Hirdetés

Aktív témák

  • atillaahun

    veterán

    válasz spiritex #18259 üzenetére

    Szerintem böngészőfüggő is lehet. Nálam Opera már feldobott párszor ilyen ablakot, amikor nyilvános volt a kapcsolat, de mégse.

    (#18281) flash-
    Előny ha USA-ban vásárolsz személyesen, vagy $-ban árazott cuccot veszel neten. Hátrány ha ezt az EU-ban teszed, mert a $-t először €-ra váltják, és csak aztán Ft.-ra, így kétszer buksz az árfolyamkülönbségen.
    Pár száz vagy ezer forintos tételeknél ez nyilván jelentéktelen, de ha százezrekről vagy milliókról van szó, ott már meg lehet érezni. Így EU-ban (~€ övezetben) jobb a Mastercard (€ alapú), aki meg csak belföldön vásárol forintban, annak elég egy szimpla nem dombornyomott kártya is. Aminek sokszor éves díja sincs. Csak a bankok azért senkit nem szeretnek túltájékoztatni számlanyitáskor.

    (#18261) Schuey
    Látom kaptál már pár választ a témában, még annyival egészíteném ki, hogy az aggodalmad tényleg túlzás, de természetesen nem alaptalan, és részben jogos. Nem vagyok ugyan szakértő adathalászat témában, de szerintem névvel, telefonszámmal, lakcímmel sokat kezdeni nem lehet, főleg akkor, -mint mondták ha nem vagy bűnöző, vagy valamilyen fejes, mert így legfeljebb rendelhetnek neked 66 pizzát, vagy bliccelésnél, igazoltatásnál a te nevedet, címedet adják meg, és küldik a bírságot, egyéb huncutságok...
    Ha valahogyan megszerzik esetleg a SZIG számodat, adószámot, TB számot, bankszámlaszámot (amiket azért ép eszű ember nem sűrűn ad meg neten bizonytalan eredetű/felhasználási célú helyeken) akkor az már egy kicsit más kategória. Hivataloktól/hatóságoktól elektronikus úton lehet sokféle igazolást kikérni/leadni (NAV, ügyfélkapu), és okosságokat megtudni, de szerintem hétköznapi emberekre ez megint nem jelent komoly veszélyt.
    Az hogy a Google megtudja és tárolja az adataidat (többnyire koordináták, vásárlási szokások), azt ők elsősorban marketing célokra használják fel a célzott reklámaikhoz (mert ugye ők ebből élnek). Erről lehet azért pár cikket találni neten.

    Ami reális félnivalód lehet azok valóban a bankkártya adatok elvesztése/nem megfelelő helyen való megadása miatti behúzások. Nekem pl. egyáltalán eszembe se jutna a főkártyám adatait bárkinek (anyámnak se), vagy bárhol megadni. Külön vásárlási limiteket rakattam rá a bankba, a háromjegyű titkos kódot meg lekapartam a hátuljáról.
    Sok helyen igényelhető szerintem virtuális kártya, kiegészítőként a főkártyához netes vásárlás céljára. Alapból ugye nincs rajta pénz, mindig csak annyit teszel rá, amekkora értékben vásárolsz. Teljesen biztonságos.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák