Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Necc

    addikt

    válasz Jamby18 #9115 üzenetére

    Matekot gondolom tanultál, az 1 az egy egész, az 1/2 az fél azaz fél másodperc, az 1/4 pedig egy negyed másodperc, stb. Természetesen ezek szabadon átszámolhatóak milisec-re azaz 1000msec, 500msec, 250msec, stb, de valahogy kényelmesebb fotózás közben 1/ értékekkel számolni, és valahogy jobban megérti az ember a számok közötti 'hézagot', hiszen az 1/125 és 1/500 -as szám többet mond, mint 8msec és 2msec.

    A cikk amit olvastál nagyon felületes, ugyanis nem tér ki eléggé a fizikára és a fizikai korlátokra.

    Mint az köztudott, a kompaktoknak jóval kisebb méretű lencséje van, és borsószemnyi szenzora, ezáltal a kicsi optikán kevés fény jut be, és ezen felül a borsószem szenzor kevés fényt tud feldolgozni (de azért "felbontásra" mindent megtesznek a gyártók, hogy jó nagynak látszódjon :((( ). Hab a tortán hogy a kompaktok kicsi optikája a legtöbb esetben f/3.x blendénél meg is áll, magyarán "nem fényerősek".

    Szóval hiába nem tudod manuálisan állítani a kompaktot, nincs is értelme, mert ha tudnád is, nem nyernél vele szinte semmit (korábban én egy manuálisan is állítható kompaktot használtam, és tapasztalatból mondom hogy tök felesleges rá, alig van értelme).

    A dSLR gépek ilyen téren előnyben vannak: egyrészt fizikailag sokkal nagyobb szenzor másrészt a cserélhető objektívek miatt aggatható rá ún. "fényerős" objektív, ezáltal sokkal alkalmasabbak a mozgás befagyasztására.

    Természetesen ha kint szép tűző napsütés van, és a nap a fejed felett jár és nem készül se felkelni se lenyugodni, akkor kompaktokkal is megvalósítható a szinte tökéletes mozgásbefagyasztás, de ha egy felhő éppen kitakarja a napot, netán beborul... (a szemed jól alkalmazkodik, te magad szinte észre se veszed, de a gép igen)

    Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

Új hozzászólás Aktív témák