- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Google Pixel 6/7/8 topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple Watch
Hirdetés
-
Jó dolog az AI, de emberek nélkül nincs játékfejlesztés
it A Tomb Raider franchise tulajdonosa szerint egy dolog az AI térhódítása – de a sikeres játékfejlesztéshez emberi kreativitás kell.
-
Készül a Warhammer 40,000: Mechanicus 2
gp A folytatás PC-re és konzolokra készül, a megjelenési dátum egyelőre nem ismert.
-
Békésen legelészik a májusi hardvercsorda
ph Ezúttal monitorokat, processzorhűtőt, házat, routert, tápokat, egérpadot és akciókat tereltünk be a szombati karámba.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zistvan
tag
Sziasztok!
Új vagyok a kv gépek világában, jelenleg egy Tchibo örlővel és egy ETA karos kv géppel "dolgozom". Innen szeretnék előre lépni és nagyon szemezek egy Profitec GO géppel, ahogy néztem számomra megfelelő lehet, van benne PID, állítható az OPV és jó a gőz része (ez nekem fontos mert sok és főleg teljes és latte art-os kv-k a cél).
Kérdéseim:
1) Mi a véleményetek erről a gépről?
2) Magyarországon hol/kinél lehet profitec gépet vásárolni?
3) Ha nem ez akkor milyen más gépet ajánlanátok?
Előre is köszönöm a válaszokat -
RetepNyaraB
veterán
válasz KVfun #121197 üzenetére
Ez persze csak egy GC, 39 perc fűtés után. Nem ettől fog elszállni a rezsi. Mondjuk én nem járatom napközben, bekapcsolom fél órával előbb.
Megmondom mi kajál: a 3,7kW sütő felfűtés, a mosó-szárító\mosogatógép meg a PC, ha játszol.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
brumi1024
veterán
válasz RetepNyaraB #121205 üzenetére
DB E61-nel ugy remlik ilyen 6-7 oranal hosszabb ido eseten eri meg kikapcsolni, kulonben a felfutes miatt magasabb lesz a fogyasztas. A melegentartas orankent 0.07 kWh, az elso ora 0.38 (felfutes + melegentartas).
[ Szerkesztve ]
-
LazacX
tag
válasz RetepNyaraB #121205 üzenetére
Na meg a vasaló, ha úgy felejtik.
-
Kasya
nagyúr
Tudtok valami minőségi, finom koffeinmentes, vagy nagyon alacsony koffeintartalmú egész szemes kávét ajánlani?
-
hyperspace
őstag
válasz Kasya #121208 üzenetére
Decaf de Caña KOLUMBIA
Nekem ez tetszett, amikor próbáltam.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
Kasya
nagyúr
válasz hyperspace #121210 üzenetére
Kipróbálom a kis kiszerelést.
Cathfaern
Árkategórián nem gondolkodtam, mondván csak nem lesz "aranyárban". Espresso és latte célra. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Kasya #121211 üzenetére
Mentesben:
CM, Roastopus vagy Kofio-n érdemes körülnézni. Kofion az épp listán lévők közül egyedül a Hard Lines-féle nem fordult meg nálam, a többit mind tudom ajánlani, espresso / latte vonalra főleg a Dos Mundos, Candycane Coffee vagy Nordbeans (meglepően sötét pörkölés, de finom) pörkölőkét tudom ajánlani.Alacsony koffein tartalmú:
Egyedül a The Barn-t ismerem akik állandóan tartanak (attól függően melyik területről van épp 25-50% koffein tartalom szokásos arabicához képest), de elég borsos ára van, meg postaköltség miatt nem igazán érdemes csak ezért onnan rendelni.[ Szerkesztve ]
-
KVfun
csendes tag
A bartenders.hu oldalról szoktatok rendelni? Azt látom román cég, nem ismerem őket. Rendelt már valaki gépet onnan?
-
MODERÁTOR
válasz KVfun #121219 üzenetére
En is ecm-et akartam venni, de flow control es fa kit sincsen igy nekem egeszen biztosan nem ert volna ennyivel tobbet. Epitesi minosegre jobbnak mondjak, de a Bia V3-mal sincs gond. Ar/ertekben toronymagasan a legjobb vetel E61 db gepek kozul. Raadasul nagyon jo ara van itthon meg.
-
vicces1
aktív tag
Le vagyok maradva, ritkán engedek meg magamnak ilyen ársávban kávét, nem is ismertem, csak feldobta a "nagytesó" kémszoftver.
Mit tudtok róla ízben? , mert a hőzöngő bullshit ami áthatja a marketinget, meg az ismertetőket a kávéanalfabétáknak szól. (az írás-olvasás meg nekem is megy a témában)[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vicces1 #121221 üzenetére
Ennyire ciki oldalról én tuti nem vásárolnék semmit. A guglifordítós leírások, puccos csomagolás, teljesen elhibázott. Rohadjon rájuk.
Kapuczinernél pl. akciós egy gésa tétel. Abból bepróbáltam és kevésbé érzem lutrinak..."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Toobee
veterán
válasz RetepNyaraB #121222 üzenetére
Majd írj, kérlek, hogy milyen. Én is szemeztem vele, de végül győzött a fagyóban nem létező hely.
https://barbieripnk.hu/
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Toobee #121223 üzenetére
Írják, hogy minimum 10 nap állás kell neki.
Meg a kapuczinerben mindig van némi rizikó; nem ismerem a beszerzési forrásaikat, de az árból azért látszik minden - és sajna néha érződik is.Van most egy kenyai tételük is, még akcióban vettem asszem 3000 körül, de a moatani ára is barátságos. Na az is telitalálat, pedig nem vagyok nagy kenya-fan.
Ár\érték nagyon nagy úr lett nekem mára"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #121222 üzenetére
Limitált edíció. Itt zartam be az oldalt. Gyanitom valami hulladek kv szines szagos csomagolasban 5x-os aron.
-
Cathfaern
nagyúr
Én egyszer rendeltem volna tőlük, mint kiderült az egyik termék nem volt raktáron és már be se tudták szerezni. Rendelés után próbáltak elérni telefonon, mivel nem sikerült nekik írtak e-mailt hogy nem tudják szállítani, kérem-e a többit (nem kértem, mert az az egy lett volna a lényeg az egészből). Szóval teljesen pozitív volt a tapasztalat.
-
vicces1
aktív tag
-
flash-
veterán
sziasztok!
kávé készítésben kicsit elakadtam! hátha itt valaki tud valami jó tanácsot adni:Dedica Ec685+bottomless portafilter+graef cm800+avx tamper
a baj az hogy világosak az espresso kávé italok és olyan homogén az íze az elkészült kávéknak,ill picit földízű néha.(most volt vízköoldás,a daráló pár hetes,újonnan vettem,a víz az pepco szűrő kancsóból megy a kávéfőző tartályába,a gépen a hőfok a legmelegebbre van állítva)
kb 14g örlemény megy bele a kosárba, 25 másodperc körüli az idő gombnyomástól a gép zúgásáig.
az elkészült italok lötyik kb 31-37g-osak.
a daráló gyári kalibráción 5ös vagy 6 os fokozaton készíti a fentit.
ha finomabbra állítom akkor már kell 40-50 sec az átfolyáshoz(amig a kávéfőzőgép megy). az elkészült ital szine akkor jó lesz de akkor a kávé íze meg már erősebben keserű-fűszeres.
(próbáltam már alza kávét de most pacificoffeet is annál is ez a helyzet)
(barista mérlegem még nincs tehát most még pontosabban méregetni nem tudok, csak konyhamérleggel de azért szerintem akkor is ki kéne jönni egy jó eredménynek de valahogy nem az igazi)mi lehet a gond? a gép forró, mert előtte bekapcsolom már pár órával.
lehet hogy picit több kávéörlemény kellene a csészébe? most csak a főzés utáni állapotot tudom mutatni:
(Pacificaffe De Tommasso lefőzése utáni kép :
[kép](Amugy ennél a kávénál van valami turpisság? alzát ittam elmult hetekben, azt meg sem éreztem ez után pedig most vibrál a szemem, tuti hogy erősebb benne a koffien jóval ami érdekes merthát elvileg 100% arabica?)
vagy a darálót kellene kalibráltatni? mert ha kalibrálom akkor ugye másutt lesznek a számok, vagy ez a számozás nem lineáris hanem attól eltér tehát teljesen másképp lesznek a méretek daraálásnál ha egyet állítok a kalibráló kosáron?
[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
tag
Sziasztok, moddolt GC-vel szoktam presszokat csinalni, kiprobalnam a filtert is. Kernek egy kis iranymutatast merre induljak, merlegem, vizforralom van, az orlo egy sima Graef 720.
Merre lenne erdemes elindulni, V60 csepegteto + szuro? Utobbirol azt olvastam tobb helyen, hogy az eldobhato papir a legjobb, de milyen a "jo" dripper anyaga? Muanyag, keramia? Aztan ha tetszik az eredmeny, utana menjek French/Aeropress iranyaba? -
flash-
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz flash- #121235 üzenetére
Nagyon durva az őrlemény. A Graef egyik hibája, hogy elég nagy a két osztás közti difi sajna. Ezt persze nem segíti a dedica 12-15bar nyomása sem.
De tizedes mérleg nélkül teljesen vaktában lövöldözöl. Egy aldis grammos mérleg az simán téved egy grammot ide-oda. Kv mérlegelésnél meg mondjuk 1-2 tized még oké, de fél gramm már nem (nem beszélve 1-2-ről), mert más lesz a lefolyás. Annyi pénzt kidob az ember havonta az ablakon; ha kávézol, legyen 8 rugód egy időmérős tizedesmérlegre 🤷[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
#64905664
törölt tag
válasz flash- #121235 üzenetére
Sziasztok.
Flash elnézést, hogy beleszólok a nagyok dolgába de az én őrölt pogácsám előtte is utána is ehhez képest liszt! Itt valami nincs rendben a darálóval. Nekem is Graef van és jelenleg 16-17 fokozaton használom bialetti moka főzőhöz.
Viszont amikor kiszedjük a felső kést a kis fogantyúval, levesszük a felsőrészt majd kiseperjük a maradék kávét és amikor rakjuk össze én elkövettem 1 hibát és akkor nekem is ilyen "pelyvás" őrleményt adott a daráló, át is zubbant egyből rajta a kávé a környezetét is össze fröcsögte mire kapcsoltam. Amint rátettem az aljára a felsőrészt máris be kellett volna tenni a kést és úgy a helyére csavarni a beosztásokhoz az egészet. Én viszont csak amikor helyére csavartam a felsőrészt akkor tettem bele a kést így is simán helyre ment. Csakhogy így nem jó, pelyvát darál. Elnézést nem nézlek lámának de ez is egy hiba lehetőség mivel az én pogim is sokkal szebb mint írtam 16-17 beosztásnál.ja, rosszúl behelyezve is simán gond nélkül ledarálta a szemeket!
[ Szerkesztve ]
-
#98690560
törölt tag
válasz Uyuarasy #121237 üzenetére
V60 - a műanyag hamarabb felmelegszik és tovább marad meleg ráadásul nem törékeny.
A filter papír többféle változatban kapható, érdemes kísérletezni, kinek mi válik be, "hario v60 papírszűrő" kereséssel rengeteget dob fel, legtöbben a "VCF 40W" számút ajánlották eddig.
Ha tetszik az irány, akkor érdemes egy hattyúnyakú kiöntőt beszerezni és valami hőmérős forralót is.
Ez teljesen magánvélemény, de szerintem a Graef alkalmatlan a filterhez szükséges megfelelő őrleményhez, oda érdemesebb lenne valami más őrlő. -
flash-
veterán
válasz #64905664 #121240 üzenetére
Köszi a segítséget RetepNyaraB,luksa:
hát nem tudom, én még nem szedtem szét a darálót,tehát gondolom akkor ez nem lehet gond.ugye ahogy a dobozból jött újonnan én raktam össze de ott már a kés ugye benne volt csak a tetjét meg a tárolót kellett rátenni.
mondjuk a számozás kicsit el van csúszva a 0-nál még lehet jobbra tekerni de akkor gondolom ez ilyen. nem tudom mitől lett ilyen csúnya átfolyás után most ez se mindig ilyen, valami most épp elmehetett rossz irányba, most nemsokára próbákozok aztán próbálok videót csinálni
egy picit egyébként szórja szét oldalra amikor darál illetve minden darálás legvégén ilyen nagyon rossz fémes hangot hallok mintha valami fém került volna a kések közé. amikor már üresen járatom hogy a pangót kifolyassam akkor viszont már nincs ez a hang.. hogy mi lehet gőzöm sincs[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
tag
válasz #98690560 #121241 üzenetére
Koszi, azt hiszem James Hoffmann is a Hario muanyag csepegtetojet hasznalta az egyik videojaban, atolvasom ujra a konyve idevago reszet. A forralom hattyunyaku es homeros, azzal nincs gond, a Graef cserejet pedig meg nem most terveztem.
Uj kavek erkezesenel az elso 1-2 csesze eleg necces, ezekkel az osztasokkal kb. lehetetlen beloni a megfelelo finomsagot, utana egyet kell finomitani rajta ha valamelyik kave nem fogyna el 1 honap alatt.
Jelenleg ket alatet van a tengelyen, azok nelkul lehet sikerul kelloen durvat orolni majd.
Kovetem egyebkent az itt folyo beszelgeteseket az orlok es keseik kapcsan, de ket okbol nem cserelem le a mostanit:
- altalaban napi 2 duplat iszunk a felesegemmel es az ismerettsegi korben vagy az irodaban keszult presszokhoz kepest nagysagrendekkel jobb az itthoni,
- a kis nyomasfokozos karos gepunk utan nagy volt a meglepetes/orom kezdetben, viszont az elmult honapokban rutin lett a folyamat, szeretnek tobb idot forditani a hobbira (pl. egy alap rpavlis receptet hasznalok, holott minden adott lenne a vizekkel valo kiserletezesre).
Szoval most kicsit probalkozok "oldaliranyba" is es - ha nem lesz ra szukseg menet kozben, akkor majd - idovel beszerzek egy sokoldalubb orlot. (Bar tapasztalatok nelkul, egyszeru mernokkent a Mazzer-es kommentekben olvashato kulonbozo kesprofilok - kulonbozo izjegyek egyenes aranyossagot nem igazan sikerult meg megertenem) -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #120979 üzenetére
Kísérletezek ezzel azóta is. 3 különféle kávéval megpróbáltam több körben is. Ugyanaz a főzési módszer (12g kávé, 200g víz, Orea v2. 40g bloom, 2 percet vár, közben víz felforral 100 fokra, 80g víz beleönt, vár amíg víz kávéágy felett kb. 1 cm, maradék 80g beleönt) , csak egyik esetben 60 fokos bloom, másik esetben 100 fokos. A végeredmény minden esetben ugyanaz volt: a 60 fokossal készült egyszerűen finomabb.
Azt nem tudom eldönteni 100%-osan eldönteni, hogy van-e a 60 fokosban valami plusz aroma (ami a 100 fokosnál elveszik), az viszont biztos, hogy a 60 fokosban több ami jó, kevesebb ami rossz. Ha durvábbra megyek az őrleménnyel a 100 fokosnál, akkor sokkal tompább lesz az ízvilág (miközben az kellemetlen ízek még mindig ott vannak, még ha csökkennek is).
De megkockáztatom, hogy tényleg vannak plusz aromák a 60 fokosban, illetve illatra egyértelműen gazdagabb.
TDS mérőm nincs, szóval arról nem tudok nyilatkozni, de érzetre azt mondanám, hogy a kettő kb. megegyezik, csak az összetétel lesz más.Amit nem tudok kizárni, hogy az őrlő befolyásolhatja a dolgot, ugye 1ZPresso K-Plus, ami kézi őrlők között bár egyik legjobb, de nyilván nem SSP MP. De ezzel a felállással nálam egyértelműen a 60 fokos jön ki győztesnek.
Amin nem lepődnék meg, hogy ha itt nem is annyira a 60 fokos bloom lenne a lényeg, hanem ahonnan kiindultunk, hogy hamarabb lehűljön a lefőzött kávé. Ugye 60 fokos 40g-os bloom + áll két percig, és arra megy rá a forró kávé, esélyesen hűvösebb lesz, mint ugyanez 100 fokos bloom után. De ennek eldöntéséhez kéne whiskey kocka
Tud esetleg valaki értelmes árú, nem kínai oldalról (kajával érintkező dolgot nem szívesen rendelek random aliexpresss forrásból), fém whiskey "kő" / golyó beszerzési helyet? (lehetőleg ahol 1-2 db van egy csomagban, nincs szükségem többre)
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz flash- #121244 üzenetére
Hú bazzz, már a videó megnézésétől herpeszt kaptam…
hogy lehet ilyen retkes gépből bármit meginni???Hogy segítsek is: ahogy a többiek is mondják, ez az őrlemény nagyon durva, ebből nem lehet rendes presszót főzni. Mindenképp menj el finomabb irányba, és ne foglalkozz a számkijelzéssel, nincs semmi jelentése, csak egy viszonyítási szám, és minden egyes gépen máshogy áll a skála.
Annak pedig, hogy ebből a durva őrleményből is látszólag normál lefolyási idővel jön le a kávé, sztem az lehet az oka, h valszeg el van tömődve a géped, tele lehet kávézsírral/zaccal a felsőszűrő körül a fej.
Ezen kívül a tömörített pogácsán látszik, hogy körben eláll az őrlemény a kosár falától. Ennek több oka is lehet, pl. megütöd a kosarat tömörítés közben v után, vagy túl szorosan illeszkedik a tamper, és felszívja a pogit amikor húzod ki a kosárból. Ugyanez történik, ha túl hirtelen emeled ki a tampert, vagy kiemeléskor megbillented oldalirányba.Szóval azt javaslom, hogy tisztítsd ki (meg le…) a gépet, tekerj az őrlőn finomabb irányba egy nagyot, tömöríts figyelmesebben és próbálkozz addig, amíg el nem éred a kívánt eredményt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Olcsó és visszafogottan elegáns kompakt AIO jön az ID-Cooling berkeiből
- Formula-1
- Parfüm topik
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Kés topik
- Sweet.tv - internetes TV
- OLED TV topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen