviben, vagy akár itt is mondhatnál egy árat...
Újabb féle autókon néztétek már a hátsó lámpákat? Mondjuk VW Passat új modelleken valódi ledes tolatólámpa van, stb, stb. A héten kimegyek a szervízbe, megnézem, hogy fizikailag hogyan néz ki egy ilyen. Persze, bőven lehet, hogy ez egy oltári nagy baromság, csak ez is eszembe jutott, mint lehetőség. Egyszer a biztosító is adhatna valamit a sok befizetett Casco-ért... -
domi007
őstag
Na, a leguccsó:
Ha kell, lehet, h tudok szerzni Neovo F15-ös monitorokat.
Paramétereket nem tudok(gúúgli a barátod), árban megegyezünk. Teljesen működőképesek, irodai használaton voltak, kb. 1,5-2 évig.
15''-osak.
JÓ éjt! -
domi007
őstag
Hát ja, csak éppen a régebbi hsz.-ekben emlegetett 90LUMEN/W értéket nem közelíti meg, viszont legalább olyan drága ergo....meggondolható, ha olcsóbban tudunk szerezni belőle, vagy inkább a kisebbik BL-2000-esből.
-
domi007
őstag
Na, még1 uccsó. ez a legmegfontolandóbb ajánlat: 108 Lumen 11Ł-ér.
[link] -
domi007
őstag
Na, találtam egy érdekes cuccot, a neve:
Lamina BL-3000 [link]
Ez elméletben 570 Lument képes szolgáltatni, de persze árról nincs szó. A neten találtak alapján ez még mindig drága (90$ egy ilyen cuccért, és ebből legalább 2 kell....)
De azért érdekességnek, támpntnak talán jó... -
domi007
őstag
csapos2: húú, ez nagyon ott van, asszem egy ilyt én is szívesen elfogadnék/összeépítenék.
szerk: Nahát, mennyit írtatok. Ki is törlöm a maradékot
[Szerkesztve] -
dezz
nagyúr
Te hány lumennal számoltál összesen? Az imént elhangzott 25000 lumenhez 277 darab kellene az 1W-os LED-ből (90lm/W-tal számolva)... 1000Ft-ot adtál meg egy ilyen LED-re, ez összesen 277eFt lenne...
Egyébként milyen LED-ről van szó a #31-esben, ami 180Ft/db? (Talán nekem is olyan van, bár a fentiek alapján kétséges, hogy tényleg elég lenne 100db.) -
csapos2
addikt
Ezt még muszáj vagyok be[link]elni.
Szerelmes lettem. -
csapos2
addikt
Van itt egy ilyen: [link].
Valaki, aki ért az optikához, megtenné, hogy egy pár dolgot leír, mi is ez, mire jó?
Előre is köszönöm.
Szerk: Esetleg, ha lenne valakinek tesztképe, vagy valami teszt film, amivel a képet lehet
beállítani, azt is örömel venném.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
válasz
durkonorbi #127 üzenetére
Az izzólámpa, az tényleg elfűti a felvett teljesítmény nagy részét (mondjuk muszáj neki, hisz épp attól világít, hogy marha meleg). A fémhalogén is fűt mint a rosseb, de több nagyságrenddel kevesebb hőt fűt el ugyanakkora fénykibocsátás mellett. Szó volt feljebb is a fényhasznosításról, azaz hogy egy wattnyi energiafelhasználásból mekkora fényáram (hány lumen) ''keletkezik''.
Összehasonlításképp:
Ahhoz hogy a fent említett 400W-os Tungsram fényhalogén lámpa által kiizzadott 25000 lumen fényáramot produkálni tudd, 19db 100W-os sima izzó kellene (1340lm), vagy kicsit több mint 2 és fél500W-os halogénizzó (9500lm). És azok nem tartanának 10 ezer üzemórát, mint ez... Ja és jóval nehezebb lenne megoldani az egyenletes háttérvilágítást is.
(vannak ennél jobb fényhasznosítású fémhalogén lámpák is, pl. amiket stadionok világítására használnak, de azok rövidebb élettartamúak).
Arról is szó volt fentebb, hogy szét kell választani az adott fényforrásra, illetve a teljes áramkörre értett felvett teljesítményt, illetve abból számított lm/W értéket.
Mind a fémhalogén lámpánál, mind a LED-nél kell egy áramkör ami meghajtja őket, és sajnos szintén fűt egy kicsit.
A fent említett Tungsram 400HGMIF/DH lámpánál a 400W a lámpa teljesítménye, a meghajtó áramkör (ún. ballaszt) teljesítményfelvételéről sajnos nincs adatom, de csapos2-nek talán van.
A hankpoke által említett 90lm/W nagyon jól hangzik, bár tartok tőle hogy megfizethető kategória nem tud ennyit... érdemes lenne tudni hogy a meghajtó áramkörrel együtt hogy megy, illetve ha az ember összerak párszáz nagy fényerejű, jó színvisszaadású LED-et egy nyákra, akkor képesek-e kellően átvilágítani a panelt (a telefon más tészta, azok a kijelzők gondolom jóval vékonyabbak). Ja meg persze ha kirakok egy jó kis mátrixot belőlük, a ''belsők'' az erősebb melegedés miatt nem világítanának-e máshogy mint a szélsők.
Engem tényleg érdekelne a dolog, csak az a baj hogy kipróbálni is komoly pénzkérdés. -
durkonorbi
tag
HUh, itt aztán tényleg volt forgalom ....
Egyik kérdésre válasz: hogyan lehet akkor a gyári projikban olyan kicsi LCD és mégsem rossz a felbontás: egyszerű: a gyári projikban - többek között ezért iskerülnek olyan sokba, főleg a magas felbontásúak - kisméretű, de emellett nagy felbontású TFT-k vannak! Pl. egy 5*5 cm-es panel, de 1024*768-as felbontással! Erre egy hagyományos felhasználás esetén (pl. egy ember nézi a TFT-t) nincs szükség, mivel már jóval nagyobb képpontok esetén is ''homogénnek'' látja aképet ... de itt igenis van. Ezért kell jóval kisebb képpontokat produkálni ... jóval drágábban!
A fémhalogén kontra led fogyasztás témát illetően: tudja vki a választ erre? Illetve a lényeg: nem lehet, hogy ezek az értékek nem a leadott hanem a felvett teljesítmények?Mert akkor a válasz adott: egyszerűen a fémhalogén elfűti a felvett áram nagy részét .... -
csapos2
addikt
Tátátátááám
[link]
Igen, ez egy polarizáló fólia. És működik
Sikerült leoperálni egy halott LCD panelről. -
Petiapó
tag
Készítettem egy gyatra ábrát is az elrendezésről
.
Ezen jól látszik, hogy a képen pontosan, a valóságban megközelítőleg ugyanakkora két LED közötti távolság, mint maga a furat. Merevség szempontjából ez ideális, mert így nem fog deformálódni, ergo ugyanabban a szögben, azaz párhuzamosan fognak világítani a LEDek. -
Petiapó
tag
Egy kis számolgatás után az derül ki, hogy egy 15'' LCD 696.78 cm2, ez 40 LED esetében 17.4 cm2 egy LEDre. Ez egy 4.17 cm oldalhosszúságú négyzet területe, amiben bőven elfér egy kisebb, mint egy 1 cm átmérőjű LED.
Amennyiben 80 LEDdel szeretnénk világítani, még mindig nagyobb mint 2×2es négyzettel dolgozhatunk. Persze nem sokkal nagyobb, de egy LED elfér benne, úgy hogy, mellette még marad is hely, ez ugye fontos szempont a rögzítő felület merevségénél. -
Petiapó
tag
-
dezz
nagyúr
Érdekes ez a LED-es dolog. Van is kb. 100db nagy fényerejű LED-em (úgy emlékszem 200mW-osok, de lehet, hogy mégis a 300-asok, most nem tudom megnézni).
Csak nem tudom, hogy lesz így az első freshnel lencsével, mert halogénnél az a pontszerű fényforrásból kiinduló, széttartó fénysugarak újra egy pontba (ill. felé) irányítására való.
szerk: hoppá, észre sem vettem, hogy az utóbbi napokban ennyit írtatok (nem otthonról írok, itt nem volt átállítva 30-ról az üzenetlistaméret).
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
Ja, kérdezni és akartam ám, csak lemaradt, so:
Találtam a neten (www.hobbyrendeles.hu) 5w-os led lámpát(tehát 5 w-os ledet). Na mármost, ez összehasonlítható a fémhalogének w értékével? Mert akkor elég nagy gáz van a led pártiaknál(azaz nálam):
Fémhalogének: 350-400W-->egy izzó
Ledekkel 350-400w-->60-80 db. na mármost, ezeket kis területen elhelyezni....nem toom.
DOMy
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
válasz
CounterBoci #111 üzenetére
és a gyáriak hogy olyan kicsik? azok milyen elven alkotnak képet?
Az elv ugyanaz, de hogy hogyan csinálják azt, hogy ilyen kicsik, azt nem tudom.
ÉS h amár itt tartunk, felteszem mégeccer:
VAn valaki, aki eredeti, projector LCD-hez tud vezérlést szerezni/fabrikálni?
THX!
DOMy -
csapos2
addikt
Mivel mostmár vérprofi polár filter eltávolító vagyok, a mai délutánt annak szenteltem, hogy legyen egy használható polár filterem.
Egy halott monitor LCD-jéről leszedtem a polár fóliát, beáztattam, hogy az antiglare fóliát le tudjam szedni róla.
Az első képen a még kétrétegű polár filter ázik.
[link]
A következő képen már lent van az AG. Kb. 2 óra ázás után, az egyik sarkánál körömmel alányúltam és egyetlen könnyed mozdulattal lehúztam az AG-t. Nyoma sem maradt.
[link]
Az utolsó képen pedig azt próbálom érzékeltetni, hogy mennyit tesz az AG. Nem keveset.
[link]
Most még ázik tovább a polár fólia, mivel az eltávolítás során maradt rajta abból a ragasztóból, ami az LCD-hez rögzítette. Remélem lejön.
Sajnos sérült a fólia, van rajta egy pár elszineződött foltocska. Majd próbálok szerezni egy hibátlat. De legalább már van remény. -
CounterBoci
senior tag
és ez elmossa a képet, vagy ha kis felbontású a panel, akkor nagy renyhe kockákat vetít ki?
és a gyáriak hogy olyan kicsik? azok milyen elven alkotnak képet? -
domi007
őstag
Igazad van.
Én úgy gondolom, benne maradok ebben a témában.
Annak aki csak most olvasna bele, akkor avégső elképzelések:
csapos2: Nagy lcd(monitorból)+fémhalogén lámpák------>nagyobb projektor
domi007: kisebb lcd+ledek---->kisebb projektor
ÜDV:
DOMy -
csapos2
addikt
[link]
Az 50-es post-tól érdemes nézegetni a képeket, látható, hogy nem 120-130cm-re van a következő fresnel.
Szerk: Látom közben nem tétlenkedtélSzóval egy szónak is száz a vége, a lumenlabon elég sok sikeres projekt volt, és amiket én láttam, mind fémhalogén lámpával voltak szerelve, két fresneles renszerrel.
Számomra ez eléggé meggyőző.Az itt leírtakat pedig nem szentírásként kell kezelni, ha más véleménye van valakinek, rajta, próbálja ki, ha sikeres és jobb mint az elődei, akkor arra fele fogok/fogunk haladni.
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
Emlékezzünk Puskás Ferencre, az Aranycsapat legendás Kapitányára, akinek most folyik a gyásszertartása!
-
domi007
őstag
Hohó mester, asszem igazad lesz:
Megpróbáltam úgy, hogy az ajtótól, amire kivetítek, kb. 20-30 centire legyek. És láss csodát: akármennyit mozgattam a ledet, mindig maradt egy kb. 10 centi átmérőjű kör, ami uaolyan fényerő stb. volt..........
Ső, UV-val találtam egy olyan pontot, aminél egy lencsényi, erős fény volt a falon...
Na, úgy látszik nem teljesen úgy van, ahogy gondoltam....... -
domi007
őstag
Hi,
Na, elvégeztem a kísérletet, van róla video is([link])
Adott volt a fresnel lencse, valamint egy kicsi, 1 ledes(de elég erős fényű) lámpa.
Leoltottam mindent, redőny le, király jó sötét van. Nos, a következőre jutottam(ami igazolja a hiányos optikai tudásomat, amivel 14 évesen rendelkezem...):
Ha a fókuszpontnál közelebb tartom a lámpát, akkor szépen szétszórja a falra a fényt. És természetesen minél jobban közelítem a fókuszponthoz, annál pontszerűbb lesz a fény. Pont a fókuszpontban tartva ez a lencse egy kb. 3 centi átmérőjű pontba gyűjti a fényt. Miután tovább távolodtam, a fény fokozatosan újra szétszóródott.
Kipróbáltam lézerrel is. Arra nem hatott a lncse. UV-fénynél még látványosabb volt minden, mint a led lámpánál.
Ennyi.
Na most a kérdés: Hova tennéd(tek) a fényforrást? Ha a fókuszpontba: olyan pici pontba gyűjti össze, hogy a 17''-os panelt biztosan nem világítaná be. Ha meg hátrébb: uaolyan lenne, mintha nem is lenne lencse. -
Petiapó
tag
Azonban, ha egynél több fényforrást használunk, akkor használhatunk házilag barkácsolt foncsort is, így egy mezei fehér plexi lappal lehetne homogénesíteni a fényt. A több cső a megfelelő fényerősség érdekében szükséges. Ezesetben még az egész ház méretét is lehet csökkenteni annyival, hogy az LCD-re érkező fény még homogén legyen, viszont a lehető legközelebb helyezkedjen el a fényforrás.
Az előbb kifelytett gondolat, pusztán logikai alapokon nyugszik. Ebből kifolyólag lehet téves megközelítés is.
De azért próbálkozok... -
-
Ja no
aktív tag
Hi,
hogy aznos fényerőnél többet eszik a kompakt fénycső
Úgy tudtam, hogy gyakorlatilag éppen hogy csak túllépi a LED hatásfokban a gázkisülésű dolgokat. /BTW arra gondoltam, hogy a kompakt fénycső elektronikájának nagyobb a vesztesége, mint a LED driveré és innét jön ki a pozitív mérleg./
Hamár fénycsöveknél és társainál tartunk:
Mikor lelkesen bejelentenek valamit, hogy így-meg-úgy übereli a ''hagyományost'', akkor ott konkrétan mire értik? Arra amit a Tungsram gyár hajdani indulásakor bírt produkálni az ipar, vagy megadnak konkrét értékeket is. A kompakt fénycsövek leadott fényteljesítmény-eqvivalenciája is ezért mosópor szagú számomra. Bár kétségkívül erősebb a fénye egy ~20W-osnak, mint egy 40Ft-os prosztó 100W-os körtének..
Zseblámpába pedig szénné hajtott LED-eket használnak
Zseblámpákban mennyire hajtják túl? Vagy erre lehet utalás hogy 1,3W-ot írnak rá a benne lévő 1W-os LED helyett?
Létezik valamiféle táblázat, hogy túlhajtva mennyivel csökken az élettartamuk ezeknek?
A beszúrt kép nagyon ütős! Különösen a lencse teljesítménye, mert úgy tűnik, hogy összetartó nyalábot produkál . Vagy ez optikai tévedés?
Ja no
PS: és bocsi a topicnyitótól a sok offért, de ide illenek a legjobban ezek a kérdések
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
Huh, csak úgy süvít a sok hozzászólás
Na, akkor én is beszállok egy két bonyolító dologgal:
A fresnelt szerintem nem pontszerű fénnyel kell megvilágítani. Mert ha az előző hsz.-em igaz, és télleg nagyít a fresnel, akkor miért kéne a pontszerű fény? Hiszen éppen maga a frenel állítja azt elő. Mert ha úgy nézzük, mint egy egyszerű nagyítót, akkor:
Jön mondjuk a napfény, elléggé ''összevisszán''(szóval nem pontszerűen). Mit csinál ez elébe rakott nagyító? Egy kis pontra gyűjti ösze.
Na, erről mit gondoltok?
Egyébként, ha már ilyen vita van, akkor ma délután kipróbálom ezt:
Led-es lámpával, egy pontról megvilágítom a fresnel lencsét, aztán meglátom, h mi lesz a falon.
DOMy -
hankpoke
tag
Üdv!
Nem vagyok nagy tudora a fémhalogém lámpáknak. Az biztos hogy a fázisjavító kondit jól kötötted be és az összes többi bekötés is jónak néz ki az alkatrészekre írt kapcsolás alapján. De erre ne vegyél mérget,megmutatom havernak Keress rá a gogglin fémhalogén lámpa kapcsolás néven.Csak találsz valami hasznosat.
Hankp -
hankpoke
tag
Üdv!
Úgy értettem azt, hogy aznos fényerőnél többet eszik a kompakt fénycső, hogy jobb a fényhasznosítása a LED-nek,mint a fénycsőnek. Ebből az következik hogy egységnyi megvilágításhoz kevesebb villamos energia kell LED részéről,mint kompakt fénycső esetén.
Röviden így tudnám elmondani miért ''eszik'' kevesebbet a LED-es lámpa.
Kétszeres élettartamot úgy lehet elérni, hogy paraméterei alatt működik a félvezető. Kicsit belemegyek a félvezető fizikájába: LED egy fényt emittáló dióda pn átmenettel,ugyan úgy is működik,csak erősebben szennyezett a hagyományos társaihoz képest. Minden félvezető öregszik, öregedést fel tudod gyorsítani úgy hogy névleges áram és feszültséget túlléped. Gyárakban így öregítik mesterségesen a félvezetőket.Ebből tudnak a gyártók egy maximális üzemórát kiszámítani, ez általában 50-70.000 üzemóra. Viszont ha félvezetőket a paraméterei alatt működteted logikusan lassabban is öregszik az eszköz. Ezért ha az üzemóra számít és nem az ár, 2× annyi eszközt beleépítessz alulhajtva hogy ugyan azt a fényteljesítményt kapjad, mint fele annyi darabbal normál használatban.Arányok csak a megrendelő óhaja szerint dölnek el és persze a pénztárcájától. Közlekedési lámpáknál fontos az üzemóra,ezért ott többet építenek be. Zseblámpába pedig szénné hajtott LED-eket használnak,mert ott a fényerő számít. Meg kell találni az optimumot...
Csak egy kis ízelítő mire képes 1 db 1W-os újgenerációs power LED(nem én építettem) :
Hankp -
csapos2
addikt
Üdv!
Nos, a jelenlegi tudásom szerint az elv a következő.
Fényforrás, fresnel, LCD, fresnel, optika.
A fényforrás és az LCD közötti fresnelre azért van szükség, hogy a fény egyenletesen és merőlegesen érkezzenek az LCD panelre.
Eddig még mindenhol azt olvastam és józan ésszel végig gondolva, én is úgy gondolom, hogy a fresnelt pontszerű fénnyel kell megvilágítani, ahoz, hogy optimálisan működjön, hiszen az is egy lencse, csak nem a megszokott formájú. Így van gyújtóponja, vagy mifene. Ebben a gyújtópontban kell elhelyezni a pontszerű fényt.
Mindezekért azt gondolom nem jó a fénycső.
Az írásvetítőben is meghatározott távolságra van az izzó a fresneltől elhelyezve úgy, hogy mögötte egy foncsor van.
De az optika sem az én területem. Ígéretet kaptam, egy nálam hozzáértőbbtől, hogy készíteni fog egy elvi rajzot. Erre várok jelenleg is.
Természetesen ezek mind feltételezések részemről elméleti, illetve gyakorlati tudás nélkül. De mindenfelé ezt olvasom. -
-
Ja no
aktív tag
Hi,
Köszi a választ. Igen a közlekedésben már több helyen észrevettem a cserét.
de sóher banda,mert nem üzemel mindig...
Lehet inkább az asszonykórust patronálják a megtakarításból
sok nekik 13 Wh fogyasztás/lámpa Miközben egy energiatakarékos kompakt fénycső is többet eszik ugyanakkora fényerőnél.
Ezt ki tudnád fejteni egy kicsit bővebben?
Meg hogyan tud kétszeresére felmenni az életartam? ( jobban ki kell hűteni?)
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Üdv!
LCD háttérvilágításnál se használnak Fresnel lencsét,sokba kerülne az.Helyette egy ''mattított'' műanyag lapot használnak.
Azt olvasom mindenfelé, hogy az LCD panelre merőlegesen kell, érkeznie a fénynek. Az tény, hogy a TFT-ben sincs fresnel, de akkor, hogy van az, hogy mégis látni a képet?
Ha valakit tényleg érdekeln egy LCD LED-es megvilágítása projektorba,akkor beszélhetek a munkatársammal.
Szerintem többen is lennének itt olyanok, akiket érdekel a dolog, köztük én is.
És akkor, most eszembe jutott egy dolog. Mi lenne, ha: fognám az eredeti háttérvilágítást, kivenném mögülle a fémlemezt, ami a hátsó rész felől védi, ezáltal átvilágíthatóvá válna. Egy fresnelt ki lehetne minuszolni ezzel a módszerrel.
Kinek mi a véleménye, működhet?
Fémhalogén lámpákhoz egyik haver jól ért. PÜ-ben megadhatom a telszámát ha érdekel.
Engem érdekelne a dolog, de olyan szinten, hogy teszek ide egy képet, azt meg tudnád esetleg mutatni neki, hogy megmondja helyes e, esetleg egy-két szóban leírni, hogy mit, miért, hova?
A kép:
[link]
Kép alsó részén látható vezetékeknek egyik irányban sincs vége. Bal oldalon nyílván a betáp oldal van, de hova tart a jobb oldal?
Egyelőre ennyi, de lesz még kérdés, mert abból kifogyhatatlan vagyok. -
hankpoke
tag
Üdv!
Fémhalogén lámpákhoz egyik haver jól ért. PÜ-ben megadhatom a telszámát ha érdekel.
Hankp -
hankpoke
tag
Üdv!
Jelzőlámpákból többet látsz mint közvilágításból, még... MÁV nagytételben cseréli le a jelzőlámpáit,megéri neki,mert min 50.000 üzemóra garantált(el lehet menni 100.000 üzemóráig is). Budapesti HÉV vonalakon Gödöllő irányába az összes jelzőlámpa LED-es. Autópályák fölött az információs panelek LED-esek. Közvilágításba még csak most terjednek el,mert 1 éve gyártanak olyan fehér LED-eket,aminek a fényhasznosítása jobb mint a gázkisülő fényforrások. Személy szerint Veresegyházán építettünk LED-es lámpát egy díszparknak,de sóher banda,mert nem üzemel mindig... Megkérdeztük miért nem üzemel,erre az válaszolták hogy sokat fogyaszt,sok nekik 13 Wh fogyasztás/lámpaMiközben egy energiatakarékos kompakt fénycső is többet eszik ugyanakkora fényerőnél.
LCD háttérvilágításnál se használnak Fresnel lencsét,sokba kerülne az.Helyette egy ''mattított'' műanyag lapot használnak. LED-ek ''fényudvara'' úgy van elhelyezve,hogy szépen lefedjék az egész felületet,utánna jön a matt üveglap, és az LCD.
Ha valakit tényleg érdekeln egy LCD LED-es megvilágítása projektorba,akkor beszélhetek a munkatársammal. Ő a nagy guru optikából,én csak botcsinálta módon értek hozzá,elektronika része az én területem. -
csapos2
addikt
Fresnel csak azért kell,mert a LED-eknek is van egy sugárzási szöge,párhuzamosítani kell a fényt hogy egyenletesen legyen megvilágítva mindenhol a TFT, bár erre lehet más eszközt is találni.
A kiemelt részre engem is érdekelne a válasz.
Male: Csinálok majd képeket neked, te szegény. -
domi007
őstag
Fresnel csak azért kell,mert a LED-eknek is van egy sugárzási szöge,párhuzamosítani kell a fényt hogy egyenletesen legyen megvilágítva mindenhol a TFT, bár erre lehet más eszközt is találni.
THX!
DE akkor az lenne a kérdésem(mert én ilyen telhetetlen vagyok):
Az addig OK, hogy egyenletesen kell megvilágítani az LCD-t. Ez természetes. Én azonban, amilyen lencsét, mint fresnel láttam, az rohadt erős nagyító volt. Na mármost, ha a fresnel nagyít, akkor gyűjtőlencse, nem? Ami eléggé inkább egy pontra gyűjti a fényt (mint egy geyszerű nagyító), nem pedig egyirányba rendezi, és egyenletesen világít meg egy nagyobb felületet...
Én egyébként azért ragaszkodom makacsul vmilyen notebook, stb. lcd-hez, mert én minnél inkább valódi projektorra hasonlító kivetítőt építenék. Nos egy olyan proji, amely kb. ingaóra nagyságú és súly, az nem az én műfajom, Ezért mondjuk egy 6-8-10''-es tft a legnafgyobb, amit el tudnék fogadni.
Uccsó, ráadás kérdés:
Van-e vki aki tudna eredeti projektor LCD-hez vezérlőt legyártani(úgy mint noti monitorhoz)? Lehetséges ez egyáltalán? Mer eBay-en lehet kapni eredeti, mondjuk 1024x768-as projektor lcd-t...(amelynek mérete kb. 0,8'' ha jól emlékszem). -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #79 üzenetére
Ez biza nem kevés, de majd látom mit kapnék a pénzemért. Köszönöm az infót.
Más:
Mielőtt bármit is közzé tennék, ha van itt valaki, aki ért a fémhalogén lámpák működtetéséhez, kérem írjon ide, esetleg valami rajz is jól jönne.
Előre is köszönöm. -
durkonorbi
tag
Igen erről .... irtam a srácnak, küldött is árlitát a dologrol ... persze relativ mi a drága, de :
ha csak a chipet veszed meg, 9500 (2 dsub) vagy 14500(2 dsub + dvi) a chip, és a mellékelt terv alapján te épited meg a panelt ... és innen felfele a dolog .... ha vkienk kell irjon privit elküldöm neki az árakat, de nem akarom ide kitenni egy az egybe, nem kaptam (nem is kértem) engedélyt a sráctól.... de egy kész megoldás (ahol nem kell a programot neked megirni, és panelt épiteni) az min egy huszas (2 sima dsubbal ) .... ha kell dvi, vagy komplett cucc kell (hogy csak a TFT-t kelljen rátenni) az 25 körül áll meg ...Annyiért komplett 15-ös tft-t lehet kapni ...
Persze ha vkinek van pl. egy 10''-es vagy 12''-es noti tftje már, annak jó alternatíva!
-
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #77 üzenetére
a másik neccesebb téma a vezérlés kérdése lenne : uis a TFT panelt itt külön el kell látni vezérléssel - ami mint kiderült elég drága megoldás
Csak kérdezem, erről a megoldásról derült ki, hogy drága? [link] -
durkonorbi
tag
POntosan! A ledek igaz, hogy sok pontszerű fényforrásként vannak jelen, de ha nem tévedek, akkor ezek, mivel elég közel vannak, ráadásul nem is párhuzamos nyalábban világítanak előre, hanem a ''fénytölcsérek'' átfedik egymást, a Fresnel nagyon jól elboldogulna velük, még jobb képet adna, mint a pontszerű forrás ... ilyet haználnak amodern TFT-kben is ...
Notikijelzőről én annyit irnék még, hogy az ujabbak már jó tuljadonságokkal rendelkeznek, de ha régebbit (pár éves, min 3-4 ) akkor tuti lenne utánhúzása (tudom, mert notikkal - is - foglalkozom ...) és a másik neccesebb téma a vezérlés kérdése lenne : uis a TFT panelt itt külön el kell látni vezérléssel - ami mint kiderült elég drága megoldás ... jobban megéri egy 15''_os használt tft moncsit megvenni, és szétkapni ....
-
hankpoke
tag
Üdv!
Kérdéseidre egyszerű választ adok,úgy lehet egyszerre világítani sok leddel, hogy egy áramköri lapra vannak felszerelve. Ki van alakítva egy soros-párhuzamos LED rendszer,attól függ ki hogy szereti vezérelni. Tápfeszültség állítással a fényerőt lehet szabályozni. Van egy elegánsabb megoldás is,ilyenkor impulzus üzembe mennek a LED-ek nem síma DC-ről, és a kitöltési tényezőt variálja az ember.
Hankp -
csapos2
addikt
Üdv!
Male mindent elmondott, helyesen. Így már az én magyarázatomra nincs szükség.
A LED-es dologról nem tudok sokat, mivel nam azt az irányt követtem/követem. Belátom, hogy kevesebb hő, kevesebb vesződség az optikával.
De, szerénynek mondható tudásom szerint a fresnelt pontszerű fénnyel kell megvilágítani, egy panelnyi LED pedig, legkevésbé sem pontszerű. Persze lehet, van rá mód, hogy egy pontba fókuszáljuk a fényüket.
A noti TFT-kre, ismét csak mások véleményére hivatkozva tudok válaszolni. Ismereteim szerint 30-40ms-es frissítést már egy akció film sem hálál meg, utánhúzásos lesz. Az ilyen kijelzők pedig nem a gyorsaságukról híresek. -
domi007
őstag
Hello,
1. kellesz
2. elhappolták előlem a led ötletet. én akartam mondani
Na mind1, most csak az a kérdésem, hogy hogyan csináljátok ezt a ledes fényt? mer nem vágom. eddig értem:
fogtok egy csomó ledet, mert azokkal királyul lehetne világítani.
a, hogyan rakod őket egy apnelra, hogy egyszerre ki be kapcsolhasd őket stb..?
b; utána hogyn világítod meg a cuccost, így:
ledek-->fresnel-->lcd---optika-->fal ?
THX!
DOMy
u.i: én még mindig a méretcsökkentés elvét vallanám. mondjuk szerintem egy 10''-12,1''-es pici laptop monitor már elfogadható lenne. -
ddekany
veterán
Ezeket a fotókat néha elég nehéz kinzéni (pláne ha vki nem tudja hogy mit kéne látnia), ezért érdemes lenne őket feliratozni az olvasók kedvéért (mint pl. én
). Hátulról nézel a leszedett rétegre, és a fényképezőgéphez közelebb van az átlátszó vastag réteg és alatta (a fényképezőgéptől távolabb) van a vékony sötét hártya. Jól látom?
''hiába olvasgattam hónapokon keresztül, hiába kérdezősködtem, minden fele''
Na de... hogy is mondjam, hogy ne kioktatásnak vedd... szóval az van, hogy kicsit visszanézve a fórumban azt lehet leszürni, hogy azt sem tudtad, hogy most a szinszűrő az hol-hogy-minek, meg ált. hogy milyen rétegekból áll a panel, kb hogy működik az egész. Szóval szerintem, mielőtt az ember nekiesik vmi komolyabb projektnek, érdemes némi rálátással rendelkezni az érintett témákra, jelen esetben hogy hogyan épül fel, hogyan működik egy TFT monitor, és nem csak arra a néhány aspektusra koncentrálni, ami a konkrét elvégzendő feladathoz (látszólag) elégséges. OK, ezt azért jó rálátás esetén is könnyű benézni amit te csináltál, nade ha másért nem, hát kiváncsiságból is érdemes jobban megérteni a dolgokat. Már persze annak, aki műszaki területen kíváncsi fajta, így ez perverz örömet okoz neki...dehát a DIY típusú ember általában olyan.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Elsőként, köszönöm neked is a segítséget.
megnézhetnéd, hogy nem-e két rétegből állnak (ploarizáló és rajta antiglare film). És akkor hogy kb milyen vastag az antiglare réteg... lehet hogy vmi tök hártya a polarizálóhoz képest, és akkor az utánad lévők esetleg meg tudnák állapítani, hogy épp mit áltak neki lehúzni.
Miután célirányosan megvizsgáltam a fólia darabokat, megállapítottam, mekkora egy barom, állat vagyok. De, még ezen kívül mást is. Bizony, két réteg fólia van és a külső réteg az antiglare, alatta pedig a polár fólia. Az ok, amiért barom vagyok, az az, hogy hiába olvasgattam hónapokon keresztül, hiába kérdezősködtem, minden fele. Mégis sikerült egy aprócska, ám igencsak fontos műveletről elfeledkeznem.
Mindenhol, ahol az AG réteg eltávolításával foglalkoznak írják, hogy első lépéskén nagyon finom csiszolóval fel kell érdesíteni a fólia felületét. No ezt én, a nagy izgalomban, mivel nem kicsit voltam ideges miközben a vadi új TFT-met téptem szaggattam, szépen elfelejtettem. Így az áztatás során nem tudot a fólia alá bújni a langyos víz. Ennek okán pedig, nem is csoda, hogy csak nagy kínok közepette tudtam leszedni a polárfóliát, amiről, akkor még azt hittem, az az AG.
Csináltam képet, világosan látszik rajta a két réteg. Az antiglare valóban egy hártyának tűnik a polarizáló fólia mellett.
[link] -
ddekany
veterán
BOCS, elfelejtettem lapozni... így lemaradtam a felvilágosító hozzászolásokról, de azért hátha maradt benne vmi ami még nem hangzott el:
''a kép ott van, csak a polarizáló réteg és/vagy az RGB színszűrő nélkül, én nem látom''
Hupsz... ez szomorú. Mert hát az van, hogy az anti-glare-t a polarizáló rétegre viszik fel. Úgyhogy nem is hittem volna, hogyan azt le lehet úgy szedni, hogy a polarizáló réteg ne sérüljön... de egyeseknek valahogy sikerült.
Estleg lehetne kicsit jobban kianalizálni a balesetet. Most már azt hamar meg tudnád állapítani, hogy mit szedtél le, u.i. a polarizáló réteg az polarizál (tehát ha egy polarizáló fényforrás előtt elfordítod, akkor akkor 180 fokonként besötétedik), a színszűrőn meg azért csak látszik közelről hogy színes. Valószínűsítem, hogy polarizáló réteg sarkát csípted meg, mert a színszűrő az talán lejjebb kéne hogy legyen egy üveg réteg mögött (de nem mernék rá megesküdni). És, most hogy ott vannak azok a letépett fólia cafatok, megnézhetnéd, hogy nem-e két rétegből állnak (ploarizáló és rajta antiglare film). És akkor hogy kb milyen vastag az antiglare réteg... lehet hogy vmi tök hártya a polarizálóhoz képest, és akkor az utánad lévők esetleg meg tudnák állapítani, hogy épp mit áltak neki lehúzni.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Még szép, hogy megírom, sőt,
képek is lesznek.
Mivel ma szétszedtem egy másik TFT-t is, így beírom a nevét, ez is alkalmas a
szétszerelésre és gyönyörűen ki lehet hajtogatni a vezérlést a panel mögül.
Igaz külső tápos, de szinte mindenféle csatlakozó van rajta.
Tehát: Acer AL1731, alkalmas projektornak.
[Szerkesztve] -
Male
nagyúr
Remélem összejön!
Én is tervezgettem, hogy csinálok ilyesmit, de akkor még csak az írásvetítős dolgoról hallottam... az meg annyira nem tetszett (zajos, nagy, és szerintem a képminőségével lennének problémák... és az akkori olcsón beszerezhető LCD-k is gagyik voltak: gyenge kontraszt, 30ms feletti válaszidők, stb.), így letettem róla.
A saját háttérvilágításos viszont jónak tűnik! (ehhez meg a dobozt biztosan nem tudnám megcsinálni + az optika... majd ha lesz pár siker itt is, akkor talán nekiállok)
Szerk: most látom, picit benéztem a dolgot... a max világosnál nem a Single, hanem a Parallel adja meg, hogy mennyire lesz világos... (elvégre a hátsó polárszűrő akkor is ottvan).
(mindegy, a fekete szerintem fontosabb a max fényerőnél... szóval a cross minnél kisebb legyen, ezt jól írtam azért)
[Szerkesztve] -
Male
nagyúr
''Transmittance: single(38%) ; parallel(30.1%) ; crossed(0.0045%)''
Ez a lényeges rész, mennyire megy át rajta a fény.
Single: amikor csak egy réteg van, parallel, amikor kettő ilyen egymás elött párhuzamos irányítottsággal, crossed, amikor kettő egymás elött 90 fokkal elforgatva.
A single azt adja meg esetedben, hogy a háttérvilágítás fényéből hány százalék jut át rajta amikor világosnak kell lennie a pixelnek... minnél nagyobb, annál jobb.
Crossed: amikor nem szabad átmennie a fénynek az LCD-den, akkor ez lép életbe... minnél kisebb ez a szám, annál sötétebb lesz a feketéd.
A parallelnek esetedben nincs jelentősége.
(a durabilitynél meg van adva, hány fokig bírja... erre jó lezs figyelni, ha ennyire erős világítást alkalmazol... a fényegy részét elnyeli a panel, így melegedni fog)
Méretre figyelj, hogy elég nagy legyen... (mivel csak egy irányban lesz jó, és ezt nem tudod előre, melyik, így a nagyobb méret legyen meg mindkét irányba, hogy biztos legyen a dolog)
Igen, ha jól le tudod szedni, akkor elméletileg menni fog vele... bár a hátsója pont 90 fokkal elforgatva jó, azt nézted... szóval méretre nem passzolna... így inkább az elsővel próbálkozz(hiszen erről is ez hiányzik)
-
csapos2
addikt
Akkor elegendő lesz a polár fólia.
Abban esetleg tudnál segíteni, hogy megnéznéd, melyik lehet a legalkalmasabb? [link] Nem igazán értek angolul, és az értékeket sem értem mi micsoda.
MOD: Akkor, ha a kettes panel hátsó polár rétegét leszedem, normálisan is oda tudom majd rakni? Szuper.
[Szerkesztve] -
Male
nagyúr
Jaaaaa.... most fogtam fel mit csináltál ott!
(eddig azthittem, hogy a fóliamentesített háttérvilágításával világítod át a másik panelt)
Ebben az esetben még rajta van a színszűrő!!!
Amit elé tartasz, az most pusztán egy polárszűrő szerepét tölti be (plusz a benne lévő színszűrő lerontja a képminőséget)
Tehát most úgy működik ezzel az elétartásos dologgal, hogy:
háttérvilágítás->első polárszűrő->folyadékkristály->színszűrő....polárszűrő->folyadékkristály->színszűrő->polárszűrő.
(a dőlt betűs a második LCD panel)
Ez az egyetlen lehetőség, mert a színszűrőnek R, G, B színeinek pontosan egybe kell esnie a szubpixelekkel ahhoz, hogy előálljon a kép. (márpedig egy szubpixel kb 0.1mm, ennyire pontosan meg nem hinnám, hogy oda tudod tartani)
-
csapos2
addikt
Ez a színszűrő, feladja nekem a leckét.
Driverrel el lehet forgatni, meg tükrözni is lehet, csak sajnos nekem nem ez a bajom. A fóliátlan kijelző elé úgy kell a másik panelt tenni, hogy 90°-kal elfordítom, így nem a teljes felületet fedi.
Nomeg benne van a dologban az is, hogy a rátét panelon biztosan rajta van a színszűrő. Ezért még nem vagyok biztos abban, hogy a polarizáló fólia önmagában elegendő lenne.
Lehet valahonnan színszőrőt szerezni, vagy ez nagyon speckó dolog? -
csapos2
addikt
A kijelzőn nem maradhatott semmi, mivel a fólia leszedése után valami ragacs maradt rajta [link], amit szépen letakarítottam [link].
Ezt a szubpixeles dolgot nem vágom, hogyan tudnak színszűrőt rárakni, ha nem festve van és nem is fólia?
A szemüveges dolgon már túl vagyok, most itt tartok:
[link]
Ez egy másik TFT kioperált kijelzője, egészen tűrhető eredményt ad, csak sajnos éppen elfordítva jó. -
Male
nagyúr
Ha nem fekete-fehér az LCD, akkor kell színszűrő... viszont az szerintem nem fólia, hanem festék fromájában van rajta... (ha szerencséd van, akkor nem is közvetlenül a polárszűrő alatt). Attól hogy most bekapcsolva tiszta fehér az egész, még rajta lehet! (mivel most minden szubpixel világít, akármi is van a képen... márpedig azt fehérnek látod színszűrővel is).
Nagyítóval azért lehet külön látni a szubpixeleket... ha nem vakít nagyon, megpróbálkozhatsz ezzel... vagy fényképezővel csinálsz egy jó közeli képet. (esetleg szerzel egy kis polárszűrőt valahonnan, és azt elétartod... ugyan csak kis felületen, de mégis le tudod tesztelni) -
csapos2
addikt
Nem látom a leírásban a színszűrőt. Amit itt [link] feltüntettek, vagy az nem minden típusnál van?
Mindez azért érdekes, mert ha nincs szükség a színszűrőre, akkor nyugodtan rendelek polár fóliát. Ugyanis a lumenlabon sokan direkt cserélik le, állítólag szebb képet ad, mint a sajátja.
De, ha mégis kell színszűrő, akkor nem tudom hogyan tovább. -
Male
nagyúr
A felépítése a fény haladási irányában:
Háttérvilágítás -> polar szűrő az egyik irányban -> folyadékkristályos rész -> polar szűrő a másik irányban.
A folyadékkristályos rész fesz hatására vagy ''elforgatja'' a fényt, vagy nem. Mivel a két polárszűrő egymásra 90 fokos szögben szűr, így alapesetben nem megy át a fény. Azonban ha feszültséget kapcsolsz a folyadékkristályos részre, akkor a kristály elcsavarodik, és a fényt is úgy vezeti, hogy 90 fokkal elforgatva jön ki a túloldalon... így akadály nélkül áthalad a második polárszűrőn is.
(ez a legegyszerűbb, persze lehet variálni, hogy pl alapesetben menjen át a fény, és fesz hatására ne, vagy hogy ne 90, hanem 270 fokkal forgasson el, stb.)
Persze ennél bonyolultabb, mert nem van fény-nincs fény, hanem közte kell lennie átmenetnek is.... ez a fesszel szabályozható. Plusz ezt minden szubpixelnél el kell játszani színes esetben.
Szerk: szóval ezért nem olyan egyszerű pótolni azt a polárszűrőt, hogy csak úgy ráteszi... az irányt nagyon el kell találnia ahhoz, hogy jó legyen a kép. Amúgy régebbi számológépeken a második polár szűrő még külön lap volt, könnyen le lehetett szedni, ahogy azt forgattad a kijelzője elött, ezt szépen végig lehetett játszani.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
durkonorbi: Sok sikert a dologhoz.
Leírom ide is, hol tartok a helyreállító projekttel, Egyelőre úgy tűnik csak polarizáló fólia volt, amit leszedtem. Azt pedig innen [link] talán tudnék rendelni. -
durkonorbi
tag
Telitalálat!!!
POnt tőlük akarok majd ilyesmit beszerezni, bár irásvetitőt nem láttam még náluk, de lehet csak nem tünt fel, mert nem figyeltem!
Itt is van egy ilyen bazáros, hatalmas jó! Minden vasárnap délelőtt! De lehetmegpróbálkozom itt az egyetemen is, hátha selejteztek/selejteznek le ilyesmit ...
-
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #46 üzenetére
Ahogy látom Veszprémben élsz. Nem tudom arra felé vannak e németes bazárosok, olyanok, akik Németországból hoznak mindenféle lomot és aztán azt árulják. Mifelénk ilyeneknél lehet 5000HUF-ért működőképes írásvetítőt kapni. Érdemes lenne felkeresned egy ilyen bazárost.
-
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #44 üzenetére
Készítenek, magából az írásvetítőből is ''kivetítőt'', az egyik legismertebb: [link]
De ezek nekem nem tetszenek, mert a kiszűrödő fény sokat ront a képen.
Rengeteg egy lencsés rendszer van, ha oda jó az egy lencse, akkor az írásvetítőnek a lencséje is alkalmas kell, hogy legyen. Itt [link] találsz szimplalencséseket is. -
durkonorbi
tag
Ok, akkor majd szétnézek azért hátha találok valamit a bolhapiacon ... ott mindig van valami értékes/érdekes cucc hátha ilyesmi is lesz ... az optikát illetően még valami:
az ami az irásvetitőben van nagy lencse (az állványon) az nem lenne megfelelő lencse? Hiszen végülis az is az alatta levő kb. A/4-es méretű képet vetiti ki a falra ... ????? -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #42 üzenetére
Az első hsz-ban, vannak linkek, ahonnan rendelni lehet vadonat új optikákat, azokat direkt erre a célra gyártják, úgy tudom, de mindenképpen alkalmasak rá. Persze érdemes a jobb minőség érdekében a 3 lencséset venni.
A nagyobbik optikám [link] [link] azt hiszem egy kiszuperált CRT projektorból való, de nem én szedtem ki, hozzám már kiszerelve került.
A kissebbik [link] [link] egy vetítőféleségben volt, amit talán könyvvetítőnek hívnak.
Az írásvetítőkben pedig, sajnos egy fresnel van. -
durkonorbi
tag
Semmi gond ...
Egyébként az optikával kapcsolatban szeretnék még kérdezni egy-két dolgot ... ezeket direkt ilyen célra gyártják? Illetve ha lehet akkor honnan lehetne esetleg ilyen optikát szerezni, ha nem akar az ember ujat venni ... gondolok itt arra, hogy pl. valami régebbi használt cuccból ki lehetne esetleg szedni, vagy ilyesmi ... pl. diavetítőből írásvetítőből ... stb.. ilyesmire gondolok ... mert ha igen és tudnék ilyet szerezni ily módon, akkor megint egy fokkal közelebb kerülnék ahhoz, hogy elkezdjem a dolgot ....
Illetve a Fresnel lencséből egy sima irásvetitőben egy darab van, vagy kettő?
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #40 üzenetére
Akkor elnézést, csak gondoltam, jobb, ha tisztázzuk.
-
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #38 üzenetére
Féreértettél. Az anti-glare réteget érdemes leszedni. Jelentős javulást lehet elérni vele a képnél.
Az én monitormnál LG L1752S nem lett volna szabad leszedni, azt a réteget, amiről azt gondoltam, az az AG. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #35 üzenetére
A gond az, hogy nem csak az AG, réteget szedtem le -még az is előfordulhat, hogy ezen nem is volt- hanem mindent. Így nem tud képet alkotni a panel, illeteve, a kép ott van, csak a polarizáló réteg és/vagy az RGB színszűrő nélkül, én nem látom. Helyette egy nagy fehérség van.
Mindenkinek:
Nagyon odafigyelve emberek, nehogy más is úgy járjon, mint én, okuljatok a káromon. -
csapos2
addikt
Az ígért képek a TFT-m, használhatatlanná tételéről.
Eredetileg az anti-glare réteg eltávolítását tűztem ki célul, de sajnos nem az lett belőle. A nevezett réteg eltávolításával jelentős képminőség javulás lett volna elérhető.
Amint az itt [link] is megtekinthető.
Nos tehát:
Az első képen a még érintetlen monitor:
[link]
A következő képeken az eltávolításhoz szükséges dolgok láthatóak. Az áztatáshoz desztillált vízre van szükség, én természetesen csak ioncserélt vizet kaptam. Továbbá kell még maszkoló szalag, másnéven festő szalag, némi vízhatlan széles ragasztó és valami olyan ruha, vagy papírtörlő, ami erős nedvszívó hatással rendelkezik.
[link] [link]
Elsőként az antiglare fólia szélénél végig ragasztottam a maszkoló szalagot, mivel ennek a ragasztója nem tépi fal majd a szalagkábelek forrasztását az LCD panelről. Erre ráragasztottam a vízhatlan széles ragasztót, hogy védjem a víztől, amit kell.
[link]
A következő kép a már ázó felületet mutatja. Érdemes meglangyosítani a vizet és úgy beáztatni a ruhát, illetve papírtörlőt.
[link]
Na, itt már a fóliát tépem:
[link]
Félúton:
[link]
Fólia lent:
[link]
A maradék ragasztót el kellett távolítanom:
[link]
Végezetül pedig, a már szinte teljesen letisztított kijelző, a széleit még nem csináltam meg rendesen, de már majd szétvetett a türelmetlenség, hogy láthassam, mit csináltam:
[link]
Senki ne fogjon bele a dologba hűbelebalázs módjára, gondosan mérlegeljen, mit veszíthet. Máskülönben úgy jár, mint jómagam.
Most pedig, azt hiszem nézhetek új kijelző után.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Valóban nem is hangzik rosszul.
A fémhalogén lámpáknál is már jónak számít a 95%, azaz ezzel nem is lenne baj, bár a led spektrumban az a nagy hupli aztán nagy gödör tényleg olyasvalami amivel foglalkozni kell
Ha valóban ki lehet hozni jól egy jó színprofillal a tft-n, akkor bejöhet a dolog.
Érdekes. -
hankpoke
tag
Üdv!
Találtam egy linket,itt is kipróbálták a LED-eket:
[link]
Képen látszik, hogy ez a panel huzallábas LED-ekből van összerakva. Ma már nem így illendő összerakni a fényforrást,erre találták ki a felületszerelt power LED-eket. Jobb helykihasználtság,nagyobb fényerő. Igen a színvisszadás indexe egy normál LED-nek nem tökéletes. Nem reménytelen a helyzet,pont ma mutattam egyik kolegámnak egy 95% színvisszaadási indexű LED-et. 110 fokos optikája van és kb 180HUF/db áron szerezhető be. Ebből durván 100db kell a projectorba.
Egy kis példa,milyen egy normál fehér power LED spektrumeloszlása:
[link]
Hagy maga után kívánni valót,de ezt korrigálni lehet LCD kalibrálással. -
hankpoke
tag
Üdv!
Találtam egy linket,itt is kipróbálták a LED-eket:
[link]
Képen látszik, hogy ez a panel huzallábas LED-ekből van összerakva. Ma már nem így illendő összerakni a fényforrást,erre találták ki a felületszerelt power LED-eket. Jobb helykihasználtság,nagyobb fényerő.
Hankp
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Hmm, érdekes, 5000 üzemóra szerintem baromi sok egy projektornak, de ha akarsz, mutatok neked a Tungsram (GE) gyártmányai között (de Osram, Philips verzióban is akár) tízezer üzemóra élettartamú fémhalogén lámpát is, nemcsak ötezrest...
A LED jól hangzik, ha nem melegszik, illetve tényleg kevésbé melegszik mint a fémhalogén. Ami miatt aggódom, az a színvisszaadása (ha tudom mit jelent a fényhasznosítás, és tudod hogy lm/W a mértékegysége - márpedig a fentiek alapján tudod - akkor azt is tudod, mit jelent az Ra avagy CRI). Az említett nagy teljesítményű LED-ekről tudsz mondani ilyen adatot, illetve mutatni egy grafikont a spektrumról?)
Nem kötözködni akarok, komolyan érdekel. -
hankpoke
tag
Üdv!
Cree LED-eket mondanám elsőnek, Cree XE a tipus. Chipcadnél kaphatóak 1e/db áron ez 1W-os LED. De lehet rendelni sample mintát is a gyártótól,csak 1 hónap mire megjön pár darab(ingyen megéri várni). Ebből lehet építeni egy LEDclustert, nem kell tükörrendszer, LCD mögé egyből beszerelhető egy fresnel lencsével. Másik gyártó BestHongKong, ezek a LED-ek durván 300mW-osak,ebből többet kell bele építeni projektorba. Kb 20-25e a teljes világítás költsége,de megéri,mert ha sokat használod nem kell venni drága fémhalogén izzókat félévente. Sajnos nem tudom a LED-es projektor márkáját,de marha kis kompakt gépek,és gyártanak ilyet már. Nincs annyi macera,mint a fémhalogénekkel,nem kell bemelegednie,nincs hűtési zaj,stb...
Köztéri lámpákban utazom,természetesen szilárdtest fényforrásokat használunk csak. Van több forrásom a beszerzéshez, ha érdekel a dolog,munkatársammal még lencsét is tudunk neked gyártani. Bár az egyedi optikai cuccok elég drágák már...
Hankp -
hankpoke
tag
Üdv mindenkinek!
Olvastam a fórumot, és látom sokan még nem ismerték föl a szilárdtest lámpák előnyeit. Magyarul LED-es háttérvilágítást kell beépíteni,fémhalogént el lehet felejteni ezek után. Előnyei többek közt az 50.000 üzemóra(fémhalogén max 5.000 óra),minimális hőleadás, jó színvisszaadás,hátránya hogy nem egy LED a háttérvilágítás. Most nem sorolom fel a LED márkákat,de lehet kapni 1W-os powerLED-eket(nem Luxeon, az pocsék hatásfokú) Ebből elég kb 20-30db és vakítani fog a projector Egy modern LED 85-90lm/W fényhasznosítással bír,alig melegszik,nem pirítja meg az LCD és a hűtés zaja megszűnik,mert passzívan működnek a LED-ek. Ötlet nem újkeletű, felső kategóriás LCD-k már mind LED-es háttérvilágításúak. Világítótestból adódóan egy áramgenerátorral még a fényerőt is lehet állítani...
Gondoljátok át, van értelme az elsőnek nagyobb LED beruházás ellenére is.
Hankp -
durkonorbi
tag
Rendben, köszi az árakat ... igy kicsit nagyobb keddvel megyek neki, mert ez még beleférhet, ha találok valami okos lcd panelt ... én valószínűleg majd egy notebook TFT-fogok erre a célra használni, megkeresve a forumtársat, hogy csináljon nekem egy átalakitot ... bár az igazság az, hogy szeretnám majd svideo bementtel is használni, igy arra is gondoltam, hogy ha már ugy is olyan jó kis cucc lesz, akkor csinálok alá egy HTPC-t is .... ugy lenne igazán okos a cucc ...
Persze ezek csak tervek egyelőre, de ha látunk majd valami jó kis eredményt nálad, akkor biztos belelendülök én is !
-
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #22 üzenetére
Üdv!
Köszönöm a biztató szavakat, most rám is fér. Úgy néz ki egy kicsit meg fog ülni a projekt, mert a monitoromat elintéztem, míg rendbe nem teszem a dolgokat, addig nem tudok előre lépni.
Kicsit később akartam kitérni az árakra, de ha már felmerült, akkor elmondom.
A fényforrás: 9500HUF
Folytótekercs: 3700HUF
Gyújtó: 1050HUF
A kondi még nincs meg, de kb: 1000-1500HUF lesz
A fresnel lencse az egy kényes kérdés, mert be lehet szerezni az első post-ban szereplő linkekről, vagy kutató munkával. Nekem egy fórumtárstól sikerült beszerezni. 400HUF/db áron. Érdemes iskolákban, művelődési házakban érdeklődni, nem e selejteznek ki írásvetítőket, mert abból ki lehet operálni.
Az optikáim már meg voltak régről, de vannak olyanok, akik az ebay-ről szerztek, 7000-10000HUF-ért. Az első post-ban erről is vannak források.
domi007:
Ezzel nekem a képminőség a bajom, jómagam ragaszkodtam az 1280X1024-es felbontáshoz, viszonylag gyors, 8ms-es válaszidőhöz, és a minél kissebb pixelmérethez.
A hő. Bizony ezek a lámpák hőerőművek, így komoly hűtést igényelnek, és a dobozt is úgy kell tervezni, hogy tűzvédelmi szempontból megfelelő legyen.
A panel védelmére a következőket gondoltam ki:
A lámpa előtt egy fémlemez közepén egy hőálló üveggel, ami elméletileg valamennyire az infravörös sugárzást is szűri. Ezután egy kétrétegű hőszigetelő üveglap következik, amelyből az egyiken UV szűrő fólia található.
Így kapok 3 réteget, köztük légréssel. A lápa házat pedig ventivel szellőztetem.
Nagyon fontos, hogy a működő fémhalogén lámpába soha nem szabad belenézni, közvetlen közelről, mert látáskárosodást okoz.
Később majd rakok fel képeket a monitorom kivégzéséről. -
domi007
őstag
Helloka,
Köszi a válaszaidat. Közben én is találtam egy érdekes megoldást, méghozzá azoknak, akik a méretet tartják fontosnak:
Németországban már bevett szokás ez(bátyám szerint): vesznek egy pici(1,5-2'')színes tv-szerűséget(video bemenettel), és abból kioperálják az lcd, és azt bevágják egy diavetítőbe. Ennek hátrányai és előnyei:
Előny: méret, ár, egyszerűség
Hátrányok: felbontás, fényerő, és falra nem vetíthető.
Ez összesen a bátyám szerint kb. 100-120 EUR(60-80 a kis tv, 40 a diavetítő).
DE, ha van otthon diavetítő+vászon, akkor jó alternatíva lehet.
A felbontás javítható, ha veszel egy liliput nveű gyártótól veszel kis tv-t, mert ezek akár 320x240-esek is lehetnek. Persze áruk is magasabb. Mindenki eldöntheti...www.ebay.de
És a kérdésem: hogyan oldod meg a hőt?
Mert gondolom a te fényforrásod is termel hőt. És azt hogy oldod meg, hogy ne égesse el a panelt?
Üdv:
DOMy -
ddekany
veterán
A zöld fülek, ha már anno felvetettem: Gondolom itt az történik, hogy a fentről (ahol a kék nyákos cucc is rá van kötve) az magán az üveglapon az üveglap széléhez közel megy végig a vezeték (itt is látszanak halványan ezek az áttetsző vezetékek, ahogy ez előző ill következő fül felé mennek az üveg felületén, de persze az legérdekesebb a felső sarok lett volna), aztán rámegy a zöld fülekre, és ott egyrészt feldolgozás után (sor cím dekódolása, talán) rá megy az LCD soraira, másrészt kb egy az egyben tovább is van vezetve vissza az üvegre, a következő zöld fül felé. Szóval ezért nem látható a távoli fotókon oda vezető vezeték, mert az üvegen van ilyen ill. maga a zöld fül az.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Ez a hozzászólás azért jöhetett létre, mivel volt egy elgondolásom, amiben szerepet kapott volna egy alkatrész a háttérvilágításból. Sajnos nem jött össze, de ha már szétszedtem, csináltam pár képet. Íme:
Az első képen maga a háttérvilágítás látható, még mindig kifogásolható minőségben:
[link]
A következő képen az látható, hogy a fényforrás előtt van 3 réteg fóliaszerű dolog, ami gondolom a fény homogénné tételében játszik közre:
[link][link]
Ezen a képen látható az a réteg, ami a 3 fólia alatt található, én plexinek tippelném, kb. 8mm vastag lehet. A másik oldalán pedig ismét egy fóliaréteg van, amin olyan kis kerek kidudorodások vannak.
[link]
Itt azt kellene látni, ami vlágít, de én nem láttam szabadd szemmel sem.
[link]
Végezetül, a kis relytéjes fülecskék közül egy:
[link] -
csapos2
addikt
Csináld most, hátha én is tanulok valamit.
ddekany: Olyan szalagkábel, mint ami a lenti nyák és az LCD között van, csak nincsenek melletük alkatrészek, olyan, mintha csak vezetékek lennének.
Dr Smoke: Azon vagyok, mivel igazán részletes, magyar leírást én sem találtam, vannak akik már csináltak, de őrzik a titkot, ki tudja miért. -
Dr Smoke
aktív tag
-
dezz
nagyúr
Tetszik ez a dolog! 1x-2x már eszembe jutott, de most meg is hoztad a kedvem, a későbbiekben én is összerakok majd egyet.
-
csapos2
addikt
Üdv!
1. mekkora lesz ez a projektor végülis? akkora, mint az eredeti lcd monitor, csak ''vastagabb''?
Hogy mekkora lesz, és milyen, annak csak a képzeleted szabhat határt.
Itt van néhány megoldás:
A legáltalánosabb forma ez: [link]
Nem a legszebb ugyan, de szerintem jó képet ad.
Formailag ez áll legközelebb ahoz, amit én szeretnék: [link]
Egy másik módszer, amikor egy tükröt alkalmaznak, ezálltal kissebb lehet a készülék.
[link]
És az egyik kedvencem, de mivel, ebben is tükör van, ami plussz kínlódást jelent és fényveszteséggel is jár, szerintem, azért sem ilyet csinálok:
[link]
Érdemes végiglapozgatni mindet.
2. és szerinted kiszuperált notebook lcd-ből is érdemes kiindulni?
Mint utóbb kiderült lehet, vannak mindenféle vezérlőáramkörök, amik lehetővé teszik a dolgot és van is itt a PH!-n egy fórumozó, aki tud neked ilyen vezérlést adni.
Mégpedig: [link] -
domi007
őstag
Helloka,
Én nagyon szurkolok neked!!
Engem is eléggé érdekelne ez a fabrikáljunk projektort téma!!
Szóval mindent bele!!!
És akkor a szokásos kérdések:
1. mekkora lesz ez a projektor végülis? akkora, mint az eredeti lcd monitor, csak ''vastagabb''?
2. és szerinted kiszuperált notebook lcd-ből is érdemes kiindulni?
SOK sikert!
DOMy -
ddekany
veterán
Valószínüleg van róla fogalmad (látnod kellet mikor szétszedted), csak félreérted a kérdést. Azokra a zöld csatlakozókra próbáltam utalni, amik nem a panel tetején, hanem az oldalán filyegnek. Amik gondolom a sorokat ''címeznék'' meg (vagy nem?). Nincs ilyan fotó, amin látszana, hogy hogyan megy oda a jel. A világitás nemszétszedését nagylelküen megbocsátom, mert. (Gondolom lenne benne a felületen egyenletesen elosztva egy sor vékony fénycső, meg jóval felette vmi optikai recefice lap... nemtom.) Csak azért kérdeztem ezeket, mert gondoltam, hamár bonc, akkor had legyen teljes a forum olvasók öröme (beleértve persze magamét is).
-
csapos2
addikt
Igazából nem látom értelmét a háttérvilágítást megmutatni, mert semmi haszna nem lesz a jövőben, de mivel kérted csináltam egy képet. Rettenet mocsok lett a minősége, talán mert alig van már szufla az aksikaban.
[link]
Semmi különöset nem lehet látni, legalábbis én nem látok, olyan, mintha egy fehér papír lenne, gondolom mögötte van valami fényforrás.
Jobban nem fogom szétszedni, hátha el tudnám adni.
- A sor tappancsok a panel odalán azok milyen úton kaptak jelet, vagy hogyvanez
Erről még annyi fogalmam sincs, mint a háttérviliről, de talán majd neduddki tud valamit mondani, ha erre jár. -
csapos2
addikt
válasz
CounterBoci #6 üzenetére
-
neduddki
nagyúr
válasz
CounterBoci #6 üzenetére
HI!
Hat kerlek a hettevilagitas fenyenek cska atkel maszni vhol:- )))
udv
neduddki -
CounterBoci
senior tag
valami elméletet tudnátok mondani hogy is működik egy projektor?
ahogy magam eszével látom olyan mint egy diavetítő, csak képkockák helyett lcd monitor van. ebből nekem még az következik, ha szétszedek egy monitort akkor átlátszó az a rész amiben a képpontok vannak? -
csapos2
addikt
-
csapos2
addikt
A monitor kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy a vezérlőáramköröket ki lehessen hajtogatni az LCD mögül. A választást nagyban segíti a már említett lista: [link]
Fontos még a minél magasabb kontrasztarány, mivel egy, az eredetinél jóval erősebb fénnyel lesz megvilágítva az LCD. Nomeg a válaszidő sem elhanyagolható, ha esetleg játékra adnánk a fejünket. Márpedig elég vonzó egy falnyi méretű monitoron doom3-azni.
A pixel méretre is érdemes odafigyelni, mivel sokszorosára nagyítjuk a képet, esetleg zavaró lehet, ha nem megfelelő.
Jómagam egy LG L1752S típusú monitor mellett döntöttem. A döntésben nagy segítség volt ez az írás is: [link]
Itt arról van szó, hogy a TFT monitorok kijelzőjén van egy úgynevzett antiglare réteg, ami a tükröződést hivatott meggátolni. Ennek a rétegnek az eltávolításával nagymértékben javítani lehet a kivetített kép kontrasztját és fényességét.
Nos ebben a leírásban van az, hogy LG-ék jórészt csak alulra tesznek áramköröket, így nem lehet gond a kihajtás, és az antiglare réteget is elég könnyen el lehet távolítani.
Az a tulajdonsága nagyon fontos a monitornak, hogy az áramkörök megfelelően legyenek vezetékelve, mivel megkeserítheti az életünket, ha szétszedés után, azt látjuk, hogy a két szakaszt nem lehet egymás mellől elhajtani, mint Pl. ennél a monitornál:
Holnap remélem lesz időm elkészíteni az LCD-hez a keretet. Akkor majd meg tudom nézni, mennyire volt sikeres a szétszedés.
[Szerkesztve] -
gamecube
csendes tag
Ez érdkes téma lesz
én régen a psx-hez kapható mini kijelzőt barkácsolgatam, írásvetitővel keverve
De mivel a felbontása elég karcsu ezért nem volt jó semmire. -
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Régi nagy álmom látszik megvalósulni, ha minden igaz lesz egy projektorom. Mégpedig a saját, két kezemmel készített. Sokáig túrtam a netet, kérdezősködtem sokfele, aztán úgy gondoltam, csinálni kellene egyet.
Nos belefogtam, igaz, még nincs készen, de már szinte minden hozzávaló megvan.
Azért indíttanám ezt a témát, hátha közben jön még valaki, valami ötlettel, amire én nem gondoltam.
Elsőként egy pár link, ahol rengeteg információhoz hozzá lehet jutni:
Az egyik legjobb, szerintem: [link]
Ez is nagyon jó, csak nem emberi nyelven íródott: [link]
Még egy pár: [link][link]
Azok a helyek ahol barkácsoló kedvű emberek, alkatrészeket vásárolhatnak.
[link][link][link][link]
Az egész dolog lényege, hogy egy TFT monitor LCD paneljét, egy megfelelő fényerővel és színhőmérséklettel rendelkező lámpával megvilágítjuk. A kapott képet pedig egy lencsesoron keresztül kivetítjük a falra.
Hozzávalók:
LCD panel: Azokról a TFT-kről, amelyekből már készítettek projektort, tehát alkalmas a célra, van egy lista: [link]
Világítás: Legtöbben fémhalogén fényforrást alkalmaznak, ezek közül is 250W ill. 400W kivitelt. A működéshez kell még egy fojtótekercs, fázisjavító kondenzátor, gyújtó.
Fresnel lencse: A megfelelő eredmény érdekében szükség van kettő darab fresnel lencsére. Egy a lámpa és az LCD közé kell, hogy a fénysugarakat egyenletessé és a panelra merőlegessé tegye. Egy pedig az LCD és az optika közé. Ennek dolga számomra nem teljesen világos, de valószínű, hogy a kapott képet ez fókuszálja a lencsébe.
Optika: Lehet kapni egyszerűbb egy lencsés optikát, de alkalmasabb a 3 lencsés rendszer.
Egyelőre ennyi, a következőben teszek képeket a monitorom szétszedéséről.
Várok ide mindenkit, akinek van tapasztalata, vagy ötlete a dologgal kapcsolatban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- YouTube
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motoros topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest