Alkalmazásbemutató: Play NewsStand

A tegnapi Currents-frissítést mindenféle utánaolvasás nélkül telepítve a program használói bizonyára nagyokat néztek, amikor a Google hírolvasója köddé vált a készülékről, egy magyarul újságosbódé névre hallgató appnak átadva a helyét. A Nexus készülékeken alapfelszereltségnek számító alkalmazáshoz érkező update ugyanis leváltja az appot, a szoftver helyét a Play NewsStand vette át. Zárójeles megjegyzés, hogy az effajta név- és identitásváltás bár ritka, azért nem példa nélküli: a nyár elején zajlott le például a hasonló hatású Talk - Hangouts transzformáció.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A szoftver fő célja nem változott, továbbra is egy írás alapú tartalmak fogyasztására alkalmas programról van szó, mely hírportálok, blogok és egyéb médiumok cikkeit rántja be és jeleníti meg ízléses, átlátható módon. A program az előfizetéseket és a fizetős tartalmakat is kezeli; igaz, ez Magyarországon egyelőre nem érhető el. Az első indítás során érdemes összeválogatni a saját ízlésnek és érdeklődésnek megfelelő tartalomtípusokat, melyeket az alkalmazás a későbbiekben egy folyamba fűzve prezentálja.

A preferencia megadásának több módja is van: a listához adhatunk témákat (például sport, ételek), magazinokat (melyből állítólag több, mint 1900 van) és portálokat, illetve RSS-feedeket is (melyek között a Mobilarena is megtalálható). A kedvenc irományokat könyvjelző formában is el lehet menteni, melyek a hasonló nevű felületen sorakoznak. Kellemes továbbá, hogy a NewsStand rendelkezik offline móddal is: a cikkeket le lehet tölteni, így azok később netkapcsolat nélkül is olvashatók. Az pedig bizonyára senkit nem fog meglepni, hogy az app szépen szinkronizál a a felhasználó Google-fiókjával, így a készülékek közötti hordozhatóság is

A felhasználói felület rendben van, a UI szépen illeszkedik az Android legújabb verziójához. A tartalmak listázása kissé a Google Now kártyáit idézi, a listák frissítése is a kereső (és a többi Google alkalmazás) pull to refresh (azaz a listák függőleges túlhúzása) megoldására hajaz. Negatívum viszont, hogy a cikkek tördelése nem mindig megfelelő (igaz, ez a vetélytársak esetében is előfordul, az általam használt Flipboard is képes fura dolgokra), érdemes megnézni például ezt a képernyőfotót. Mintha az említett rivális több tartalommal is rendelkezne, én személy szerint nem találtam meg mindent a NewsStand kínálatában, ám könnyen lehet, hogy ez fordítva is előfordul. Ezek mellett a NewsStand esetében is fennáll, hogy az internetről begyűjtött képek gyakran életlennek és pixelesnek tűnnek a kijelzőnél alacsonyabb felbontás miatt. Persze ez leginkább Full HD paneleken érhető tetten, és egyáltalán nem a hírolvasók hibája, az internetes tartalmak még nem minden esetben követték le a mobilkijelzők felbontásának ugrásszerű növekedését.

Összességében ismét egy igényes alkalmazást kaptunk a NewsStand személyében, mely azonban Magyarországon a fizetős funkciók hiánya miatt inkább a Currents átöltöztetéseként fogható fel. Ha az ember sokat olvas mobilon vagy tableten, érdemes lehet kipróbálni, ám egyelőre úgy érzem, hogy a Flipboard még mind használati élményben, mind tartalomban erősebb. Letölteni a Play Áruházon keresztül, ezen a linken lehet.

Értékelés: Play NewsStand (Android 2.2+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 8 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes

Azóta történt

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: FindDroid

    A FindDroid egy magyar fejlesztésű androidos alkalmazás, mely a telefon elvesztése esetén jöhet jól.

  • Android 4.4 bemutató

    Megérkezett a Google legújabb édessége, mely a KitKat névre hallgat. Egy Nexus 5 fedélzetén próbáltuk ki, mit tud az Android operációs rendszer legújabb, 4.4-es változata.

  • Alkalmazásbemutató: BatteryGuru

    A Qualcomm hivatalos androidos alkalmazása extra üzemidővel kecsegtet, azonban a használatához alapfeltétel a Snapdragon lapkakészlet.

  • Alkalmazásbemutató: Aviate Beta

    Az Aviate az adott helyzettől függő információkat jelenít meg a főképernyőn, mindezt a Google Now-ra hajazó felhasználói felület mellett.

Hirdetés