Az Intel is nekiment a Qualcommnak

Lassan semmi újszerű nem lesz abban, hogy a Qualcommot perbe fogják, nincs itt semmi látnivaló, ez a világ rendje. A múlt héten formált pertársaság, az Apple-lel az élen, a San Diego-i Kerületi Bíróságon nyújtott be keresetet a Qualcomm ellen, elvileg túl magas licenszdíjak és a trösztellenes rendelkezések megsértése miatt. Mindeközben a Qualcomm is pereli az Apple-t licenszdíjak megfizetésének elmaradása miatt.


[+]

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szintén eljárást indított a kaliforniai vállalat ellen versenyellenes magatartás gyanújával. Ha ez úgy nem lenne elég elfoglaltság a cég jogi osztályának, most az Intel is beszállt a hadjáratba a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (International Trade Commission) tett panasszal. A kereset lényege, hogy a Qualcomm ötszörös licenszdíjakat szab ki bejegyzett szabadalmai után, míg a szabadalmakat integráló lapkáit nyomott áron értékesíti a készülékgyártóknak.

Apple iPhone 7 Plus
Apple iPhone 7 Plus (forrás: iFixIt) [+]

Az Intel úgy került a képbe, hogy egyes Apple iPhone és GSM képes iPad készülékekben használt Intel gyártmányú LTE modemek érintettek a szabadalmi díjakat érintő perben, amit a Qualcomm indított az Apple ellen, követelve, hogy az almás cég cserélje ki a kérdéses modemeket Qualcomm egységekre. Az Intel kifogása az, hogy a Qualcomm kedvezőbb licenszfeltételeket kínált az Applenek, ha kizárólagos szerződést kötnek.


[+]

Az Intel egyébként valószínűleg tudja mit beszél, amikor versenyellenes, unfair és kizárólagosságra törekvő joggyakorlatról beszél, nem véletlen, hogy 2014-ben 1,4 milliárd dolláros büntetést szabott ki a gyártóra az Európai Unió, szintén versenyellenes magatartás miatt. Amellett nem oktalan a félelme a mobilpiacról való kiesés miatt, ahol igen szerény, mondhatni elhanyagolható részesedéssel bír az ultramobil lapkagyártók között, de a teljes piaci szegmenst vizsgálva is kezdi elveszíteni több évtizedes dominanciáját a Samsunggal szemben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés