Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • LakiTomi

    tag

    Leírnám a tapasztalataimat sztereó erősítő és álló hangfalpár vásárlásával kapcsolatban, hátha segíthetek vele másokat is, akik hasonló cipőben járnak. Pár napja feltett kérdésemre nem kaptam kielégítő választ, így kézbe vettem az ügyet, elindultam hallgatózni. :)
    Remélem nem baj, ha picit reklámozok. Utam a “Házimozigyőr”-be vezetett. Elmondtam, hogy 25-30 nm-re keresek sztereó erősítőt, hangfalpárral, háttérzene hallgatásra, de akár kisebb családi/baráti összejövetelek zenei kiszolgálására, ne adj isten bulira is. :D
    El is kezdtük a hallgatózást egy NAD C3xxxxx erősítővel egy Magnat monitor supreme 802 társaságában. Kellemes lágy, nyugodt hang hallatszott, kevesebb dinamikával az alsó tartományban és mégkevesebb felső középtartománnyal. Az árához képest nem szólt rosszul, de nekem kevés volt. Tovább mentünk hallgatózni a nagyobb testvéréhez (supreme 1002-es). Itt már megjöttek a mélyek, a közepek is kinyíltak jobban, sokkal kellemesebb volt a hangja, mint a kisebb testvérének, úgy éreztem nem is kell más, ő kell nekem. :C
    Mivel volt még választék, belehallgattunk a Magnat magasabb szériás dobozaiba, Shadow, Quantum. Hát igen. A shadow szériának még kifinomutabb hangzása volt, kinyílt a tér, a gitár még valóságosabbá vált. Nem éreztem úgy, hogy hangfalból szól a zene, hanem mintha valóban ott játszott volna a szobában valaki egy gitáron. A Quantum szériába belehallgatva azt mondtam magamban, nah ez az. Lehengerlő tisztaság, dinamika, erő, és mégjobb térábrázolás jellemezte. 5 perc után viszont azt éreztem, hogy sok. Túl sok a részlet, túl sok ez a pici kis agyamnak. Annyira precíz és pontos hangot hallgatni hosszútávon nem éreztem, hogy szeretnék. Persze ennyi összeget nem is szántam volna rá, de ha lett volna rá annyi sem választottam volna a Quantum szériából. A kevesebb nálam több volt. Hosszabb távon szívesebben hallgattam volna az alacsonyabb kategóriás társaikat.
    A hallgatózás még nem maradt annyiban. Hogy ne csak NAD-ot használjunk erősítőnek, kipróbáltunk egy belépő kategóriás ONKYO TX-8020-at. Tettük ezt a belépő Supreme széria csúcsával a „2002”-vel. Eddigi legtestesseb, legjobb HI-FI-s hangú hangott hallottam az eddigiek közül. Nem ment le túl részletezősbe, a térábrázolás sem volt tökéletes, de tökéletesen el tudtam volna hallgatni alacsonyabb, vagy közepes hangerőn ezt a hangot. A 2 db 20 centis basszus természetesen az eddigi legtestessebb mélyeket produkálta, miközben nem ment a középtartomány és a magas frekvenciák rovására. Bár megjegyeztem, hogy azért ott mégis hiányzik valami az ének felső tartományában, ami viszont a többieknél, vagy a magasabb szériás Magnatoknál meg volt. Erősítő csere Cambridge audio AM Topaz 5-re. Jelzem 40e Ft-os erősítőről beszélünk. Rákötöttük a „Nagy mágnátokat” és mindketten picit meglepődtünk. Pozitívan. Az eddigi hallgatózás csúcsérzése volt bennem. Megjött a felső közép tartomány, megmaradtak a feszes mélyek, amik még dinamikusabbá váltak és a magas hangok is kitisztultak, precizebbé váltak. Szóval ez az „Angol-Német” duó nagyon jó párost alkotott. Egyöntetően bólogattunk, hogy ez így tényleg rendben volna. Kevés hiányát éreztem kikapcsolni, vagy kimenni a helységből. 2x35W elegendő volt a 93db érzékenységű állóhangfalak dinamikus megszólaltatásához. Talán még egy kis tartalék még maradt a dobozokban. Ezt mint később kiderült, hogy igen.
    Én itt meg is álltam volna hallatózásban, mert lassan 1 órája tettem próbára a fülrendszeremet és az eladó idegzetét, de mivel a lehetőség adott volt meghallgattam még Dali Spektort, Canton Chrono 509-et, Heco Victa Prime 502-t.
    Mindhárom hangfalpár más más karaktert képviselt. A Dali letisztult kissé mélyebbre menős lágy hangzású volt számomra, a Heco-nál nekem hiányzott a közép ének tartomány, mélyre ment, de nem volt igazi tere, nem töltötte ki a színpadot eléggé. A Magnatok pl. élettelibben voltak. A Canton egy más stílust képvisel. Jó volt hallgatni, kellemes meleg, természetes hang jött ki belőlük. Talán a klasszikus, a jazz, a longue zenéhez tökéletesek. Szerethető hangjuk volt, de az áruk már nem abból a ligából volt, amiben én játszottam.
    Ne szaporítsam a szót, hallgattunk még ELAC-okat, magasabb kategóriás DALI-kat házimozin. Hát igen. Ez tényleg más kategória. Ott meg volt minden, amit az alsóbb kategóriákban loudnessel, eq-val, dinamikus eq-val, kristalizálóval, fokozókkal közelíthető meg, de az igazság az, hogy a belépő ligás versenyzők távol maradnak a felső kategóriás hangszíntértől bármit is barkácsoljunk. Persze sokaknak erre a hangzásra nincs is igénye. Én nem leszek állszent, én elfogadnák egy x millás ELAC szettet. :K
    Visszatérve a Földre, második körben visszatértem egy kölcsönzött CA Azur 640 v.2-vel, mert kiváncsi voltam mekkora tartalék van még a kiszemelt Magnat Monitor Supreme 2002-ben. Volt bennük még tartalék. És elérkeztem a pénztárcám és a zenei orgazmusom csúcsára. Igen, ez az a szett, amit el tudnék hallgatni hosszú évekig. CA megvétele másodkézből, Magnat Monitor megvéve a helyszínen. Összesen kb. 170e Ft-ért azt kaptam, amit szeretettel, élvezettel fogok hallgatni, és hallgatok is ebben a pillanatban, e sorok írása közben.
    Összeségében, aki hosszú távon szeretne szettet, hangfalat, erősítőt, zenére - mozira, mindenképp érdemes elmenni egy erre szakosodott üzletbe, hallgatózni, informálódni, mert nem mindegy mit hallgatunk és arra a mai átlagbérek, nemátlagárak mellet mennyit költünk. Ha mellé nyúlunk, vaktában vásárolunk, akkor jelentős összegeket is bukhatunk, és az sem másodlagos, hogy egy új rendszer kiépítése ismét sok összetevős lesz. Forrás, erősítők, hangfalak, csatlakozók, kábelek, szolgáltatások és a többi, és a többi. Érdemes fülügyre és, ahol asszony is van, szemügyre venni a kiszemelt elemeket és semmiképp se csak paraméterek és értékek alapján válasszunk. Persze a számok adhatnak támpontot, egy bizonyos szűrést, hogy mi kellhet és mi nem, de én úgy gondolom, hogy az igazi döntést az alapján hozzuk meg, hogy nekünk mi fontos, mennyi rá a keret, és milyen kompromisszumokra vagyunk hajlandóak hosszú távon.
    Végezetül köszönöm a „házimozigyőr”-nek a segítőkész hozzáállását.

    Az anyagi javak egyszer mind eltűnnek, megsemmisülnek. A végén csak az érzések és a szeretet marad.

Új hozzászólás Aktív témák