Az okostelefonokon is Windows 10 fut majd

A Microsoft ma mutatta be a Windows 10-es operációs rendszert, amelyről már előre tudni lehetett, hogy egységesíteni fogja a különféle platformokat, pontosabban készüléktípusokat, ez ugyanis a redmondi vállalat új vezetőjének, a 2014. februárjában kinevezett Satya Nadellának az egyik víziója.

Windows 10

A kérdés inkább az volt, hogy vajon kijelzőmérettől függetlenül megtörténik-e az egységesítés, vagy a Windows 10 csak egy bizonyos képernyőméret fölött lesz elérhető. Megtörtént, de természetesen csak ésszel, egy okostelefonon nem fogunk a szó klasszikus értelmében vett Start menüt és asztalt látni, de a funkcionalitás jelentős része készüléktípustól függetlenül megegyezik majd, a felhasználói élmény közel azonos lesz. A fejlesztők számára adott lesz a lehetőség, hogy asztali számítógépeken, okostelefonokon és Xboxon egyaránt futó szoftvereket készítsenek; ezt Joe Belfiore (Corporate Vice President, Operating Systems Group) demózta az Office egy jelenleg is fejlesztés alatt álló változatával. Maga a Windows 10 egyébként eleve Office-szal érkezik majd, a Word, az Excel és a PowerPoint is a felhasználók rendelkezésére áll majd, platformtól függetlenül. Az okostelefonos felhasználók ráadásul az asztali gépeken megszokott funkcionalitást kapják majd meg, a kisebb kijelzőkhöz igazított elrendezéssel.

Windows 10

A Windows Phone rendszernél jól bevált, könnyen felismerhető felhasználói felületet nem variálták meg, maradtak a csempék, azonban az Action Center és a beállítások menü új kinézetet kapott, a dizájn a nagyobb kijelzővel szerelt gépeken láthatóhoz hasonló, ami remélhetőleg megkönnyíti majd a felhasználók dolgát a rendszer használatával, illetve a platformot váltók számára is segítséget jelenthet.

Windows 10

Az egységesítés az üzenetkezelést is jellemzi, a gyári üzenetkezelő különféle chat-kliensek funkcionalitását is ellátja, többek között a Skype is benne lesz, de az utólag feltelepített szoftverek is bele tudnak épülni, feltéve, hogy támogatják ezt a funkciót. Helyesírás és funkcionalitás szempontjából fontos, hogy az emailek írását tulajdonképpen a Wordben lehet majd megtenni. Új funkciók érkeznek a névjegyzékbe is, amely szintén összefésüli az adatokat; közvetlenül onnan is indíthatók majd Skype hívások. Az Outlookban elérhetővé vált a más szoftverekből már részben ismert swipe megoldás, balra legyintéssel törölni, jobbra legyintéssel pedig megjelölni lehet.

Windows 10

A kijelzőmérettől függetlenül kellemes felhasználói élményhez az áthelyezhető virtuális billentyűzet is hozzájárul majd, ami elsősorban a phabletes használatnál jöhet majd jól. A rendszert bemutató prezentáción persze sok szó esett a Cortanáról is, de az amerikai vállalat digitális személyi asszisztense továbbra sem beszél majd magyarul, úgyhogy ez minket csak korlátozottan érint. A Cortana egyébként a térképszoftverbe is erősen beépül majd, illetve a platformok közötti átjárás jegyében az asztali gépeken megtervezett útvonalakat át lehet vinni az okostelefonokra, mivel navigálni már nyilván ott fog az ember.

Windows 10

A képgalériák megjelenítésére szolgáló szoftver is univerzálissá válik, a OneDrive integrációnak köszönhetően a fotók több eszközről is szinkronizálásra kerülnek, miközben természetesen bárhol megtekinthetők. A fejlesztők persze gondoltak a duplikációkra is, amiket a rendszer kezelni fog, csak úgy, mint a gyengébb minőségű vagy valamilyen szempontból nem tökéletes felvételeket, amiket az algoritmusok a felhasználók parancsára javíthatnak.

Windows 10

A megjelenést követő egy éven belül a Windows Phone 8.1-es tulajdonosok isingyenesen frissíthetnek majd az új rendszerre. A Windows 10 Tech Preview előzetese számítógépekre jövő héten, okostelefonokra pedig februárban érkezik majd meg.

Percről percre tudósításunkat az IT Cafén olvashatja.

Azóta történt

Előzmények

  • Ég veled Windows Phone!

    A Lumia 532 termékoldala leplezte le a Microsoft következő generációs telefonos platformjának nevét melyben már nem szerepel a „Phone” szó.

  • Ilyen lesz a Windows 10 mobilon?

    A Microsoft egyesített platformjának előzetes bemutatását követően az átdolgozott telefonos felület állítólagos fotói is napvilágra kerültek.

  • Microsoft Lumia 535 Dual SIM - egy új remény

    Tesztalanyunk az első olyan okostelefon, mely már a redmondi cég égisze alól került ki, az alsó kategóriába szánták, qHD IPS kijelző, 5 megapixeles kamera és Snapdragon 200 jellemzi.

  • Megérkezett a Windows Phone 8.1

    A Build konferencián mutatkozott be a Microsoft mobil operációs rendszerének következő iterációja, három új Lumia társaságában.

Hirdetés