- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Qi2 powerbank a OnePlustól
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Itt a szentjánosbogaras Nothing Phone
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FehérHolló
veterán
Az én GEIL Value-m gyárija 5-5-5-15.
daa-raa: Ha már socket alapján van beírva az első hozzászólásba, akkor valószínűleg socket alapján fogja keresni, és AM2 kimaradt. Ideje lenne kicsit frissíteni az első hozzászólást, esetleg néhány szót beleírni az ECC-ről is. (Kb annyit szépen megfogalmazva, hogy error correction code, milyen hibákat észlel, és ezek közül mit javít, az átlagfelhasználónak meg semmi szüksége nincs rá, és minimális mértékben ront a teljesítményen.)
Egyébként a feszt a lap adja a DIMM-eknek, tehát maximum ennyiben kötődik hozzá.
[Szerkesztve]Skynet is real. It's called Google.
-
FehérHolló
veterán
-
FehérHolló
veterán
A flexibility option arra volt még anno jó, hogy a nem támogatot, silány minőségű, ''márkás'' névvel illetett memóriákkal is elinduljon a rendszer. (Csak bizonyos lapok BIOS-ába tuszkolták bele ezt a funkciót.) Ehhez egy DRAMSB arány csökkentést alkalmaztak. Rég kiment a divatból, ne várd el kérlek, hogy itt akárkinek is elsőre eszébe jusson, hogy ''hoppá, biztos a flexibility option miatt van''! (De épeszű ember, aki tudja, hogy mire jó, be nem kapcsolja, csak végső esetben.)
-
FehérHolló
veterán
válasz FehérHolló #3440 üzenetére
DRAM : FSB arányról beszélek. Miért konvertálja a smiley-t, amikor beikszelem, hogy ne?
Skynet is real. It's called Google.
-
FehérHolló
veterán
Proci FSB-jét ilyen mértékben nem lehet csökkenteni, sőt egyáltalán nem szabad ilyen galádságot elkövetni a RAM érdekében. Inkább a RAM-ot húz, ha tudod. Bár 1333-ra max DDR3-at tudsz feltornázni.
Hűtés nélkül (egy sima paraszti hűtőbordát sem nevezek hűtésnek) olyan 2.1-2.2V-ot illik maximum adni egy 1.8-1.9V gyári specifikációjú RAM-nak. Azt az ember addig húzza, ameddig ezzel a fesszel megy.Skynet is real. It's called Google.
-
FehérHolló
veterán
Kezdek oda jutni, hogy belekavarodok a sjaát mondanivalómba. Az E6750nek 333MHz-es az FSB-je, az 1333 a QPB (quad pumped bus) miatt jön ki.
Előző tanácsomat viszont visszavonom, 1066-on jó lesz neked a RAM. Ha valakinek van még hozzáfűznivalója, tegye meg.
1066-os procik közül már vannak olyanok, amiket nem szállít Intel, ezért gondolom a régi áron próbálják még eladni őket.
Egyébként ha van egy kis időd, olvasd el ezt a tesztet: [link] (ha még nem tetted volna).Skynet is real. It's called Google.
-
FehérHolló
veterán
Az első hozzászólást illene már frissíteni egy kicsit, legalább a DC-teljesítménynövekedéses részt. Leírom ide, amit én gondolok, hogy még bele kellene rakni, daa-raa és Rover623 kollégákat pedig kérném, hogy véleményezzék, azt mehet modkerbe az ügy.
...
Ezek azonban csak a mért sávszélességre igazak! Az alkalmazások futási teljesítményében (tipikusan):
Socket A: ~0% növekedés
Netburst architektúrájú procik (P4 és a megfelelő Celeronok): 10-70%
Socket 939 és AM2: 3-5%
Core2Duo architektúrájú procik: 2-5%
Fenti százalékok csak áltanáos esetben érvényesek, amikor például nincs a rendszer memóriáját használó integrált VGA.
...
----------------------------------------------------
Az ECC-ról röviden:
Az ECC rövidítés az Error Correction Code-ot jelenti. Ez egy eljárást takar, amivel észlelni lehet a memóriaolvasás során keletkezett esetleges 1-es, 2-es, 3-as és 4-es bithibákat. Ezen felül az 1-es hibákat képes menet közben, az észlelést követően (on-the-fly) javítani. A hibakereső algoritmus bonyolult, és külön áramkörök beiktatását igényli, ezért a rendszer teljesítménye 2-3 százalékkal csökken ECC memóriamodulok használata esetén. Ennek, és borsos árának (speciális alaplapot és memóriákat igényel) köszönhetően nagyrészt csak szerverekben és munkaállomásokban alkalmazzák ezt a hibakezelő eljárást.
Bővebben: [link]
-
FehérHolló
veterán
Az 1066MHz FSB és 1066MHz RAM vs 1333MHz FSB és 1066MHz RAM között elég nehéz észérvekkel alátámasztva döntenem, ha már így nekem lett szegezve a kérdés... Érzésre azt mondanám, hogy jobban megéri (teljesítményben) az 1333MHz-es változat. Hogy érvekkel alátámasszam, azt kéne leginkább tudni, hogy hány wait van az olvasási és írási ciklusokban... Vagy legalább lenne egy teszt, amiben ezt nézték...
Összefoglalva: Érzésre azt tudom mondani, hogy 1333MHz-es a jobb, de nincs elég infom, amivel meg tudnám indokolni.
(Olyan alkalmazásokról beszélek, ahol elég sűrűn nyúl a gép a RAM-hoz és egyszerre keveset olvas ki belőle.)
-
FehérHolló
veterán
válasz FehérHolló #3452 üzenetére
daa-raa, Rover623: Valami kifogás/javaslat/javítás?
-
-
FehérHolló
veterán
válasz Calibos #3589 üzenetére
Írtad volna le...
Nem azért írtam a két nevet, hogy másba belefojtsam a szót, hanem az ő véleményükre mindenképp kíváncsi voltam.
Akkor én is megragadom az alkalmat egy kérdés erejéig:
Mennyivel növeli a teljesítményt a dual channel?
Socket A rendszerben 3-5% teljesítménynövekedés
Socket478 és LGA775 rendszereken 20-80% teljesítménynövekedés
Socket939 rendszeren majdnem annyi mint az inteles rendszereken
Ez igaz még C2D-re is? (Szerintem igen, csak nem vagyok benne 100%-ig biztos.)
Szerk.: A ''fojt'' még mindig ''j''.
-
FehérHolló
veterán
-
FehérHolló
veterán
1. Oprendszer törli magától is.
2. Google második találatában ott a válasz.
Kartács: Nem tudod berakni a DDR2-es foglalatba a DDR1-es RAM-okat. Egyébként honnét jött ez az ötlet?
(Egy alaplap-proci-memória cserét pedig nem gépfrissítésnek neveznék. )
-
FehérHolló
veterán
Egy rosszindulatú, de fontos kérdés: Látott már valaki Gigabyte P35C-DS3R-ben menni 1066-os Kingmax-okat?
-
FehérHolló
veterán
Röviden, tömören: A RAM hivatalosan egyetlen egy lappal kompatibilis. Elég sok baj volt vele régebben, több lapban sem ment. Viszont a P35 chipsetes Asusokkal jól érzi magát. A leendő lapod topicjában sem írták még, hogy baj van vele. Szerintem vásárlás előtt keress egy embert, akinek ilyen moduljai működnek a választandó lapban. (=Menj inkább biztosra.)
-
-
FehérHolló
veterán
válasz combustion #3660 üzenetére
Izébigyó... A helyesírásodon légyszi csiszolj kicsit, mert majdnem sírvafakadtam. A ''hely'' először ''ly'', utána ''j'', stb. (Ezt nem bántásként mondom.)
Van esély rá, hogy dualban menjenek, de én nem tenném rá a vacsorámat, hogy menni fognak. Egyébként nem hoz látványos teljesítménynövekedést a dual channel a te esetedben. Inkább legyen benne +2GB RAM.
Első hozzászólást olvasd el!
-
FehérHolló
veterán
válasz pacimik #3714 üzenetére
Idézet az első hozzászólásból (érdemes lenne legközelebb kérdés előtt elolvasni):
Mi kell ahoz hogy a Dual Chanel Létrejöjjön?
(továbbiakban DC= Dual Channel)
1. DC-t támogató alaplap illetve újabb AMD rendszeren DC kompatibilis processzor
2. 2(*) lehetőleg teljesen azonos méretű, szervezésű, és azonos memória chip-el szerelt memória modul (Ilyeneket célszerű úgynevezett KIT ben vásárolni, igaz láttunk már olyat hogy két nem azonos modul is hajlandó volt a DC-re, ám a tapasztalatok 90%ában épp az ellenkezője szokott történni.)
* 3 vagy 4 modullal is megvalósítható a DC.
3 Modulos DC: Nforce2 lapkával szerelt alaplapokra jellemző, ám értelmetlen, mert az esetek 90%ában nem működik megfelelően, és a socket A rendszerek nem aknázzák ki a DC lehetőségeit. A sebességnövekedés 3-5% ami gyakorlatilag nem észrevehető. Ezek a rendszerek sokkal többet profitálnak a „több memória gyorsabb gép” elvből.
ha mégis ezzel akarsz kísérletezni ajánlatos az első csatornába tett memóriamodulok összakapacitásával megegyező kapacitású modult tenni a második csatornába is.
2x256+512, 2x512+1024, stb
4 Modullal a következő a probléma. Nagy a terhelés a vezérlőn, gyakori a 400Mhz helyett 333Mhz-s üzemelés, illetve a tuning potenciál nagy mértékben csökken.Skynet is real. It's called Google.
-
FehérHolló
veterán
válasz IbanezRG #3728 üzenetére
Már meg lett válaszolva.
#3720-ra pedig az a válasz, hogy olvasd el a lapod kézikönyvét, le van benne írva. Ha nem találod a nyomtatottat, töltsd le netről (Asus oldaláról). Mi is csak abból kiolvasva tudnánk elmondani neked.
-
FehérHolló
veterán
Hát, nem tudom, hogy mikor javasoltam ilyet, de biztos igazad van.
Esetleg ez lehetett az, de akkor olvasd el azt is, amire írtam: [link]
Első variáció (2x512MB + 1GB) akkor lenne jó, ha nincs túl sok pénzed jelenleg, és később szeretnéd bővíteni. DC-ben nem fog menni, de a rendszered nem is profitál szinte semmit a DC-ből. Ebben az esetben ha melléraksz egy ugyanolyan 1GB-os modult, akkor valószínűleg menni fog a DC.
Második variáció (2x1GB) lenne a legmegfelelőbb, mert később még tovább tudod bővíteni (ha ez is szempont), és DC is működne.
Harmadik verziót csak akkor ajánlanám, ha később nem szeretnéd bővíteni, de esélyt szeretnél adni arra, hogy menjen DC-ben. Nézd meg az első hozzászólást, hogy mi kell, hogy 100%-ban menjen. - Egyébként nem kell halálosan komolyan venni, nekem 2x512MB GEIL Value és 2x256MB Samsung megy egymással karöltve boldogan. Az viszont fontos, hogy az osztása azonos legyen (egyoldalas vagy kétoldalas az összes).
-
-
FehérHolló
veterán
Olvasom a GEIL Black Dragon specifikációit, és meglepődök... [link]
Tényleg támogatja az adott 2-3 chipset a Quad channelt, és én vagyok hülye, vagy csak simán a jóhiszeműek átverése? (Inkább utóbbi, de akkor óriásit csalódtam GEIL-ben.)
(Mindegyik említett lap specifikációjában ''csak'' DC szerepel.)
-
FehérHolló
veterán
válasz Rover623 #3810 üzenetére
Akkor megnyugodtam.
Korán reggel erre a baromságra ébredek, azt hittem, hogy egy párhuzamos világba csöppentem hirtelen.
Marketingeseknek manapság mindent szabad? Ha lenne ilyen cuccom, úgy futnék a fogyvédhez, mint annak a rendje.
Egyébként Rambus DRAM-nál volt/van quad channel, de ezt te is tudod.Skynet is real. It's called Google.
-
FehérHolló
veterán
válasz Saviola77 #3824 üzenetére
Ettél már Tesco gazdaságos téliszalámit? És Picket?
Mindkettő húsból van (legalábbis tegyük fel), csak egyik ad magára, hogy minőségibb terméket állítson elő belőle, másiknak pedig jó a marketing is, meg úgy is veszik a cuccát, legyen akármilyen.
Hasonló a helyzet Kingmax és A-data között DDR2 fronton.
A-data modulok megbízhatóbbak általában ugyanazért a pénzért, vagy kicsit drágábban. Megkapod a pénzedért azt, amit a gyári specifikációs papírra rá mert írni a gyártó. Kingmaxnál a 800-as, de inkább az 1066MHz-es szériára ez nem túlzottan jellemző.
(Többiek nyugodtan kövezzenek meg, de a 1066MHz-es Kingmax modul után már nem tudom komolyan venni azt a gyártót.)Skynet is real. It's called Google.
-
FehérHolló
veterán
válasz Calibos #3833 üzenetére
Hát történet az van.
Egyszer hajdanán a Kingmax kihozta a 667MHz-es moduljait. Mindenkinek tetszett, mert sokszor alapfeszen vitték akár 750-800MHz-et is mindenféle feszültségemelés és stabilitási gond nélkül. El is terjedt hetedhét (=az egész) országban, hogy Kingmax milyen jó tuningos RAM-okat gyárt.
Ezekután Kingmax gondolt egyet: ''Mi lenne, ha 800MHz-es modulokat is kihoznánk?'' - A gondolatot terv, majd tett követte, kijöttek a 800MHz-es Kingmax modulok. A nép éljenezte, hisz ha a 667-es ennyit tudott, akkor mit fog tudni majd a 800-as..?! Csalódniuk kellett, hiszen a chipek alapfeszen olyan 830 körül megálltak, és nem nagyon szerették a magasabb órajelet, ami folyamatosan intenzívebb munkára fogják őket. Bár nem szabad elítélni a kedves chipeket, hisz manapság ki szeret dolgozni? Ezen felül adódtak már kisebb kompatibilitási gondok. Egyes lap-modul párosok esetén csak 1-2 tizeddel magasabb feszültségen volt stabil a rendszer, de ''Ez van, ezt kell szeretni.'' - gondolták az emberek.
De Kingmax nem állt meg, hiszen a divattal haladni kell. Kijöttek a gyári specifikáció szerint 1066MHz-et tudó modulok. Ezek nem kompatibilisek egyetlen egy kivétellel (Gigabyte P965 chipsetű lapjai) egyik P965 és X975 chipsetű lappal sem (nvidiáról nem tudok nyilatkozni), egyszerűen el sem indulnak bennük. Jó - gondolja az ember -, akkor meg kell nézni a RAM kompatibilitási listáját. Keresgél-keresgél... Nagy nehezen rátalál. Egyetlen egy lap szerepel rajta (Gigabyte 965P-S3), emberünk csak néz.
Egyébként azóta Kingmax honlapra kikerült egy kereső, ami alaplap szerint megmutatja, hogy melyik Kingmax modulokat lehet belerakni kódszám alapján. Ez nem tartalmazza a 1066MHz - 965P-S3 párosítást.
Mindegy, beszéljünk arról, hogy mi van akkor, ha elindul egyáltalán egy 1066MHz-es modult tartalmazó rendszer. Néhány esetben feszültségemeléssel (2.1V + X) sem lehet a modult 1020-1040MHz-nél magasabb órajelen járatni. Ha pedig viszi nagy nehezen az 1066MHz-et 5-5-5-16 késleltetés mellett (általában ehhez az MCH feszültségét is meg kell emelni 0.1V-al, hogy a rendszer stabil maradjon .::. a gyári specifikáció szerint meg 5-5-5-15 kellene, hogy legyen az késleltetés), 1080-on meg is áll, egy tapottat sem lehet tovább emelni sem a modul, sem a MCH feszültségének emelésével.
Ha ezt egy gyártó meg meri tenni, és a nevét ráírni, akkor engedtessék meg, hogy én személy szerint ne tartsam komolynak vagy megbízhatónak az adott termék előállítóját más termékei terén sem...
-
FehérHolló
veterán
válasz TazLeacher #3835 üzenetére
Egyébként elolvastad az utolsó hozzászólást (daa-raa #3834), mielőtt írtál?
-
FehérHolló
veterán
válasz TazLeacher #3841 üzenetére
Az a kérdés szerintem inkább költői volt, a válasz megfogalmazódott benne.
Különben kivételesen nem kötözködni akarok.
-
FehérHolló
veterán
válasz TazLeacher #3844 üzenetére
Várd meg Gyuri27-et, hogy belinkelje neked Ősember bazárját.
Egyébként már kaptál egy jó tippet Calibostól.
Szerk.: Most Qru is leírta ugyanazt.
-
FehérHolló
veterán
Az első hozzászólás alapján van értelme a dualchannelnek, ezért 2x512MB-os megoldás lenne a jobb.
Később a maradék slotokba rakhatsz akár 2db 1GB-os modult is. DC-nek utóbbi esetben körülbelül ugyanakkora lesz a valószínűsége, ha ugyanolyan szervezésű (egyoldalas, vagy kétoldalas), lehetőleg ugyanolyan chipekkel szerelt modulokat tuszkolsz bele, mintha 2x512MB lenne benne.
#3851:
-
FehérHolló
veterán
válasz Abs75xy #3867 üzenetére
Mert ha 400MHz-es DDR1-ről ha 667MHz-es DDR2-re váltasz, akkor még teljesítménycsökkenés is lesz. Feltéve ha nem akarod 800-on hajtani a 667-es modulokat, de ebben az esetben sem lenne olyan mértékű pozitív változás, hogy megérje.
-
FehérHolló
veterán
Tesztek vagy tapasztalat alapján real-life memóriaelérésnél számít a C2D procik esetén, hogy 266 vagy 333MHz-es az FSB? (Tehát, hogy Exx00/Exx20 vagy Exx50?)
Calibos: Azt csak i965 és i975 chipsetről írtam. AMD-nél fogalmam nincs róla, hogy mi a helyzet. Ettől függetlenül viszont fenntartással kezelem azokat a RAM-okat.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest