Hirdetés

Aktív témák

  • ---Lasali---

    Közösségépítő

    válasz tal-garius #41718 üzenetére

    Léteznek silent clutch shimano agyak, amikben a szabadonfutó mechanika kb hangtalan. De egyébként a többi fajtának kellene kattognia. Valamelyiknek nagyon halk, így menet közben nem érzed, csak ha álló helyzetben tekergeted. Ez főként a kenőanyagtól függ ami benne van. Ha sűrű nagy viszkozitású akkor kevésbé hallod a kalapácsok odaverődését, ha folyékony, olajszerű, akkor meg jobban csattog. De lehet olajsár miatt is, ha nem volt sosem karbantartva, esetleg egyéb hiba miatt, rugó törés, gyengülés, vagy teljesen szét van kopva..
    Ilyenkor télen a hidegben megmerevednek kicsit a kenőanyagok, tehát sűrűbbek lesznek, ezáltal előfordulhat hogy ami szabadonfutó mechanika nyáron kattogott, most nincs hangja.
    Ez akkor veszélyes ha emiatt a kalapácsok nem tudnak teljesen beakadni. És nem teljesen beakadt állapotban ráterhelsz, elkezdesz hajtani.. ilyenkor túlterhelés éri a szerkezetet, szalajthat, jobban kopik, szét törhet.
    Mondom agyfüggő.. de ha tényleg nincs hangja az olyan agynak aminek kéne, akkor szét kell szedni, ki kell mosni, és megfelelő kenéssel összerakni... és ezek is meghálálják a törődést.. mert általában kívülről bekerül a kosz ami tönkre teszi, valamint ezek kiforgatják magukból a kenőanyag nagyrészét, így ha egy gyengébb rendszert sosem tartasz karban, annak elég hamar vége tud lenni, folyamatos karbantartással meg a legtöbb szabadonfutó túl éli a bringát is.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák