Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pacman_123

    tag

    válasz ducati113 #45232 üzenetére

    Még valami: ha mégis úgy gondolod hogy beruházol egy ilyen gyaluba, számold bele az elszívást is. Az ezeknél a gyaluknál nem felesleges úri muri. Ha nincs -> eltömődnek. Sok esetben.

    Gyaluforgács elszívására nagy légszállítású elszívó való, nem porszívó. Pl egy ilyen:

    http://www.einhelloutlet.hu/index.php?route=product/product&product_id=219

    Vagy építesz magadnak. Én ez utóbbi mellett döntöttem, egyrészt mert mazochista vagyok, meg "szeretek" gépet építeni, az átlagosnál több a szabadidőm - másrészt meg kaptam egy remek, 2800 rpm fordulatú, 1100W-os aszinkron motort ajándékba (egy mázsás német parkettacsiszoló gép motorja volt, aki használta ki akarta dobni) - ez is egy érv volt hogy beindítsam ez a projektet.

    A leválasztó rész/forgácstároló rétegelt lemezből, a Thien-Baffle rendszerű leválasztó APet műanyag plusz minimális rétegelt lemezből -> megvolt ~7-8e Ft-ból. Az elszívó rész pedig nagyjából 2e Ft volt, mert csak a faanyaggal kell számolnod (elszívóház, turbina). Ha a motort is hozzászámolod, akkor 15-20e környékén kifoghatsz egy jó egyfázisú motort. 2800-as fordulat, min. 500-750W teljesítmény kell ehhez hogy tartósan is tudd működtetni. Ha összeadod, nem sokat spórolsz egy 50-es elszívóhoz képest (főleg ha az idődet is számolod, bár hobbisták nem szokták :-) / - neked kell eldöntened "mennyit ér" az időd ha saját elszívóba fogsz. De ha belefogsz akkor tudok segíteni részletekkel, meg sztem pár másik fórumtárs is. Addig nem terhelném a fórumot vele.

    Ja, az elszívócső: igen, az sem olcsó és azt kifelejtettem: én a 100-as antisztatikus PU cső méterét ~3000Ft+ÁFA áron vettem 3 éve az uni-maxtól. Ilyet. Ebből kell alsó hangon 3 m. Min 2m az elszívó és a leválasztó és a gyalu közé hogy kényelmesen tudd ide-oda tenni a leválasztót, kb 1 m pedig az elszívó turbina és a leválasztó közé. Ez utóbbit lehet más mással oldja meg, én a könnyű tetőlevétel miatt oldottam meg ezt is flexibilis csővel.

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

Új hozzászólás Aktív témák