Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • fene_vad

  senior tag

  ahh megint mennyi blődség egy cikken belül...

  - "Az általános fizetőeszközök, a mágneskártyák vagy a kulcsok könnyedén elveszíthetők, vagy akár jogtalanul eltulajdoníthatók, ezen felül a jelszavakat is gyakran el lehet felejteni. Itt jön képbe a biometrikus azonosítás, amelynek használata esetén ilyenről szó sem lehet, mivel az ujjunkat, a szemünket, vagy éppen a hangunkat mindig magunkkal hordjuk."
  Ha a jelszavam elfelejtem, biztonságosan kérhetek újat. Ha az ujjlenyomatom megszerzik, akkor... ööö...
  Ha pedig egyszer megszerezték, soha többé nem lesz biztonságos a használata. Megszerezni pedig akárhonnan lehet amit összetapicskolunk, de akár egy jó fényképező is elég lehet.

  - "Mivel mindenki egyedi biometrikus azonosítóval rendelkezik, így lényegében az egyik legbiztonságosabb rendszerekről beszélünk. Legalábbis elvileg."
  Nem, elvileg sem. Az egyediség csak egy faktor, ami mellett más is szerepet játszik a biztonságosságban, reprodukálhatóság, megváltoztathatóság stb...

  - "de kétségtelen, hogy a mobiloknál és hordozhatók eszközöknél használt jelszavaknál, jelkódoknál és mintáknál jobb hatásfokkal védik az adatokat."
  Attól függ, a retina igen, az ujjlenyomat nem.Lásd fentebb.

  - "vagy mondjuk csúcskategóriás mobiltelefonok képernyőjének feloldásánál."
  Egy éve talán ez helytálló volt, most már minden dzsunkabalra kínai százdolláros mobilban ott figyel.

  - "íriszfelismerés, más néven íriszdiagnosztika,"
  Jaj, ez fájt. No comment.

  - "Az elkészült képről leveszi a szempillát, a pupillát és a szemhéjat, és a mintázat információit digitális formában rögzíti, majd az újabb autentikáláskor ezeknek a biteknek a sorrendjét összehasonlítja."
  Was? Milyen bitek sorrendjét hasonlítja?

  - "Nyilván a későbbiekben még több funkció kerül majd kiaknázásra, hiszen az iOS-ben már egy ideje, az Androidban pedig az M-től kezdve rendszerszintű hozzáférést kapnak az ujjlenyomat-olvasóhoz az alkalmazásfejlesztők."
  És el is érkeztünk a legnagyobb veszélyhez, amiről a cikk nagyvonalúan említést sem tesz.

Új hozzászólás Aktív témák