Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nyogo83

    senior tag

    Sziasztok!

    Egy par otletre,tippre lenne szuksegem eeprom irassal kapcsolatban.
    Egy trip computer feleseget csinalok, ahol szukseg lenne a megtett osszes kilometer valamint nullazhato "trip" szamlalo ertekeinek tarolasa. Tapfesz megszunesekor(gyujtas levetele) nem kellene hogy adatot veszitsen.

    Kulso eepromban gondlokodom (valoszinu valamelyik rtc modulra epitett at24c32-es eeprom) viszont jelenleg nincs semmi jo otletem az adatok biztonsagos es egyszeru mentesere. Ertem ez alatt, hogy viszonylag egyszeru modon, mindig biztosan lementesre keruljenek az adatok es ne hasznalodjon el hamar az eeprom.

    1. 100 meterenkent lementem az aktualis ertekeket, viszonylag sok irasi tevekenyseg, saccra kevesebb mint 100 000km alatt eri el az eletciklusa korlatait az eeprom. Ez nagyjabol eleg is lenne. A kerdes, mennyire lenne behatassal a program futasara ez a suru iras, mert kijelzon meg jopar adatot real-time 2-3 megszakitason keresztul kezelve kellene frissitenie.

    2. mivel 12V-tapfeszrol fog mukodni,kozvetlenul 12V-rol egy feszultseg oszton keresztul figyelem a tapfeszultseg esest, es ha eler egy szintet, akkor kiirja a tartalmat eepromba. Az arduino 5V-os tapjat meg megtamogatom egy kelloen nagy (1000-4700uF) kondival, aminek elegendonek kell lenni, hogy 3-5ms alatt mentsen.

    Az elso esetben ha barmi tortenik a tapfesszel, vagy barmivel, akkor minimalis az adatvesztes. Viszont a kerdes, hogy mennyit fog csalni 1-2 het honap alatt a feleslegesen "eldobott" 100m alatti ertekekkel, amik megallaskor nem kerulnek mentesre.
    A masodik esetben kicsit necces, hogy sikerul-e kiirni vagy nem. Illetve kulon problema (vagy megoldando feladat), hogy mi tortenik, ha hirtelen leveszem/raadaom a gyujtast.

    Szivesen meghallgatnek par otletet, hogyan lenne celszeru ezt megcsinalni. :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák