MWC2013: Ubuntu mobilon

A kiállítás negyedik napján már egy kissé lenyugszik a Mobile World Congress: kevesebb ember és szinte üres sajtóközpont várja a látogatókat, végre a standokhoz is várakozás nélkül oda lehet férni. Utóbbi esetünkben nem volt igaz, az Ubuntu OS-t fejlesztő Canonical standján ma is óriási volt az érdeklődés (állítólag az elmúlt három napon még ennél is többen voltak náluk), ám a munkatársak nagyon készségesek voltak, egy rövid várakozás után ki is próbálhattuk a telefonra tervezett Ubuntu Touch legújabb változatát.

A cég munkatársa egy Nexus 4-en mutatta be a telefonos interfészt, a vezérlés érintésekre épül, fizikai gomb nem szükséges hozzá. A rendszer egyébként már mindenki számára elérhető, a használatához egy megadott készülék szükséges. Jelenleg a stabil verzió a Nexus 4 és Galaxy Nexus telefonokra, valamint a Nexus 7 és Nexus 10 táblagépekre érhető el; a lista nemrég jó pár eszközzel bővült, melyekre szintén felrakható az Ubuntu Touch Preview, ám nem minden funkció működik tökéletesen.

A Canonical jelenleg is számos hardver- és szoftvercéggel dolgozik együtt, az első Ubuntu-alapú mobilkészülék megjelenése az év végén vagy a jövő év elején várható. Az alábbi videón a felhasználói felület és a vezérlés látható, hamarosan viszont egy részletes bemutatóval is jelentkezünk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés