Hivatalosan is bemutatkozott a Samsung Galaxy Note7

5,7 hüvelykes QHD megjelenítő, a korábbiaknál sokkal kecsesebb készülékház és írisz-szkenner jellemzi a dél-koreai gyártó újdonságát.

Magyar idő szerint délután 5 órakor kezdődött a koreai vállalat nagyszabású sajtóeseménye Londonban, ahol többek között a Galaxy Note család legújabb tagja, a Samsung Galaxy Note7 mutatkozott be. A készülék paramétereit az esemény előtt nem sikerült titokban tartania a cégnek, aminek következtében rengeteg mindent előre lehetett tudni róla, de a bejelentés szerencsére így is tartogatott meglepetéseket.


[+]

Kezdjük a specifikációval, hiszen valószínűleg majdnem mindenkit az érdekel a legjobban. Az újdonság nyilván nem tudott akkorát robbantani, mint amekkoránt egy okostelefon phablet pár évvel ezelőtt még simán tudott, hiszen a hardverek nagyon ki vannak hegyezve. Tudás szempontjából a Galaxy S7 edge-be sem nagyon lehet belekötni, így a kérdés csak az volt, hogy a legújabb Note mit tart meg az elődeiben szereplő tulajdonságokból. Nos, a méretet nem, pontosabban csak részben, hiszen a megjelenítő valamivel nagyobb az S-széria csúcsszereplőjénél, 5,5 helyett itt 5,7 hüvelykes képátlóról beszélünk, viszont a kávák méretét a tehetséges mérnököknek sikerült minimalizálniuk, aminek következtében az új Note rendkívül kecses lett, a 153,5 x 73,9 x 7,9 milliméteres kiterjedés alig nagyobb az S7 edge 150,9 x 72,6 x 7,7 milliméterénél, pedig még az S Pen stylus is belefért a házba. Persze a tömegben van némi növekedés, de a 169 grammos érték még mindig nagyon kellemesnek mondható. A nemrég bejelentett, Gorilla Glass 5-ös üveglappal védett Super AMOLED kijelző QHD felbontású, az 1440 x 2560 pixel ekkora méretben hüvelykenként 518 pixelt jelent, ami egy elég decens érték.  A készülék és az S Pen is víz- és porálló (az utóbbi működik is víz alatt), az IP68-as besorolásnak felel meg, tehát fél órán át akár egy méteres vízmélységben is lehet használni.


[+]

A processzor nem változott a testvérhez képest, a Note5-ről váltók azonban örülhetnek annak, hogy a Samsung Exynos 8890-es rendszerchip körülbelül 30 százalékkal gyorsabb, a grafikus teljesítmény pedig nagyjából 50 százalékot nőtt. A Samsung FinFET struktúrájú, 64 bites, ARMv8 utasításkészletű chipje négy darab, egyenként 1,6 GHz-re skálázott Cortex A53-as és négy saját fejlesztésű mikroarchitektúrára épülő, maximálisan 2,3 GHz-es M1 rendszermagot tartalmaz klaszterezett kapcsolású big.LITTLE elrendezésben. A big és LITTLE magokat rejtő klaszterek közötti váltás is saját fejlesztésű, gyorsítótár koherens kapcsolási módszerrel (Samsung Coherent Interconnect) történik. A grafikus feladatok ellátását viszont az ARM legújabb GPU-jára hagyták, a tizenkét, 650 megahertzre skálázott, energiahatékony grafikus processzormagot tartalmazó Mali-T880MP12 korrekt teljesítményt ígér.


[+]

A RAM mérete 4 GB, az alapértelmezett belső tárhely 64 GB, amely ráadásul microSD memóriakártyával bővíthető, összesen elvileg 320 GB is összejöhet, ami egy kicsit talán túlzás is. Az akkumulátor 3500 mAh-s, ami az eddigi legnagyobb a Note-szériában, de összességében mégsem tűnik túl nagynak, a tesztünk kideríti majd, hogy mire elég. Az USB-csatlakozó Type-C típusú, de a dobozban lesz egy OTG adapter is, úgyhogy a régi töltőkkel is etethető lesz az eszköz. De nem biztos, hogy érdemes lesz ehhez a megoldáshoz nyúlni, hiszen a 12 voltos, 2,1 amperes gyorstöltő körülbelül fél óra alatt 50 százalékosra tudja tölteni a készüléket.


[+]

Az Android 6.0.1-et futtató készülék nagy újdonsága az íriszfelismerő rendszer, ami a front kamera és egy infraszenzor együttesét jelenti. Nagyon gyors, ha egyből úgy kapcsoljuk be a készüléket, hogy legalább 20-25 centiméterrel az arcunk előtt van, gyakorlatilag egy pillanat alatt bejutunk a rendszerbe, nem is jutunk el odáig, hogy megjelenjen a beolvasásnál amúgy előugró képernyő. Kontaktlencsések, szemüvegesek számára jó hír, hogy ők is viszonylag jó hatásokkal használhatják majd a megoldást, a napszemüveges használatot viszont nekünk kell majd kitapasztalnunk, erről ugyanis nem kaptunk hivatalos információt. Persze a home gombba épített ujjlenyomat-olvasó is a repertoár része, akinek az szimpatikusabb, használhatja, de nyilván nem csak emiatt, hanem a Samsung Pay miatt is került bele az eszközbe. Az adatkommunikációs repertoár kvázi teljes, ac-s WiFi, 4.2-es Bluetooth, Cat.12-es LTE is került a Note7-be.


[+]

Az S Pen névre hallgató toll kapcsán a Samsung saját bevallása szerint kimondottan kereste azokat a lehetőségeket, amelyek valóban hasznosak a felhasználóknak, épp ezért meg is hallgatták a kívánságaikat. A toll segítségével mostantól nagyon könnyedén lehet szövegeket kiszótárazni, illetve az always-on megjelenítőre ki lehet írni különféle emlékeztetőket, ami amúgy nem csak hasznosnak tűnik, de nagyon jól is néz ki. A gyártó kiemelte a filmezési lehetőséget is, a kulcsszó náluk most a HDR, ami természetesen a Note 7 használatával is elérhető, ilyenkor egy külön chip korlátozza az energiafogyasztást. A játékosokra is gondoltak, a Google Play Áruházban egy közel egy tucat minőségi játékokból álló gyűjtemény várja a tulajdonosokat. Az új Samsung Cloud az előzetes információkkal ellentétben nem 5, hanem 15 GB tárhelyet kínál majd ingyen a felhasználóknak, ami a 64 GB-os háttértár fényében azért nem annyira megnyerő érték.


[+]

A hátlapi kamera 12 megapixeles (f/1.7), az előlapi 5 megapixeles (szintén f/1.7) felbontású, a gyártó szerint szép képeket csinálnak, amiben a korábbi modellekben látottak alapján joggal lehet bízni. Vélhetőleg pont ugyanarról a Sony IMX260-as vagy Samsung S5K2L1 szenzorról van szó, amely az S7 szériában is remekelt, lásd kameratesztünket. A készülék sok országban augusztus 19-én jelenik meg, itthon viszont csak szeptember 2-án kezdődik meg a hivatalos forgalmazás, viszont előrendeléseket már az augusztus 16-tól augusztus 30-ig tartó időszakban is le lehet majd adni. Az előrendelők három nappal korábban kapják meg a készüléküket, ráadásul egy VR-szemüveget is a magukénak tudhatnak majd, ami egyébként kompatibilis a korábbi készülékekkel is (S7, S7 edge, Note5, S6, S6 edge, S6 edge+), lévén a csatlakozó cserélhető benne (Type-C és microUSB). A Gear VR for Galaxy Note7 mérete egyébként 207,8 x 122,5 x 98,6 milliméter, a tömege 345 gramm (312 az elülső tok nélkül), a látómező 101 fokos, a színe pedig kékesfekete.


[+]

Az újdonság ára itthon 289 900 forint lesz, a független piacon fekete, ezüst és kék színekben lesz elérhető, ez a kínálat a szolgáltatói kínálatokban változhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés