Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BlackBird

    újonc

    Sziasztok!

    Eltelt egy év az első bejelentkezésem óta, az akkor feltett kérdések javát már meg tudom válaszolni. Remélem, nem fogtok rám neheztelni, de arra gondoltam, meg is válaszolom őket, hátha lesz olyan forgácslapos kolléga, aki hasznát veheti. Van több szakmai kérdésem is, örülnék, ha meg tudnátok válaszolni őket:

    1. Milyen jól dolgozó, szépen élzáró lapszabászatokat tudnátok ajánlani?
    Nálam ez valószínűleg a Dósafa lesz, tizenéve bár, de sokat vásároltam tőlük, valószínűleg nagyobb árkedvezményem lesz, mintha valahova beesnék az utcáról.
    2. Festett és fóliázott MDF frontok beszállítóira volna javaslatotok?
    A régről ismert Forest és Nettfront mellett a HB Eurofront és az AT-X is ígéretesnek tűnik. A szekrénygyártó kollégáknak fontos információ lehet, hogy az AT-X a Black Red White-tal viszonteladói kapcsolatban van, vélhetően az árak is kedvezőek a nagy szériás gyártás miatt.
    3. Régebben az Ezermesterrel dolgoztattam dekorlemezből, manapság kik jöhetnek szóba?
    EM_Provoca Kft. lett a választottam, lefutó és ívesen hajlított lábbal, egyedi méretben is gyártanak munka- és asztallapokat.
    4. A Blumot nagyon szerettem, van azóta más, aki hasonlóan jó kivetőpántok, fióksínek, felnyílók tekintetében?
    A Blum azóta tovább fejlődött, le a kalappal. :R Két másik céget is a figyelmetekbe ajánlok: Hettich és Häfele. Mindkettő tud olyan dolgokat is, amit a Blum nem, persze egyik sem olcsó. Kedvcsinálóként érdemes megnézni a Häfele videóját. Időközben nagyon nagyot fejlődött a Samet, is, de úgy tűnik, idehaza senki nem foglalkozik a termékeikkel komolyabban. :( A logisztikai nehézkesség miatt valószínűleg ki is esnek, hiába jobbak az áraik. De majd a konkrétumok birtokában meglátjuk!
    5. Modern foganytúk, ledek, alu keretlécek, magas fényű frontok, radiátor burkolatok, dekorlemezek tekintetében kiket ajánlanátok?
    Itt alapvetően a régi, általam ismert beszállítókra támaszkodnék: Forest, Pannonkant.
    5 + 1. Felsőmaróm, elszívóm, oszlopfúróm, tiplizőm és lamellózóm már nincs, ezekre is jó lenne egy-két jó tipp (értelemszerűen ipari).
    A felsőmaró eléggé letisztult: az 1400 Wattos Triton lesz, két fő ok miatt: 8 000 - 21 000 tartományban változtatható a fordulatszáma és az asztallapon keresztül lehet a magasságát állítani. Nem is értem, miért nem általános ez ma már, elég sokan használnak felsőmarót asztallapba építve. Az amcsik dicsérik, nálunk alig ismert.
    Párostiplizőből tettem egy többeket is valószínűleg érdeklő felfedezést: a Mafell kihozta az új párostiplizőjét, a DDF40-et. Nézzétek meg a videóit, még jobb, mint az egyébként is nagyon jó elődmodell volt. Egy korpuszgyártó számára álom, nem kell méregetni, állítgatni, fogod, felpattintod a szükséges méretű ütközőt és nyomod. Maximálisan támogatja a 32-es rasztert, akinek van esze, az úgyis abban dolgozik. Telitalálat a gép, de tényleg!
    Lamellózóból a Makita PJ7000J-re gondoltam, ez most (csak) 80 ezerbe kerül. Tudtok mást helyette ajánlani? Régebben nagyon bevált a Maki, megbízhatóak voltak a gépeik, ezért szavaznék neki bizalmat.
    6. Milyen sablonokat tudnátok ajánlani?
    Ezt a kérdést a fent említett DDF40 a korpuszok furatolását illetően azóta megoldotta. A pántokhoz valószínűleg Blum Ecodrill lesz majd, de lehet, hogy van rá jobb megoldásotok. Azt szeretném, hogy a 32-es raszterben elhelyezett furatokhoz igazodjon a pántedény és ne kelljen mérni, elég legyen az ajtó aljához és tetejéhez ütköztetni a sablont, de ha lehet, lássa el az Ecodrill funkcióját, azaz ne csak előjelöljön, hanem fúrjon is.
    7. Mivel érdemes manapság fotorealisztikus látványterveket készíteni?
    Valószínűleg maradok a thyeby kolléga által ajánlott Blendernél. Meg tudnátok mondani, a Blenderhez képest mik a Sketchup előnyei és hátrányai? A bútorok szerkezeti rajzaihoz valószínűleg a Blum Dynalogot használnánk, nagyon jól támogatja a gyártást. Csakhogy míg a Sketchup felé van a Dynalogból átjárás, a Blender felé nincs (csak a Sketchupon keresztül).
    8. Kinek van manapság a bútorlapokéval megegyező színű vákuumfóliája? Esetleg olyan, ami asztallapra is alkalmas?
    A vákuumfóliás megoldást időközben elvetettem, mert a mai designtrendekre találtam jobb és strapabíróbb megoldásokat. A Domotercnél (is) lehet venni a korpusz laminált forgácslapjával színazonos dekor- és kompaktlemezeket, köztük olyat is, amelynek a maganyaga színazonos a felületével, így elkerülhető a ronda illesztési csík és sokkal minőségibb hatású lesz a végeredmény.
    Még egy érdekesség zárásként: érdemes megnézni a Rehau Rauvisio Crystalt. Nagyon drága, a 19-es lap táblás(!) ára durván 100 euro/négyzetméter. Viszont az alkalmazhatósága és a színvonala túlmutat az akryl lapokén.

Új hozzászólás Aktív témák