Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Downsampling

senior tag

válasz Nemir Ombe #32912 üzenetére

Erre a kábeles vudu vagy nem vudu dologra több saját tapasztalást is fel tudnék hozni (mondjuk azt is, hogy kb. a 30 évvel ezelőtti önmagamhoz képest miként változott meg a véleményem a "kábelezés fontossága egy baromságtól" a "hogyan találjam meg a rendszeremhez a legjobb kábeleket - nem csak hangsugárzókábelt, hanem mindet - a lehető leghatékonyabban", csak ez rohadt hosszú lenne).
    Vagy 5-6 éve történt, hogy a már jól kiismert akkori (KEF) hangsugárzóimhoz és erősítőmhöz (CA) vettem egy agyonfavorizált, eléggé jónevű, de mégis viszonylag olcsó színtiszta ezüst hangfalkábelt. Na, egy darabig odáig voltam, meg vissza. Aztán egy (akkor még számomra új) felvételt először fejhallgatón keresztül hallgattam meg Kari Bremnestől. Gyönyörű volt, gyerünk toljuk a hangfalakon is! Aztán jött a csalódás, a főleg énekből és zongorából álló dalból eltűnt az időnként megszólaló nagybőgő! Vagyis a hangsugárzóimból megsem szólalt ez a hangszer! Akkor eldurrant az agyam, első blikkre minden cuccom el akartam adni. Szerencsére pár nap alatt lehiggadtam, és visszakötöttem egy próbára a nagyon régi, filléres CA hangfalkábelem, és halljak csodát, lett nagybőgő! Igaz, nem olyan hangsúlyosan, mint a fülesből, de csak megjött. Aztán szépen el kezdtem csereberélni a többi kábelt is, és akkor jöttem rá, hogy mennyire faszán sikerült félre hangolnom azt a nem túl drága, de azért nem is rossz rendszerem. Az is igaz, hogy az KEF hangfal (már nem emlékszem a pontos típusára) sem volt egy basszusban erős példány... De bizony a kábelekre nem árt odafigyelni. Pedig én is tanultam fizikát, és olvastam (még a régi, ikonikus) HiFi Magazint, hogy márpedig...De mégis! Nem hiszek a vuduban, ki nem állhatom a placebo-világunkat, a természetgyógyász-baromságokat, de a kábelezés az más. Most már más!

(amúgy hallkan jegyzem meg, hogy a mostani T+A hangfalaim úgy tolják a bőgő hangját ebben a Kari Bremnes dalban, hogy itt még az a korábban leszerepelt ezüst kábel is jöhetne! Pedig, egyelőre még a szerintem a hangot rossz irányba eltoló gránitlapokon állnak, a nagyjából négyéves, 25 ezer forintos Nordost hangfalkábelekkel, és még a tüskék becsavarására sem került sor. Igaz, várom a homokkőlapokat, na majd akkor...) :B

Új hozzászólás Aktív témák