Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz #05304832 #22632 üzenetére

    Tulajdonképpen nem kotyogás az, hanem hajlás.
    A napokban épp egymás mellé ki volt állítva egy Festool Kapex, és ha jól emlékszem egy DW718-as. Zsigerből megnéztem, hogy melyik mennyit mozog teljesen kihúzott sínnél. Az egyik úgy 2-3 tizedet, a másik meg vagy 3-4 tizedet tér ki jobbra balra. Már amennyire ez szemmel mérhető. Hogy kitér, az egyértelműen látszik.
    Egyféle aspektusból nézve ez remek precizitás a maga nemében, mert ugye mindemellett nem is csúszik, szinte úszik a szán. A másik nézőpont pedig az, hogy negyedmillióból még mindig nem megoldható az a tűrés, amit a fix gépek (pl DW702, DW703) pedig tudnak.

    Mindenkinek más az igénye, és mások az elvárások. Ezért is van egy sereg gérvágó típus minden jobb márkából.
    Amikor kezdtem felszerelkezni gépekkel, akkor nagyon sóvárogtam egy kihúzható gérvágóra. Mert az enyém a százas deszkát még át tudta szépen vágni, de a szélesebbekkel nem boldogultam.
    Pontosan tudom, milyen érzés az, hogy ha csak egy fél centivel tudna többet vágni, a fene egye meg.
    Aztán került is kihúzható fűrész. Meg ez a DW 702-es is, ami 16 centis collos deszkát lazán átvág. És egyszerűen nincs szükségem azóta a kihúzhatósra. Ma már nem is vágyom rá, hogy legyen mondjuk egy Kapex-em.
    A kihúzhatók vágáskapacitása úgy 300 mm körül sétál. Mikor kell ilyen vágás? Ha tudna legalább ötven centit, akkor azt mondom, hogy oké, abba már elég sok bútorasztalos méret belefér. De mi fér bele a 30 centibe?
    A másik dolog a döntés. De kevés dolog van, amikor a döntött vágásra van szüksége egy asztalosnak. (Nekem még sose kellett, igaz, nem is asztalos vagyok.) És tényleg úgy vagyok vele, hogy az kurvajó dolog, amikor tudom, hogy egy gép tuti merőlegest és tuti derékszöget vág. Mert szerintem legtöbbünknek erre van a leggyakrabban ráadásul leginkább szüksége. De amikor az a merőleges elállítható, meg vissza, már nem olyan biztos, hogy a visszaállítás ismét olyan frankón sikerül. És ott van még az elállítódás elvi lehetősége, ami a Kapex-nál nem is elvi ugye - mint írtam nem is olyan régen.
    Na, és ezt a két legnagyobb kincset, mint merőleges és derékszög pontos vágása, odaadjuk csak azért, hogy ott legyen tudat alatt, hogy ha akarom, kihúzhatom, ha akarom, megdönthetem. Kicsit olyan ez, mint az én világútlevelem, amit 1990-ben kaptam. Nem hogy a világba, de az országhatáron túlra nem mentem még vele soha seftelésen kívül azóta sem. A lehetőség persze megvan.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák