Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz zonusz #30689 üzenetére

    Először is a Te géped "csak" vastagoló.
    Elmondom, milyen kompromisszumokat kellett kötnöd:
    - Átfordítható kések. Szemben azzal, akinek 3-4 m³ fa gyalulásáért kb 1.500 forintot kell fizetnie, neked alapban majdnem tízezret. Tehát drágán gyalulsz.
    - Gumi hengered van, ami jó, amíg sikerül kímélned. Ha tönkrement, ki tudja, hogyan tovább? Nyugi, barkács módban és tudatosan kímélve jó sokáig él ez a gumi. De egy körmös behúzó tönkre se tud menni. A gumi az mégis csak egy gumi.
    - Jó hangos szénkefés motorod van. De nyugi, ezek a szénkefék sokat mennek, ráadásul kívülről, egyszerűen cserélhetőek. Azért egy aszinkron motor teljesen gondozásmentes, ráadásul szinte néma.
    - Az asztalod csak egy vékony lemez, szemben egy öntvény asztallal. Arról nem is szólva, hogy a két kihajtható tepsi vetemedhet. A szememmel láttam olyan soktíz éves vastagoló öntvényasztalt, aminek a közepéből már majd fél centi kikopott. A Tied, ha kopik egy mm-t, egyszerűen eltűnik. De nyugi, javítható, pótolható.
    - A késeidet egy egyszerű idomlemez tartja a helyén. Ezt egy szerencsétlenül repülő göcs szemvillanás alatt elgörbíti.
    - A késeket nehezen hozzáférhető imbusz kulcsnyílású csavar tartja a helyén. A gyári kulcs szó szerint tönkreteszi ezeket a csavarokat. Mégpedig már az első késcsere alkalmával. Akármit nem tehetsz a helyükre, javaslom, drága gyárival pótold.

    Jó viszont a gépedben, hogy ritka szép gyalulási képet ad, és szó szerint tizedpontos géped van.
    Nyugi, barkácsolásra ez teljesen elég lesz. Amikor valaki kombi gépet keres egy fázisra, annak nehezebb dolga van gépválasztáskor, mint neked volt.
    Nyugodj meg tehát, nem választottál rosszul. A géped pontos marad, ha csak gyári alkatrésszel javítod, nem élezteted a kést, hanem újat teszel bele. Egy szénkefés motor a tartós üzemet nem igazán szereti, de te nem is úgy használod. Ha egyszer csapágyas lesz, akkor körülményes lesz a csapágycsere. De lehet cserélni - ám vigyázat, el is lehet azt lúzerkodni.
    Vettem egy metebó 310-es kombi gépet - most Bari használja. Azért adták el az én gyanúm szerint, mert csapágyas lett, beadták a matabó szervizbe, ott meg elbarmolták. Két napomba telt rendbetenni. (Annyira pontatlan volt, hogy az egyik oldalon egy mm-el többet "vastagolt", mint a másikon. Többet kellett agyalnom rajta, mint amennyit szereltem. Ma ismét tizedpontos.)

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák