Hirdetés

Touch ID az Apple Watchba?

Egy frissen elfogadott formatervezési minta céloz az óraképernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóra.

Évekig pletykáltak az iPhone-ok esetében a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóról, aztán efféle Touch ID helyett 3D-s Face ID arcazonosítás terjedt el, idén pedig egy almás telefonban se volt már semmilyen érintéses biometrikus azonosító. A képernyőbe épített variációra mégis van esély, bár egyelőre csak tervezőasztal szintjén. A Patently Apple szúrta ki azt az Amerikai Szabadalmi Hivatalnak benyújtott formatervezési mintát, amely közvetlenül az antennákról, közvetetten viszont az Apple Watchba építhető ujjlenyomat-olvasóról is szól.

Az Apple formatervezési mintája a Patently Apple megjegyzéseivel
Az Apple formatervezési mintája a Patently Apple megjegyzéseivel

A minta szerint akár az óraszíjakba is kerülhetnek a telekommunikációhoz szükséges, hajlítható antenna komponensek, több helyet hagyva a megjelenítőnek, amelyet érintésérzékelő mellett akár nyomásérzékelővel, hőmérővel és/vagy ujjlenyomat-olvasóval lehetne felszerelni. Azzal, egyébként, hogy egyre több okosóra kapcsolódik a telefon mellett WiFi és 4G hálózatra (nem beszélve az esetleges 5G-s modellekről), egyre önállóbbá, sokrétűbbé és személyesebbé válnak.

Egy másik, tenyéralapú azonosítás formatervezési ábrája
Egy másik, tenyéralapú azonosítási módszer formatervezési ábrája (forrás: PhoneArena)

Ezzel együtt pedig egyre több rajtuk a szenzitív, magánjellegű adat, aminek biometrikus védelme ugyanolyan fontos lehet. Más kérdés persze, hogy technológiailag mennyire könnyű megoldani az ujjlenyomat-olvasó beépítését egy ennyire apró eszközbe, és a jövő zenéje, hogy az Apple valóban dolgozik-e ezen. Elképzelhető, hogy végül egy másik formatervezési minta és szabadalom valósul meg, amely a júzer tenyerét azonosítja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés