- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- Netfone
- Touroll J1 - amikor az átlagos is elég
- Nokia 3210 - felélni az örökséget
- Íveli az Oppo a Reno 12 és 12 Pro kijelzőjét
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Dobta a zoomkamerát az új Sony Xperia 10
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Megfizethető és viszonylag kompakt ház született a Lian Li-DAN Cases frigyből
ph A 26,3 literes térfogatú, két színben választható típus moduláris belsővel és korrekt szellőzéssel igyekszik magára vonni a figyelmet.
-
Call of Duty: Modern Warfare III - Új szezon, újabb ingyenes hétvége jön
gp Napokon belül indul a negyedik évad, amely ismét számos újdonsággal érkezik.
-
Elhozná az olcsó önvezető autók korát az Xpeng
it Gyümölcsöző az Xpeng kutatás-fejlesztési részlegének munkája, a Volkswagennel való együttműködés. Az Xpeng négyes szintű önvezetésre és olcsó önvezető EV-kre készül.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
5381
aktív tag
válasz enterlaci #12098 üzenetére
Nekem úgy volt a legjobb, ha langyos vízzel indítottam. Nem forralttal, csak a meleg vizes csapból engedett vízzel. Kézzel érezve jó meleg vízzel. A tudomány viszont mást mutat Ma kipróbálom hideggel.
Egyébként, nálam szinte teljesen habként jön le a kávé, de amint kitöltöm csészébe, el is tűnik. Szóval olyan nagy eltérés nem lehet a normál kotyogóhoz képest. -
paljoc
tag
válasz enterlaci #12100 üzenetére
En is ugy fogalmaznek, hogy a vizsgalat modfelett latvanyos volt, nagyon klassz filmet keszitettek! Nekem legjobban az tetszett mikor betette a kulcsot a labtorlo ala!:-)))
Aztan hogy mikent izlik a legjobban a kotyesz, azt mindenki eldonti majd a probalgatas utan. Egy biztos, ha tenyleg mindegy hogy benne van e a szelep vagy sem, akkor az csak latvanyelem a kremesseggel kapcsolatban. -
Dr_Syrex
senior tag
Úgy alakult tegnap, hogy vettünk egy brikkát és a második főtősnél már finoman kezdte engedni a vizet a középső illesztésnél. Gondoltam, biztos nem csavartam össze elég jól, de ma reggel még erőssebben szivárgott ki a (kávés)víz az oldalából.
Na most vagy én vagyok még kicsit ügyetlen hozzá vagy netán gyári hibás lenne?Rosetta@home, lépj be Te is a PH! csapatába! *** WoT: Blitzking 43M TURAN - Hungarian Armored Brigade
-
enterlaci
senior tag
Én kb ilyen crema-t szeretnék készíteni. A hideg vízzel nem voltam sikeres, de meg fogom ma próbálni a 40-50°C-os vízzel is. Akkor délután én is írom, hogy mire jutottam.
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
enterlaci
senior tag
válasz paljoc #12102 üzenetére
Most már tudjuk, hol kell bemenni a laborba! Igen, jó kis videó és sokan dolgoztak rajta, respect.
A súlyszelep az idő és nyomás viszonyokat befolyásolja ez nem is lehet kérdés, de nyilván nem lehet egyetlen recept az igazi kotyis kávé főzésre, mindenki máshogy szereti. Ezt a látványelemet pedig szerintem csak szeretni lehet, de meg kell tanulni a használat módját. ...és a Brikka sztori ebből (is) él tovább...Dr_Syrex: Nekem is előfordult ez 1x 2x, ellenőrizd, hogy ne szoruljon kávé a tömítés alá, illetve mosd ki vízzel és járasd meg a súlyszelepet egy kicsit, mert szerintem hajlamos a letapadásra ha nem öblíted át sokáig egy főzés után. Valószínűleg a különböző kávé típusok másféle 'ragadós' nyomot hagynak maguk után, de persze nem kell percekig sikálva fémtisztára mosni a masinát.
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
And06
aktív tag
válasz enterlaci #12098 üzenetére
én kb egyszer próbáltam a forralt vizes mókát. a brikkát kicsit olaszosan készitem, egyedül a vizmennyiségre figyelek nagyon.
nem hinném, hogy ugyanolyan lenne, mint egy sima kotyesz, ugyanis a brikkával lehet érezni a fajtára jellemző izeket, a sima kotyesszal meg nagyon kell figyelni, hogy kiérezz valamit. persze ez szubjektiv vélemény. -
enterlaci
senior tag
A sima kotyogókról lévő emlékeimben nincsenek különböző fajtára jellemző ízek, brikkával még csak 3-at próbáltam, de abból az egyiknél kapásból tudtam hogy ez nem az én világom. Nem túl határozott, de savas és gyümölcsös volt, ami nekem nem jön be.
Visszatérve a videós tesztre. A kávé mikor és hány fokon ég meg? Mert a videó szerint a 120-130 már sok, de a pörkölést meg általában 180-200-on csinálják - akkor hogy van ez a megégés?
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
5381
aktív tag
-
5381
aktív tag
válasz enterlaci #12111 üzenetére
A nagyobbik Harioval őröltem. Ezen nehéz fokozatot pontosítani. Én kettőt határoztam meg, mikor sok kávé jön át a felső szűrőn és sok furat bedugul, a másik(egy osztással vissza), mikor egy-két furat tömődik el és kevesebb kávé jut át a szűrőn. Ez a második verzió, az elsőt csak egyszer észleltem és nem használom Egyébként a kávé is finom, talán csak egy kortyban éreztem gyümölcsösséget, a többiben valami meghatározhatatlan ízt éreztem. Mintha valami émelyítő cukrásztermék lenne, csak egész lightosan, nem émelyítve Az ízeket még tanulnom kell
-
enterlaci
senior tag
Megcsináltam a crema-t! A telefonom botrányos képet készített, szal inkább csak elmondom: az őrlést finomabbra vettem -magamhoz képest- olyan búzadara környékére. A krém hasonló lett mint a tiéd, csak talán vékonyabb és nagy buborékok/lyukak nélkül. Kanállal való piszkálásra záródott, kábé 1-1,5 percig kitartott mielőtt lassan eltűnt. 12cl hideg vízzel indultam, 28 gramm kávé ment most a kosárba. Közepes lángon kezdtem, majd amikor megjelent az első néhány ml kávé, visszavettem szinte minimumra a lángot, majd a kotyogás felénél el is zárom.
Most csak ikeás kávébab van itthon, ez egyébként egy 91% arabica és 9% robuszta keverék, sötétre pörkölt típus. Az ikea szerint gyümölcsös, szerintem magas kakaótartalmú-ét csokira emlékeztető, de egyébként nem túl izgalmas és nem igazán testes. Savakat én nem igazán fedeztem fel, vagy nem vettem észre. Amúgy pici tejjel sokkal finomabb ..jah és nálunk elég kemény a víz, sajna.
Viszont most kettőnknek épp jó volt a mennyiség. Lehet, hogy marad ez a méret!Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
t-bali3
senior tag
Nem bírtam tovább várni, így kibontottam a PY Choco Madnesst. Szuper csábító illata van. Sajnos az első főzet besült (ha nem is teljesen, de baromi lassan folyt le), de már így is nagyon biztató, erre elég magyarázat már az, hogy a nem túl jól sikerült főzetből készült cappucinojára a párom kapásból azt mondta milyen jó csokis.
Holnap durvítok egy picit az őrlésen. Látom már az én irányom a teljes arabica lesz, valahogy a Luc Classic is zavart.
Összetettebb véleményt csak 1 hét múlva tudok majd adni, ha kitapasztaltam.
[ Szerkesztve ]
-
5381
aktív tag
válasz enterlaci #12113 üzenetére
Ikeás? A híres Észak-Svéd kávétermő fjordokról?
Én kicsit későn zártam el a lángot, valószínű azért lettek nagy buborékok is. Meglepett, hogy ilyen lassan nyomta ki a kávét. A lánggal én nem variálok, a legkisebb égőn kb középállásban megy végig. A h2o jelölés alatt kb 2mm-re töltöttem. -
nagyúr
Aham! A brikka mechanikája a víz, kávé között található? Tehát bele megy a cucc??
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
enterlaci
senior tag
Onnan hát! Gevalia a gyártó és "Dél-Amerika, Közép-Amerika és Kelet-Afrika származási helyek" Amúgy azóta utánaolvastam és több (külföldi oldalon is) helyen is méltatják a kávéjuk minőségét - persze a széles tömegeknek is elérhető multiknál is forgalmazott márkák között. Na mindegy, nem rossz azért; meg hát fapácért mentem múltkor az ikeába, de kellett gyorsan kávé is.
Kb 3-4 mm-el voltam lejjebb a jelölés alatt - de ne feledd én 4 személyesből főzök, csak az arányok miatt jó tudni legalább.
hagel: dehogy! a mechanika kint van a dobozban! ..amúgy a súlyszelep a kifolyó tetején van.
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
5381
aktív tag
-
t-bali3
senior tag
Lehet idővel én is változom majd, de most még kibírom, hogy csak szépen nyugodtan haladjak. A napi 1-2 kávéból kell kihozni a maximumot.
Egyébként azt az egy kávét se kellett volna meginnom, mert az is csak abba az irányba lökött, hogy ébren végigüljem az új Godzilla rettenetet a moziban.
(#12120) Toobee: úton a "kávé-sommelier"-ség felé
[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
válasz t-bali3 #12121 üzenetére
Napi kettővel toltam én is. Most nem is számolom. A Robimentes kv zás lehetővé teszi a nagy számú ital elfogyasztását. Akkor van gond ha ezt a mennyiséget megszokásból egy 60/40es cuccból tolod le.
Mútkor egy barátommal beültünk a TP be, megittunk egy óra alatt egy presszót egy flatwhite ot és egy Chemex duplát. Na ott voltak gondok.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
t-bali3
senior tag
válasz tariattila #12124 üzenetére
Akkor dupla-duplát kell nyomnom.
Toobee: nem cukrozom a kávét, teljesen leszoktam róla. De ez jó megoldás lehet.
Mai Choco lefolyás se volt még az igazi, tovább durvitok. Egyébként mennyi cremával szokott lejönni? Most csak vékonykákra futotta még.
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Toobee #12120 üzenetére
Jólesik egy kis robuszta ja, simán megiszom én is, aztán 10 perc múlva fészkelődni kezdek és csapolok egy Yirgacheffe-t, utána van nyugi. :-) Most is egy klasszik ízvilágú tesztminta van épp az őrlőben, de most küldök utána egy Etiópot a másik daráló jóvoltából. :-) Úgy vagyok ezzel a kofival, hogy akármeddig tudnám inni mind eszpresszónak, mind kapucsínónak, néha felváltva egy kis Sidamo-val.
Nem tudom eldönteni, hogy kérjek-e még egy zsákkal ugyanebből, vagy próbáljam meg a mosottat. Szívem szerint nem próbálgatnék semmit, hanem venném u.ezt, viszont kíváncsi is vagyok egyben, úgyhogy lehet egy ilyen egy olyan lesz a vége![ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
Mi a különbség a robusta és az arabica között felfrissülés tekintetében?
A robusta több koffeint tartalmaz vagy miért írjátok,hogy a robustától jobban lehet pörögni vagy hogy az arabicaból sokkal többet meg lehet inni? -
Toobee
veterán
Hehe robit en se eroltetem, de hogy a Pasco Golddal peldalozzak megint: abban siman elviseltem, igaz csak 1/4 kgot ittam. Kivancsi leszek a jovo hetre, kotyesz+tabori gazego lesz a geppark. Vettem hirtelen egy Lidl 100% A kofit, meg egy Lavazza Crema Gustot, aztan majd meglatjuk, hogy felfordulok-e tole.
https://barbieripnk.hu/
-
And06
aktív tag
válasz ronin s8 #12133 üzenetére
én meg szoktam őrölni egy zacskó paljoct, azt kész. brikkával kb 2 napig nincs különbség a frissen őrölthöz képest, 3. nap után csökken a hab, 1 hét után kuka.
még mindig küzdök ezzel a flor del cafe-val, 21,5grammal van tele a szűrő, de ilyen egy háklis ribanc kávét! negyed ricnit tekerek az őrlőn, alig akar kijönni valami az espresso álláshoz képest.
Igy amúgy már túl tömény, következőre előszedem a gaggia szűrőt, tippem szerint abba elég lesz 18-19gramm.
utána chelba lesz, azzal barátok vagyunk -
nagyúr
Szólok előre, hogy a sok, folyamatosan adagolt koffein nagyon nem tesz jót...
Most arról beszélek, mikor ez tényleg túl sok. Napi 200 milligramm körül már vannak(tehát nem lehetnek!) gondok.
Unokahugom kórházba került vizsgaidőszakban...
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
mester6
tag
Sziasztok!
Gaggia New Baby Dose eladó, ha valakit érdekel:
http://kavekorzo.hu/index.php?option=com_ads153&task=show_ad&id=33&Itemid=451[ Szerkesztve ]
-
von toth
tag
2 kérdés por favor.
1. Via Venetohoz (Saeco) keresek szűrőt, mert egy garázsban volt tárolva, ahol a gyerek valami olajos szarokat tartott és a szűrő belső falára ez letapadt.
2. Citromsavval nagyjáből kimostam a gépet is, de érdemes megvenni a saját márkás tisztítóját?
-
paljoc
tag
Talán ez lett eddig a legkrémesebb Brikka főzet, de azt érezném ideálisnak, ha nem kezdene a végén úgy habzani. Lángot lecsavartam alatta mikor a szép crema folyni kezdett, de mégis megvadult:
-
mutyi
őstag
válasz paljoc #12138 üzenetére
Most ittam egy helyen Diemme kávét,de annyira nem voltam tőle elájulva.
Igaz, nem frissen darált volt, hanem szerintem pár órás darálás.
Chrema sem nagyon volt, alig-alig.
Mit gondoltok amúgy erről a kávéról? Eddig ezen a helyen Pellini volt,én azt a kávét nagyon imádom,mit tudtok ajánlani, aki Pellini meg Illy izvilágért rajong? -
ronin s8
senior tag
Juhász Edit 3. lett Melbourne-ben!!!
Gratula!
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
fragola.6035
aktív tag
Jutott egy kis Iberital szerelés a hétvégére. Még nem láttam ilyen gépet belülről, de inkább soha se láttam volna.
Hát csapágy az nincs benne!
Csak silány minőségű siklócsapágynak hívott valamik.Ez itt az áttételező műanyag fogaskerék:
Ez a felső "csapágyazás", a belsejének tükör simának kellene lenni, jó látszik, hogy mennyire nagyon nem az:
Ez pedig az alsó:
Ez egy pár kilós ólom tömb, hogy a vevő nyugodtabb szívvel adja ki érte a több, mint 40ezer Ft-ot:
Maga a motor egy 3000 Ft-os késes darálóéra hajaz, kínai bazáráru, a tekercselése laza, valószínűleg kézzel csinálták.
Természetesen pontatlan, ezt viszont jól ellensúlyozzák a kis kúpos késekkel, amit jól össze lehet húzni, ez benne a legnagyobb parasztvakítás.
Az őrleményt erősebb nagyítóval nézve, a kévé szemcsék közt rengeteg a kávé por.Nem volna semmi gondom ezzel a darálóval, ha 12 ezerbe kerülne, de a 40 ezer feletti árat árat a műszaki tartalom nagyon nem indokolja. Azt gondolom, hogy 10 kiló kávé ledarálása után erősen kopott lesz.
A magas ára miatt a bóvli kategóriába sorolnám.https://caffe35.webnode.hu/
-
dozó
tag
válasz fragola.6035 #12144 üzenetére
De örülök ilyenkor hogy SM választottam.
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #12144 üzenetére
35 az a 40, használtan akár 20 körül is lehet kapni. a többivel nem tudok (és nem is akarok) vitatkozni.
eddig sem mondta senki, hogy csúcsminőség, csak hogy belépőszintü eszpresszóképes őrlő, ami igaz is. az "azt gondolom" részt majd kérdezzük meg attól aki évek óta használja!ja, még annyit, hogy akkor mutass jobbat újan 40ért, persze hogy jobb egy mazzer, csak SJ ~700€nál indul.
ui: nincs már iberitalom, de úgy lenne fair a kritika, ha irnál egy-két jobbat ugyanennyiért (újan)
[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
Ismeri valaki a Verve kávékat?
Ha igen, milyen kategóriát képviselnek és lehet-e itthon kapni?Ezt a gépet/márkát ismeri valaki?
http://www.amazon.com/dp/B00DS4767K/ref=wl_it_dp_o_pd_S_ttl?_encoding=UTF8&colid=3P8Z0HG6Y9XB8&coliid=IARUDEWKKKDFE&psc=1Barátom ilyet szeretne venni kint az Usa-ban és gondoltam megkérdezlek titeket hogy mi a véleményetek?
-
fragola.6035
aktív tag
Volt kérdés? Mire kell válaszolni?
Csak tényeket írtam fotókkal, segítő szándékkal, hogy aki pénzt ad érte, tudja, hogy mit kap.
Azért az öklömnyi motor és az ólom nehezék beszédes.A vélemény annyi volt benne, hogy kopik, de ez nem kérdés, egy polírozatlan réz persely acél tengellyel nem bír el egy darálót.
Hogy ki mit vesz, mennyiért vesz, az nekem mindegy.https://caffe35.webnode.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen