- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xiaomi Mi 9 SE - csúcsimitátor
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 165 - alapozó edzés
Hirdetés
-
Robotkart irányított a majom a kínai Neuralink agyi chipjével
it A mindezt lehetővé tévő Neucybert a Neuralink kínai riválisa, a Beijing Xinzhida Neurotechnology fejlesztette ki.
-
Érkezőben a Poco M6 4G
ma 5G-s és 4G-s Pro modell már van, hamarosan lesz Poco M6 4G-s alapváltozat is.
-
Különösen rendezett beltér hozható össze a Cooler Master új házában
ph A 49,73 literes térfogatú, látszólag jól szellőző modell tárt karokkal várja a konnektoraikat rejtő ASUS és MSI alaplapokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
gombaszezon van, ami jó dolog. feltéve, ha az ember szereti a gombát és a természetet. én szeretem, csak az a baj, hogy annyira nem ismerem a gombákat, hogy csak úgy kimenjek az erdőre, mezőre és gyűjtögessem. oké, van néhány fajta, amit már én is megismerek.
várunk minden természet- és gombakedvelő fórumtársat gyűjtőhelyekkel, tervezett gyűjtéssel, ajánlattal, gomba- és gombászatleírásokkal, képekkel, receptekkel, élményekkel... és mindennel, ami a gombához, gombászáshoz kapcsolódik.
-
ngabor2
nagyúr
ez nem extended változat, hanem szükséges feltétel. egy gyilkos galócánál nem feltétlen egészséges a nyelvhez érintés se. jobb a békesség, a gombák világa elég sok érdekességet rejteget
az alap az, hogy amit nem ismerünk, ahoz nem nyúlunk. ha megismertük, akkor aszerint nyúlunk hozzá. ha pedig megismertük, hogy galambgomba, akkor lehet nyalogatni. zsolti most sorolta el, hogy mik a galambgombák ismérvei, de nem jegyeztem meg.
egyelőre én is maradok a szegfűgombánál, meg a termesztett laskánál/csiperkénél, azokat ismerem. talán a mezei csiperkét is elég jól megismerem, mert szokott az udvaron néha nőni. nagy őzlábgomba elég gyakori. az ízletes kucsmagomba is elég jellegzetes, nehéz összetéveszteni mással, ha észnél van az ember. a pöffeteg megintcsak ebben a sorban van, csak a kicsiknek nem sok ízük van.
este rakok be egy képet a tavaszi kucsmagombászásról.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
no, addig vártam, hogy nőjjön a termesztett csiperkém, hogy kinyílt... ilyenkor érdemes még megcsinálni, vagy jobban járok, ha kidobom?
-
ngabor2
nagyúr
esős nyárelő... tehát megnőtt az esély a gombában gazdag nyárra. bár az eső szükséges, de nem elégséges a gazdag gombatermésre. bizakodjunk.
zsolti: a kettőspont és az O közé ha szóközt tettél volna, akkor nem rínál... mitfizecc, hogy oda tegyem? -
ngabor2
nagyúr
debrecen környékén van gombászni szerető ember? az alkoholista zsolti, és rajtam kívül természetesen...
esetleg valaki nem tud olyan szabad helyet, ahova ki lehet menni pl. szegfűgombát szedni? a piaci ára elég nagy visszatartó erőt képez, jelenleg 4000ft/kg
-
ngabor2
nagyúr
nem, tölgyesekben más gombák vannak (pl. vargánya, ha mázlid van, meg szarvasgomba, amit elég macerás szedni). a szegfűgomba mezőn terem, meg füves részeken. ahogy megyek haza, látok egy rakattal, de olyan helyen van, ahonnan nem szívesen szedném (járda mellett, közel az úthoz), ezért keresnék olyan szabad területet, ahol lehet szedni, a gazdája nem puskával járkál állandóan a vidéken.
azért ebből az apróságból összeszedni egy kilót nem olyan egyszerű, úgyhogy érthető a magas ár.
-
ngabor2
nagyúr
árzuhanás... már csak 2500 píz egy kiló szegfűgomba (meg a vargánya is, csak az most is csúnya volt). vettem is fél kilót, kiterítettem megszáradni. remélhetőleg nem túl párás neki a lvegő, végső esetben beteszem a légkeveréses sütőbe minimum hőmérsékleten, ha nem akar száradni.
eléggé száras volt, azt mondta a néni, hogy a gombavizsgáló anélkül nem tudja megállapítani, hogy valóban szegfűgomba-e... ez erősen kamuszövegnek tűnik, mivel a szára úgyse jön ki teljesen a kalapból, ha meg fél centi marad (a 3-4 helyett), akkor már meg lehet mondani ránézésre, hogy a lemezek nem a szárra futnak, hanem a kalapba. mindegy, leszáraztam, és megértettem, hogy miért ennyi az ára
-
ngabor2
nagyúr
vettem egy fél kiló vargányát is, ennél olcsóbb az se hiszem, hogy lesz (2500/kg). felszeleteltem, szárítom. úgyhogy az egyik szobám átlényegült gombaszárítóvá
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
a sok esőnek köszönhetően sok helyen bújik a vargánya, a galambgomba, a csiperke, a szegfűgomba... és a galóca.
jó gombászást, és kerüljétek a mérgesgombákat. könnyű őket felismerni: földhöz vágja a kalapját és ugrál rajta...
-
ngabor2
nagyúr
rossz hír: nincs gomba nem tudom, mi hiányzik még neki, a piacon egy emberkénél láttam tegnapelőtt kb. 1 kg-nyi szegfűgombát, oszt csókolom.
-
ngabor2
nagyúr
nyárfa érdestinórut tudtam ma venni a piacon, meg szegfűgombát. mindkettőt megszárítom, a tinórut a napon, mert amúgy berothad, mint a múltkor. a szegfűt is lehet, hogy kiteszem, ha a tinóru ad neki egy kis helyet, nem baj az, ha gyorsabban kezdi.
a szárított szegfűt kipróbáltam, teljes értékű marad, ha beáztatom. elég intenzíven veszi fel a vizet, egy fél óra áztatás elég neki. ráadásul a bántó erősségű ízét is lejjebb adja, tehát kifejezetten jót tesz neki a szárítás.
-
ngabor2
nagyúr
száríottam némi gombát: szegfű, érdestinóru, vargánya. meg is száradt 2 nap alatt a napon. viszont mindegyiknek ugyan olyan, nem túl kellemes a szaga az érdekes az, hogy vízzel felengedve ez a szag szinte teljesen eltűnik, az ízén is csak a saját íze érzik főzés után. ez másnál is így van, vagy én rontok el valamit? a napon szárítást olyantól hallottam, aki elég sok gombát szokott szárítani.
-
ngabor2
nagyúr
bocskor, gallér, fehér lemezek... galóca, de hogy milyen, azt nem tudom, annyira nem értek hozzá.
#70: milyen hőfokra? előmelegítettbe, vagy ott melegedjen? légkeverést érdemes bekapcsolni? első szárítás, nem akarnám elszúrni.
viszont mindenképp viszek belőle a táborba, ha lesz más gombakedvelő is, csinálunk belőle valamit 3-féléből már lehet.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
oké, holnap asszem "szagtalanítani" fogom, aztán üvegbe pakolom. a mostani textilzsák átmeneti megoldás, ha kicsit párás a levegő, megereszkedik benne a cucc, aztán nehezen szárad ki.
debrecen és környékén a nagyerdőben voltunk gombászni, még tavasszal, nem sokmindent találtunk. mondjuk annyi összejött, hogy másnap 4-en jóllaktunk vele (meg azzal a 10 tojással, ami ráment ). jövő szerdán megyünk Oszkóra, remélem a környéken vannak jó lomboserdők, ahova érdemes kimenni gombászni, vagy legalább mezők, ahol van szegfűgomba. nomeg a környéken (zalaegerszeg, szombathely) gombavizsgáló, mert saját magam szedését eddig egyszer mertem megenni (de a szegfűgombát azt elég nagy biztonsággal felismerem).
-
ngabor2
nagyúr
mivel emberi élet múlik rajtuk, ezér mindig biztosra mennek: ami nem azonosítható be egyértelműen ehető gombának, az mérgezőnek tekintett. ha erősen mérgező gomba van a szedettek között, az egész kosárral megy a kukába. nem tudom, hogy ez csak gyilkos galócára vonatkozik-e, vagy van hasonló gonosz másik is.
-
ngabor2
nagyúr
a szárított szegfűgombától minden kajám dió ízű lett... nem rossz, csak kicsit furcsa.
voltam kinn a piacon, nem igazán volt gombaválaszték. elég silány szegfű, meg egy kevés rókagomba volt. 4k-ért nem vettem, mikor itthon van többféle. remélem vargánya még lesz, mert abból volt a legkevesebb, és erősen fogyóban van.
a tinóruk feketedéséről: a nyárfa érdestinóru is elég masszívan befektedik, de eddig nem murgyeltem meg tőle. pedig vagy 3x ettem belőle.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
ezzel a keresteződéses dologgal nem értek teljesen egyet. a gombák elég egyszerű élőlények, de enyire nem tudnak keveredni. baj is lenne, ha attól, hogy ugyan ott nőnek össze-vissza kereszteződnének. ráadásul a galóca egy gyökérkapcsolt gomba, míg a csiperke lebontó, tehá az életkörülményeik is mások.
amúgy az én elsődleges gyűjtési területem a debreceni zöldségpiac melete, a legbelső sarok, ott vannak a gyűjtők persze néha szotam menni gyűjteni is, de egyelőre csak akkor, ha van hozzáért is velem (pl. vágányzár). egy párszor voltam acsádon szegfűgombáért, volt az udvaromon pár csiperke, de sajnos nem igazán volt eddig alkalmam rendesen gombászni
-
ngabor2
nagyúr
debrecen környékén sajnos nem esett jelentősebb mennyiségű eső... pedig jó volna elmenni itt is gombászni, hátha van valami érdekes.
-
ngabor2
nagyúr
ennek az ide vonatkozó részét inkább itt fejteném ki...
szóval volt nekem a fagyóban lefagyasztva némi csiperke, egyszer túl sokat vettem (30-40 dekát kértem... majdnem fél kiló lett, de én már csak olyan vagyok, hogy nem tetetek vissza), meg van szárított vargányám, nyárfa érdestinórum meg szegfűgombám. ezekből 1-1 jó marékkal beáztattam 2-3 liter vízben (egybe, úgyis ugyan oda megy, mint a húsleveses töltöttkáposzta birkapörkölttel és mákoskaláccsal ), kb. másfél óra múlva mind puha volt. egy kicsit megint volt olyan szaga, mint szárításkor, de már nem olyan erős, és lehetett érezni a saját illatukat is.
a csiperkét úgy fagyosan összetördeltem, illetve vágtam, elég könnyű vele bánni. 2 fej hagymár kis olajon megfonnyasztottam, rá a soook gomba, kicsit felmelegítettem (nem pirult, annyi türelmem nem volt, nem is kell). felöntöttem kb. 2 liter vízzel, bele 3 leveskocka, majd mikor megfőtt, bele a galuska. már a galuska előtt elég sűrű volt, de nem árt, ha van benne olyan, amit az ember ehet is, nem csak lé. a végefele még bele egy 3dl-nyi tejszín, egyszer összerottyant, és kész is.
otthon is szerették, pedig egyik szülőm se mondható nagy gombarajongónak. másfél literből nekem kb. 3 dl maradt másnapra
még van a szárított jószágokból, de különösen a vargányát nem ártana pótolni.
a múlt héten csak egy kevés rókagomba volt a piacon (a termesztett csiperkén kívül). remélem most lesz egy kicsivel kellemesebb választék.
-
ngabor2
nagyúr
a legszebb, hogy ezt pénteken követtem el. lehűtöttem, majd betettem a hűtőbe. szerdán még ettem belőle, és mivel pár órán belül nem jelentkeztek gasztrointesztinális tünetek (értsd: nem fostam, mint a guminyúl), ezért a maradék a fagyasztóban végezte holnap megritkítom.
nomeg kinézek a piacra, mint majdnem minden szombaton, hogy mi a helyzet gomba-fronton.
(palacsintát jövő hét végén csinálok, az alkalom az aláírásomban, ha erre jársz, téged is várunk. gombaértő vágányzár barátom is ott lesz.)
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
zsolti (vágányzár) barátom járt még érdekesen... talált némi gombát, amiről azt hitte, ismeri (pisztric-gomba... passzolom, hogy mi az). leszedte, megfőzte, emgette, nem lett baja. aztán a maradék megnőtt, és nem az volt. tegnap láttam az asztalán egy szép nagy példányt, eddig nem sikerült beazonosítania. remélem felteszi a képét, hátha valaki ismeri.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
hallottátok, hogy új gombász-törvény lesz? én is csak pár szót hallottam róla reggel, kikerül egy pár gomba az árusítható körből (császárgomba, meg valamilyen tinóru), meg be is kerül néhány (csokros(?) tuskógomba, nem tudom, hogy azonos-e a gyűrűssel). aki járatos a törvények között, beidézhetné/belinkelhetné ezeket.
-
ngabor2
nagyúr
tegnap vettem észre, hogy a tavasszal laskával beoltott varönkök közül az egyiken megjelent egy termőtest remélem szép nagyra megnő, és követi több, vagy a másik kettő is beindul. mondjuk az egyik mélyen van, azt a hétvégén fentebb kell húznom.
-
ngabor2
nagyúr
ms hazajöttem, megnéztem alaposabban: a 2 fentebb levő törzsön sorban jönnek a pici gombák, ha nem lesz a jövő hét túl száraz, akkor hétvégére lesz rengeteg gombám
valakinek van kifejezetten laskára ajánlott receptje? a paprikás, meg a leves, esetleg a tojásos gomba is jó belőle, csak elég apróra kell tépkedni, de valami különlegesebb nem ártana.
ha nem lesz túl férges (sajna ősszel tömeges nálam a vaspondró, az meg szereti a gombát), akkor szárítok belőle gombapornak.
-
ngabor2
nagyúr
no, a tejszínes gombapaprikáshoz a hozzávalók megvannak. a fenyőtinórut megnyúztam, rosszabbra számítottam, ment könnyen. a szárított gombák be vannak áztatva, a csiperkét nemsoká mosom.
viszont vettem ismét őzlábgombát. azt tudom, hogy finom rántva, csak sok tojás kell hozzá, ami nincs (vagyis van, csak drága). szárítani, fagyasztani lehet, hogy utána normálisan felhasználható legyen? esetleg a paprikásba lehet belőle rakni, vagy nem érdemes?
a piacon eléggé ledöbbentem, hogy volt őzláb, meg egy maréknyi fenyőtinóru, oszt csókolom...
-
ngabor2
nagyúr
a jóidővel megindultak a laskák... első szüretelés a nagyobb csokrokból, lett egy fél kiló. még meglehetősen zsenge volt, úgyhogy az biztos jó lesz. mivel ma nincs időm foglalkozni vele, ezért a szomszédnak adtam, ők is szeretik. ha ilyen növekedési ütem marad, akkor holnapután ismét leszegy 50-70 dekás szüret zsengéből. sajnos a fényképező pont megint nincs nálam...
-
ngabor2
nagyúr
voltunk kicsit gombászni, szedtünk párfélét. holnap reggel megy a gombavizsgálóhoz, de addig bedobok pár képet, hátha valaki egyből rávágja, hogy mi, és hogy ehető-e. tölgyesből vannak.
ezt valamiféle tinórunak tippelem, bár már nagyrészt öreg. olyankor érdemes még megcsinálni?
ezt első körben szegfűgombának tippelném, bár a lemezek nem igazán ritkák. viszont nem is szárra lefutóak, a tönk rostos. fűszeres illata nincs. itt kezdtem kételkedni, de tömeges volt, gyorsan lehetett sokat szedni.
fehér kalap, fehér tönk, fehér gallér, viszont nincs bocskor. a lemezek világos színűek, viszont a nagyobb, kinyíltabb, öregebb példányokon már inkább halvány barnás rózsaszínűek. csak 2-3 darabot szedtem ki így, a többit vágtam, hogy a tönk alja ott maradjon.
mod: úgy látom, mégiscsak kellett volna az a vaku, a gépen jobban nézett ki kicsiben remélem, azért a lényeg látható.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
a laskagombám meg van permetezve, normális biztos nem lehet ma megint láttam rajta egy kis bokrot. aztán felhajtottam a ránőtt petúniát (ami szintén hülye, mert ahelyett, hogy lefagyott volna, virágzik... meg a rozmaring is... mindegy), és ott is volt egy kellemes kis csoport holnap lövök róla egy képet.
idén ez már a 4. hullám. ahoz képest, hogy tavasszal lett beoltva a rönk, nem is rossz
-
ngabor2
nagyúr
még mielőtt jött a -10°C, meg egy kis hó, egy utolsó hullám laskagomba nőtt a kertben. azt már nem szedtem le. most is ott van rajta. érdemel leszedni vajon, vagy hagyjam, semmi értéke nincs? tippre rágós lehet, és nem hinném, hogy ér annyit, hogy foglalkozzak vele, de hátha van erről valakinek értelmesebb gyakorlati tapasztalata.
-
ngabor2
nagyúr
találtam cseh kucsmagombát... a piacon. már fő belőle a cucc
úgyhogy lassan elkezdődik az idei gombaszezon, ami remélhetőleg legalább olyan hosszú lesz, mint a tavalyi.
-
ngabor2
nagyúr
hol legyen?
ha nyitsz neki egy topikot a lokálban, akkor ott rendesen lehetne szervezkedni, ha van rá igény. és ha tényleg van rá igény, akkor ki is lesz emelve.
a kucsmagomba-szezonról: asszem még kicsit korai volt beharangozni. voltam kinn az erdőn, ahol tavaly találtunk, de az aljnövényzet határozottan másmilyen fejlettségi fokú. kell még neki 1-2 hét imho.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hegesztés topic
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Hálózati / IP kamera
- Sweet.tv - internetes TV
- Motoros topic
- Milyen notebookot vegyek?
- A Microsoft feltalálta az olcsó AI-t
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Musk szerint már jövőre itt vannak a Tesla Optimus humanoid robotok
- További aktív témák...