Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ano

    őstag

    válasz BomiBoogie #21975 üzenetére

    Én minden képpen szorgalmazom a dolgot ... több komolyabb technikai fórum elején van ilyen összefoglaló és a Haswell tudtommal nem fog még kimenni a divatból jó pár évig, így még bőven lenne neki értelme ...

    Szívesen segítek én is, általában ráérek összedobni írásokat, de sajnos nekem sincs még túl nagy tapasztalatom a Haswell-el így nem hiszem hogy nekem kellene kimondanom a dolgokról az "áment" :)

    Kezdetnek talán ilyesmire gondoltam:

    Haswell procik alapvető problémája a gyártásból adodó rossz hővezetés/hőleadás, ami annak tudható be, hogy a régi jól beváltt kupak forrassztását most csak egy rossz minőségű hővezető paszta és némi szilikon szerű ragasztóval oldották meg, így a processzor magja nem képes a leghatékonyabb módon átadni a hőt a hűtőnek (lehet akár hőcsöves borda, vagy vízhűtés), ezért a legkisebb tuningolás is sokszor extrém maghőmérsékletet (85-100+ C) okozhat, hiába a drága és jóféle hűtés!

    Delid-elés:
    Ezért az extrém tuningra vágyók egy drasztikus megoldással tudják elérni a jó hőleadást, amit "delid"-elésnek hívnak.
    Ez gyakorlatilag nem jelent mást, mint a proci tetején lévő fém kupak eltávolítását, majd minőségi paszta alkalmazását jelenti, amivel alap órajelen és tuningolt proci esetén is akár 5-15 fokos maximum maghőmérséklet csökkenés tapasztalható!

    Neten sok videó kering:
    LINK
    LINK
    LINK

    Max VCore:
    Vcore, vagy mag feszültséget a 24/7 használat esetén érdemes kerülni a 1,25V-nál magasabb feszültségeket, de alapvetőn a maximum core feszültség annyi lehet, amennyit az adott hűtéssel max terhelésnél (Pl.: Linx 0.6.5-es tesztelve) nem haladja meg az ajánlott maximum hőmérsékletet.

    Max maghőmérséklet:
    Lehetőleg ne lépje túl a 80-85 fokot max terhelésnél, de rövidebb tesztek idejére a 90 fok talán még megengedhető.

    Tuning proci "kitesztelése":
    Altalában LinX-el szokták tesztelni, de természetesen létezik sok másik program is. a LinX-nek 2 verzióját érdemes használni tapasztalatom szerint:
    Linx 0.6.4: jól megmozgatja a procit, de nincs benne AVX2-es utasítás használata, így nem hajtja ki a maxot a prociból, ezért kisebb maximum hőmérsékletekkel is lefuthat a tesz.
    LinX 0.6.5: kihasználja a prociban lévő maximális lehetőségeket (pl AVX2-t) így a maximális hőtermeléssel is jár ... jártam már olyan tuning tesztelésénél, hogy a teszt szépen lefutott a 0.6.4-el, de a 0.6.5-el kékhalállal végződött a teszt

    Ha játékra használja az felhasználó a tuningolt procit, akkor egy LinX 0.6.4-el kitesztelt tuning is elegendő lehet, így nem kell jobban megnyúzni a procit. Egy dologra kell nagyon figyelni, az pedig a maximum maghőmérséklet!

    Hőmérséklet monitorozása:
    RealTemp 3.7 illetve HWiNFO64 4.5 -t használtam. Mindkettő program tökéletesen működik nálam Win8.1 alatt

    Ha valami nem jó (akár elgépelés stbstb), akkor természetesen javítsátok és/vagy egészítsétek ki!

    Synology RT6600AX felfedezés alatt

Új hozzászólás Aktív témák