Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gorbep

    senior tag

    válasz Ribi #40970 üzenetére

    Ha "okosan" tervezték az alaplapot, akkor a tüskéig is lehet a hullámimpedancia 75 Ohm. A fogadóknak elméletileg 75 Ohm-osnak kellene lennie, a BNC bemenetek általában azok is, komolyabb berendezések esetén az RCA bemenet is az. Ha a tüske és a fogadó is 75 Ohmos, akkor KÖTELEZŐ a csatlakozókat és a kábelt is ilyennek választani, valamint a szerelésnél gondosan eljárni, különben az illesztetlenségnél a haladó jel hullám egy része visszaverődik (reflektálódik) ami a jelalak nemkívánatos torzulását okozza, ami a vételi oldalon időben ingadozó fázis hibaként (jitter), rosszabb esetben téves adatként (bithiba) is jelentkezhet.

    A gyakorlat azt mutatja, hogy szinte bármilyen vezetékkel "szól" (néha még fordított polaritással bekötve is, de pl az XDA-1 nem szól fordított polaritással, meg is szivatott....), de ha már nem koaxális kábelt használsz, legalább sodord őket össze (közös módusú zavarelnyomás). Ha van árnyékolás, az még jobb, de csak az egyik oldalon kösd le a föld potenciálra, nehogy áramhurok alakuljon ki. Az a tapasztalatom, hogy akkor is használ az árnyékolás, ha egyik oldalon sem kötöd sehová, de legalább van.

    Közép, vagy felső kategóriánál az illesztettség KÖTELEZŐ, ha nem tudod így megcsinálni több DIY kábeles is tud neked ilyet készíteni.....(AVX)

    - Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

Új hozzászólás Aktív témák