MWC 2017: Bemutatkozott az Xperia XA1 és XA1 Ultra

Aki túl szélesnek találja az Xperia XZ Premium káváit, az valószínűleg szimpatikusabbnak fogja gondolni a középkategóriás újdonságokat. Az Xperia XA1 és Xperia XA1 Ultra értelemszerűen a tavalyi Xperia XA és Xperia XA Ultra utódja szinte azonos méretekkel, de frissített hardverrel, és számos apróbb újdonsággal. Megmaradt tehát az egycolos különbség a megjelenítők között, az XA-ban öthüvelykes, 720 x 1280 pixel felbontású IPS panel dolgozik, az XA Ultra pedig hathüvelykes, 1080 x 1920 pixel felbontású IPS-t kapott.

Az XA1-ek kávája tényleg rendkívül keskeny
Az XA1-ek kávája tényleg rendkívül keskeny [+]

Hardveresen nagyon hasonló a két újdonság, a MediaTek Helio P20 (MT6757) szolgálja ki a rendszert, a jól ismert, nyolcmagos (4 x 2,3 GHz + 4 x 1,6 GHz Cortex-A53) struktúrával és Mali-T880MP2 grafikus gyorsítóval. A kisebbik változatba 3, a nagyobbikba pedig 4 GB rendszermemória jutott, az XA1 esetén kizárólag 32 gigabájtos tárhelyopció van, az Ultrát 64-es változatban is meg lehet venni. A microSD bővítés nem maradt ki, az adott esetben elérhető másodlagos nanoSIM helyét is elfoglalja az extra tárhelyet jelentő kártya.

Fekete, fehér, rózsaszín és arany árnyalatokban voltak kiállítva
Fekete, fehér, rózsaszín és arany árnyalatokban voltak kiállítva [+]

Egyik sem a legfrissebb kameraszenzort kapta, ugyanazzal a 23 megapixeles Exmor RS rendszerrel dolgoznak a hátlapi egységek, mint amiket korábban már több Xperia esetén láthattunk, azonos optikával (f/2.0, 24 mm), autofókusz-rendszerrel (PDAF + lézer) és dupla ledes villanóval érkeznek, mindkét eszköz tud 4K videót venni, 30 fps-sel. Az előlapi kamera azonban nem ugyanaz: az XA1 teljesen egyszerű, 8 megapixeles, f/2.0-s egységéhez képest az XA1 Ultra előlapjára optikai képstabilizátorral javított, 16 megapixeles, 1/2,6"-es szenzor került.

Egyszerű, de szép a hátsó rész is
Egyszerű, de szép a hátsó rész is [+]

Az adatkommunikációs különbséget az USB-csatolófelület adja, a nagyobbik változatra jutott USB Type-C, a kisebbikben még microUSB figyel. Egyébként mindkét mobilba került NFC, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, illetve Direct és hotspot is. Az ujjlenyomat-olvasó hiányzik. Nem nagyok az akkumulátorok, a 8 milliméter körüli „vastagság" mellett ez érthető is, a kisebbik 2300 mAh kapacitású, a nagyobb pedig 2700 mAh-s, gyorstöltés pedig a MediaTek PumpExpress Plus segítségével valósul meg.

A mobilok fehér, fekete, arany és rózsaszín árnyalatokban válnak elérhetővé rövidesen, az itthoni árazásról később érkeznek információk, egyébként az elődök nyitóárára lehet számítani.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákEuStock.euTelekom

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés