Így lehet számítógépet varázsolni egy Windows 10-es mobilból

Hirdetés

A Blackberry OS a biztonsági megoldásokról, az iOS a fluid és egyszerű kezeléséről, az Android a testreszabhatóságról, a Windows Phone pedig a... csempéiről ismeretes. Így lehetne kiemelni a jelenleg népszerű mobilos operációs rendszerek legfőbb sajátosságait, és tény, hogy a redmondiaknak nem volt eddig egy igazán figyelemfelhívó ütőkártyájuk szoftveres téren. Ez is megváltozott a Windows 10 megjelenésével, a többféle eszköztípusra kiadott operációs rendszert ugyanis nem csak a felhőszolgáltatások és több platformon elérhető, univerzális alkalmazások kapcsolják össze: egy készülék többféle megjelenéssel is rendelkezhet, felhasználási módtól függően. Az sem rossz persze, hogy egy hordozható számítógép billentyűzetének lecsatolásakor a rendszer megjelenése asztaliról táblagépesre vált, a Continuummal azonban egy régi geek álom is valóra válhat: a zsebben hordozható, telefonként is működő PC-jé – legalábbis félig-meddig.

A dokkolóhoz csatlakoztatva a mobil univerzális alkalmazásai asztali elrendezéssel is képesek futni
A dokkolóhoz csatlakoztatva a mobil univerzális alkalmazásai asztali elrendezéssel is képesek futni [+]

A Microsoft a nagy októberi eseményen az új Lumia készülékek mellett a fenti szoftvermegoldást is demózta, méghozzá a Lumia 950 és a külön megvásárolható Display Dock segítségével. A hálózati áramellátást igénylő, 64,1 x 64,1 x 25,6 milliméteres fekete dobozka a kompatibilis Windows 10-es mobileszközök USB-C portjáról érkező jelet HDMI, DisplayPort és 2 USB portra osztja szét, így a monitor mellett külső tároló, egér és billentyűzet is a dokkolóra köthető. A varázslat természetesen a mobil csatlakoztatásakor történik: egy appot elindítva a monitoron ugyanis egy asztali elrendezésű felület jelenik meg egérmutatóval, illetve olyan ismert billentyűzetfunkciókkal, mint Ctrl + C, a Ctrl + V vagy az Alt + Tab. Nem a mobil kijelzőjének türközéséről van szó, hanem egy második képernyő meghajtásáról, amiért természetesen szintén az okostelefon és hardvere felel. Ez azt jelenti, hogy egyszerre lehet mondjuk az univerzális Power Point appot a perifériákkal egyetemben munkára használni, és a telefonon SMS-ezni vagy más alkalmazást futtatni, a kettő nem befolyásolja egymást (a teljesítményt viszont nyilván igen).

Érdemes megjegyezni, hogy nem asztali Windows 10 jelenik meg a dokkolt monitoron, és (egyelőre) az x86-os architektúrára írt programok futtatásáról sincs szó, egyszerűen a mobilra telepített, univerzális Windows 10-es appok képesek asztali megjelenéssel futni. A Continuummal a cél az, hogy minden univerzális appnak legyen mobilos, táblagépes és asztali megjelenési formája, és a Microsoft is arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy minél jobban felkészüljenek szoftvereikkel a különféle megjelenési formákra, ahogy azt a Facebook vagy az Instagram már megtette. Azt persze csak a készülékek és a dokkoló tesztelésekor tudjuk majd megmondani, hogy mindez az alapvető Microsoft és közösségi alkalmazásokon túl mennyire működik hatékonyan 2015-ben. Az viszont a fenti demóból kiderül, hogy az Outlook és az Office univerzális változata is széleskörű asztali funkciótárházzal bír, így például könnyedén lehet a dokkolt tárolóról képeket húzni a PowerPointba és így tovább.

Egyelőre nincs szó az x86-os architektúrára írt programok futtatásáról
Egyelőre nincs szó az x86-os architektúrára írt programok futtatásáról

A Microsoft a Continuum minimális rendszerkövetelményeiről, a kompatibilis eszközökről és a Display Dock áráról egyelőre nem számolt be, csak annyit tudni, hogy a Lumia 950, 950 XL és az Acer Liquid Jade Primo támogatják a dolgot, mindenesetre elég ígéretesnek tűnik a dolog, és akkor még nem is említettük, hogy HDMI-n keresztül nagy felbontású hang is továbbítható, azaz a Windows 10-es mobil mini médiaállomásként is üzemelhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés