Hirdetés

Mi lett az Exynos 2200-zal?

A tegnapi bemutató elmaradt, az előzeteseket törölték.

Olyan Twitter-bejegyzés, YouTube videó és egyéb kommunikáció is megjelent december végén, amelyik a következő Exynos mobilchip érkezését vetítette előre AMD RDNA 2 GPU-val, január 11-ére. Ám ha ránézünk a naptárra, nagyjából minden időzóna szerint 12-ét írunk, a 4 nm-es Exynos 2200 pedig sehol. Sőt: az elmúlt napokban szóba került az idei csúcsmobilokba szánt lapkák hatékonysági gondja, amiből állítólag a Snapdragon 8 Gen 1 se marad ki, illetve még az is, hogy bár az utóbbit elvileg kizárólagosan a Samsung gyártotta volna, kapacitásproblémák miatt a TSMC is kiveszi a részét a fabrikációból. A pletykákat persze nem szabad készpénznek venni, az mindenesetre nyilvánvaló, hogy történt valami, mivel nem lett keddi Exynos bemutató, és a kapcsolódó előzeteseket törölte a Samsung.

A félvezető részleg legfrissebb bejegyzése így egy ISOCELL kameraszenzor CES 2022-es díjáról szól, és egyelőre nincs semmiféle célzás a következő házi tervezésű lapkára. Az Ice Universe Twitter csatorna szerint szükségszerű volt a halasztás, sőt: elvileg az alsóbb kategóriába szánt Exynos 1200-nak is meg kellett volna jelennie novemberben, ám abból se lett semmi. Mindez azért kellemetlen fejlemény, mert különféle koreai médiumok február 8-ára várják a Galaxy S22 család bejelentését, és a pár héttel későbbi megjelenéshez mindenképpen szükséges lesz komoly kezdőkészlet felhalmozása, nehogy a vásárló hoppon maradjon.

Dohyun Kim szerint a Samsung megtartja ezt az eseményt, ám a polcra kerülés csúszik, és nagyjából mindenhol a snapdragonos változat az esélyes – Európát beleértve. Szerinte az Exynos 2200 nem készült el időben és nem az S22-vel debütál. Ismét jegyezzük meg: a kéminformációknak azért ez a jelzője, mert nem hivatalosak és megerősítettek, és a február végén esedékes értékesítésig bőven van ideje a Samsungnak különféle, létező vagy nem létező problémákra gyógyírt találni. Persze, ha eleinte csak a Qualcomm lapka lesz elérhető, arra már féltucat bemutatkozott kínai mobil bejelentkezett, szóval a kezdőkészlet véges. Általánosságban egyébként a chiphiány a mobilpiacon is jelen van, és a gyártást több potenciális faktor hátráltathatja: áramkimaradás, beszállítói akadozások, tűzesetek. Az igazságra előbb utóbb úgyis fény derül, addig pedig lehet egy kicsit az információmorzsákon csámcsogni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés