- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
Hirdetés
-
A személyes adatainkkal, képeinkkel tréningezi az AI-t a Meta
it Sürgős hatósági beavatkozást sürgeti a NOYB, ugyanis június 26-tól a személyes bejegyzéseink, privát képeink és online követési adataink alapján is tréningezné az AI-t a Meta.
-
Hivatalos képen a Samsung hajlíthatók
ma Csak épp nem hivatalos forrásból érkeztek. Merre vagy, Z Fold Ultra?
-
Ismét láthatjuk hogy fest az Enotria: The Last Song
gp A korábbi halasztások után szeptember közepén elviekben végre megkapjuk a teljes kiadást.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
ACF vs. mosdókagyló 1:0. Bepókhálósodott
https://barbieripnk.hu/
-
Xabi78
aktív tag
Az én párommal nem lehet megitatni a pocsék kávékat, bár alapvetően a közepesre pörkölt olaszos beütésű (csokis ízvilág) kávék jönnek be neki. Éppen most kezdtünk bele egy Pacifi PinUp-ba, ez pl. határozottan ízlik neki (nekem is).
Cave canem!
-
RBJ
addikt
válasz Xabi78 #12856 üzenetére
Az én babám meg szereti mikor csinálok neki kapucsinót főleg ha sikerül szívet kiönteni.
Azt mondja nem szereti a tejhabos kapucsit csak azt szereti, hogy mennyire szeretek vele bibelődni ezért csináltatja.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
HÁZIGAZDA
pechetek van, nóra imádja a jó kofit, együtt jön velem a kofizós helyekre (sőt, néha nélkülem megy), otthon többnyire eszpresszót kér, de néha kaput és csak a jót szereti, még nálam is kritikusabb
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
T&P Cuczor hibatlan szaraz feldolgozasu dupla risztretto. Passz, hogy mi volt, de bogyos gyumolcs maxiszazon. Imadtam.
https://barbieripnk.hu/
-
edk-
őstag
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
vendingo
veterán
Rászántam magam, pörköltem 100% robit egy India AA Top-ot.
Ma reggel csináltam belőle egy dupla ristrettot.
Olyan lett, hogy megállt benne a kanál, kiütött rendesen.
Ízre kellemes csokis, semmi keserű mellékíz, se mocsáríz.
Bekerült nálam a Top 10-beCsak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
ronin s8
senior tag
Pár óra, és jön a Pellini tesztem!
Eddig Gaggia Classic-kal próbáltam, az kiöntős volt.
Ma a Giotto van soron. Hátha...
Azután már csak a Brikkában reménykedhetem..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
bl4ze
veterán
Ne vegyél Pellini-t kezdésnek.
Lehet elmenne a kedved a kávézástól.Nem tudom hol nézelődsz, de ha van akkor már inkább Kimbo vagy hasonló.
Ha be tudsz jutni Szegedre akkor Dokk kávézóban (Kárász utca) van friss szemes kávé : a Dokk keverék elég jó, szerintem ilyen élmény kávé, azaz bolondbiztos
.:. bl4ze .:.
-
mutyi
őstag
Megérkezett az előbb a Graef cm800.
Akinek van ilyen az mondja már el,hogy hogyan kell összerakni,mert nem akarom hogy valami feszegessek,bár nem egy bonyolult készülék,de inkább meghallgatom mások véleményét,akinek van.
Szóval alapvetően a kérdés, hogy a kávétartót hogyan tesszük fel rá.
Nyilván valami záras,amit csavarni kell, viszont még mielőtt feltettem volna rá, belenéztem és van benne egy ilyen kis vékony alumínium valami,amit lehet mind a két irányba hajtani.
Szóval annak mi a szerepe és melyik irányban legyen?
Feltettem rá a tartót és el is csavartam,így fogja,de eleve éppen csak el lehetett csavarni rajta a kávétartót felső részt és nem is állítom, hogy azt érezném,hogy ez tuti így kell hogy fixálódjon. -
ronin s8
senior tag
Na megvolt két Pellini Espresso Superiore a Giotto-val, és eddig meg kell, mondjam, iható!
ECM Giotto vs. Gaggia Classic with PID: 2 - 0.Parciiiiiiiiii!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
-
mutyi
őstag
Na időközben összeraktam normálisan a darálót, szóval most már minden ok vele.
A kérdésem az lenne, hogy kb. ugyanazt az eredményt ki lehet hozni ha pl. 6g kávét darálok le az egyszemélyes espressohoz és jobban tamperelem mint amikor esetleg 8-9g kávéból készítem és kevésbé nyomkodom meg?
Nyilván a cél, hogy minél finomabb legyen,de minél kevesebb kávéból. -
vendingo
veterán
válasz ronin s8 #12886 üzenetére
Nekem anno azt mondtátok, hogy először a duplával tanuljak meg jó kávét főzni, és utána a szimpla szűrővel.
Szépen el is kezdtem duplával főzni, azóta nem főztem szimplával.
Közben szert tettem több dupla szűrőre is, és azokat váltogatom.
Egy nagy hátránya van a dolognak: baromi gyorsan fogy az alapanyagCsak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
mutyi
őstag
Azért vagyunk, hogy tanuljunk és holnap már én is ezek közé tartozom.
Hííííí de jó lesz. -
ronin s8
senior tag
válasz ronin s8 #12890 üzenetére
Egyik, azóta már magyar bajnok, világbajnoki aspiráns fórumtársunk azzal jött, hogy a ristretto nem más, mint egy rövidre vett (előbb elzárt) espresso. Mert ő azt a barista iskolában úgy tanulta. Ma már nem esküszik meg erre. Szóval sok mindent tanítanak erre-arra...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Nos hát a ristretto az olasz felfogás szerint finomabbra őrölt, egészen lassú lefolyású (csöpögős-nyúlós) esszenciális kávé, ami akár még hosszabb ideig is folyhat, mint az espresso (45-50 mp). A mennyisége az, ami kevesebb (25 ml), mint egy espresso (30-35 ml). A gyengébb/erősebb értelmezhetetlen fogalmak a hagyományos jelentésben. Lehet erősebb ízű, aromájú, de lehet gyengébb is. Vannak kávék, amiknek használ (jól áll), és vannak, amik espresso-nak jobbak.
Tulképp ez a legkomolyabb variációja az olasz kávénak.Ugyanakkor létezik próbálkozás (újhullámos vonalról) a tényleg rövidre vett espresso irányában is.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #12894 üzenetére
Hűha, akkor itt különböző irányzatok másként értelmezik a risretto fogalmát.
Nincs ezzel baj, de legalább most már kétféle verzióban adom elő magamat és okoskodom majd az ismerősöknek
Szóval ha jól látom a risrettot a régi olasz módszer alapján nehezebb összehozni egy kezdőnek, mert akkor ha túl finom az őrlemény könnyen befullad a főzés, így egészen finoman el kell játszani a darálással. -
Pé
senior tag
válasz bbuffy #12898 üzenetére
Frei Sidamo status riport: Hát ezt a kávét nem lehet elég finomra őrölni. A Paganini 13-ason őrölve lájtosan tömörítve gyönyörűszép espressót ad, (10-ből 9-szer sikerül) , a Sidamoval 9-esen, izomból megtömve is átszalad. Mintha nem is kávé lennne Ízre egyébként tetszik, tényleg finom citrusos aromái vannak.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs