- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Drágábban indíthat az új iPhone SE
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Google Pixel 6/7/8 topik
- Két új Motorola fülhallgató is készült a három Edge 50 mellé
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Netfone
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Hirdetés
-
Még a nyár előtt megérkeznek a G.Skill új Ripjaws memóriái
ph A külsejüket tekintve Trident Z sorozatból merítő modulpárok 32, 64 és 96 GB-os csomagokban vásárolhatók majd meg.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Hong Kong is bezáratja az ingyen kriptopénzes Worldcoint
it Minden működését le kell állítsa a Worldcoin Hong Kongban a hatóság utasítása alapján – a személyes adatok és a magánszféra kapcsán felmerült aggályok miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
flash-
veterán
üdv!
DeLonghi dedica ec 685 kávéfőzőm van.
azt mondják hogy a nyomásfokózó szürőt érdemes kicserélni hogy finomabb legyen a kávé. nyomásfokozó nélkülire?full kezdő vagyok, ebben kérhetek segítséget? csak kicserélem a szürőt és ennyi? és hol vegyek ilyen nyomásfokozó nélküli szűrőt hozzá?
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
Toobee
veterán
válasz Mr.Csizmás #5354 üzenetére
Alza 2000Ft kedvezmény október 28-31 között 20000Ft felett.
Kuponkód: KARACSONYI2000https://barbieripnk.hu/
-
addikt
Azt hittem, h én nem tudom lefőzni a boro-t mert nem vagyok elájulva tőle. Van egy sima bolti omnia baristám hát az 100x jobb
Egyébként van arra szabály, h melyik kávét (világos, sötét, arabica, robusta, blend, spanyol, olasz, kongói, akármilyen...) hogy érdemes főzni? Igaz nálam csak az őrlés finomsága és a tamperelés amivel mókolni tudok, de érdekelne.
manuMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
őstag
szia,
a nyomásfokozó nélküli szűrő mellé friss szemes kávéra és egy őrlőre is szükséged lesz, hogy valóban finomabb kávét tudj készíteni - bolti őrölt kávéval nem lesz sikered
én anno ali-ról rendeltem, fb csoportokban néha fel szokott tűnni ilyen szűrő.
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz body007 #5356 üzenetére
Részemről továbbra is pallyotzot és a kapuczinert ajánlom; jó árban megbízható minőséget árulnak. Kapucziner hajlamos sötétebbre pörkölni általánosságban, ez ízlés dolga.
Régebben sokat vásároltam avx-ről, őket elengedtem, mert voltak minőségi gondjaim, ill. furcsán egyformára gyártanak mindent. Illetve ők a Magyar Cápa a kispörkölő piacon
Ha nincs viszonylag jó minőségű, hőstabil géped (a kis műanyag nyomásfokozós gépek nem ilyenek), a világos kv-kat nem feltétlenül erőltetném.Ja, általános készítési irányelvek vannak persze.
Sötét pörköt kb 1:2 arányban (15g kv->30g ital, 25-35s lefolyási időt megcélozva.
Világosat finomabbra őrölve, hosszabb lefolyással (akár duplázva), inkább 1:2,5-1:3 arányban. Ha van lehetőség játszani hőfokkal, előáztatással, az már hardkór totyik.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Sedus
újonc
válasz RetepNyaraB #5358 üzenetére
Kapuczinernél érdemes őröltetni?
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #5358 üzenetére
"hajlamos sötétebbre pörkölni általánosságban" - pont ettől félek automata kapcsán. Az automatának nem inkább az ipari úton előállított, mindig pont egyforma alapanyag a legjobb? Ezek a kézművességből adódó ingadozások nem rontják el az automatás kávét?
-
RetepNyaraB
veterán
A tejes kávé színű pörköléseket én is hagyom a francba, de nekem azért kicsit túltolt a kapucinus, mert nem adja ki teljesen az ízeket, hanem a sötét jelleg dominál. Ettől még ár\értékben nagyon jó , fenntartom. Nincs minőség ingadozás. Automatába sem lesz gond. Sőt, a gyári olajosra égetett fosok rosszabbat tesznek a takaríthatatlan belső őrlőnek!
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #5365 üzenetére
Én még nem nagyon láttam olajosra égetettet gyáriban sem, csak amik itt megjelentek starbucksos képek.
-
őstag
bele lehet tenni gond nélkül, csak akkor nem látod a lefolyást és az esetleges előkészítési-tamperelési hibákat - ellenben nem fog szanaszét fröcskölni ha mondjuk nem elég friss a kávé, nem megfelelő az őrlési finomság, a tamperelés stb.
szóval kezdésnek elég a kosár, friss kávé és őrlő (általában Graef a belépő szint).
"... and I hope you have a great day!"
-
flash-
veterán
válasz pető bá' #5368 üzenetére
köszi! ez lesz!
még valamit nem értek, látok aliexpressen ehehz a kávéfőzőhöz (dedica 685) 4 személyes kosarat na az hogy? mikor a gépen is csak 1-est lehet nyomni vagy 2-est ,tehát gondolom hiába töltöm tele a 4 személyes kosarat teszem alá , ha csak a 2est tudom megnyomni legfeljebb akkor ugyanúgy 2 adagnyi kávét fog csinálni nem?
na még valami:
klasszikus hosszúkávét ilyen géppel mint ami nekem van hogy kell ?
pl ha 1 adagot akarok csinálni, akkor lefőzök egy adag presszókávét,1est megnyomva ,majd kiveszem a kosarat és a kart, és csak úgy megint megnyomva az 1-est ráengedem a géppel a vizet? vagy hogy a "hivatalos"?[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
cSuwwi
aktív tag
Ha espressohoz extra vizet adsz a végén, akkor abból americano lesz (a víz mennyiségétől függően)
Én úgy szoktam "hosszú" kávét csinálni, hogy az 1 adagos kosárhoz a 2 csészés megoldást választom, akkor több vizet tol át az őrleményen, bár nálam állítható az átfolyás hossza illetve kézi mód is van.De majd az okosok megmondják a tutit.
-
őstag
alapvetően az őrlemény mennyiségének és a végeredmény mennyiségének aránya határozza meg, hogy milyen kávét készítettünk ezek nyilván nem kőbe vésett számok, de egy espresso az nagyjából 1:2-1:2.5 aránnyal készül (10g őrlemény -> 20-25g kávé).
A hosszú kávé ilyen 1:3-1:4-es arány lehet (nem googleztam ki sry), de a lényeg, hogy nem csak forróvízzel felöntött espresso (az talán az americano), hanem egy hosszabban főzött espresso.
Így nem felvizezve van a kávé, hanem tovább kivonatolva, magasabb koffein tartalommal.Válaszolva a kérdésedre: megmérném mennyi fér a kosárba (kb 15-17g), megmérném mennyi folyik ki az 1-es és 2-es programmal, majd ha még mindig nem jött le a kívánt arány, akkor fent hagyva a kart megnyomnám mégegyszer a megfelelő gombot de van egy olyan érzésem, hogy alapból hosszúkávét fogsz kapni
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
el tudom fogadni, sosem készítettem lungo-t, de így volt meg a fejemben.
visszatérve a kapucziner vonalra:
"..de nekem azért kicsit túltolt a kapucinus, mert nem adja ki teljesen az ízeket, hanem a sötét jelleg dominál."
hasonló benyomásaim vannak nekem is - Nicaragua pl még ezzel a picit sötétebb pörköléssel is nagyon gyümölcsös-savas, de szívesen megkóstolnám egy árnyalattal világosabban is."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
mennyiben más ez, mintha mondjuk 10másodperccel tovább készülne elsőre?
mérj meg mindent, kóstold meg - próbáld ki koxx által írt módszert is, aztán meglátod hogy ízlik jobban.
ha jól látom bármikor megállítható a gép ha megnyomod mégegyszer a gombot, szóval nem csak az a két program van. legalább gramm pontos mérleg kell még mint abszolút minimum (a Lidl-s használhatatlan), később egy 0.1g pontosságú kötelező.
"... and I hope you have a great day!"
-
MODERÁTOR
válasz #72961024 #5378 üzenetére
Szerintem sehol nincs jelenleg Norda, legalábbis én már nem nézegetem. DM-es vizet sózom és azt töltöm a gépbe. 500ft/5L ami igazából nem is olcsóbb mint a grobys Norda, de ez legalább kapható. Így is pusztítja a vizet a MaraX, sztem a napi 2 kávé elkészítéssel elmegy simán 3-4dl.
-
sherlock82
senior tag
Kotyogó alján valami világos színű lerakódásokat vettem észre, mint ha valami réteg lenne rajta.
nem tudom mitől lehet, pedig minden használat után elmondom rendesenIphone 8, Adidas ultraboost 22, Casio G-Shock GBD-200-9ER
-
bbuffy
senior tag
válasz sherlock82 #5380 üzenetére
Vízkő.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
nagyúr
válasz #72961024 #5387 üzenetére
Hát igen.....
Érdekes hozzáállás a cég részéről.
A XI-ben ott a Julius Meinl.
Amikor kint voltam osztrákiában, megláttem. Kell ilyen!
Netshop.... Egy k csésze 9ezer!
Bementünk szépen a XI.be és vettünk a osztrákoknál olcsóbban.
Azóta azt is felemelték persze.
És persze a boltban minden fordított.
A JM kávék túlkorosak. Rohadt drágán adják, nem veszik! A nagykerben meg viszonylag frissebb.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
cSuwwi
aktív tag
válasz Taltos0711 #5395 üzenetére
1 év szokott lenni, ha a lejárat ez akkor 21.10.08-as pörkölés, még 1 hónapos sincs
teljesen jó ez
nemzetközi jelöléssel van (nap, hó, év)[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Taltos0711 #5395 üzenetére
081022 ddmmyy = most október 8-i gyártás.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
konzumpro
senior tag
Filterezek világosra sikerült pörköléssel, régi Philips filteres főzővel, két személyes papírral. Először harion 10-esre kattintgatva tekertem 24 grammot 4 deci vízhez, amikor feltöltötte megkevertem lattepálcával, hát azt nem kellett volna, elég homályos lett a végeredmény.
Másodikra 8-ason tekertem le egy adagot és nem avatkoztam a folyamatba, tökjó lett, még savasnak se mondanám túlzottan, kiegyensúlyozott, pici barna cukor kellett, ez így nagyon jó tud lenni. Reméltem hogy jó lesz filterre az alulpörkölt adag kávé, eddig jó. Gyengébb, áttetszőbb mint a kotyogós, de ízben talán még jobb is, tisztább, ki kéne valahogy szitálni a túl finom szemcséket és még áttetszőbb lehetne, plusz a tölcsér alján lévő zár és a tartály fedele se kéne oda, egyből mehetne tartályba a főzet.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen