Szoftvert exportálhat a Microsoft a Huawei-nek

A redmondiak is megkapták a licencet, hogy a Huawei-jel kereskedhessenek, ami pozitív jel a Google-licenc visszaszerzése felé is.

Az amerikai kereskedelmi feketelistára került Huawei-jel csak azok a helyi vállalatok kereskedhetnek, amelyek erre külön engedélyt kapnak, és a minap megkezdte a hivatal a szükséges licencek kibocsátását. A háromszáz jelentkező negyede számíthat pozitív válaszra, és leginkább azok, amelyek nem hozhatók nemzetbiztonsági kockázatot jelentő Huawei termékekkel összefüggésbe, áll a minisztérium állásfoglalásában. Fontos mérföldkő, hogy a Microsoft tegnap megkapta a licencet szoftvereinek exportjához a sencseniek felé, ami egyfelől azért fontos, mert akadnak Windows rendszert futtató Huawei laptopok, plusz a redmondiak széleskörű szabadalmi portfóliójában vannak esszenciális elemek.

A Matebook 13 társoldalunk tesztasztalán
A MateBook 13 társoldalunk tesztasztalán [+]

Másfelől ez előrevetítheti, hogy nem a Huawei végfelhasználói termékei jelentik az amerikai kormányzat céltábláját, hanem a hálózatkiépítési berendezések, ez pedig növeli a GMS-licenc és a Play-szolgáltatások visszaszerzésének esélyeit. Arról azonban még mindig hallgat a Google, hogy kaptak-e engedélyt, sőt: egyáltalán benyújtottak-e kérvényt az amerikai hivatalnál a Huawei-jel való kereskedéshez. Az is jó kérdés, hogy ezek a licencek meddig érvényesek, és mi történik az újabb 90 napos haladék lejárta után, arról nem is beszélve, hogy vannak az Egyesült Államokban a licenckiadás leállításának szószólói.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés