Hirdetés

Apple blog: Fitbit Flex bemutató

Mozogj sokat, menj ki a szabadba! Lényegében minden egészséggel foglalkozó műsorban ezt halljuk, nem véletlenül, a rohanó életmód, a sok munka mellett ugyanis sokszor alig marad időnk saját magunkra, a saját testünkre. A sportolás pedig nagyon hasznos dolog, sok betegségtől megvéd, ráadásul közérzetünk is jobb lesz tőle. De miként tudhatjuk meg, hogy sétáltunk-e annyit egy nap, amennyit ajánlott? Magunkban számolgatni nyilván nem opció, ha meg szeretnék őrizni elménk épségét, épp ezért több lépésszámláló kütyüt is találhatunk a piacon. Efféle dolgokat gyárt a Fitbit is; alvásmérő, lépésszámláló, WiFi-s mérleg is megtalálható a kínálatukban. Az iCentre jóvoltából hozzánk is eljutó Fitbit Flex aktivitásmérő egy karra helyezhető masina, mely végtelenül egyszerű, mégis sokat segíthet nekünk.

A dobozban a kütyün kívül több dolgot is találunk. Van egy USB-be helyezhető dongle (ennek segítségével lehet szinkronizálni az adatokat, ld. később), egy töltő, egy aktivitásmérő jeladó, valamint a karcperec, mely lime, kék, türkiz, piros, fekete, szürke és világoskék színekben vásárolható meg. Jó hír, hogy a termék vízálló, esőben is használható.

Első ránézésre nem teljesen egyértelmű, hogy melyik darabnak mi a funkciója, de mivel a működtetést végző szoftver és a felhasználói kézikönyv is segít, össze lehet rakni a puzzle-t. Az érzékelésre szolgáló jeladó alapvetően nincs benne a karperecben, tehát mindenek előtt ezt a két részt kell összeilleszteni, amit a karperec pár pötty felvillantásával és némi rezgéssel nyugtáz. Ezzel a konfigurálást gyakorlatilag el is végeztük, nincs más dolgunk, mint hordani, miközben sétálunk, futunk, avagy végezzük napi feladatainkat.

A nap végén az adatok szinkronizálásához a már említett dongle-t a számítógép USB csatlakozóba kell dugni, majd szinkronizálni vele az eszközt. Az adattovábbítás vezetnék nélkül, Bluetooth 4.0-n keresztül történik, de NFC-n keresztül is lehet párosítani. Ehhez egyébként külön program szükséges, melyet OS X-re és Windowsra is le tudunk tölteni, de az iOS eszközökhöz is létezik alkalmazás erre a célra (iPhone 4S, iPad 3, iPad mini, 5. generációs iPod Touch, vagy az ezeknél frissebb készülékek támogatottak), illetve működik még Android készülékekkel, ám egyelőre csak Samsung Galaxy S III, S4 és Note II, Note 3 esetén, magyar nyelvet viszont nem tudunk beállítani. A használathoz létre kell hozni egy fiókot, ahová ezután automatikusan menti az adatokat a szoftver. Itt aztán szinte mindent láthatunk, több fül közül lehet választani, mindenféle statisztikát elérhetünk és személyre szabhatunk. Az ételeknél beírhatjuk, hogy miből mennyit ettünk reggelire, ebédre, vacsorára, a tömegnél a napi értékeket vihetjük be, az alvásnál pedig az időintervallum bepötyögését követően az egész periódusra vetítve megnézhetjük, hogy éjjel mennyit ficánkolunk. A kütyü egyébként tud ébreszteni is.

Fitbit Flex Screen Shot Fitbit Flex Screen Shot

Az egész cucc igazából arra lett kihegyezve, hogy feljegyezze, mennyi mozgunk naponta, hetente stb., mindezt felmérésünk alapján nagyjából 10-15%-os hibahatáron belül méri a Flex. A kütyün felvillanó pontok azt mutatják, hogy a napi elérni kívánt táv hány százalékánál tartunk. Bevallom én hasznosnak találtam, hiszen napközben láttam, ha az ideálisnál kevesebbet mozogtam, utólag pedig ki tudtam elemezni, hogy hogyan aludtam, mennyit mocorogtam éjszaka. A Fitbit Flex kényelmes viselet, trendi, igazából senkinek fel sem tűnik, hogy ez nem csak egy gumiból készült kiegészítő, hanem egy kvázi "okos" eszköz, ami legalább 5 napi üzemidőre képes (5-7 nap átlagosan). 30 ezer forintos ára viszont kissé meredek, ha csupán azt nézzük, hogy milyen tudású hardverről is beszélünk. Az aktív életmódot élők ettől függetlenül valószínűleg szeretni fogják, de a Flex ellenfelei bizony az okostelefonok, melyek már szintén tudnak hasonló funkciókkal büszkélkedni, és találni hozzájuk megfelelő programot is.

Legendd

Azóta történt

  • Apple blog: Harman Kardon Nova bemutató

    A hangminőségükhöz képet túlárazott hangszórók után öröm kézbe venni egy olyan megoldást, mely szintén drága, de legalább úgy is szól.

  • Apple blog: Harman Kardon Esquire

    Az amerikai vállalat most sem okoz csalódást, legújabb hordozható hangszórójuk új mércét állít anyaghasználat terén.

  • Apple blog: JBL Flip bemutató

    Újabb, vezeték nélküli technológiát is használó hangszóró kerül a középpontba, mely méretéhez képes jól, de nem kiemelkedően szól.

  • Két méretben érkezik az iPhone 6?

    A Foxconn összeszerelői szerint két különböző méretű kijelzővel is elérhető lesz az Apple idei évre tervezett csúcsmobilja.

Előzmények

  • Apple iPad Air - szállj fel magasra

    Az amerikai vállalat frissítette táblagépes termékportfólióját, az elnevezés pedig igaznak bizonyul; az új készülék tényleg nagyon könnyű és rendkívül gyors lett.

  • Apple iPhone 5c - az újracsomagolás művészete

    Almáék idén először két telefont is bemutattak, ám az olcsóbbik modell inkább csak új színvilágot és műanyagot hoz, nagy előrelépést aligha.

  • Apple iPhone 5s - tud ujjat mutatni

    Az iPhone 5 újdonsága külsőre nem sokat változott, de erősebb hardver, fejlettebb kamera, valamint egy Home gombba épített ujjlenyomat-olvasó került bele.

  • Apple iPhone 5 - öt lett S

    Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?