Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ksanc

    őstag

    válasz mr_ricsi #3961 üzenetére

    Pedig a mélykisütés-védelem pontosan ezt csinálja. és az csak védelem nélküli akkuk esetén működik.
    Nem, a mélykisülés elleni védelem csak a kimeneti feszültséget kapcsolja le, vagyis nulla V-ot fogsz mérni a pólusokon. Ettől még semmi sem fogja megakadályozni, legfeljebb korlátozni, hogy külső töltőáram folyjon a cella felé.

    Saját példa: volt egy akksim amit nem akart tölteni a kéznél lévő töltő. Azért, mert az egyszerűbb töltők közé tartozott, ha semmilyen kimeneti feszültség nincs már (védelmi elektronika lekapcsolta a cellát), akkor nem "látta" az akksit. Hát ráküldtem egy mezei mobiladapter 5V-ját pár másodpercre (ebben van rizikó, lásd lentebb). Ez elég volt, hogy beinduljon az akksi (tehát az elektronika NEM kapcsolja le végleg a cellát) és onnantól már ez a töltő is tudta tölteni. Azóta is szuperál rendesen.

    Szerintem még a kifinomultabb, mikrokontrolleres vezérlésű laptop akksi elektronikák sem kapcsolják le teljesen a töltőáramot egy celláról.

    Az 5V egy lemerült cellán 5-20 ampert hajtana át, és nem sok embernél van olyan tápegység, ami ezt 10 mp-ig bírná.
    Ideális áramgenerátor esetén, ja. A valóságban azonban csak akkora áram megy rajta át, amekkora áramot a táp le tud adni azon a terhelésen. Ha ez 300, 100 vagy 5mA, akkor annyi. És itt valóban hülyeséget írtam, mert ha ez az áramforrás elég nagy áramot tud leadni és nincs, vagy csak mélykisülés ellen van védelem vagy megkerültük az elektronikát, akkor bizony ezen a ponton simán robbanószer lehet az akksiból, ha rajta hagyjuk a töltőáramot. Akik Li akksik újraélesztésével foglalkoznak, az erősen korlátozott töltőáram mellett még külön hűtést is alkalmaznak, mert a Li kémia elég kényes.

    A másik oldalról nézve: a fogyasztó sem akkora áramot fog felvenni, amekkorát a táp maximum le tud adni, hanem amekkorát a táp felől látszó ellenállása meghatároz. Kedvenc kérdéseim egyike: "há' tönkkre tehhettem az telómat, ha 5A-es tőtőőőt dugok fel rája?" Nem, mert nem 5A-t fog felvenni, hanem csak annyit, amennyit a töltőelektronikája enged. Tehát mondjuk 1A-t. 100A-es táptól sem lesz semmi baja. Kivéve töltő- és/vagy védőelektronika nélkül. Szóval modellakksiknál vigyázzunk :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák