- Azonnali mobilos kérdések órája
- ZTE Blade A34 - nem a legélesebb kés a fiókban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elkaszálhatja az Apple az iPhone Plust
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Dobhatja a Galaxy S26 az AMD GPU-t
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
Hirdetés
-
Starsand Island - A Harvest Moon nyomdokaiban
gp Jövőre érkezik PC-re az anime stílusú gazdálkodós videojáték, amelyhez befutott az első előzetes.
-
Itt van az első fotó a Motorola Razr 50 Ultráról
ma Marad a nagy méretű külső kijelző, és nincs más látványos változás egyelőre.
-
Javított aktuális csúcslapkáján a MediaTek
ph A Dimensity 9300+ némi extra processzorerőt kínál.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geri Bátyó
őstag
"Jó kis írás, éhes lettem tőle."
Az a jó! Az volt a cél!
(#2) daninet: Az a váltás jóval később következett be. Az 1600-as években valamikor. Európa-szerte akkor kezdték használni az amerikai jövevényeket.
Amúgy meg örülök, hogy tetszett!(#3) Tutu7030: Így legalább legy 1 heted fűszert vásárolni!
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
A sáfrány inkább a középkorban volt népszerű Magyarországon. A fűszerként használt változat inkább a mediterrán térségben őshonos, de az is igaz, hogy más változatok a Kárpát-medencében is.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz moonlight115 #10 üzenetére
Ezúton is köszönöm a korrektor korrekt korrektúrázását!
A recept jöhet! Mindenki jól jár vele.
(#11) Tutu7030: Ezt örömmel hallom!
Szerencsére Apám sok fűszert használ, mivel erdésznek tanult és abban az időben főzni is megtanították őket. Csupa ilyen fűszerrel, amit erdőn-mezőn szedhettek.[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Bizony! Említettem is a cikkben, hogy gyógynövények, de most nem az volt a fő csapásirány.
Amúgy a legtöbb az árvacsalánfélék családjába tartozik. Talán ezért jellemző, hogy gyógyhatásúak.(#13) daninet: Nem is nagyon használok sáfrányt!
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Igazából elég sokmindent megeszünk, ami nagyobb mennyiségben, vagy nem megfelelően elkészítve mérgező. Az is "megérne egy misét", hogy ez miért lehet.
(#17) Alchemist: Nem kell idekeverni Kádárt. Már jóval korábban elkezdődött a folyamat.
A maradékok felhasználása meg szerintem kifejezetten hasznos. Kár lenne kidobni a kaját, ha valami jót is csinálhatunk belőle. Például a maradék sültcsirkéből egy jó cézár-salátát.(#18) tildy: Ez nekem új, de mindenképpen hasznos infó! Köszönöm!
Szerencsére nekem nincs bajom vele."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Köszönöm a linkeket! Jól el is olvastam.
Nem gondoltam volna, hogy ilyesminek genetikai oka is lehet. Ez nagyon érdekes. Mindig mondtam, hogy az ízlésről nem lehet vitatkozni és nem lehet meggyőzni senkit, hogy amit nem szeret, az márpedig jó, de ez teljesen megdöbbentő. Ezután kíváncsi vagyok, hogy ez más fűszereknél is előfordulhat-e.(#22) r0by: Köszönöm!
És persze a receptet is! Jól hangzik![ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Sok függ attól, hogy hol terem az adott növény. Az sem mindegy, hogy házilag szárított, vagy bolti fűszert használsz. A boltinak sosem lesz olyan íze, főleg ha őrölt. Az a legrosszabb!
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Volt egy kis upgrade!
Egyrészt belevettem tildy infóját a korianderről, másrészt kibővítettem az olvasói receptekkel, ahol egyelőre kisi levese és r0by grillezett csirkéje szerepel.
Köszönöm mindenkinek!
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz Stauffenberg #28 üzenetére
Köszönöm!
Nekem nagy szívfájdalom, hogy semmi sem marad meg az erkélyen. Panelház, legfelső szint. Hiába nagy az erkély és férne el sok cserép, vagy virágláda, minden kiég.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Örömmel látom, hogy azért vannak olyanok, akik sokféle fűszert használnak. Sajnos mi vagyunk kevesebben, de nem reménytelen a helyzet.
Annak kifejezetten örülök, hogy többen is termesztitek a fűszereket. Irígykedek is egy kicsit.A főzelék témához: Én alapvetően szeretem a főzelékeket, viszont ha lehet, elkerülöm a rántást. Inkább habarást alkalmazok, amibe liszt helyett egy kevés keményítőt teszek.
(#56) RudY: Természetesen jó fűszer a bazsalikom, de tényleg eléggé újkeletű nálunk, ráadásul nem is "elfeledett" fűszer.
(#53) kraftxld: Nálam sem csak ezek a fűszerek vannak itthon. Nem is tudom hogy mennyi, de 40-50 féle biztosan.
[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Kétségtelen, hogy van, amit én sem tudok elképzelni rántás nélkül. Lencse és babfőzelék ilyen (bár ezeket habarással vegyesen csinálom), de ilyen a borsó is. A fehér változat nagyon nem a kedvencem, de egy jó paprikás rántással finom.
A spenóttal meg az a bajom, hogy alapvetően szeretem, de szerencsére lehet azt durvára vágott spenótlevélből is csinálni, nem kell a pépeset."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Én inkább kicsit felaprítom. De nem nagyon. Egész leveleket tésztához, pizzára, vagy salátába teszek.
(#63) batmanéhes: Rengeteg fűszer van még ezeken kívül. Most egy speciális területet vizsgáltam, de a sok ötlet miatt gondolkodom egy újabb cikken. Egész komoly fűszerkalauzt lehetne öszeállítani, sok jó recepttel.
(#64) Bloksma: Örülök, hogy segíthettem. Időnként nem árt egy kis lökés, de bátran lehet kísérletezni is. Nem kell félni a fűszerektől.
(#65) giorgio: Én nem szeretem a levendulát. Nekem műanyagízű. Ugyan így vagyok a jázminteával is.
Ja, beraktam a receptedet a cikkbe! Finom és egyszerű.[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz #06658560 #67 üzenetére
A citromfű már középkor.
A medvehagyma valóban belefért volna, de mivel a hagymafélék és a hagyma ízű növények mindenhol elterjedtek átsiklottam fölötte.
Sok dologgal lehet fűszerezni, ami nem fűszer. Elég csak a szardellára gondolni!(#68) Goose-T: Hasonlóképp! Én kakukkfüvet is teszek bele, paprikát viszont nem mindig. Valamint fokhagyma is kerül a tepsibe. Pont hétvégén csináltam. Most egy kis őrölt chili ment bele paprika gyanánt és kevés szurokfű.
[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz macilaci78 #70 üzenetére
Ha gondolod, szólj az illetékesnek és ha érdekli, felőlem mehet.
(#73) giorgio: Halhoz nagyon jól megy (alufóliás verzió), de a kedvenc sültcsirkédet is kiegészítheted vele. Rakj egy kicsit a hasüregébe. Ázsiai jellegű ételt megszórhatsz vele tálalás előtt. Salátába is jó.
(#74) Kalandor: Hát igen! A szecsuáni borssal vigyázni kell! Kellemes fűszer, de nagyon keveset szabad csak használni belőle, mert enyhén mérgező.
(#75) MK VII: Örülök, hogy tetszett!
(#76) trufa12: Nem mondtam, hogy senki sem használja, de közel sem ismeri őket mindenki és még kevesebben használják. Pláne rendszeresen. Ráadásul a "hagyományos" ételekbe bele sem teszik, pedig egy jó lecsó kakukkfűvel és szurokfűvel az igazi.
[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz kriszpontaz #79 üzenetére
Giorgio jól mondja! Eleinte érdemes kipróbálni néhány receptet. Közben figyeld meg a fűszereket. Szaglászd meg, esetled meg is kóstolhatod. Az elég jó támpont, hogy mire számíthatsz, de a kész étel azért más.
A TV-s szakácsok közül nekem fűszerezés szempontjából Jamie Oliver a kedvencem. Jól bánik a fűszerekkel és mer újítani. Mondjuk szerintem túl sok mentát használ, de ez betudható annak, hogy Angol.(#80) etejedu: Az Indiaiak nem csak sokféle, hanem sok fűszert is használnak, ez tény. Attól még jó az, csak tegyél mindenből kevesebbet. Persze a magyar ízlésnek szokatlan a kardamom, csillagánizs, szegfűgors, fahéj.
(#82) Godlike79, (#83) giorgio: Én is csak egy lelkes amatőr vagyok, de többé-kevésbé napi szinten főzök. Szeretem csinálni. Kikapcsol. Mondjuk a kísérletezgetést én is inkább hétvégére hagyom.
(#84) (#85) Jakuu: Sok összetéveszthető növény van ez kétségtelen. Elég csak a gombákra gondolni. Viszont aki megveszi boltban, vagy a kertben/teraszon termeszti, az tudja, hogy mihez nyúl.
A gyógyászati felhasználással szándékosan nem foglalkoztam. Említettem is a cikk elején!
Hogyha jól körülnézel az országban, azt fogod tapasztalni, amit én is. A fiatalabbak (ez a jellemzőbb) megint elkezdték használni a fűszereket, de ez még mindig kevés. Legtöbben ha használnak is fűszereket, kevés félét és azt is ritkán.
[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Jóvanna! Napok óta reggeltől hajnalig melózok és te képes vagy ebbe a kis bakiba belekötni!
Amúgy ez is egy érdekes dolog, mert az emberek többsége nem tudja elfogadni, hogy a gomba, az gomba és nem növény.
Azt tudtad, hogy a gomba - bármennyire finom is - az emberi szervezet számára nem emészthető?[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz fogtunder #90 üzenetére
Téyleg! Azt is! Bár engem az kevésbé zavar, mert jó az íze és egészséges is.
Tojással én is bensőséges viszonyban vagyok. Tényleg rengeteg módon lehet felhasználni. Ráadásul finom is.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz Crystalheart #102 üzenetére
"hiszen ott sorakoznak a boltok polcain"
Erről tudnék mesélni.
Legutóbb egyszerű zsályát próbáltam venni a közeli spuriban (fűszervásárláshoz inkább a gyógynövény-boltokat használom). Nem találtam, hát rákérdeztem. Azt a választ kaptam, hogy már nem tartják, mivel az egész a nyakukon maradt, mivel senki sem veszi.
Cserébe kétszer annyi fűszerkeverék van, meg félkész zacskós borzalom.(#100) kraftxld: Nyami! (Van valakinek nyálcsorgatós szmájlija!? )
[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Termeszteni kellene, persze. Panelházi erkélyen kicsit nehézkes. Legfelső szinten vagyok és minden kiég. Hiába locsolom, olyanok a növények, mintha forró sütőbe raknám.
Eleve szárított fűszert tudnék termeszteni!
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
Én jóformán még a tejbegrízbe is teszek fokhagymát!
Ismerek olyan embert, aki viszont még ezt sem használja, nemhogy a többit. Nála a fűszer kimerül abban, hogy vöröshagyma, só, bors, pirospaprika.(#112) schawo: A lestyánra vonatkozóan nem találtam (elég) infót arról, hogy mióta ismert Magyarországon, vagy esetleg korában találkozhattak-e vele a magyarok.
[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
-
Geri Bátyó
őstag
válasz #67688960 #147 üzenetére
Ugye milyen jó kis fűszer?
Én hétvégén főztem egy tejfölös, zöldséges sertésragut. Került bele egy fél marék borókabogyó is. Nagyon jó lett.
Lecsó-szerűséghez még nem próbáltam, de jó ötlet. A cukkinis-gombás lecsóhoz kifejezetten jól passzolna!"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz Polarstar #149 üzenetére
A hagyma alapvető nálam és a fokhagyma is. A kérdés a mennyiség. Van, amihez csak keveset rakok, de amúgy a borókabogyóhoz kifejezetten jól megy (főleg a fokhagyma).
A mostani raguban is volt bőven gomba, úgyhogy meg tudom erősíteni, hogy a gomba és a borókabogyó jóbarátok. Gombához a legjobb kombináció a fokhagyma, kakukkfű, szurokfű, zsálya, borókabogyó és a végén borsikafű.
A borókabogyó bármilyen húshoz jó, bár kétségtelen, hogy az erősebb ízű, vagy zsírosabb húsokhoz passzol igazán. Vadhúshoz egyértelmű! Akár fácán, vagy vadnyúl is lehet. A birka és a kecske szintén jó, ahogy a marha is. Én sertéshez is használom, de kacsához is. Libát nem szoktam venni, de ahhoz is jó lehet.
Csirkéhez és pulykához is ki lehet próbálni, mert el nem rontja, de ezekhez van, ami jobban passzol.[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz Polarstar #151 üzenetére
Én úgy szoktam fűszerezni legtöbbször, hogy van 1-2 fő íz, a többi pedig csak kiegészíti, árnyalja az összhatást. Külön nem is érezni, de ha nincs ott akkor, valami hiányérzetem van.
Természetesen az aktuális fűszerezés mindig az adott hangulatomtól függ. Ugyan abból a 4-5 fűszerből is lehet teljesen más ízt létrehozni.Nem azt mondom, hogy 2-3 fűszerrel nem lehet jó ízt csinálni, mert természetesen lehet, de én szeretek kísérletezni és az 5-6 íz nekem jobban bevált.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
Új hozzászólás Aktív témák
- Yoga Slim 7 Pro 16IAH7 16" QHD+ IPS érintő i7-12700H Intel Arc A370M 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 50mm f/1.4 USM
- Zotac RTX 3060 12GB GDDR6 GAMING Twin Edge Eladó! 83.000.-
- Zbook Power 15 G8 15.6" FHD IPS i7-11850H RTX A2000 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- ThinkPad X13 Gen 4 13.3" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest