Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • liszi70

    nagyúr

    válasz VoidXs #114696 üzenetére

    "Ja, hogy az a komment nem szarkazmus volt, hanem szegény tényleg lecserélte a teljes tápösvényt"

    Persze. Sokan megtették, aztán jönnek a lelkendező élménybeszámolók csőstől, viszont eddig még senki nem vállalt egy kib@szott vaktesztet ezzel kapcsolatban. :D Sem. Pedig olyan egyszerűen pontot lehetne tenni minden vitára. :)

    [ Szerkesztve ]

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz liszi70 #114701 üzenetére

    Életem első vaktesztjén tápösvény és UTP volt, mindkettő bukta. Ott még én is nagy lelkesen szavazgattam, hátha, de mindketten végig tippelgettünk, mint kiderült. Pedig ott aztán tényleg minden ki volt cserélve, még a hangszórók csatlakozói is, amit csak el lehet adni annak, aki rászedhető.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • Jaj, ne veszekedjetek már! Inkább hallgassatok egy kis ZENÉT!

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

  • ozzy711

    őstag

    válasz liszi70 #114701 üzenetére

    Persze. Sokan megtették, aztán jönnek a lelkendező élménybeszámolók csőstől, viszont eddig még senki nem vállalt egy kib@szott vaktesztet ezzel kapcsolatban. :D Sem. Pedig olyan egyszerűen pontot lehetne tenni minden vitára.

    A tápösvényesre gondolsz? Azt valóban könnyű tesztelni, csak a fali konnektor és a tápösvény elosztó között kell cserélgetni a dugókat!
    Nálam is van egy külön megszakító a hifinek, de igazából csak praktikussági okokból. Még nem "teszteltem" le, majd valamikor, ha elmúlik a fülzúgásom. :(

  • fererencz89

    őstag

    LOGOUT blog

    válasz ozzy711 #114705 üzenetére

    Bocsi, nem válasz akart lenni, hanem új.

    Lassan a víz már kiszoríttatik, de még egy apró kavics. Nem egyszerű tesztelni ezeket a dolgokat, és véleményt formálni, mert az sem mindegy, kinek a munkája a kábel: [link]

    [ Szerkesztve ]

    Nem szotkam hibázni.

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz migabi24 #114690 üzenetére

    Jaaaj ezt lecsaptam volna, magas laszti, de akkor nagyon bunkó vagyok és Te sem vagy f**z, úgyhogy szar lenne humornak. :DDD ;)

    Na de !!! Figy, józan paraszti ész következik, azaz Cincinnatus az eke szarvától:

    DIY Audio fórumra nem hülyék járnak. A szakma mérnöki krémje ott csücsül ilyen-olyan álneveken, van, aki vállalja magát, van, aki nem, csak tudjuk egyik-másik tagtól, hogy "ő az xy ürge". Kezdve a vudu márkák mérnökeitől a színtiszta mérnök-mérnökökig. Érted, na. :) Hívők és ateisták egy helyen, a hívők nem hozzák a kisjézust, de figyelni figyelnek, mert azért azt elvárják a kütyüjeiktől az ügyfelek, hogy egyáltalán, megszólaljanak. :D

    No, ez a közösség már tárgyalta nem egyszer a tápkábel kérdést és az lett többször is a nagy konklúzió, hogy biza vagy az agyunk csap be, vagy az egzotikum kábelek szólnak bele a vélt hangba oly módon, hogy egy PC-s "hulladékkábel" paramétereit sem hozzák (mert olyanra tervezik szándékosan, amit nagy vuduval eladnak), de gyakran az is van, hogy nagyon érzékenynek tartott erősítők és egyéb eszközök táp része annak ellenére, hogy a nép be van vakítva egy csilivili toroid által (mert az már húúúúde menő a többihez képest), lényegében szarul tervezett táp, gyenge a tápszűrés vagy urambocsá, pont olyan szinteket karcol már a hit bennük, hogy minden ilyen ördögtől való és az ima tartja külön a DC-t a zajtól, na szóval igen, nem egy nagyondrága gyári eszköz tápján lehet fogást találni és az erősítő micsoda ? Lényegében a tápból érkező egyenáram zenei AC-vel modulációja. Ennyi. Ergo, szarból nehéz várat építeni, de amikor meg a táp kiváló és a tényleges erősítő kapcsolás kompromisszumos a használat és terhelés függvényében, az sem segít a nap végén a helyzeten.

    Én csináltam már sok (lineár) tápot, de az első legalapabb hulladéktól eltekintve, ami igazából csak kísérletezés volt, sokkal többet számított, mekkorák a pufferkondik, milyen a diódahíd (dióda paraméterek), vagy milyen szűrést alkalmazok ezek után még extraként, stabizok-e és ha igen, mivel, a terhelés mennyire rántja meg a tápot és hogy alakulnak a fesz- illetve áram-tranziensek, meg csupa-csupa olyan egyéb dolog, aminek vajmi kevés köze van egy jónak mondott, TÜV plecsnis "hulladék" tápkábelhez. Ami amúgy kerül ma 1200 Ft-ba, de lehet sokat mondtam, és elvisz egy másfél kilowatt-os húzott procis nitrogénhűtött PC-t a világ legdisznóbb VGA-jával csont nélkül. (Ezt csak azért, hogy ide azért nem mindegy, mi a kábel, valóban).

    Az ösvény nagyon más tészta, mert a tisztességes földelés nem csak kritikus szerintem műszakilag is, de hozhat javulást (kérdés, halljuk-e, itt én nyitva hagyom a kaput, nem zárkózom el), ha pedig még ilyen-olyan izolációk révén külön tápösvény is van, urambocsá, külön fázis a hifinek, az sosem árt. Hogy halljuk-e, megint olyan, hogy ... a háromfázisú trafó az igazi. Tehát akinek már az otthonában a 3 fázis és ebből egyet dedikál a hifinek, szerintem nem jut olyan "messzire" vele, mintha az egész házat elvinné mindhárom fázissal kb. egyenlően elosztva a dolgokat és erre a "szennyezett" 3-fázisra akasztana a hifi szobában a minden készülékében ott lévő 3-fázisú trafót. Na, ilyen nincs, nyilván, őrült DIY megcsinálja, gyáriba nope (konzumerben legalábbis). Szóval tegyük fel, tápösvényed van, leválasztó trafót telepítesz a padlásra esetleg, mondjuk 10 kilowattra elegendőt, hogy azon keresztül vidd 1:1 áttéttel a 230V-ot a hifiszobába, vagy hasonló - értelme még talán lenne is - megoldás ? Az, hogy kismegszakítót kerülsz ki, vagy készülékből biztiket kötünk át, szembemegy minden biztonsági szabállyal, nekem ez meleg pite és ha a hifim hangja nem jó egy alap (de korrekt) konnektorból-hálózatból, ott ette meg a fene az egészet.

    Két trendet véltem felfedezni az évek alatt (szerk: mire leírtam egyet, meglett mindkettő említve szerintem) úgyhogy egy marad :D

    A mérnököket a hívek lenézik, mintha őket a hangminőség-zeneélmény nem érdekelné, csak mérnek "vakon-süketül" és az oszcilloszkóp nem képes arra, amire a fül - leegyszerűsítve. Ez egy eléggé ostoba hozzáállás és skatulya szerintem, mert egyelőre a világunkat , tetszik vagy sem, mérnökök viszik előre, ettől van kényelmes autónk, inverteres klímánk, OLED-QLED-anyámkínja tévénk, internetünk, mobilhálózatunk, satöbbi. Tehát a frekvenciákhoz, zavartatásokhoz és szűrésükhöz, jelátvitelhez van némi konyítása a mérnököknek.

    Nem valid azzal visszatámadni szvsz, hogy de ők elzárkóznak ettől meg ettől a jelenségtől (lásd piros pöttyös és kék pöttyös hangszórók, Entreq patkányok és társai), mert az a szubjektivitás, ami az össz észlelésünk egy részét képezi, gyakran többet mond rólunk, mint az eszközről, amit nézünk ilyen szemüvegen át. Mi viszont az eszközök tudását vallatjuk egy tesztkor, bemutatón, vagy otthon. Tehát az össz élményünk-megélésünk (legyen) 50%-a műszaki alapú, mert ha műszakilag szar valami, minden szar, ha meg műszakilag top, az még nem garancia arra, hogy az össz élmény ne lehetne jobb akkor, ha a sarokba tett Unicum-os üveget félig teletöltöm. Én ezt totál elhiszem. (!!!!!!!!). Ahogy jóllakottan egy borral is jobb az élményem. Ez ugyanannak az esete. Az eszköznek vajmi kevés köze van az egészhez, itt az élmény a szubjektivitás mentén fejlődék még magasabb szintekre és én ebben hiszek is, hiszen tapasztalom: éhesen szar leülni zenélni, vagy 19 fokban, míg kellemes 23-ban, bekajálva, szelíden mosolyogva mindjárt más. Tehát ezt az objektivitás és szubjektivitás margójára. És ezen jelenségek lejátszódnak egy mérnökben is. Ő is ember. Ugyanúgy működik, mint Te, én, akárki, csak nem agysebész lett, hanem pákahuszár méricske ember, tök oké.

    A hifi-vudu dolog ott kezd egy mérnököt (és a mérnök-tábort felb*ni), hogy:
    - az árult vudu megoldások nagy hányada a szubjektív oldalra hat
    - ennek rengetegen bedőlnek
    - mindenféle "innovatív" és hasonló jelzőkbe csomagolják őket, aminek 0 alapja, vagy ha van, nem hoz változást -> mirefel is kérnek pénzt érte ??
    - mocskos etikátlan üzletek is akadnak bőven, hülyére megvezetve a gyanútlanokat
    - óriási pénzeket húznak ki az arra költők zsebéből (én erre mindig azt mondom: ha neki erre van, és így lesz boldog, meg is érdemli, csak sajnos a világ ettől még nem lesz jobb, mert csak buta fogyasztást generál, míg egy Bruno Putzeys érdemben hozzá is tesz dolgokhoz)
    - a mérnök sajnálja azokat, akiket a szubjektivitásuk elvitt egy olyan erdőbe, ahonnan már nem találnak ki. A mérnök is szeret bort, sajtot, jóllakottan 22 fokban csendben műélvezni egy téli békés koraestén, előttünk van a kép.. mindenki szereti ezt. Mégis, csak a mérnök látja át "kívülről" (out-of-the-box), hogy ha a szubjektív paramétereket is behozza a készülék, a rendszer, az eszközök értékelésébe, akkor csak ~50%-ban fogja azokat értékelni, a maradék nagy hányad meg arról fog szólni, hogy mit reggelizett, elég volt-e a rántotta, hánykor ette, és 12-kor kopog-e már a szeme az ebédre várva, vagy még kellemesen elvan. Lásd amikor egy marék John Atkinson, Michael Fremer és társai elmennek egy hifi kiállításra, vagy urambocsá, profibb hallgatásra is és értékelik az eszközt. Olyan kőkemény szubjektív színezete lesz az általuk elmondottaknak, mint a szél. Csakhogy amikor ezt közöljük velük, akkor jön a hebegés, hogy "nemondjammár" meg "nem lehet mindent is mérni" meg "a fülem jobban tudja". A mérnök meg szimplán felismerve a távlati összefüggéseket, a big picture-t, azonnal átlátja, hogy egy 50% technikát és 50% szubjektív élményt tartalmazó elbeszélés NEM jellemez egy rendszert, vagy TÉVESEN jellemez. Azaz van benne egy akkora szubjektív faktor, mint az ötöslottó. Köszi, ilyen leírás alapján nem akarnék "bemákolni" semmit.

    Továbbmegyek: jön most a hívő tábor, hogy "de hát a szubjektivitás fontos" meg hogy az egész hifizés a zeneélvezetről szól, az élményről, satöbb satöbbi.

    Oké barátom, akkor ajánlom Neked a Sauska 11 cuvée-t, meg tegyél a kandallóba egy kis fát és olyan élményed lesz a meglévő hifiden is, hogy a 20 ujjad megnyalod !!!

    Szóval hogy a hívők (utálom ezt a szót de találó sajnos) a szubjektív megélésre, élményre alapozva hoznak meg olyan döntéseket, hogy jó ez, jó az, jó amaz a vudu eszköz.

    Azt felejtik el, hogy ezek használatával és hangra ilyen vagy olyan mértékű "javulásával" kapcsolatban nem az eszközről nyilatkoznak, hanem magukról. Ugyanis a szubjektivitás bennük van, belülről jövő "paraméter" az össz-egyenletbe, nem pedig a készülékről árulkodik.

    Szubjektíven ugyanaz a Hypex, Ongaku, Audio Research, Devialet, satöbbi... ugyanúgy szarabbul szól, ha nekem épp pisilnem kell, valakim meghalt, nem ettem egy ideje már, hideg van, vagy fene se tudja mit mondhatnék még.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - -- - - - - - - - - -- - - - - - - - - -

    A zenehallgatás egy élvezeti sport. Mint a pia, cigi, kokó, pornó, egyéb. (Tetszik vagy sem).
    Élvezeti "cikk". Hatalmas adag szubjektivitás van benne, mert amikor befogadjuk az objektív száraz igazságot (a készüléket, láncot, aminek reprodukciója műszerekkel agyonmérhető módon érkezik el hozzánk), azonnal átmegy a "hogy érzem magam" szűrőmön, az agyam ilyen-olyan színű szemüvegén és lelkem-lényem legvégső középpontjában, ahol a tényleges észlelő csücsül, már egy rommá színezett valamit kapok és ezeket a szemüvegeket nem lehet csak úgy egyszerűen letenni.

    És nem csak a fiziológiai érzetek tartoznak ide, hanem a hangulatom, a meggyőződéseim, elveim, hitrendszereim, minden spirituális egyebet is hozhatnék. Még az is, hogy ha a McIntosh átváltana a hülye kékeszöld színeiről pirosra, vajon mennyien vennék, mondván, "még melegebb az új széria hangzása", aztán közben csak LED-et cseréltek egy marék cső alatt vagy VU meter-ben.

    Szóvalhogy értse már meg mindenki, hívő vagy nemhívő: a mérnök is "hívő", de ő TUDJA, hogy hogyan kell egy eszközt értékelni úgy, hogy CSAK az eszköz legyen értékelve és ne a szubjektivitással felhígitott egyvelege, amire egy mocskos átbaszó ipar épül amúgy. Mert ő egész életében mér, emberből van szintén, ugyanúgy átmegy a szubjektivitáson mint mindenki más, csak felismerte a rengeteg méricskének és kíváncsiságának, analitikus gondolkodásának köszönhetően (és akkor most jön a vakteszt kártyám), hogy baszki, van egy szilárd alap, ami SOSEM változik, képtelen felismerni az eltérést A és B között, és amikor meg nyitva a szeme és mindenfélét mögégondol a dolgoknak, mert olvasta, elhitették vele, bla bla, akkor meg A jobban szól, mint B (vagy fordítva).

    A mérnök egész életében mér, mert az igazságot kutatja, az igazság pedig - nézőpont kérdése - ha egy teljes reprodukciót és élvezetet nézünk, áll egy X és egy Y részből, ha viszont csak az eszközt, a láncot nézzük, akkor csak X-ből áll. Nincs helye Y-nak, mert az már mi, az ember volnánk, nem a készülékek és a lánc maguk.

    Ezért van értelme a vakteszteknek, amikor készüléket értékelünk ki, és ezért nincs értelme mérnökökre és "hívőkre" szakadni, amikor a zene élvezetéről beszélünk, mert mindannyian oda tartunk, csak tudni kell különbséget tenni aközött, hogy mit értékelünk ki, és hogy amikor egy kiértékelés megtörténik, vajon mennyire vagyunk mi "tökéletes emberek" tökéletlenek. (Nagyon, sajnos).

    Objektíven nyilatkozni valaminek a hangjáról nem lehet úgy, hogy egy raklap szubjektív faktor ott van a képletben, a fiziológiám-érzetem abban a pillanatban, az árcédulája, a színe, formája, súlya, satöbbi. És itt nagyon-nagyon durván determináló dolgokról beszélünk a szubjektív tartományban, ezeket k* nehéz elengedni, full megértem. Egy tükör-króm ezüstben úszó erősítő sosem lesz egy lapon említhető látványban egy egyen-csájna-Topping unalmas fekete kockával, azonnal húz az agyunk egyik irányba és tudatában sem vagyok ennek gyakran.

    Na, tápkábel és társai ugyanez.

    A fancy tápkábelek ezért adnak klassz élményt, mert a szubjektív oldalra hatnak, és mivel az össz élmény X + Y, ha Y nő, akkor az össz élmény is nő. És erre egy ipar épül, sikeresen. Min csodálkozunk ? :U

    [ Szerkesztve ]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz fererencz89 #114706 üzenetére

    Ugye vágni is csak fülre lehet, de az igazi nirvánáért le kell hívni a profit, mert bekötni is csak ő tudja pont jól. Majd nyugdíj előtt átadja egyetlen utódnak a tudást, mint a Dalai Láma, és hozzá kell fordulni blankolásért, különben jó hang ott nem lehet.

    Dißnäëß: Bedobok egy extra paradoxont: komolyan elhiszik emberek, hogy egy olyan korban, ahol meg tudjuk mondani, hogy a testedben hol mennyi hidrogénatom van és milyen irányba fordul a mágneses terük (igen, mindegyikről tudjuk egyenként), így pusztán rádiófrekvenciával (!) és audioval teljesen egyenértékű DSP-vel (!) meg tudjuk rajzolni pár másodperc alatt az egész embert (ezt MRI-nek hívjuk), ott ne tudnánk, hogy egy szaros kábelen pontosan mi történik? Ez még viccnek is rossz... Azt hiszi az ilyen, hogy ő szubatomi vélt dolgokat hall, merthogy atomi szinten mindent látunk.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • liszi70

    nagyúr

    válasz ozzy711 #114705 üzenetére

    Igen, most konkrétan a tápösvényről volt szó, de annyi mindenre igaz, hogy baromi egyszerű a vaktesztelése. És mégsem teszik, valami érthetetlen és indokolatlan dölyf magabiztosság miatt. Persze valószínűleg az értelmesebbje megteszi, de az eredményről nem nagyon számolnak be. :D

    "ha elmúlik a fülzúgásom"

    Részvétem, a minap én is tapasztaltam ilyet. Pár hete, valamelyik este, a bal fülemben. Persze ez nem biztos, hogy a fülben képződik, de olyan, mintha onnan "hallanád". Borzasztó érzés, nagyon beszartam. Másnap reggelre elmúlt teljesen, de azonnal kértem egy gyors időpontot egy magán audiológián. Némi fülzsír is okozhat ilyet, ezért kimosták a fülem, de akkorra már nem volt semmilyen tünetem. Lehet vérnyomással is kapcsolatos, vagy sok más ok is, ahogy a doki elmondta. A fülemmel nincs probléma. Még hallástesztet is csináltak, koromhoz képest szerencsére rendben van. :) Jobbulást neked!

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz lezso6 #114703 üzenetére

    :D :K

    Igazából nem csak itt ph-n, de világszerte összeborulhatnának a hifisek táborai egymás nyakába, ha elhagynánk az előítéleteinket. Egyik tábor megköszönné a mérés hívőknek, hogy felnyitotta a szemüket saját magukra és hogy a szubjektivitás mekkora szerepet játszik az össz élményben, ami kialakul bennünk, a mérés hívők pedig megköszönhetnék a szubjektivitásban elmerült embereknek, hogy mennyivel élvezhetőbb a zene a száraz technika ellenére, amikor a macska az ember ölébe ül dorombolva.

    Károsak a review-k :((( Behozzák azt a szubjektív faktort, ami csak egy John Atkinson-é, aki ott volt és hallotta. Ott és akkor, olyan vérnyomással, gyomorral, lelki és érzelmi állapottal és légköri nyomás mellett és szoba reflexiókkal és és és ..... -> ami nálunk totál nem úgy van.

    De szép vastag magazin, fényes borító, igényes fotó, csillog minden, szemet gyönyörködtető. Néha én is utálom az online-t és a monitort, egyetértek. Szóval amit itt leír végül az ürge, hogy neki bejött, az "tuti úgy is van". Meg az is, ha nem. :W

    Mondom, káros minden szubjektív review.
    TE NEM Ő VAGY. Az X+Y képlet Y-ja sérül.

    Most mondanám, hogy ASR és tsai az egyetlen szentírás papíron és online, készülékeket illetően, de lehet nem férne el a kezemen azok száma, akik azonnal szétanyáznának. Úgyhogy inkább szeressük egymást, gyerekek. :))

    [ Szerkesztve ]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz liszi70 #114709 üzenetére

    Valami fura okból minden vakteszt után nekem kellett róla beszámolnom, és a bukott emberke nem nézte egy ideig a fórumot ilyen sztorik után. :D

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz VoidXs #114711 üzenetére

    Egy sztorit amit nekem leírtál priviben behozhatnál ide, az megmaradt. Nem azért, hogy másokat a "földbe döngöljünk" az igazunkról, hanem egyáltalán, mint érdekes tapasztalatot.
    (Sosem tudom, a tesztet végrehajtó számára érdekesebb egy ilyen, vagy a tesztelőnél, akinél beüt).

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz Dißnäëß #114712 üzenetére

    Átnéztem minden privátot, most vagy vak vagyok, vagy nem beszéltünk ilyenről, de nyugodtan kimásolhatsz onnan bármit nyilvánosan, nem titkos. :D

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • orbano

    félisten

    válasz Dißnäëß #114707 üzenetére

    Amúgy kíváncsi lennék, hogy mondjuk egy régi, fix tápkábeles high-end erősítőt tervező mérnökökről mit gondolnak a "hívők"? Mi a magyarázat? Amikor azok készültek, már túl voltunk a Holdraszálláson, voltak résecskegyorsítóink, találtunk fekete lyukakat, és a Maxwell-egyenletek változatlanok azóta is, teszik a kis dolgukat a készülékeinkben. :U de nyilván azok a mérnökök hülyék voltak, azért is veszik heroináron a vintage Victor, Accu stb. hifiket az emberek.

    A vér nem válik VAZZE!™

  • Gijon

    senior tag

    válasz orbano #114668 üzenetére

    [link] Itt van egy teszt.. + készültek mérések is. Elég hosszú, de vannak fejezetek, picit le lehet rövidíteni. Nem szarral gurigáznak, de nem is ez a lényeg. Szerintem nem sok ilyen teszt létezik. Én a 9-es kábelre tettem a voksomat hallgatás alapján. Készült kiértékelés is a szöveges változat. [link] Természetesen lehet élni ilyen kábelek nélkül is. Szerintem rettenetesen túl vannak árazva, de ettől még léteznek. Ésszerű keretek közt (szerintem) van értelme játszani. Ha meg szkeptikus valaki, akkor teljesen mindegy… A papok is nyitottak minden tudományra, mégis hisznek Istenben. Szóval kábeles kérdésben mindig lesz ellentmondás, csak azt nem értem, hogy aki szkeptikus, az miért akarja a hívőt meggyőzni. Nem mindegy?

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz VoidXs #114713 üzenetére

    Hmm most én is átnéztem, tényleg nem privi volt. Lehet itt írtad, vagy máshol ?
    Amikor a hallgatózás végén kezébe nyomtad a kábelét..

    @orbano :D Heroin áron. Úgy-úgy.

    @Gijon, hát ezaz ! A papok is nyitottak tudományokra, mégis hisznek Istenben, meg a mérnök is eljár templomba, ha néha úgy szottyan kedve. Amúgy a hatalmi-politikai-gazdasági háborúknál talán még rosszabbak a vallásháborúk, mert előbbiben még van írmagja racionalitásnak (írmagja!).. utóbbinál 0, az mindig fatális.

    [ Szerkesztve ]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • denesdr

    addikt

    válasz VoidXs #114708 üzenetére

    Azért én nem dicsőíteném annyira a mai (orvos)tudományt, amikor a rák gyógyításáról még mindig csak találgatnak, vagy épp egy barátom fejzúgására széttárják az orvosok (szándékos a többesszám, mert nem egy, nem kettő orvosnál járt már vele) a kezüket, szétszabdalták a hallószerve belső részét és a probléma még mindig fennáll, hiába a modern gépek/elemzőezközök, csak hogy valós példákkal éljek.
    Ettől függetlenül nyilván rengeteg és elismerésre méltó fejlődés van a tudományban, sokféle problémára megoldást adva.

    [ Szerkesztve ]

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz denesdr #114717 üzenetére

    Te lényegében azt írod le, hogy a hiba itt is az emberben van, miközben a gép rég túlszárnyalta. Hifire is ez igaz.

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • denesdr

    addikt

    válasz VoidXs #114718 üzenetére

    Ebben az esetben akkor mondanám, hogy a gép túlszárnyalta az embert, ha az rá tudna mutatni, hogy az ismerősömnek mitől zúg a feje, de ez nem történt meg.

  • orbano

    félisten

    válasz Gijon #114715 üzenetére

    Nem különösebben akarom őket meggyőzni, általában engem röhögnek ki, ha nem vagyok elég lelkes ilyen témákban. Plusz nehéz eligazodni pl. amikor kondit akarok venni a DAC-omba, de kb. mindenütt csak a Mundorf ezüst-arany-olaj meg még egzotikusabb dolgokról olvasni, hogy így melegebb meg hidegebb meg részletezőbb, alig találni értelmes infót valamiről.

    A vér nem válik VAZZE!™

  • orbano

    félisten

    válasz Gijon #114715 üzenetére

    Na mire megnéztem, már lejárt a szerkesztési idő: ennek a tesznek így semmi, de semmi értelme. Három ember 12 dolog közül válsztott random 3 valamit. Hol van a kontrol, ami alapján hitelt lehet adni a 3 embernek? Egy ilyen teszt akkor és csak akkor lehet működőképes, ha a kábeleket párban tesztelik, ahol az egyik pár mindig a referencia, az elektromos paramétereik megegyeznek (hiszen az mérhető, nincs mit fülelni rajta, plusz ha van hangerő-különbség, akkor úgyis a hangosabbat fogják preferálni), oda-vissza lehet váltani a kábelek között a zene megszakítása nélkül, és legalább egy tucat (ha nem több) ember, egymástól függetlenül, egyedül hallgatja meg, hogy lehessen valami értelmezhető szignifikanciája is az eredménynek, plusz elkerüljük a befolyásolást, pl. ahogy itt dumálnak egymáshoz, hogy így a színpad meg úgy a színpad, aztán örülnek, hogy 70%-ban egyezett a véleményük. És akkor még dobjuk bele, hogy minden x-ik embernek a referencia kábelt kötjük csak be mindkét állásba.

    A vér nem válik VAZZE!™

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz dgyuri0123 #114670 üzenetére

    Amit meg kéne érteni az az, hogy "bizonyos szint alatt" semmi értelme kábelezni. Hogy hol van az alsó határ, az viszonylag könnyen kideríthető. Kölcsön kell kérni egy bitang jónak mondott összekötőt, (nem Lappot, vagy Vandammot stb.) aztán egy tápkábelt is. Ha pl. összekötőnél 0 azaz nulla a hallható/észlelhető eltérés hangban, akkor örülhetünk, mert nekünk nincs is szükségünk jobb madzagra, mint amit most használunk. De, amint azt érzékeljük, hogy elhúztak egy föggönyt, sőt, akár kinyitottak egy ajtót előttünk, akkor sejthető, hogy jó az irány... de ami pénzbe fog kerülni, mert vissza kell adni a kölcsönkábelt. Nincs ebben semmi különös... Az meg, hogy Pakstól úgy jön az áram ahogy, annak semmi köze ahhoz, hogy az utolsó méteren hogyan lesz majd befolyáasolva az a szemét áram, plusz nem engedjük be a rendszerbe a különböző külső zavarásokat, zajokat, interferenciát stb, aminek eredményeképpen "tisztább áramot" kapunk, amit meghálál a "jó" hifilánc.
    Tucatnyi olyan rendszerem volt, aminek a gatyamadzag is tökéletesen megfelelt, de amint először meghallottam, hogy a kölcsönkábellel mennyivel jobban szól a rendszer, többé nem volt kérdés, hogy egy kábel nagyon sokat számít-hat, ha minden O.K. a lánccal. Nagyon sokan elbaszarintják az egyébként kiváló rendszerük hangját valami olcsó szirszar dróttal és mikor meghallgatják egy drága/jó kábellel, leesik az álluk, hogy "jé, olyan mintha erősítőt cseréltem volna". A kábel kézifékként is tud működni, de szárnyakat is tud adni. Ki ki döntse el maga, hogy mer e rendelni egy drága/jó összekötőt és/vagy tápkábelt, amit aztán vissza is küldhet és a pénzét is visszakapja, vagy kér kölcsön egy "jó" kábelt és elindul a "helyes" iányba, ha valóban érdemes rá a rendszere. Ja...elsősorban hangfalas rendszerekhez ajánlanám a próbálkozásokat, mert "jó" fejes és még jobb fejes erősítő nélkül, csak időpazarlás a kábelteszt. De pl. térábrázolásban egy füles sehol nincs a hangfalas rendszerhez képest, így mikor egy kábel esetleg (tételezzük fel) csak a térre hat, azt pont nem fogja meghallani.

    #114672denesdr Hogy megszokd a hanzását. De nyilván nincs kőbe vésve az egy hét, mert lehet, hogy azonnal meghallod, ami így lenne természetes egyébként, nem fingot reszelve vakarózva, kínlódva belemagyarázni magunknak, hogy hallottunk valamit. Az olyankor már veszett fejsze nyele.. Ja és még valami, ami fontos... nem hallunk mindig pont ugyanúgy, nem halljuk pont ugyanazt, szellemi/fizikai/lelki/napszaki állapot függvényében. Tehát, amit ma hallasz, azt nem biztos, hogy holnap is pont úgy fogod hallani, DE ha legközelebb ismét úgy hallod, ahogyan épp a jobbik állapotodbn (fázisodban) hallottad, akkor tudhatod igazán, hogy nem csaptad be magad. Magyarán az egy hét használat kb. mindenféle "lelkiállapotot" lefed, aminek utána sokkal biztosabban tudsz ítélkezni bármiről, magadról, kábelről, elektronikáról. Ezért is tartom baromságnak a villám teszteket, ahol akár egy csapat fáradt, meggyötört, dekoncentrált, szomorú ember hallgatózik, de minek?

    "csak a zene van"

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz dgyuri0123 #114722 üzenetére

    Ilyenkor mindig vicces, hogy amikor "bizonyos szintről" szól a terelés, a bizonyos szintet mindig az aranyfülek határozzák meg, és műszakilag általában katasztrofálisak. Jó rendszert még nem hallottam, ami fülre épült, ezeket nem nehéz belépő cuccokkal lekörözni, ha ésszel rakják össze. Általában úgy indultam ilyen helyekről haza, hogy az autóm gyári hangja jobb. Külön vicces a kis könyv, amikor az egyetlen mód, amivel bizonyíthatod az igazad, az a halláspróba, nem pedig a faroklengetés. Te elhinnél bárkinek bármit bemondás alapján? Én sem. Ismét javaslom a tesztet, mert így semmi nem támaszt alá téged, csak mindenki mást, merthogy mindenki más vállalta, hogy nem tökéletes a füle, miközben te máig azt hiszed, hogy a tiéd az. De persze, mindenki más téved...

    denesdr: A gép azt teszi, ami a dolga, és ugyanolyan betegről ugyanazokat az információkat adja, csak értelmezni kell, ez nem minden embernek megy jól. Mint amikor egy hifis elkezdi nézni a mérési eredményeket, beüt a kognitív disszonancia, majd konstatálja, hogy biztos a mérés szar, mert hát a füle nem lehet hibás, miközben végig az volt (lásd akár azt, hogy az önjelölt legjobban halló hifisek mind halláskárosultak, nem paradoxon kicsit?).

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • liszi70

    nagyúr

    válasz VoidXs #114723 üzenetére

    "önjelölt legjobban halló hifisek mind halláskárosultak"

    Ilyet ne mondj, hogy mind, de tény, láttunk már ilyet. Onnantól kezdve miről beszélünk? :F

    [ Szerkesztve ]

  • denesdr

    addikt

    válasz dgyuri0123 #114722 üzenetére

    Ismerős felajánlásából amúgyis hamarosan érkezik hozzám 3db Nordost Vishnu tápkábel (1-1 az aktív hangsugárzókhoz, 1 az elósztóba, a forrás külső tápegységes, oda nem tudom használni), szerintem kölcsön is kérem egy kis időre, aztán meglátjuk-halljuk mi sül ki belőle, csak, hogy ne érhesse szó a ház elejét. :K
    Remélem ez már "elég jó" kábelnek számít! Legalábbis úgy tudom annak számított, amikor kapható volt.

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz denesdr #114725 üzenetére

    Amikor bukik a vakteszt, majd meg fogják magyarázni, hogy mégis mi szar a rendszeredben, ami miatt nem jött ki a különbség :DDD

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • denesdr

    addikt

    válasz VoidXs #114726 üzenetére

    Ebben szinte biztos vagyok. Vagy esetleg a hallásom lesz a célpont (rosszindulatot nem feltételezve), esetleg a vakteszt legitimitása. :D

    [ Szerkesztve ]

  • Gijon

    senior tag

    válasz orbano #114721 üzenetére

    Ez egy élő közvetítés volt annó. Én igazából nem az ő véleményükre voltam kíváncsi, hanem arra, hogy saját mércém, ízlésem mit mutat. Élőben persze érdekesebb lett volna ott a helyszínen lenni.., azért egy fülessel egész más próbálkozás a történet. Nyílván bele lehet kötni, de ha az anyagi, és technikai vonzatát nézzük, akkor nem valószínű, hogy épeszű kereskedő egy ilyet bevállalna, mert minek, kinek..

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz VoidXs #114723 üzenetére

    "Általában úgy indultam ilyen helyekről haza, hogy az autóm gyári hangja jobb."

    És? Mit reprezentál ez? Hogy rengeteg a sz@r rendszer, amire fillért sem szabadna költeni, inkább kuka, és reboot (és ez a koma, aki a saját rendszere hallatán azt írja ide a topikba, hogy egyik kábel sem különbözik a másiktól..) Te biztosan örülsz ilyenkor, hogy megint igazad lett. :D

    "Ilyenkor mindig vicces, hogy amikor "bizonyos szintről" szól a terelés"
    Szó nincs terelésről, csak nem akarod érteni, hogy ami eleve sz@r, azt bármivel kötöd össze, attól az még sz@r marad.
    Ja és aki dsp-t használ, az kb, nem is tudhatja, hogy miről beszélek, mert ott a szoftver (próbálja) korrigálná (elviekben) azt, ami pl. egy rossz kábel miatt elveszett valahol útközben.
    Azt is tudjuk rólad, hogy te dsp párti vagy, meg még azt is tudjuk rólad, hogy te manuálisan is belenyúlsz a dsp által kreált hangzásba, mert neked úgy tetszik. Akkor hogy mered azt állítani, hogy a mérés, vagy a programok, vagy bármi ami nem emberi, az jobb, mint saját füled, miközben te is a füledre alapozva/hagyatkozva nyúlsz bele a hangzásképbe, mert neked sem felel meg, amit egy "gép" diktál? Vagy hiába a program, mert/ha a láncod nem képes lépést tartani vele? Hmmm? ;]

    "csak a zene van"

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz dgyuri0123 #114729 üzenetére

    Igen, ami szar volt, az szar marad, csak a szar nem az, amit te szarnak gondolsz. Azt majd a mikrofon megmondja, és általában a kábelezők rendszere az (mily meglepő). Igen, olyan hangot csinálok, amilyet szeretnék, mi ezzel a baj? Nincs köze a témához, hogy tisztában vagyok vele, hogy a hallásom nem tökéletes. Az a baj, hogy te nem vagy vele tisztában, hogy a tiéd nem az. De én nyitott vagyok rá, hogy ha mégis az, akkor ezt elfogadjam, csak ugye kéne látni erről bármilyen tesztet, ami elől sikítva menekülsz. Jelenleg ott tartunk, hogy az én hallásom hibái pontosan dokumentálva vannak, így tudjuk, hogy miről beszélhetek és miről nem beszélhetek úgy, hogy az hihető legyen. Miután neked egy eredményed sincs, ezért bármi, amit mondasz, az hihetetlen.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • orbano

    félisten

    válasz dgyuri0123 #114729 üzenetére

    Nem, ő azt mondja, amit minden, tudományon nevelkedett épeszű ember: ha nem vagy képes megkérdőjelezni a saját tapasztalásod, és kialakítani egy olyan mércét, ahol ki tudod küszöbölni a szubjektivitásod, akkor semmit nem ér a szavad tudományos értelemben. A hifi márpedig tudomány. a zenehallgatással kapcsolatos jelenségeket figyelünk meg és próblunk mögé összefüggséeket rakni. És ennek az egyik elengedhetetlen tényezője az olyan vakteszt, ami tudományosan, statistikailag és műszakilag korrekt, és valóban azt méri, amit mérnie kell. Minden más a laposföldhívők szinvonalán van, legyen akármennyire is meggyőző saját magadnak, vagy másnak a tapasztalása.

    A vér nem válik VAZZE!™

  • denesdr

    addikt

    válasz dgyuri0123 #114729 üzenetére

    Tényleg Gyuri, ne VoidXs miatt csináld meg a nuance tesztet, hanem egyrészt magad miatt, másrészt mert többen is kértünk (ha jól emlékszem). Te választod ki a zeneszámot, azt, hogy mikor csinálod, azt is, hogy hányszor váltogatsz valós időben a tömörítések között és meddig hallgatod és milyen rendszeren, szóval elég szabadságot ad szerintem a teszt.

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz denesdr #114725 üzenetére

    Semmi befolyásolás, de olvasd el ezt, akár/sőt a teszt után, nehogy belerágja magát az agyadba a cikk és elhidd, amit írnak róla. [link] Ha eladó az egyik, szólj...

    "csak a zene van"

  • liszi70

    nagyúr

    válasz dgyuri0123 #114733 üzenetére

    "nehogy belerágja magát az agyadba a cikk és elhidd, amit írnak róla"

    Ööööö, szerintem az a veszély nemigen fenyeget, hogy elhiggye, amit ott írnak róla. :) Attól neki több esze van. A cikk szerzője a legócskább kliséket használja és írja, és "tesztről" szó sincs az írásban, mivel NEM történt.

    [ Szerkesztve ]

  • ozzy711

    őstag

    válasz liszi70 #114709 üzenetére

    Még hallástesztet is csináltak,

    Nekem is tervben van, az a legfontosabb! :))

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz orbano #114731 üzenetére

    "ha nem vagy képes megkérdőjelezni a saját tapasztalásod"
    Folyamatosan azt teszem. A maszlag viszont nem érdekel.

    "csak a zene van"

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz dgyuri0123 #114736 üzenetére

    Nem teszed. Kijelented, hogy te hallasz dolgokat, beszélnek hozzád a kábelek, és semmi tesztet nem vállalsz.

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • orbano

    félisten

    válasz dgyuri0123 #114736 üzenetére

    emlékszem amikor fiatalon és bohón próbáltunk meggyőzni chemtraileseket, hogy esetleg tévedhetnek, ugyanilyen válaszokat kaptunk :U

    A vér nem válik VAZZE!™

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz VoidXs #114737 üzenetére

    Te a vadászok klubjának vagy tagja, én meg a medvékének. Mit lehet ezen nem érteni? :)

    "csak a zene van"

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz dgyuri0123 #114739 üzenetére

    Hogy nem igaz. Ha hasonlatot akarsz, akkor te a laposföldesek klubjában vagy, én meg a geoidosokéban. Nagyon könnyen el lehet dönteni, hogy kinek van igaza, csak sosem fogod elfogadni, mert annak ellenére, hogy nyitottnak mondod magad, nem látni az erőfeszítést efelé.

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz VoidXs #114723 üzenetére

    Én mondtam, hogy most jön az, hogy "nem elég a rendszered a különbségek megmutatására" mert - mint látjuk - nem éri el a "bizonyos" szintet.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz orbano #114738 üzenetére

    Az mi?

    #114740VoidXs Ja, hogy már sértegetsz is... gratulálok. :C

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz Dißnäëß #114741 üzenetére

    :DD

    Én már csak azt nem értem, hogy ha az ő rendszere annyira alkalmas, miért nem jönnek sorra a mindannyiunkat megalázó teszteredmények.

    dgyuri0123 (#114742): Az a csoport, akik szerint az utasszállító repülőkkel permetezik a népet, hogy uralmuk alatt tartsák őket. Egy kutya a laposföldesekkel és a kábelesekkel realitás szempontjából. Persze mentálisan még nagyobb betegség.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz VoidXs #114743 üzenetére

    Betegség a ti agyatokban van, nem az enyémben. De amúgy visszavehetnél az arcodból, mert egyre bunkóbban viselkedsz és folyamatosan sértegetsz. :o

    "csak a zene van"

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #114744 üzenetére

    Neked most mi bajod ? Sztem semmi sértést nem követett el, példálózott csak kb. Az ilyen műfeszkókat ne szítsuk már és ne vigyük át személyeskedésbe azt, ami nem az.

    Ilyet akkor szoktak, mikor elfogyott az aduász meg az utolsó ütőkártya is egy értelmes beszélgetésben-érvelésben és jön a "bunyó". Csak ez nem kocsma.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz Dißnäëß #114745 üzenetére

    Te nem látsz tisztán, mert annyira véded a haverodat, hogy nem akarod észrevenni a személyeskedő beszólogatásokat. És jó, hogy mondod, mert ez valóban nem kocsma, de ezt ne nekem címezd, hanem a haverodnak, aki nem tudja mi az illem és mentális betegekkel említ egy lapon. :o

    "Persze mentálisan még nagyobb betegség." Ja, ez nem sértés????

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • denesdr

    addikt

    válasz fererencz89 #114748 üzenetére

    Illetve Ementáli, nem pedig Trappista (mint a világos oldala). :D

    [ Szerkesztve ]

  • nLali

    senior tag

    válasz VoidXs #114663 üzenetére

    Teljesen pontos volt a hasonlat az F1 hasonlat.
    Megtervezik, modellezik, szimulálják. Aztán kimennek a pályára és még a szezon felénél, a 10. verseny körül is felteszik a rácsot az autóra, hogy az áramlásokat feltérképezzék. Pedig szimuláltak, szélcsatornáztak.
    A szezon felénél még mindig elhangzanak ehhez hasonló mondatok a csapatoktól : még ki kell ismernünk az autónkat, vagy a beállításainkat, vagy a gumikat.
    Mintha tegnap hozták volna a kölcsönzőből.
    Pedig mennyit pöröghet a számítógépek szimulációkkal. Nem kell mérnöknek sem lenni. Egy közlekedésgépészeti technikus bőven kiszámolja, hogy milyen erők mozognak egy abroncson és ez mennyi energiát emészt fel.
    Aztán a versenyző kimegy és valszeg a további fejlesztések alapja az lesz, amit a versenyző és a stopper mit mond. Ja, amolyan érzések után.
    Szerintem amúgy félre értesz. Én nem vagyok kábel hívő.
    (ez egy kretén kifejezés, egyéb okok miatt, de nem akarom nyújtani )
    Egyetlen drágábbnak mondható IC kábelem van, 100 euro a boltban. Én valami 6 ezerért vettem, új volt még. Hangszóró kábelem asszem valami vastagabb féle piros tűzjelző rendszer kábel, ami agyon árnyékolt. 2x1 métert használok, még így is túl hosszú. Tehát nem számít. :DDD
    De, amikor visszatettem egy régi vacak RCA kábelt, akkor elmúlt a jajjdejó érzés. Pedig az se Hama volt, hanem valami olcsó kácsás.

    Vannak a mérnökök, akiket személyesen ismerek és tudom, hogy nincsennek lecsúszva, mégis cserélget ki ezt, ki azt. Valaki USB kábelt, valaki tápkábelt.

    Túl szélsőségesek a vélemények itt fórumon. Te állítasz valamit, támaszkodva a tudomány mai állására. A másik állít valamit, amit a tudomány nem tud megmagyarázni. A mérnökökről álltalában nem gondolnak a kábelesek rosszat szerintem, ellenben pl pont Te, a kábelesekről igen. Senki nem állt beléd, hogy más a véleményed, de Te folyamatosan negatív jelzőkkel látod el azokat, akik hallani vélnek mást is. Felsőbrendűséggel vádolod a másik tábort, de a negatív jelzőkkel teletűzdelt mondanivalódból süt, hogy pont magadat gondolod lényegesen felsőbbrendűnek.
    Jó a tudomány, szeressük nagyon. Hasznos és kell.
    De a tudománynak néhány generációval ezelőtt fertőtlenítő szere sem volt, nemhogy távközlési műholdja. A fejlődés üteméből szerintem bőven feltételezhetjük, hogy egyszer a 2 tábor akár egy nagyon is tudományos magyarázattal fog közelebb kerülni egymáshoz.

    Nem kell annyit rugózni azon, hog ki mennyit fizet egy kábelért. Annyit, amennyit akar. Van választék.
    Aki 30 milláért akar autót venni, annak az ügyes értékesítő se fogja soha eladni a 6 millás kocsit.
    Aki 800 ezerért akar telefont venni, arra nem melegíted rá a csúcs-kínait harmad áron.
    Telik rá, státusz szimbólum.

    Munkaerő bérért gyártja azt is meg az olcsó kábelt is. Foglalkoztatás van, fizetés van, áfa van, gazdaság pörög. Nem nagyon mindegy neked, hogy kit hogy vernek át?
    Te is nagyon csúnyán át vagy verve. Ha nem kábellel, akkor gyógyszerrel. Ha nem gyógyszerrel, akkor mosópor reklámmal. Mégse tüntikéznek a népek, hogy a tudomány mást mond, mint a Persil reklám.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák