Hirdetés

Apple Blog: FitBit Aria okosmérleg teszt

Manapság minden okosodik, és ha a Kedves Olvasó azt gondolná, hogy bármelyik napi szinten használatos eszköz kimarad a jóból, alighanem téved. Az okoshűtő, az okoslégkondi, az okosteniszütő és az okos fitnesz eszközök után most itt az okosmérleg, és ha a FitBit ilyen eszközt piacra dob, akkor ahhoz vélhetőleg értelmes és átgondolt funkciók kapcsolódnak. A Charge és Charge HR karperecek után tehát ráálltunk az Aria névre hallgató WiFi-s mérlegre, és megnéztük, hogy mi történik; a tesztpéldányt természetesen ezúttal is az iCentre biztosította.

Mielőtt azonban a működésre térnénk, érdemes egy kicsit a külsővel is foglalkozni. Az Aria egy műanyagból és üvegből összerakott, véleményünk szerint elég jól kinéző mérleg, amely négy AA típusú elemmel működik, és a használat gyakoriságától függően az üzemidő néhány héttől akár hónapokig is terjedhet. A fehér vagy fekete/sötétkék színeket használó Aria stabilan áll lapos felületen és strapabírónak tűnik, igaz az üveglap gyorsan összegyűjti a koszt. Ha már mérleg, akkor az Aria kijelzőt is kapott alacsony felbontással és nagy világoskék pixelekkel, és a készülékre ráállva mindjárt meg is mondja testsúlyunkat, no de ennél természetesen sokkal többre is képes az eszköz, csak előbb be kell állítani.

A FitBit Aria elektromos jellel a testzsír százalékot is méri

Ehhez mindenekelőtt ki kell venni egy ceruzaelemet és újra betenni, majd miután gyorsan ráálltunk a mérlegre, indulhat a setup. Ehhez persze érdemes WiFi-képes számítógépünkre vagy mobileszközünkre feltenni a FitBit alkalmazást és nem árt be is jelentkezni. Ez után egyszerűen kapcsolódni kell az Aria WiFi-hálózatához, és az eszközök a többit egymás közt megoldják. Akár nyolcan regisztrálhatják magukat a mérlegen, és a testsúly alapján az Aria megmondja, hogy épp ki lépett rá. Ha ez mégsem sikerülne, mert mondjuk két felhasználó testsúlya közel van egymáshoz, az Aria rákérdez, hogy a megfelelő személy tömegét mérte-e meg, és ha a válasz nem, egyszer-egyszer rálépve lehet váltani a felhasználók között. A mérés végén a mérleg WiFi-n küldi az adatokat a kapcsolódó eszközökre.

A FitBit alkalmazását a Charge kapcsán már részletesen bemutattam, és az Aria is gond nélkül küldi a statisztikákat az iOS-es, Windows Phone-os vagy androidos eszközre, csak épp nem Bluetooth-on, hanem WiFI-n. A mérésekből statisztikák és grafikonok készíthetők, illetve, ha az alkalmazáson belül megadtunk egy fogyási célt, a FitBit appja jelez, hogy hol állunk a kívánt testsúlyhoz képest, és mi a teendőnk annak eléréséhez.

Ez azonban nem minden, és bár jó dolog az automatikus adatküldés a kézi bepötyögés helyett, nem biztos, hogy ér a dolog 40 ezer forintot. A FitBit mérlege azonban ennél többet tud: apró elektromos jelet küldve képes megállapítani a rajta álló személy testzsírszázalékát, ami legalább annyira fontos érték, mint az, hogy hány kilót nyomunk. Amennyire meg tudtam állapítani, az Aria pontosan mérte a testsúlyomat, a testzsírszázalék pontosságát viszont jómagam nem tudtam megítélni. A kapcsolódó alkalmazással egyébként a testtömeg-index is monitorozható, úgyhogy aki amúgy is használ fitnesz kütyüket, és fontos számára a pulzusszám, az elégetett kalóriák, a megtett lépések és az alvásciklusok minőségének követése, az Aria által mért adatokra is kíváncsi lehet, azok monitorozására pedig a FitBit mérlege ugyanúgy alkalmas és megfelelő, mint a gyártó többi eszköze.

Azóta történt

  • Fitbit Ionic - erre még gyúrni kell

    Kipróbálja magát a Fitbit az okosórák között baltával vágott, retro ketyerét adva a sport mellé. Ám okosoldalról inkább csak jövője van, mint jelene.

Előzmények

  • Apple blog: FitBit Charge - egy lépés előre

    A FitBit aktivitásmérő karperece a szokásos funckciók mellett több hasznos extrával, így hívószámkijelzéssel, alváskövetéssel és rezgő ébresztéssel is szolgál.

  • Apple blog: Fitbit Flex bemutató

    A sportolás fontos, bár sajnos egyre kevesebb idő jut rá. A Fitbix Flex egy karperec, amely méri, hogy aznap mennyit sétáltunk, és ezzel mennyi kalóriát égettünk.