Hirdetés

Tartozékteszt: Monster iCarPlay Wireless 250

Épp tegnap mutattuk be a kiváló minőségű audiokábeleiről híres Monster nevű vállalat iCarCharger 1000 névre hallgató autós töltőjét, mely egyben a zene kihangosítására is alkalmas. Bár az eszköz véleményünk szerint kiváló, ráadásul ára sem vészes, azt mi is látjuk, hogy használata csak azoknak jelenthez megoldás az iPodon/iPhone-on tárolt zenék autós kihangosítására, akik szabványos jack bemenettel felszerelt autós fejegységgel rendelkeznek. Mi a helyzet a többiekkel? Szerencsére ők sem maradnak kiegészítő nélkül, a Monster iCarPlay Wireless 250 megoldhatja a problémájukat.

Az iStyle által biztosított eszköz nem más, mint egy Apple Dock Connectorral ellátott, intelligensnek mondható FM-transmitter. Az efféle eszközökről annak idején már publikáltunk egy írást, de a felesleges kattintgatásokat elkerülve röviden most is vázolnám, hogy mit takar ez az elsőre furcsán hangzó kifejezés, melyet magyarul FM-sugárzónak kell hívnunk. Így pedig már könnyedén rájöhetünk, hogy mit is csinálnak ezek az eszközök: rövidhullámon (FM) sugároznak adást (sugárzó). Bár elsőre valószínűleg sokan asszociálnak a rádióadókra, itt nem erről van szó, az FM-transmitterek az autós kihangosítást oldják meg. Működésű elvük igen egyszerű, egy előre beállított FM-frekvencián sugáruzzák a rájuk kötött eszközön futó zenét, amit mi autós rádiónkkal könnyedén tudunk fogni - jelenleg ez a leginkább univerzális megoldás, FM-rádió ugyanis majdnem minden autóban van, a szabványos jack bemenet vagy az Apple dokkoló viszont nem mondható alapfelszereltségnek. Viszont újabb kérdés merülhet fel: szabad nekünk rádiófrekvencián hallható adást sugározni?

Természetesen szabad, de korlátok azért vannak. Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság felel a frekvenciagazdálkodásért, jogszabályok írják elő, hogy ki mit sugározhat, meg persze azt is, hogy hol. Csupán két frekvenciatartományt lehet engedély nélkül használni; az első a 26 960-27 410 kHz 40 csatornája, kivéve a 26 995, 27 045, 27 095, 27 145 és 27 195 kHz-es frekvenciákat. Ebben kizárólag F3E vagy G3E (frekvencia- vagy fázismodulált) adásmódú CEPT PR 27 rádióberendezések üzemelhetnek. A második tartomány a 446,0-446,1 MHz, amelyben kis hatótávolságú üzleti rádió (PMR 446) alkalmazások üzemelhetnek. Mint látható, mindkettő elég távol van a "normál" rádiók által használt 88-108 MHz-es tartományától, de az FM-transmitterek használata ettől függetlenül nem illegális, csupán annyi a kikötés, hogy az efféle eszközök teljesítménye maximum 500 mW lehet - további információk itt és itt. Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban nem használhatók engedély nélkül a transmitterek.

A fentiek elolvasása után valószínűleg mindenkinek tiszta lett, hogy a Monster kiegészítője mire is való, a kérdés az, hogy vannak-e extrák vagy különlegességek. A válasz: vannak, több  is: a Dock Connector csatlakozóval egybeépített sugárzó egy iPod/iPhone specifikus eszköz, a készülékek aljába beledugva fog működni. Az áramot természetesen USB-ről veszi fel, méghozzá azért, hogy használat közben töltse is a készüléket. A dobozban lévő szivargyújtós csatlakozó ennek megfelelően egy szabványos USB-ben végződik, nagyon kis szép és kompakt cucc, csak úgy, mint maga a sugárzó, mely három gombot és egy LCD kijelzőt is kapott. A konfigurálása pofon egyszerű: vagy az automatikus módot választjuk, vagy a manuálisat. Előbbinél pár másodpercig nyomva kell tartanunk az S feliratú gombot, a cucc megkeresi a legtisztább szabad frekvenciát, amit ki is ír a kijelzőre, ennyi. Kézi hangolásnál az M gombot kell nyomnunk egy darabig, majd 0,1-es lépésközökkel el kell tekernünk a nekünk szimpatikus frekvenciára, a végén még egy S gomb és kész is vagyunk. Az USB-s csatlakozásnak hála egyébként nem csak autóban tudjuk használni a cuccot, hanem akár otthon vagy az irodában is.

A hangminőség megfelelő volt; egy transmitternél nyilván hallani, hogy a zene nem kábelen jön, de az általam eddig látott megoldások közül az iCarPlay Wireless 250 volt az egyik legjobb. Autóban tökéletesen működött, még egy egyszerű mobiltelefonnal is simán lehetett venni az adást, igaz, legfeljebb 3-5 méteres távolságban (az autó antennája nyilván erősebb, ezért úgy sem okozott neki gondot a sugárzott zene elkapása, hogy a csomagtartón volt, elég messze magától a sugárzótól). A kiegészítő pozitívumai közé sorolható a könnyű kezelhetőség és a relatív visszafogott ár, jelenleg 12 990 forintot kell érte fizetni.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés