Hirdetés

Apple blog: JBL Voyager, a szétszedhető hangszóró

Bár a Harman Kardon kezében lévő JBL-hez hasonló márkák már évek óta szakadatlanul ontják magukból a különféle okostelefonokhoz (jellemzően iPhone-okhoz) használható hangszórókat, úgy tűnik, hogy a trendek mostanában picit változnak. A Dock Connector megszűnésével és az Android térhódításával együtt szinte mindenki átállt az univerzális megoldásokra, ami általában a Bluetooth-t, illetve a kábeles csatlakoztatási lehetőséget jelenti. Ezzel együtt persze a hordozható hangszórók száma is megnőtt, melyek azonban méretükből és teljesítményükből adódóan nem feltétlenül képesek minen esetben kiváltani egy fixen telepített hangszórót. A James B. Lansingről elnevezett márka szakemberei pedig elgondolkodtak azon, hogy hogyan lehetne egyesíteni a kétféle hangszórót. A választ az iCentre küldte el nekünk: Voyager.

A méretes dobozban tálalt eszköz nevéhez méltóan az utazás, vagyis a hordozhatóság jegyében készült. A koncepció nagyon egyszerű és mégis ötletes: adott egy fixen rögzített hangszóró, melynek belsejét el lehet távolítani, ami ilyenkor önmagában is működőképes, hiszen kezeli a Bluetooth kapcsolatokat és található benne akkumulátor is, mely akkor töltődik, ha a cuccot berakjuk a nagyobb részbe. A hordozható korong két darab, egyenként 7,5 W-os hangszórót tartalmaz, a külső rész pedig a mélyebb tartományokat tolja meg 15 W teljesítménnyel, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy 2.1-es rendszerről beszélünk. A hangok 65 Hz és 20 kHz között jönnek át, a jelet pedig Bluetooth-on vagy kábelen keresztül lehet eljuttatni; előbbinél sajnálatos, hogy az NFC-kapcsolódás lehetősége kimaradt. A "mélyládán" egyébként egy USB-csatlakozót is találunk, azaz pendrive-ról is lehet zenét hallgatni, ami viszont egy kellemes szolgáltatás.

A vezeték nélküli csatlakoztatás egyszerű, a Bluetooth ikont kell hosszan megnyomni, majd a villogó jelzés után a telefon menüjében megjelenik az eszköz, innentől pedig csak egy gombnyomásra vagyunk a kapcsolat felállásától. A Voyager kisebbik részéről szabályozható a hangerő, plusz van egy gomb a hívások kezelésére is, hiszen a kütyü kihangosítóként is használható. A hangminőség viszont sajnos messze van a tökéletestől; magas szintre tekerve sajnos torzít a Voyager, de közepes szinten sem lehetne hibátlannak nevezni az élményt, a középsávok tompaságán pedig nyilván az sem segít, ha a mélynyomóból jön némi dübörgés, bár úgy egyértelműen jobb az összkép. Az 1000 mAh-s akkumulátorral felvértezett, önmagában 5 órán keresztül működni képes kis korong arra elég, hogy letegyük magunk mellé főzés vagy munka közben, de egy nagyobb tér megtöltéséhez sajnos kevés.

A fekete és fehér színekben kapható Voyager bruttó 75 ezer forintba kerül, ami ugyan kevesebb, mint egy hordozható és egy fixen rögzített hangszóró ára együtt, de mivel hangminőségben is kompromisszumot kell kötni, kellemes dizájnja és az okos ötlet ellenére sem mondható egy ajánlott vételnek. Az ötlet ettől függetlenül jó, remélhetőleg követik majd hasonló megoldások!

Legendd

Azóta történt

Előzmények

  • Apple blog: Fitbit Flex bemutató

    A sportolás fontos, bár sajnos egyre kevesebb idő jut rá. A Fitbix Flex egy karperec, amely méri, hogy aznap mennyit sétáltunk, és ezzel mennyi kalóriát égettünk.

  • Apple blog: JBL Pulse bemutató

    Nem szól jól, de elképesztően látványos a JBL új hordozható hangszórójának külseje, mely ennek megfelelően megosztja az embereket.

  • TDK blog: Bemutatkozik az A33 kistestvére

    A Trek fantázianéven futó A26 kisebb és hordozhatóbb szintén időjárásálló testvérénél, de sajnos nem jelentősen olcsóbb.

  • Apple blog: DICE+, a digitális dobókocka

    Talán még a fejlesztői sem tudják, hogy mire jó pontosan a DICE+, mely egy szenzorokkal telepakolt, Bluetooth-on keresztül kommunikáló dobókocka.