MWC2012: Samsung Galaxy Tab 2

A Samsung egy igen érdekes elnevezési politikával mutatja be a táblagépeit. Míg az elmúlt évben a név mögötti szám a kijelző méretére utalt, a Galaxy Tab 2-t nehéz elhelyezni ebből a szempontból. Hiszen a név alapján a legelső, hét hüvelykes megjelenítővel szerelt Galaxy Tab utódját tisztelhetjük a masina személyében, ám ez több ponton is sántít. Egyrészt a dél-koreai cég nemrég dobta piacra a második hét hüvelykes gépet (Galaxy Tab 7.0 Plus), másrészt a Galaxy Tab 2 két méretben (10,1 és 7 hüvelykes képátló) is kapható, melyek a képernyőn és az akkumulátoron kívül nem sok mindenben különböznek egymástól. A jelenség azért nem okozott számunkra álmatlan éjszakákat, sokkal zavaróbb volt a kijelzők szennyezettsége. A gyártó készülékeire rettentő sokan voltak kíváncsiak, így nem elég, hogy egy óriási tömegen kellett magunkat átverekednünk, mire a táblagépekhez jutottunk, a masinákat rengetegen összetapogatták. Sajnos a törölgetési maraton sem segített sokat, így elnézést kérünk a képek minőségéért.

A táblagép külsőleg roppantmód hasonlít a tavalyi Galaxy Tab szériára. A lekerekített sarkokkal operáló, téglalap alakú formaterv, a plasztik anyaghasználat és a Super PLS technológiát használó kijelző mind-mind visszaköszön ez előző modellekből. A kisebb masina 193.7 x 122.4 x 10.5 milliméteres méretekkel és 345 grammos tömeggel rendelkezik, a nagyobb gép pedig 256.6 x 175.3 x 9.7 milliméteres dimenziókkal rendelkezik és 588 grammot nyom. A masinák oldalán a szokásos speciális aljzat mellett egy ki- és bekapcsoló gomb (mely képernyőzárként is szuperál) és egy 3,5 milliméteres kimenet kapott helyet, valamint a SIM- és microSD-kártyák foglalatai is itt találhatóak.

A nagy testvér 1280 x 800 képpontos (azaz WXGA) felbontással, a kisebb pedig 1024 x 600 pixeles felbontással operál, a képminőség remek, impozáns betekintési szögek és korrekt fényerő jellemzi a panelt. Az érintéseket természetesen kapacitív módon érzékeli, egyszerre akár több helyen is. Az előlapon egy VGA kamerát találunk, a hátlapon pedig egy 3 megapixeles fényképező csücsül, a felvett videók maximum HD felbontásúak lehetnek, másodpercenként 30 képkockás sebességgel. A két modell közötti legnagyobb különbség, hogy a 7 hüvelykes kivitelen egy hangszórót is találunk a képernyőn, így egy ormótlan telefonként is használhatjuk a táblagépet; a nagy testvér esetében ez nem lehetséges.

A borítás alatt egy ismeretlen lapkakészlet ketyeg, amely egy kétmagos, magonként 1 GHz órajelen szalad, mellette pedig 1 GB RAM található. A belső tárhely mérete kiviteltől függően 16 vagy 32 GB kapacitású lehet, melyet microSD-kártyával bővíthetünk tovább. A felső kategóriás gépekhez képest gyengén hangzó hardver azonban nagyon jól teljesít, folyamatos működést biztosít a TouchWizzel megtoldott Android 4.0 számára. A Samsung által preferált megoldás egy egyedi felhasználói felülettel, rengeteg bónusz widgettel és sok-sok extra alkalmazással kecsegtet. A Music, Readers, Video és Game Hub mellett többek között a Kies Air, a Polaris Office, az S Suggest, a ChatOn, a LivePanel, az AllShare és a Samsung Apps is előre telepítve megtalálható a szoftverlistában.

Az adatkommunikációs képességek terén is jó a helyzet. Bluetooth 3.0, WiFi (802.11b/g/n) és a-GPS modulokat biztosan kapunk, mindez WiFi Directtel és DLNA- támogatással megspékelve. A kisebbik modell egy 4000 mAh-s teleppel érkezik, a nagy testvér pedig 7000 mAh kapacitással operál; a rendelkezésre állásról nincsen információnk. Mindkét készülék márciusban kerül piacra, legelőször az Egyesült Királyságban találkozhatunk a masinákkal.

Főtámogatónk az Emporia Telecom. Köszönjük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés