Nexus mobilokon debütál az Ubuntu

A Canonical korábbi bejelentésének megfelelően elsőként a fejlesztők számára lesz elérhető a népszerű Linux operációs rendszer érintőkijelzős okostelefonokhoz optimizált változata, mely ezzel egységes platformot teremt a számítógépek, internetes televíziók, táblagépek és mobilok számára is. A február 21-én kiadásra kerülő Ubuntu Touch Developer Preview kizárólag a Samsung által készített Galaxy Nexus és az LG műhelyéből származó Nexus 4 Android referenciamodellekre lesz telepíthető, melyhez a szükséges leírások és eszközök is biztosítottak lesznek. A Canonical jól láthatóan igyekszik meglovagolni a Mobile World Congress előtti hajrát, ráadásul a Qt és QML fejlesztők számára így bőségesen elegendő időt hagy az Ubuntu 13.10 októberi premierjéig. Az új fejlesztőkészlet legnagyobb előnye, hogy az alkalmazások módosítás nélkül minden célplatformon futtathatóak lesznek, melyhez csupán a kezelőfelületek különnőző méretű megjelenítőkhöz való optimizálása szükséges.

Azóta történt

  • Táblagépekre is megérkezett az Ubuntu

    Este ötkor startol az Ubuntu bejelentése, mely egy táblagépes verzió érkezését sejteti. Élőben követjük a történéseket.

  • Az Ubuntu táblagépes felületéről

    Fejlesztők számára már csütörtöktől elérhető lesz a Canonical táblagépekre optimizált operációs rendszerének próbaváltozata.

  • Ubuntu Edge – számítógép a telefonban

    Asztali számítógépekre szánt alkalmazások futtatására is képes lesz a Canonical négymagos processzorral, 4 GB operatív memóriával és 128 GB belső tárhellyel szerelt okostelefonja.

Előzmények

Hirdetés