- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Kikristályosodik a Razr 60
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Loha
veterán
Logikusan végiggondolva, igen, de a gyakorlatban én is kipróbáltam és tényleg gyorsabban megy. A magyarázat valószínüleg abban van, hogy iszonyat bugyuta helyen vannak az ékezetes betük. Nem értem pl, hogy abban mi a logika, hogy az A,E ellentétes oldalon van a Á,É-vel, meg hogy az összes ékezetes betüt bezsúfolták a jobb felső részébe a billentyűzetnek.
Azt gondolom tudjatok, hogy a jelenlegi billentyuzetunk ugy van kialakitva, hogy minel nehezebb legyen vele gepelni...De tenyleg gyorsabb ekezet nelkul...
-
Pala
veterán
válasz
Viktor0610 #196 üzenetére
pontosan, akárcsak Lord Zero aláírása....tökéletes példa arra, hogyan változtatja meg a mondat értelmét a vesszők különböző helyekre történő biggyesztése
-
-
Loha
veterán
Ne hogy már, egy vesszőn akadjál fent!
Egyébként a magyar nyelvtanról mindig az jut eszembe, hogy olyan mintha hülyéknek készült volna, mert minden ismeretlen szót tökéletesen ki tudsz ejteni, mert ezt nagyon jól szabályozzák. A rengeteg bugyuta kivétel, meg sok értelmetlen szabály, meg ez egyik legnehezebb nyelvé teszi...
Szóval nem értem ezt az ellentmondást...
Kis gyakorlás után, az ékezet nélküli írás is tök jól olvasható, és sokkal gyorsabb...
Egyébként szerinten a sok netes fórumon és chaten egy kis nyelvújításnak vagyunk tanúi, ami szerintem nagyon ráfér a nyelvre...
SZVSZ nagyon érdekes dolog, hogy a magyar nyelv magától nem képes megállni a lábán, és felügyelet nélkül pillanatok alatt összeomlik. Legalábbis szerintem ez történik most az interneten...
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Jó, hogy van ilyen téma. Engem is elszomorít, hogy egyesek ekezetek es iraslyelek nelkul irnak, a mondatokat nemkezdik nagybetuvel, es egyeb hejesirasi hibakat vetenek ez nemcsak az agyam exilyat doblya le hanem az erthetoseg rovasara is m1 dirett irtam ijen lyo hejesirassal,hogy erzekeltesem a hejzet sujjosagat
Szerintem amit írtál, nagyon jól példázza az emberi agy képességeit, mert számomra zökkenőmentesen, folyamatosan volt olvasható és értelmezhető a szöveg, pedig elég sok benne a hiba... -
Lord Zero
addikt
az elgépelésen túl:
egy szövegkörnyezetéből aljasul kiragadott idézet, mely nemhogy eredeti értelmét vesztette, de egyenesen a fordítottját* (* - ez ám a disszonáns szójáték) jelenti..
imádom, mikor vmin pusztán a fennakadás kedvéért akadnak fenn - l'art pour l'art, de üresjárat..
szövegértés rulez, az kéne
(igen, rulez) -
Pala
veterán
na ja, ez meg a másik....
én sem tudok minden szót helyesen leírni, de azért a köznapi szókinccsel nincs problémám.... tudom, hogy az ''emellett'' 2db ''l'' bötűvel íródik. szerintem az elgépelés mindenkinél elnézhető, gond akkor lenne, ha az ''emellett'' szót századszorra is ugyanúgy írnám, helytelenül. -
Pala
veterán
És közben észre sem veszi, hogy mennyire lejáratja magát. Ha meg szóvá tesszük előtte, akkor persze neki áll feljebb, és mi vagyunk azok, akik kötözködnek
a helyzet valóban elszomorító, nem azt mondom, hogy abszolút tökéletesen kell fogalmazni vagy egyetlen helyesírási hibát sem szabad ejteni, de könyörgöm: sokan a hétköznapi szókincsüket sem tudják leírni.... arról nem is beszélve, hogy sokszor emelett még olyan formai / stílusbeli hibákat is ejtenek, amitől az egész mondandójuk értelmetlenné válik és ezt észre sem veszik.
Hiszen nagyon nem mindegy, hogy:
''Nem tudom.''
vagy
''Nem, tudom.''
valakinek mégis mindegy -
rebel56
tag
Vannak olyan esetek, ahol az emberek következetesen elhibáznak bizonyos szavakat, azt viszont nem tudom felfogni, hogyan lehet az, hogy valakinél néhány soron belül előfordul a ''gyulytás'' és a ''gyujtás'' is. /Holott egyik se helyes.
/ Tudtok erre magyarázatot?
-
$
tag
Bocs, rosszul fogalmaztam. Az ilyesmikre gondolok:
''hi XYZboy.kuldok mailt mer swappel a game.hw problem ofkorz nincs.
Ez persze egy kisarkított helyzet, de találkozni hasonló hozzászólásokkal a fórumon.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy én zsigerből utálom az angol nyelvet -
$
tag
Jó, hogy van ilyen téma. Engem is elszomorít, hogy egyesek ekezetek es iraslyelek nelkul irnak, a mondatokat nemkezdik nagybetuvel, es egyeb hejesirasi hibakat vetenek ez nemcsak az agyam exilyat doblya le hanem az erthetoseg rovasara is m1 dirett irtam ijen lyo hejesirassal,hogy erzekeltesem a hejzet sujjosagat
Valamint még az is forralja az agyvizem, hogy egyesek nem magyarul, hanem angolul írnakKönyörgöm, a valóságban is angolul beszéltek magyar helyett?
[Szerkesztve] -
Fisha
őstag
Az én legújabb kedvencem az igekötők sajátos használata. Mondok pár példát:
elszeretnék menni, megtudnám javítani.
Egyre többen követik el ezt a hibát sajnos. -
Lord Zero
addikt
én is kisbetűkkel írok, mi több, olykor mondatvégi írásjeleim sincsenek, továbbá gyakran rövidítek (jelesül: vmi, vki, vhogy, vmikor, stb), ergo nem beszélek teljes(értékű) mondatokban
mindezek ellenére a gondolat, miszerint értelmezhetetlen lenne a mondandóm, még esélyt sem vélt adni magának, h felmerüljön bennem
ennek a külcsínyi inkvizíciónak (nagybetű, shift, miegymás) nincs értelme, pusztán a formaiság ilymérvű keresztrefeszítése nem hiteles (már ha valóban az a célod - eszközöd? -, h e betűhalmazok alapján ítélj és ítéltetni akarj)
mondhatnám így is: inkább azt nézd, ami a (virtuális) nagybetű és a mondatvégi írásjel között leledzik -
Sanya
nagyúr
az gáz, ha nem használok nagybetűt, még a mondatok kezdetén sem? hm?így szoktam meg, szerencsére az ms office mindig kisegít, de nincs kedvem minden hsz-t word-ben megírni és copy paste
sorry -
Grafiqs
őstag
Persze, hogy nem figyelnek, mert cseten nőttek fel. Ott ugye a lényeg ''böfögj'' minél gyorsabban valamit. Semmi nem számít. De. Könyörgöm ez egy fórum. Itt van időd és lehetősged is arra, hogy odafigyelj arra amit írsz. Sokan nem veszik azt sem figyelembe, hogy ez egy közösség, amiben mindenkiről formálódik egy vélemény. És mivel ''csak'' a a hsz.-eket lehet olvasni ezért annak tartalmából (értelem, és helyesírás) lehet képet alkotni a másikról. Tényleg elszomorító.
-
Robaj
addikt
Én sokat olvasok, a PH-t, index-et, na meg a gamestart...
Jah meg e-bookokat, de könyveket vhogy nemtok olvasni...
Soxor azé van helyesírási hiba, mert rövidítenek az emberek...
PL. 1 sorra fentebb
Csak azt útálom, amikó nem ''direkt'' csinájják, hanem azt hiszik, hogy úgy kell írni... -
Én minden hsz.-omat átnézem, mielőtt elküldeném, amennyiben ez elmarad, a MOD-időszakban korrigálok. Néha így is maradnak hibák, de tényleg elszomorító, mennyire nem figyel egyik-másik fórumtárs a helyesírásra/nyelvhelyességre...
-
Yutani
nagyúr
Tejessen kétcségbe fagyok esve a forúmon dulló heljesírássi késségektöl. De komollyan!
Szégyen-gyalázat, hogy nagyon sok ember nem tud leírni egy mondatot sem helyesen, a nyelvtannak megfelelő formában. Rendszeresen nem is használnak nagybetűt, írásjeleket, a ''külömböző'' szavak helyesírási szabályait semmibe veszik.
Kifogásként meg letudják annyival, hogy itt nem kell figyelni rá, és egyébként is gyorsan beírják a mondandójukat. Persze a sebesség látszik nem csak a helyesíráson, de a mondanivalón (vagy annak hiányán) is...
Szóval elszomorító. És nem tudom mivel magyarázni, minthogy a mai fiatalság kevés nyomtatott szöveget (ne adj Isten könyvet) olvas, és nem is törődnek azzal, hogy valami elfogadható formát adjanak mondandójuknak.
Ezek a fiatalok a jövőnk? Bah... -
lesaux
veterán
arusitlyak
-
parandroid
félisten
Bővebben: link
Mindezt úgy, hogy a topikban gyakorlatilag a több mint 3000 hozzászólásból legalább 7-800 a Clevo-ról szól.
szerk: Azért az a ''milyadt'' sok mindent üt...
p
[Szerkesztve] -
Racecam
nagyúr
válasz
parandroid #158 üzenetére
De azért az jó, hogy nem így beszél!
-
Aha, at lehetne kuldeni az ''Ez a mondat magyarul'' topikba
Egyebkent, ha jol megnezitek, nem is a helyesirassal van igazan baj, hanem azzal, hogy eleve nincs erteleme annak, amit leirt. Mondanam, hogy aki ezt leirta, az idiota, de sajnos gyakran azt kell eszrevennem, hogy egyebkent normalis emberek rettenetes fogalmazasi problemakkal kuzdenek. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy az iskolarendszerben van vmi rettenetesen elrontva (es nem most romlott meg a helyzet, vagy ot eve, vagy amiota nem jarok iskolaba, hanem mindig is ilyen volt). -
lesaux
veterán
Ez mindent visz:
neken men tudtok mondasni mitöl lehet jniscen virusom se
és mondom azotza csinalja miota jobb gomb az egéren és frisités akkor el kezdte 2perc volt mitra magáhoztért és azota odalépek a sajátgépbe mindik más fél 2 perc
mitöl hogylehetne vissza álitani rendszerviszaálitást nem enged tegnapra -
lesaux
veterán
Mai termés:
Hello az lenne a kérdésem hogy rá kattintok sajátgépre és egy 1/2 2 percig
Nem csinál semit nem is dolgozik a vinyo meg semmi. és 1 más fél 2 perc mulva ujra jó.
windows komanderbe nem várakoztat ez mitöl lehet??? -
WN31RD
addikt
válasz
parandroid #113 üzenetére
''Legalábbis rajtam kívül senki nem adott hangot nemtetszésének...''
Hangot adok én is. Ha a ''rox''-ot nem az angol ''rocks'' rövidítéseként használják, akkor külön köröket kell futnom gondolatban ahhoz, hogy felfogjam, mit próbáltak kifejezni. (Jelen esetben pl. nem úgy tűnt, hogy megéri lefutni ezeket a külön köröket, és ha nem lett volna téma ebből a ''rox''-ból, akkor egyszerűen átugrottam volna a kérdéses hozzászólást, megállapítva, hogy az illető nem tud érthetően fogalmazni.)
Nem vagyok híve a ''helyesírás csak úgy önmagáért'' mozgalomnak, de nem szeretem, ha az igénytelenség a szöveg érthetőségének a rovására megy, vagy ha megnehezíti, hogy az ember (nagyon) gyorsan olvasson. Ráadásul a túlzott igénytelenség (persze nagymértékben helyzetfüggő, hogy mi számít annak) nem ritkán az olvasó felé tanúsított alapvető tisztelet hiányának a jele, illetve gyakran ilyen benyomást kelt. -
dat
senior tag
Nekem azóta romlik a helyesírásom, mióta leérettségiztem. Addig még kijavították a hibáimat.. Egyetemen senkit sem érdekel...
-
pweisz
senior tag
válasz
parandroid #136 üzenetére
''Érettségin pedig simán elkaszálnék bárkit, aki az írott dolgozataiban helyesírási hibákat vét egy bizonyos mennyiség fölött'' Én meg azt meszelném el aki ilyet csinálna
Egyébbként alsó egy két osztályba még nem voltak rossz jegyeim helyesírásból csak utána, szőval az nem jelent semmit. Egyébbként szerencse hogy nem olyan tanárok mint te, legalábbis a legtöbbje. Az viszont tényleg gond hogy a diákoknak túlsok a jóga, dehát demokrácia van.
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
Ez így ebben a formában nem igaz. Sok mindennek van köze a helyesírásnak, de alapvetően két dolog ezek közül a legfontosabb: vizuális memória és zenei hallás. Mindkettő fejleszthető, csak gyakorlás kérdése. Igaz, hogy kinek könnyebben megy, kinek nehezebben, de ez nem tehetség kérdése, hanem affinitásé. Tudom. Tanultam. No meg némi tapasztalatom is van. Ami teljesen más dolog, az a dyslexia, viszont újabban nagy divat lett mindent erre fogni, holott a valódi dyslexia ritka szerencsére. Rövid pedagógiai pályafutásom alatt találkoztam olyan osztállyal, ahol vagy 10-12 gyereknek nem kellett írnia órán és otthon szövegszerkesztővel írhatták a dolgozataikat, mert szegények dyslexiások.
Az a nagy büdös igazság, hogy addig nem szabadna alsóból kiengedni a gyereket, amíg nem tud helyesen írni. Bukjon csak meg kétszer, ha nem teljesíti a szintet és a harmadik bukása után kerüljön kisegítő iskolába. Kedves szülő rögtön komolyabban venné a házi feladatot és a feladott lecke otthon megtanulását. Érettségin pedig simán elkaszálnék bárkit, aki az írott dolgozataiban helyesírási hibákat vét egy bizonyos mennyiség fölött. Az a baj a mai oktatással, hogy a szülő diktál, a pedagógus pedig szolgáltató, és csúnyán megütheti a bokáját, ha nem azt csinálja, amit a vevő (a mindenhez jobban értő szülő) kér. Na ezért nem tanítok. Miért van az, hogy régen, ha a gyerek valami hülyeséget csinált és a pedagógus felpofozta érte, akkor a szülő még otthon még egyszer elverte a kiccsávót. Ma ha a pedagógus csúnyán néz a gyerekre, már készülhet a fegyelmire. A gyerek maga fogja feljelenteni... Talán épp azért, mert beszólt a helyesírására, holott most nem mindegy, hogy ''rox'', ''rosz'' vagy ''rossz''. Az a lényeg, hogy meg lehet érteni, most mit számít, hogy régen így volt helyes? Változnak az idők, kisapám, fejlődik a nyelv!.
p -
pweisz
senior tag
válasz
parandroid #131 üzenetére
Hülyeség hogy ennyire eröltetitek a helyesírást, én sose tudtam helyesen írni, mert nincs érzékem hozzá, probálkozom, de etől függetlenül még most se tudok korekten írni. Ez adottság hogy kinek mennyire megy a helyesírás, és nem gondolnám hogy ettől rosszabb/jobb lennék mint bárki más. Ez olyan dolog hogy van akinek a nyelvekhez nincs érzéke, nekem a helyesíráshoz nincs.
-
Gambit
őstag
válasz
parandroid #121 üzenetére
Persze, de szerintem ez a legnagyobb.
Naná, hogy emlékszem dj-re, és persze tudom, hogy mi a mostani nick-je. A stílusa elárulja az embert.
Ami a legrosszabb az az, hogy ha én segítő szándékkal szólok, akkor is elküldenek az anyámba. Pl. itt Bencom. Bővebben: link Rá azért figyelek különösen, mert író akar lenni. Csak hát siralmas a helyesírása, és amikor szóltam neki, akkor elkezdte, hogy én nem vagyok normális, meg hogy majd a lektor kijavítja, és különben is, Marquez sem tud írni.(Ezt amúgy kétlem egy kicsit, tekintve, hogy jogi egyetemre járt, és újságíróként dolgozott.) De mindegy is lenne, mert nem mentség, ha más sem tud írni, mégha híres is.
-
X-COM
nagyúr
válasz
parandroid #131 üzenetére
akkor én suttyó vagyok, ráadásul annyira, hogy különösebben nem is izgat
-
parandroid
félisten
A csupa kisbetűkkel írás egy dolog, én is most próbálok leszokni róla, pedig csuda vonzó dolog. Érdekes egyébként, hogy így notebookon annyira nem okoz problémát, mint az asztali gépen nemrég. Van egyébként egy üzleti partnerünk, elég sokat levelezek vele (napi több e-mail), egy nemzetközi fuvarozócég ágazati vezetője Ausztriában, ő _soha_ nem használ nagybetűket.
Igazából már megszoktuk, amúgy jó fej, de ha én lennék a főnöke helyében, idejekorán seggbe rúgtam volna már ezért. Customer-nek így leveleket írni...
Viszont az illető 3 nyelvet beszél és mindegyiken tud amúgy helyesen írni (igaz, csupa kisbetűvel).
Visszatérve az igénytelenségre: a cset egy dolog, ez a fórum viszont nem cset. Olyan ez, mint a b_zm_gelés: ha mindenki b_zm_gel körülötted, és te mégse teszed, az a kunszt, ha pedig senki nem b_zm_gel körülötted és te sem teszed, az az alap. A helyes beszéd/írás is ilyen: ha mindenki helyesen használja körülötted az adott nyelvet, és te mégsem, akkor suttyó vagy, ha pedig körülötted mindenki igénytelenül ír/beszél, te pedig helyesen, akkor egyfajta hős. Legalábbis azok szemében, akikben szintén megvan ez a fajta igényesség. Persze értékrendek is különböznek egyénenként. Másik példaként hozhatnám fel a rendetlenséget: van, akinél egy poharat nem lehet letenni a szobában, van akinél pedáns rend van. Nálam ez is igényesség kérdése.
Egyébként a rövidítések ellen sem igazán tudok felhozni semmit, én is használom őket néha: pl. ''asszem'', esetleg ''t'om''. Beszédben pedig pláne. Ez azonban nem menti azokat az érthetőség határát súroló benyögéseket, amiknek jellmezően információtartalma sincs - hacsak az nem információ, hogy a hozzászólás írója egy b_nkó.
p -
X-COM
nagyúr
fogalmam sincs, gyorsabban megy így a dolog, hüje shiftekre nem kell figyelnem.
jaaztistom, hogy a hüje, valójában hülye..
meg régen csetekről rámragadt ez a rossz szokás, ilyen vagyok, sokszor így is beszélek.
sokszorcsakegybeíromaszavakat, pedig még csak nem is jópofa, nemtom mér, védjegy, vagy passz. -
Racecam
nagyúr
De akkor magyarázd el, kérlek, hogy miért jó ez így Neked! Mi a különbség, mennyivel kevesebb az, amit itt leírsz, annál, amit email-ben küldesz el? Azok az emberek fontosabbak, hogy őket megtiszteled hibátlan helyesírással? Mi és az olvasóid, nem vagyunk annyira fontosak?
(Nem hiszem!
)
Vagy gyorsabban tudsz írni, ha nem kell figyelned a helyesírásra?
Nem rosszindulatból kérdezem, csak kíváncsi vagyok az okára! -
Racecam
nagyúr
válasz
parandroid #126 üzenetére
Ez kétségtelen tény. De az is tény, hogy helyesen írni, már általános iskolában meg kellett volna tanulni és akkor nem cseszegetné senki, ezt a flusztrált tizenéves korosztályt!
Hihetetlen, hogy ahhoz a kevés tudáshoz, mekkora agresszió társul egyeseknél.
u.i.: Kérem a nagy tudással rendelkező, szelíd és motivált tizenévesektől, hogy mellőzzék az anyázást, természetesen rájuk nem vonatkoznak a szavaim! -
X-COM
nagyúr
érdekes én pölö teljességgel igénytelen vagyok a helyesírásomra ami a fórumokat,blogomat illeti.
pedig, ha akarnék tudnék nagybetűvel kezdeni, megmindenilyesmi, így szoktam meg.
hivatalos mail-eknél odafigyelek aztán ennyi. -
parandroid
félisten
Azt azért ne felejtsd el, hogy ezeknek a delikvenseknek a többsége még nem fejezte be középfokú tanulmányait (egy részük még az alapfokút sem), ez pedig elég rázós kor. Nem könnyű elfogadni a felnőttek véleményét, ha meg vagy róla győződve, hogy már te is felnőtt vagy, pedig aztán...
p -
Racecam
nagyúr
Ragozhatjuk ezt napestig. Hiába írod, írjuk le akár százszor is, hogy egyfajta igénytelenségre vall az, ha valaki nem tud, nem akar tudni helyesen írni, csak durva válaszokat fogunk kapni!
Aki nem tanulta meg az iskolában a helyesírás, legalább alapvető szabályait, már biztosan nem is fogja. Ha akkor nem volt rá igénye, valószínűleg azután sem lesz. Ritka kivétel az olyan, aki később, saját kárából tanulva veszi rá magát arra, hogy pótolja a hiányosságait.
Emlékszem, annak idején, pedig ez már elég régen volt, egy szerelmes levelet sem mertem volna elküldeni annak a lánynak, aki megtetszett nekem, ha helyesírási hiba lett volna benne.
Szégyenkeztem volna miatta. Sőt, az is lehet, hogy Ő nem állt volna többé szóba velem.
Régen volt, talán igaz sem volt!
Mondjuk, én nem változtam azóta sem, talán csak a világ változott meg ebben, sajnos rossz irányban. -
MUŁĐER
addikt
A helyesírás igényességet tükröz (imho), nekem ég a pofám ha elgépelek valamit, de előfordul,mert elég gyorsan írok.... úgylátszik egyre kevesebb az igényes ember....azt hiszik a helyesírás csak humbug.
De lassan már ott tartunk hogy az érthetőség határait feszegetik...volt nem egyszer hogy nem értettem mit akar
és még én vagyok az értetlen hülye, aki beszól hogy a juk nem j hanem ly
-
_Volkovy_
nagyúr
Aki annyira se veszi a fáradtságot hogy kétszer átolvassa amit írt,az miért számít arra,hogy mások elolvassák?
Ha meg nem számít arra,akkor meg miért nem word-be irkál,a saját gépén? -
pweisz
senior tag
válasz
parandroid #121 üzenetére
''Általában véve úgyis igaz, hogy aki igénytelen a helyesírására, az más témában sem lesz képes igazán fontosat felmutatni.'' Ezt kikérem magamnak
A többivel egyetértek.
-
parandroid
félisten
Ha csak az lenne az egyetlen hiba a szövegben...
craic: Lehet vele mit csinálni: ignorálod. Általában véve úgyis igaz, hogy aki igénytelen a helyesírására, az más témában sem lesz képes igazán fontosat felmutatni. Előítéletek előre!
No de most már befejezem a bunkózást, mert úgysem megyek vele semmire, csak szítom a feszültséget.Azért egy próbát megért, hátha észbekap a kolléga.
Gambit: Emlékszel még DJ Szabira? Őt is sikertelenül próbáltuk ránevelni, hogy legalább nézze meg mit írt, és mindig ugyanezt kaptuk. Ezek a 14 éveek javíthatatlanok... Szabi egyébként máig nem változott semmit, csak más nicken alkot. Szerintem lesz itt még idézet tőle is...
p -
Hurracan
tag
Hát sajnos nem!
De ha te így boldog vagy..........
Engem nem zavar miket beszélsz, és hogy......... -
parandroid
félisten
válasz
Hurracan #114 üzenetére
''Lassan már nem csak azért szállnak rá az emberre amiket ír, hanem azért is, hogy hogyan!''
Erről szól az élet. Mint említettem, felőlem azt csinálsz, amit akarsz. Az, hogy magadat lejáratod, nekem nem fáj, csak az zavar, hogy kicsit a fórumot is. Ha valaki beleolvas egy-két témába, és amúgy nem állandó olvasója a ph!-nak, az lehet, hogy csak összevonja a szemöldökét egy-két ilyen hozzászólás után, és tévesen azt a következtetést találja levonni, hogy csupa helyesírásukra (és így magukra) igénytelen népek írogatnak ide. Ez pedig nem jó ajánlólevél senkinek.
''Hát nekem erről az a véleményem, hogy nem érek rá órákat azzal töltötegni, hogy szórakozzam miket hogyan írok, ezt a hozzászólást sem olvasom el még 1*..........amit leírtam úgy is marad, vagy megérti vki vagy nem, vagy végig olvasa vagy nem!
.......
Engem ez mind nem érdekel! Akinek van idelye tökölni az tegye meg Nekem erre nincs, engem nem is zavar, aki megéri meg aki meg nem az meg ROX!''
Egész eddigi rövidke életed abban a frusztrációban telt, hogy ezt legszívesebben a tanító néni szemébe vágnád, de nem tehetted, ugye?
p -
Hurracan
tag
Hát nekem erről az a véleményem, hogy nem érek rá órákat azzal töltötegni, hogy szórakozzam miket hogyan írok, ezt a hozzászólást sem olvasom el még 1*..........amit leírtam úgy is marad, vagy megérti vki vagy nem, vagy végig olvasa vagy nem!
Mellesleg szeirntem a regisztárció nem ahhoz kötődik ki milyen helyesen ír.......
Engem ez mind nem érdekel! Akinek van idelye tökölni az tegye megNekem erre nincs, engem nem is zavar, aki megéri meg aki meg nem az meg ROX!
Lassan már nem csak azért szállnak rá az emberre amiket ír, hanem azért is, hogy hogyan! Ezt egyénileg szeretnék szeirntem az emberek eldönteni, én is írtam már baromságokat és fogok is Hál Istennek még sokszor! Tehát HAJRÁÁÁÁÁÁÁ!
Jahmég így utólag...........THX hogy szóltál, hogy miket írok, de nem tartopk rá igényt!
A nichez meg no comment, ehhez sajnos senkinek semmi köze!
Puszi mindenkinek!
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
Az előzmények:
1. Bővebben: link
2. Bővebben: link
3. Bővebben: link
A folytatás:
''Sorry, de szerintem ez egy magyar fórum, magyar emberek hozzászólásaival.''
Ez egy informatikai fórum, ami óhatatlanul átvesz rengeteg angol kifejezést, lévén a felhasználói rétege meglehetősen sok információt merít idegen nyelvű (elsősorban angol) fórumokból. Lásd: LOL, ROTFL, IMHO, BTW, RuleZ, meg még egy csomó minden más. Ja, és gratula a szép magyar nickedhez!
''...és szeirntem mindenki érti!''
Legalábbis rajtam kívül senki nem adott hangot nemtetszésének...
''Mellesleg sokan mások is használják ilyen formában!''
Hajjaj, mi mindent használnak itt mindenféle formában, nézd csak át ezt a topikot!
''Minden esetre nagyon figyelemre méltó, hogy ismered az angol szlenget, de szerintem itt arra most senki nem kíváncsi, és itt most mindenki a magyar ''rosz''-ra gondolt! Úgyhogy ha megengeded továbbra is használom!
Ilyen szót, hogy ''rosz'' én nem ismerek, de lehet, hogy páran erre gondoltak. Ha magyarul nem tudsz helyesen leírni egy szót, az némiképp megmagyarázza, hogy miért nem zavar az, ha helytelenül látod leírva. Ezzel együtt úgy használod, ahogy akarod, hogy nekem nem tetszik az az én magánügyem, mint ahogy az meg a tiéd, hogy hogyan járatod le magad a helyesírásoddal.
További kellemes fórumozást kíván barátod,
p -
Fred23
nagyúr
Ezt be kell kopipésztelnem:formálya ! A PH! a nyelvi anomáliák valódi kincsestára...
Én szeretem a vicces újításokat,de ez azért kemény.
-
bbazsy
őstag
hi, villámkérdés:
mindenképppppp hány ''p'' ?
kösz, és én kérek elnézést -
concret_hp
addikt
szavazzon ön is a hejjessirók pártyára!!
bocs -
craic
aktív tag
válasz
parandroid #79 üzenetére
Telejesen egyetértek. Tetszik ez a fórumtéma!
-
szucsi
őstag
Itt szerintem minden ki lett vesézve anno:
Bővebben: link -
Ismét elmondanám, hogy: magyar.
Indoklás: a magyar általában melléknévként (pl: magyar nyelv) vagy köznévként (pl: magyarok) fordul elő, ezeket pedig kis kezdőbetűvel kell írni (kivéve persze, ha a mondat elején állnak). Ritkán előfordul, hogy tulajdonnév (pl: Magyar Bálint), csak ilyen esetben kap nagy kezdőbetűt. -
erdoke
titán
Ha értelmezve kimondod ezt a két tagmondatot, szóban is szünetet tartasz köztük. Ezt jelzed a vesszővel íráskor, segítve az olvasónak az értelmezést.
A helyesírás szabályai egyébként sem egyénre szabottak, tehát ha nálad ez így jó, attól még a többiek úgy látják, hogy nem tudod helyesen leírni. -
Racecam
nagyúr
válasz
parandroid #79 üzenetére
Jó volt Téged olvasni, teljesen egyetértek! Az általad leírtak megerősítéséül, olvasd el ezt: Bővebben: link, a #300-as hozzászólástól!
''Amit leírsz, az te vagy.''
Pontosan így gondolom én is, ehhez nincs is mit hozzátennem!
Talán csak annyit, örülök, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel! -
Dzsekó
addikt
válasz
parandroid #86 üzenetére
Nálam nem mert én nagyobb rendszermemóriával rendelkezem.
Ezért oda nálam nem kell vessző, én ezt egy menetben beolvasom.
''Azt hallottam egy kutatásban felmérték,'' Nálam ez így jó, nem kell mindent teletűzdelni vesszővel. -
parandroid
félisten
Nyelvtanóra ON
Miután a ''hogy''-ot kihagytad (''Azt hallottam, hogy egy kutatásban...'') - ami nem is probléma, elhagyható -, helyesen így hangzana: ''Azt hallottam, egy kutatásban felmérték, hogy...''
Szerk: Hogy a manapság elterjedt szóhasználattal éljek: mondatelemzés ruleZ!
Nyelvtanóra OFF
p
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
válasz
parandroid #84 üzenetére
Én most sem oda tenném a vesszőt ahova írtad, mert szerintem pont az akaszt meg az olvasásban. Egy szóval mögötte szerintem jobb, ezért tettem oda.
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
Hogy ''leg''-ek lennénk ebben azt azért így nem merném kijelenteni, elég nehéz az ilyesmit mérni. Mindenesetre a nyelv összetettségének lehet hozzá köze. Rengeteg szabály van a magyar nyelvben, mind logikusan felépítve - központozás, előre és hátravetések, egymást támogató tagmondatok, és jellegzetes duplabetűk, ami az egyes szavakat hirtelen ránézve is gyorsan felismerhetővé teszi (itt a haszna az ly-nak pl). Ehhez persze az kell, hogy mindenféle értelemzavaró hibáktól mentesen próbáljunk kommunikálni.
Egyszerű példa (nem támadólag) a te első tagmondatod végén hiányzó vessző, ami rögtön megakasztja az olvasót:
''Én azt hallottam egy kutatásban... és innét nincs értelme, kezdheted elölről az értelmezést, ami máris lelassított. A hiba nem kritikus és gyorsan átugorható, viszont ha ilyenek hemzsegnek egy szövegben, akkor annyiszor kell visszaugrálnod egy-egy fél pillanatra, hogy jelentősen lelassul a szövegértésed.
p
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
Én azt hallottam egy kutatásban felmérték, hogy a világon a Magyar nyelv támogatja legjobban az olvasást és az írást.
A többi nyelvhez képest sokkal egyszerűbb értelmezni és elolvasni a leírt szöveget Magyar nyelven.
Ez igaz? Mi lehet az oka?
[Szerkesztve] -
Bikeman
aktív tag
válasz
parandroid #81 üzenetére
Mentségükre legyen mondva, hogy ezt országszerte rengeteg helyen láthatjuk, tehát aki nem gondol bele, hogy milyen marhaság, az egyszerűen átveszi...
-
parandroid
félisten
Én éppen most láttam egy ''olcsó árak''-at...
Szintén gyakori hiba. És tipikusan nem helyesírás, hanem nyelvhelyesség. Bővebben: link
Pedig az árak nem olcsók, az árak alacsonyak, vagy magasak. A termékek azok, amik olcsók lehetnek. Vagy drágák.
p
[Szerkesztve] -
Bikeman
aktív tag
Amitől igazán borsódzik a hátam: az miatt
szerk: meg az ez mellett...
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
''Vagy ma már nem számít ''cikinek'', ha valaki nem tud helyesen írni?''
Néhányszor figyelmeztettem már fórumtársakat a rendszeresen és szisztematikusan helytelen (mind helyesírásilag, mint nyelvhelyességileg), az érthetőség határát még csak nem is súroló hozzászólásaikra. A központozásról és a mondatszerkesztésről még csak nem is beszélve. Volt topik, ahol olyan csúnya, nyomdafestéket nem tűrő flémbe csapott át a beszélgetés emiatt, hogy inkább én töröltettem az egészet egy moderátorral. Sajnos az a tapasztalatom, hogy ha valakit ilyesmire figyelmeztetsz, nem csak ő fog nekedesni, mint egy zsák féltégla, hanem rögtön jelentős tömegek sorakoznak fel mögé, és a legkevesebb amit megkapsz, hogy miért kellett szétoffolni a topikot, illetve hogy miután itt most engemet éppen utálnak nagyon, húzzak el az Élet és Irodalom fórumára, ott biztosan helyesen írnak, ez pedig csak egy számítástechnikai fórum, miért kéne helyesen írni? Na itt a pont. Ilyenkor negyed órát zokogok egy sötét sarokban, aztán valahogy túlteszem magam a dolgon. Pedagógus végzettségem van, általános iskolai tanító vagyok a diplomám szerint, ha a szakmámban dolgoznék, hatéveseket tanítanék írni-olvasni. MIután pontosan tudom, hogy mi történik az iskolákban, nem teszem. Eljutottunk arra a pontra, amikor 6-8 éves kis lurkók ugyanezt a kérdést felteszik a pedagógusnak: miért van szükség arra, hogy helyesen írjanak? Nem az a lényeg, hanem az, hogy megértessék magukat másokkal. Jah, tényleg. És tudod mi a legrosszabb? Egy hatéves ilyet magától nem talál ki. Mit gondolsz hol hallotta? Anyuka-apuka helyesírása biztos gyengébb, mint a nyolcéves kisfiuké, így kitalálta ezt a blőd szöveget szégyenében... Remek. ennyit a mai magyar társadalom igényességéről. Az álatalam most leírt eset jellemző és általános, ezzel együtt természetesen akadnak üdítő kivételek. De hogy mi lesz itt húsz év múlva, abba bele sem merek gondolni.
Szeretnék ezúton köszönetet mondani a topiknyitónak, hogy leírhattam, ami már régóta kikívánkozott belőlem, de eddig mindenhonnét kinéztek miatta. Valószínűleg én egy loncsos-csapzott-bozontos, égő tekintetű, félbolond csodabogár vagyok, aki vészmadárként károgva csöpögteti el mérgét, amerre jár - talán így is van. Nem kell, hogy szeressetek, csak gondolkodjatok el azon, amit írtam. Amit leírsz, az te vagy. Azok, akik olvassák az írásodat, ez alapján fogják kialakítani rólad a véleményüket. Én is mindenkiről kialakítottam a véleményemet néhány hozzászólás elolvasása után; ez az én magánügyem. Ezek után csináljatok, amit akartok. Demokrácia van.
p -
Meg a Big Bráner, Csaló Világ stb.
-
Racecam
nagyúr
válasz
forceberg #75 üzenetére
Ez igaz! De azt gondolom, aki egy kicsit is igényes magával szemben, annak teljesen mindegy, hogy éppen hová és mit ír, mindig igyekezni fog ezt hibátlanul tenni.
Ahogy a fórumot olvasgatom, sokszor úgy érzem, hogy az igénytelenség egyre nagyobb teret nyer a társadalomban.
Ezen kívül, engem az is nagyon zavar, ha valaki ékezetek nélkül írja le a mondanivalóját. Úgy tűnik sokszor ez is csak azért van, mert így kevesebbet lehet hibázni. (Nem vonatkozik ez természetesen azokra, akik az angol nyelvű billentyűzetük miatt írnak így.) -
Racecam
nagyúr
Mivel nem szeretném, ha csak ez a csúnya OFF maradna utánam ebben a topikban, ezért ide írom, amin már régóta gondolkodom.
Ha valaki tudja magáról, hogy nem tud helyesen írni és biztos tudja, mert már mondták neki, vagy érzi magától is, miért nem veszi a fáradtságot, hogy a hozzászólásait bemásolja egy szövegszerkesztőbe és ellenőriztesse azzal a helyesírását. Jobb égni? Vagy ma már nem számít ''cikinek'', ha valaki nem tud helyesen írni? -
Egy fórumban szvsz nem a helyesírás a legfontosabb. Csak sokan, akik öszze-vissza írnak, nem tudnának x hiba alatt leírni egy hivatalos szöveget! Sajnos...
-
Loha
veterán
-
cromex
aktív tag
válasz
Zordkaszás #62 üzenetére
-
craic
aktív tag
válasz
Zordkaszás #59 üzenetére
Hali!
Szerintem jó lenne az ilyen fórumokban valami beépített kis helyesírásellenőrző, mert tényleg borzalamas, hogy egyesek mikre képesek szemrebbenés nélkül.
[Szerkesztve] -
Lortech
addikt
válasz
parandroid #56 üzenetére
Jójó, igaz, hogy az elgépelésekett egyszerűbb lenne megszűntetni, mivel ez a hanyagságból adódik, ki lehet szűrni kis odafigyeléssel. Viszont ha valaki helytelenül ír egy szót (tehát nem elgépeli), akkor nem ''szándékosan'' írja rosszul, hanem mert így tudja. Személy szerint utóbbi mégis jobban tud zavarni valamiért.
-
Lortech
addikt
Te akkor kivétel lennél?
Más: Már jónéhányszor eszemben volt, hogy beírjak egy helyesírással foglalkozó topikba, mert nagyon tud idegesíteni, mikor már a topikcímekben is hemzseg a hiba, és sokszor ki sincs javítva. Azért annyi ideje mindenkinek lehetne, hogy a téma címét helyesen leírja, mert néha benéz ide az ember, és felmerül benne, hogy hova kerültem?
szerk: Na tessék: Msn hangbeállíatás kicsit máshogy..
Azért nem ilyenekre gondolok elsősorban, mert ez egyszerű elgépelésnek tűnik.
[Szerkesztve] -
engusz
veterán
Remélem nem ismer rá a ''tulaj''...
''jo ugyan én is gondolkodtam honan lehet szerezni minél kisebb pendrivet, de én egy kulcsba szeretem volna be épiteni...'' -
amzso
tag
Észrevettétek már, hogy az olyan topic-okba, ahol helyesírással foglalkoznak, mindenki figyel arra, hogy hibák nélkül írja meg hozzászólását?
Vajon miért lehet? (Najó, költői kérdés volt... )
-
attilam
őstag
Egy új topik címe: ''Hello tudnátok segíteni egy tép kérdésben''. Ha valaki már a címet is lusta átolvasni.
-
Fred23
nagyúr
A harmadik pedig a ''miadt'' ! Ez valamivel ritkábban fordul elő itt,de miatta is lehet,hogy valaki nem kap jobb munkát.
Ennyi,nem folytatom,mert nem akarok gerenda lenni senki szemében... -
Harrylles
aktív tag
Ja, engem az is szokott zavarni, hogy pl.: Nem-e megyünk el a boltba. Közben pedig Nem megyünk-e el a boltba.
-
Fred23
nagyúr
A muszáj szót írják itt a PH!-n a legtöbben muszálynak.Engem eddig csak ez zavart,mert ezt még általánosban is 3x húzzák alá.
-
attilam
őstag
Nagyon igaz amiket itt leírtatok.
Szerintem semmi másról nem szól a dolog, csak hogy legyen valaki annyira igényes - legalább saját magával szemben -, hogy átolvassa amit leír, vagy végiggondolja amit mondani akar. A testvérem és az anyukám például egyfolytában ''-nák''-ozik: Én innák, Én csinálnák, stb. Rendkívül bosszantó ezeket hallani, de talán sikerül majd őket jó útra terelni..
Ja és ien-nek felesleges rövidíteni az ilyent, mert két plussz betű leírásába még senki sem halt bele. Szerintem. -
Lord Zero
addikt
válasz
Zordkaszás #39 üzenetére
nem ismerem az illetőt, tényleg köpedelem a helyesírása, de igaztalannak találom az ilyen randomszerű kiemeléseket - rengeteg ilyen bővebben:linket produkálhatnánk
ennél sokkal förtelmesebbek is felbukkantak már -
fügike
senior tag
Csak azért mondom/írom, mert mosanában nekem is hasonló gondjaim vagynak. Elég gyorsan tudnék gépelni - néha kellene is, mivel sokat kéne írnom amunkahelyen -, de minden mondatban van hiba, amit javítani kell. Néha a Word van olyan okos, hogy magától javítja, de sok olyan hibát is ejtek, amit tudom, hogy ott lesz, de a kezem elszabadul vagy mi.
Igaz, nem tanultam gépelni, lehet hogy ez az oka. Nem a helyes ujjammal nyomom le a billentyűket.
-
Zordkaszás
senior tag
csek dissz áut: Bővebben: link
-
Harrylles
aktív tag
Ja, most jut eszembe. Valmelyik nap amikor a városban ahol lakom sétáltam az egyik bolt tábláján ez állt: bakkancs x ft. Legalább azt tudhatnák, hogy nem bakkancs, hanem bakancs. Meg valami elyesmi, hogy új árúk érkeztek.
-
joghurt
addikt
Nem csak arra. A tv2-ben nagyon durva helyesírással mennek ki az inzertek. A Mokka alatti futó szöveg pedig totálgáz. (Nem a nézői sms-ekre gondolok, bár azok is megérnek egy külön misét, hanem pl. arra, hogy a rejtvényt is képtelenek rendesen kiírni. ''Küldjön sms-t, ha tudja, miért nem tudunk helyesen írni?'' Ilyen összetett mondatok végére pont kellene, nem kérdőjel. Sőt, igazából felkiáltójel, hiszem felszólító főmondatról van szó.)
-
PapaMaci
őstag
Azt hiszem, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az elektronikus sajtó helyesírására! Én a T-zones-t szoktam wap-on olvasgatni, és már csak röhögök rajta...
-
Harrylles
aktív tag
Ja, azt észre se vettem.
-
Harrylles
aktív tag
tivábjutásra: továbbjutásra
avégig: a végig
védet i: védett ki
hozhaták: hozhatták
jutta: juttatta
Egyelőre ennyit találok. -
aronocs
tag
Nekem a kedvencem/leginkabb gyuloltebb az ilyesmi:
Én nagyon szívesen adnák neked, csak...
Ilyenkor olyan furcsa bizsergest erzek, de gondolom, nem csak nekem szurja a szemem. -
parandroid
félisten
nem az a lényeg, hogy milyen gyorsan gépelsz, hanem hogy mennyire vagy igényes magadra. amit leírsz, azzal nyomot hagysz magad után. nem mindegy, hogy olyat, ami szemet gyönyörködtet, vagy információt hordoz, vagy csak sáros lábbal összetrappolod a frissen felmosott nappalit... próbálj meg úgy írni, hogy ha évek múlva átolvasod amit írtál, akkor se kelljen szégyenkezned.
p -
tildy
nagyúr
válasz
parandroid #24 üzenetére
Ó én szinte mindig így írok.
pl. amiatt vagy nem is tudom konkrétan mi miatt, de pl. felcserélődnek fura módon a betűcskék , pedig én halál komoly jó sorrendben ütöttem le.
Vag ymégsem?
Netalántán az ujjam gyorsabban jár mint az agyam , vagy fordítva? -
cromex
aktív tag
válasz
parandroid #24 üzenetére
sietnie kell
ha odafigyelne arra amit csinál akkor még vissza se kellene olvasnia!
Ez a hozzászolás tényleg elég durva voltDe én már láttam brutálabbat is
ha megtalálom belinkelem, az biztos -
parandroid
félisten
szerintem alapvetően erről, illetve ilyesmiről lenne szó: Bővebben: link.
már sokszor belementem ebbe a vitába, ezúttal nem visztek a málnásba.
szerk:
amire céloztam: nem csak a helyesírásra, hanem a nyelvhelyességre is illene figyelni. emellett meggyőződésem, hogy a hibák nagy része azért kerül bele a hozzászólásokba (illetve inkább azért nem tűnik el belőlük), mert a tisztelt user-nek nincs ideje átolvasni a hozzászólását. sietni kell...
p
[Szerkesztve] -
Szőrös
veterán
válasz
kamikaze boci #16 üzenetére
nos ha az ien-t azért írja így valaki mert azt hiszi , hogy így is kell az eléggé kellemetlen. de ha rövidítés miatt az kicsit más. tod én is soxor irok így mer bazi lusta vok
egy fórumon ez utóbbi elnézhető.
[Szerkesztve] -
Petisz84
tag
Ez kész! Nem értem, h ilyen emberek minek írnak cikkeket. Ha meg már nem tud helyesen írni, akkor legalább nézze át egy helyesírás ellenőrzővel!!
-
rdi
veterán
A (beszélt) nyelv egy rendszer. És egy rendszer akkor tudja fenntartani magát, ha belső szabályszerűségei (szabályai) vannak, melyeket megtart és fejleszt. Ha a (beszélt) nyelv a szabályozottság, akkor ebből két irányba is lehet logikai következtetéseket levonni:
1) ha a nyelv egyre magasabb szabályozottsági fokon van, akkor az környezetszennyezés,>> az emberi faj megsemmisül;
2) ha a nyelv szabályozottsága csökken, akkor visszafejlődünk a neadervölgyiek szintjére,>> az emberi faj vegetálni fog .
Szóval tartsuk feszesen a nyeltant, de ne essünk túlzásokba.
Ide jön még a ''feszes nyelvcsapásokkal'' szóösszetétel, de az valami egészen mést jelent. (Szeretem a focit!)
[Szerkesztve] -
Som@
őstag
Igen, ideje lenne figyelni rá.
Itt a fórumon is.
Nem flamet akarok indítani, de tanuljuk már meg végre, hogy:
általános, nem pedig álltalános,
egyelőre és nem pedig egyenlőre....
Tudom, hogy ez egy fórum, nem kell véresen komolyan venni. Én is szoktam hibázni, de ezt mindig megpróbálom javítani. (Ez a lehetőség - ha korlátozva is - de már nektek is megvan.)
De baromira szemet szúr, ha valaki egymás után ugyan azokat a hibákat követi el.
Szóval kicsivel több figyelmességet kérnék! -
engusz
veterán
Főleg, ha a szerzőre gondolunk.
Utolsó tanítási napon kaptuk kézhez a iskola saját újságát. Nem kell komoly dologra gondolni. Sima fénymásolt A3-as lapok félbehajtva és összetűzve a hajtásnál. Kértek érte összesen 50 Ft-ot. A jó tanuló (én) persze vett belőle. Rögtön az volt a címlapon, hogy megújúlt a szerkesztőség. Ezenkívül volt még egy-két infó alatta. Nos. A főoldalon 4 súlyos hibát találtunk. Lapozgatva az újságot az első 3-4 oldalon úgy 200 db-ot. Az újság egyébként 10-12 oldalas.
Felvittük a ''szerkesztőségbe'' és tettünk nekik egy ajánlatot. Annyiszor 1 Ft-ot fizetnek vissza, ahány helyesírási hiba van benne! Simán belementek, mivel azt mondtam, hogy az első 200 db-ot még elnézzük. Több mint 300 Ft-tal távoztunk. -
engusz
veterán
A helyesírással kapcsolatban, az egyik osztálytársam, kifejtette a véleményét.
''Szerintem is igen kívánatos - még ha kötelességnek nem is nevezhető - az, hogy helyesen és rendezetten írjunk. Meglátásom szerint, mivel a nyelv művészet, méghozzá a legnagyobb művészetek egyike (gondoljunk csak bele, mennyire meghatározza egész énünket, gondolkodásunkat), nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy ne bánjunk vele ezen rangjához méltó módon. Természetesen nem arra gondolok, hogy fejből kellene fújni az összes helyesírási szabályt (no meg persze a kivételeket alóla), mindazonáltal egy alapvető igényességet szerintem mindenképpen meg kell őrizni. Nyilván ezt az igényességet nem csak a helyesírásban, de a tartalom stílusában is tartani kell.''
[Szerkesztve] -
fügike
senior tag
Kb. 8 hónapig szerkesztettem egy nyugdíjas újságot, amit egy olyan - magát újságírónak nevező - hölgy írt, aki olyan hibákat vétett, hogy az akkor frissen kiadott Office97 Word szerkesztője szabályosan belefagyott a dokumentum ellenőrzésébe! Sajnos azt nem olvastad, pedig még a méegszerkesztett újság is - amin jó sokat dolgoztam, hogy érthető legyen - rengeteg olyan szóösszetételt, egyebet tartalmazott, hogy majd' lefordultam a székről.
Ha megtalálom valamelyik dokumentumot, elküldöm! Legalább olyan jó, mint a DVD-játékos! -
_Volkovy_
nagyúr
Nem toudm mőirl bszeleétk.
Jól néz ki a a hüyén is. -
Loha
veterán
Én nem vettem észre egetverő híbákat...
Én erre mindig azt szokatam mondani, hogy az írás lényege az, hogy aki elolvassa megértse, hogy miről van szó, és nem az a lényeg, hogy hogyan van leírva.
Ráoddsul kutgtók akt is felfddeozték, hggy amkkor olvssol csgk a szó elgjét és végét néged, tegát ami közggte van az lénnygtelen
(amenyiben ezt el tudtátok olvasni -
mura81
senior tag
Jó estét mindenkinek!
Az imént olvastam a mellékelt linken található rövid hírt a Fotex-Barca kézilabda találkozóról és eléggé elhültem, hogy a kedves szerző mennyi helyesírási hibát képes volt összeszedni egy ilyen rövid cikkben.
http://www.sportforum.hu/kezilabda.asp?newsid=54184
Könyörgöm!!!
Aki nem tud írni, ne menjen újságírónak.
Én sem próbálok meg balettozni, mert eléggé hüyén néznék ki a magam 100+ kilójával egy olyan szűk ruciban.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hasznos linkek:
MTA
Nyelv és Tudomány
- Asus Vivobook Oled 15.6 ryzen i5 5600h 16gb 1tbm2 ssd 3050 4gb video kari az ár fix !!!!
- Eladó/Asus P1504F /I5-8265U/12GB DDR4/Win 11Pro/15,6" FHD/256GB M.2 Sata!!!
- MacBook Pro 16' M1 Pro/16GB/1TB, magyar billentyűzet
- iPhone 16 Pro MAX 512 GB, Kártyafüggetlen - Makulátlan állapot! + AJÁNDÉK TOK - 3 ÉV GARANCIA
- MacBook Pro 14' CTO M1 Pro/16GB/1TB - irányár
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3049, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2051
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest