Két új csúcsmodellel támad a Microsoft

Hirdetés

Korábbra várta mindenki a Microsofttól, hogy nem csak az olcsóbb és megfizethető telefonok piacán próbálnak sok készüléket bevetni, hanem a felsőbb szegmensekben is kínálnak készülékeket. A Nokia felvásárlása óta igazi zászlóshajó nem volt, de a mostani bejelentés végre elhozta az áttörést. A Windows 10 mobilos premierjére időzített eseményen két új, kifejezetten decens készüléket is bemutattak, a Lumia 950 és a Lumia 950 XL már a számozása alapján is a csúcskategóriában próbál majd szerencsét.


[+]

A várakozásoknak megfelelően a két újdonság tényleg elég ütősre sikeredett, legalábbis ha a puszta specifikációt nézzük. A két modell közül természetesen az XL utónevet viselő variáns a termetesebb, ez 5,7 inches kijelzőt kapott. Kistestvére 5,2 inches megjelenítővel operál, ami azért is figyelemre méltó, mert a felbontás közös: QHD, azaz 1440 x 2560 pixel tud rajtuk megjelenni, ez 5,2 inchen 564 ppi-t jelent, ami csak azért nem számít kivételes értéknek, mert a Sony Z5 Premium a maga 4K-s kijelzőjével most világbajnok. A technológia AMOLED, a Glance Screen sem maradt ki a funkciók közül.


[+]

A méretesebb gépben Snapdragon 810-es chipset duruzsol, a kistesó be kell érje egy Snapdragon 808-cal. Nem mintha ez óriási probléma lenne, az LG G4 is vidáman elvan ezzel a lapkával a szintén QHD felbontású kijelző mellett. A háttértár mindkét gépnél 32 GB-os, ez bővíthető microSD-vel, a memória pedig 3 gigabájtnyi. Két különlegesség mindenképp megemlítendő a hardver kapcsán, az egyik, hogy két rádiós antenna van a telefonokban annak érdekében, hogy bárhogy is fogjuk, bármerre is forduljunk, a lehető legjobb vételt érjük el. A másik extra a folyékony hűtés, amit a processzorok kapnak annak érdekében, hogy folyamatosan pöröghessenek a magok a maximális teljesítményen. Ez mondjuk a Snapdragon 810 kapcsán meglehetősen indokolt is.

A két készülék Pureview kamerát kapott, 20 megapixeles szenzor van a hátlapon, 4K videó felvételére képes és továbbfejlesztett optikai képstabilizátor is került bele. A vaku RGB-s, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag akármilyen színnel tud villanni, ha a környezeti viszonyok indokolják, így elvileg a végleges képen a fehéregyensúly ilyenkor is rendben lesz. A Microsoft szerint a fényképezéshez dedikált kameragomb dukál, ez sem hiányzik a két új Lumiából. Az előlapi kamera a két telefonon nagy látószögű, 5 megapixeles felbontású, videót Full HD-ban képes rögzíteni. Természetesen mindkét masina már a Windows 10-es rendszerrel kerül forgalomba.

Ezzel együtt érkezik egy új biztonsági megoldás is, a Windows Hello, ami egyelőre még hivatalosan is csak béta. Elég csak ránézni a telefonra ahhoz, hogy feloldjuk a kijelzőt, ezt az előlapi kamerába épített infravörös kamera segítségével intézi a Microsoft. Érdekes, hogy a kisebbik modell 0,1 mm-rel vaskosabb, így 8,2 mm-es ilyen irányú kiterjedése, a 950 XL-nél ez az érték csak 8,1 mm. A 950 XL-t Gorilla Glass 4 védi, az olcsóbbik variánshoz az előző generációt használta a Microsoft. Mindkét készülékbe nanoSIM való, a Bluetooth 4.1-es verziószámú, van NFC is. Furcsa apróság, hogy csak a nagyobbik modellben találunk FM-rádiót.


[+]

Az akkumulátor a hírek szerint 3000 és 3340 mAh kapacitású, a nagyobbik nyilván az XL verzióban van. Gyorstöltési funkcióval is felszerelte a készülékeket a Microsoft, 30 perc alatt 50%-nyi naftát tud magához venni a két eszköz. 549 és 649 dolláros árat írtak ki a gépek mellé, ez azt jelenti, hogy Magyarországon még a kisebbik modell is 200 ezer forint körül nyithat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés